Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı"— Sunum transkripti:

1 Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı
MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı

2 MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BİRİMLERİ
EĞİTİM POLİTİKALARI DAİRE BAŞKANLIĞI PROGRAMLAR VE ÖĞRETİM MATERYALLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI EĞİTİM ORTAMLARININ VE ÖĞRENME SÜREÇLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ DAİRE BAŞKANLIĞI SOSYAL ORTAKLAR VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI ÖĞRENCİ İŞLERİ VE SOSYAL ETKİNLİKLER DAİRE BAŞKANLIĞI İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI KALİTE GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÖZEL BÜRO

3 PROGRAMLAR VE ÖĞRETİM MATERYALLERİ DAİRE BAŞKANLIĞININ GÖREVLERİ
İş dünyasının ihtiyaç ve gereklerini göz önüne alarak mesleki ve teknik eğitimle ilgili öğretim programlarını hazırlamak ve hazırlatmak, Programlara ait bireysel öğrenme materyalleri, ders kitaplarına, yardımcı kitaplara, elektronik kitap ve ders yazılımlarına (içerik) ait standartları belirlemek ve hazırlamak/hazırlatmak, Ders kitapları ve eğitim araç gereçleri ile ilgili gerekli araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak, Mesleki ve teknik eğitim-istihdam ilişkisini güçlendirecek politika ve stratejileri geliştirmek, uygulamak ve uygulanmasını koordine etmektir.

4 PROGRAMLAR VE ÖĞRETİM MATERYALLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONELİ
1 Millî Eğitim Uzmanı 3 Millî Eğitim Uzman Yardımcısı 1 Şube Müdürü 10 Öğretmen 1 Şef 1 Teknisyen olmak üzere toplam 18 personel çalışmaktadır.

5 MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME YAKLAŞIMI
Mesleki Teknik Eğitim alanlarında program hazırlanırken sektörün ihtiyacı ve iş analizini esas alan yaklaşım yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yaklaşımda iş piyasası ihtiyacının karşılanması öncelikli olarak dikkate alınır. Eğitim etkinlikleri bireyleri iş hayatına hazırlayacak şekilde planlanır. Meslekler analiz edilerek meslek elemanının yapması gereken iş ve işlemler belirlenir. Öğretim programları, söz konusu iş ve işlemleri yerine getirebilmek için gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandıracak şekilde hazırlanır.

6 MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME AŞAMALARI
Analiz İş Piyasası İhtiyaç Analizi/Beceri İhtiyaç Analizi/Eğitim İhtiyaç Analizi, Meslek Analizi, Meslek Standartlarının İncelenmesi Tasarlama Program yaklaşımının belirlenmesi ve yaklaşıma uygun çerçevenin oluşturulması Geliştirme Program dokümanlarının hazırlanması Uygulama Programların onaylanması ve uygulanması Değerlendirme Uygulamaların izlenmesi,değerlendirilmesi ve güncellenmesi PROGRAM BELGELENDİRME BECERİLİ İŞGÜCÜ (Belgeli)

7 MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME
Öğretim programları geliştirilirken/güncellenirken; Sektörün ihtiyacı ve iş analizini esas alan modüler program yaklaşımı kullanılmaktadır. Ulusal meslek standartlarında ve ulusal yeterliliklerde belirtilen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır. Meslek seviyelerine göre programlar arası yatay ve dikey geçişlere imkân veren bir yaklaşım esas alınmaktadır. Alan ve dallar belirlenirken uluslararası standart ve sınıflamalar referans alınmaktadır.

8 MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE PROGRAM YAPISI
REFERANS BELGELER A Modülü A Dersi AYÇ TYÇ Anahtar yetkinlikler UMS UY Diğer iş piyasası analizleri İlgili diğer mevzuat Geri bildirimler B Modülü C Modülü Öğretim Programı B Dersi D Modülü - E Modülü - F Modülü C Dersi - G Modülü

9 MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE UYGULANAN ALAN VE DALLAR
öğretim yılı itibari ile mesleki ve teknik ortaöğretim okullarında; 12. sınıflarda 62 alan 226 dal programı 9, 10 ve 11. sınıflarda 53 alan 205 dal programı uygulanmaktadır. Alan Dal Listesi

10 MEVCUT YAYINLANAN BİREYSEL ÖĞRENME MATERYALİ
Her bir öğrenme birimi (modül) için bilgi, örnek uygulama faaliyetleri ve ölçme değerlendirme bölümlerinden oluşan yaklaşık 6500 bireysel öğrenme materyali hazırlanarak web adresinde yayınlanmaktadır.

11 DEVAM EDEN PROGRAM GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI
53 alan ve 205 dal öğretim programlarından 38 alana ait Çerçeve Öğretim Programı, Haftalık Ders Çizelgeleri ve ekleri toplam 162 adet Ulusal Meslek Standardı ve diğer referans belgeleri doğrultusunda modüler yapıda kazanımlara dayalı olarak güncellenmiş olup onay sürecindedir.

12 DEVAM EDEN PROGRAM GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI
Tekstil Teknolojisi, Tasarım Teknolojisi ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı programlarının güncellenmesi çalışmaları devam etmektedir. Maden Teknolojisi alanı ile ilgili olarak program geliştirme çalışmaları tamamlanmış ve Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayına sunulmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun getirdiği değişiklikler, 53 alana ait öğretim programları içerisine ÇSGB uzmanları ile birlikte yansıtılmıştır.

13 DEVAM EDEN PROGRAM GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI
Öğretim Programları 64. Hükümet Eylem Planı’nda yer alan ve 130 no.lu eylem maddesinde belirtilen 8 anahtar yetkinlik; Ana dilde iletişim Yabancı dillerde iletişim Matematiksel yetkinlik Dijital yetkinlik Öğrenmeyi öğrenme Sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler İnisiyatif alma ve girişimcilik Kültürel farkındalık ve kendini ifade etme güncellenen programlara yansıtılmıştır.

14 DEVAM EDEN DEĞERLER EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
65. Hükümet Programı’nda; Toplumsal değerlerimizin daha fazla özümsenmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması için değerler eğitiminin eğitim ve öğretim sisteminin bütününde yer alması sağlanacaktır. (s 32) ifadesi yer almaktadır. Bu doğrultuda; Bireysel öğrenme materyali yazım kılavuzunda modül yazarlarının değerler eğitimiyle ilgili etkinliklere yer vermesini sağlayacak yönerge eklenmiştir. Temmuz-Ağustos 2016 tarihlerinde hizmet içi seminerler kapsamında öğretmenlere değerler eğitimi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme yapılmıştır. Öğretmenlere eğitim öğretim faaliyetlerinde rehberlik etmesi amacıyla megep.meb.gov.tr adresinde değerler eğitimiyle ilgili açıklamalara yer verilecektir.

15 DEVAM EDEN DEĞERLER EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR
Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan Programın Uygulanmasına Yönelik Açıklamalar başlığı altında değerler eğitimi ile ilgili gerekli açıklamalara yer verilmiştir. Mesleki ve teknik ortaöğretim okullarının 9. sınıfında 53 alanda uygulanan Mesleki Gelişim Dersi içerisine Meslek Ahlakı ve Ahilik ile ilgili bir modül eklenerek komisyon tarafından yazılmış ve megep.meb.gov.tr adresinde yayımlanmıştır. Bu materyalde vatan sevgisi konusu içerisinde 15 Temmuz darbe girişiminden de bahsedilmiştir. Öğretmenlerin eğitim öğretim faaliyetlerinde yararlanması amacıyla hazırlanan Ders Bilgi Formlarında dersin kazanımlarına uygun olarak değerler eğitimi ile ilgili alanın ve dersin özelliğine göre etkinlik ve çalışmalara Uygulamaya İlişkin Açıklamalar kısmında yer verilmiştir.

16 DİĞER ÇALIŞMALAR Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından mesleki yeterlilik belgesi alınması zorunluluğu getirilen toplam 48 mesleğin öğretim programları ile karşılaştırılması yapılmıştır. Bu sayede mezunlarımızın söz konusu mesleklerle ilgili olarak sınava girme zorunluluğu kaldırılacaktır. Öğretim programı güncellemeleri doğrultusunda EUROPASS Sertifika Eklerinin hazırlanması ve güncellenmesi çalışmaları devam etmektedir. Europass Sertifika Ekleri, Mesleki eğitim sertifikasına sahip olan kişilerin edindikleri bilgi ve becerileri tanımlayan belgelerdir. Mezunlarımıza diploma, iş yeri açma belgesi (sağlık alanı hariç) , EUROPASS Sertifika Eki ve başarılan modülleri gösteren belge verilmektedir.

17 DİĞER ÇALIŞMALAR Bireysel öğrenme materyali yazım ve değerlendirilmesine yönelik olarak bireysel öğrenme materyali yazacak öğretmenlere eğitim seminerleri gerçekleştirilmiştir. Öğretim programı geliştirmeye yönelik sektör temsilcileri, öğretim üyeleri ve ilgili alan öğretmenlerinden komisyonlar oluşturularak çalışmalar düzenlenmektedir. Yazım süreci tamamlanan bireysel öğrenme materyallerinin alan ve dil incelemesi ile grafik düzenleme çalışmaları devam etmektedir.

18 Haftalık Ders Çizelgesi
DİĞER ÇALIŞMALAR Geçiçi Koruma Altında Bulunan Öğrenciler İçin Türkçe ve Türk Kültürü Dersi Öğretim Programı ve Haftalık Ders Çizelgesi hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programları 9.Sınıf Haftalık Ders Çizelgesi, Kurul Kararı ve Öğretim Programı megep.meb.gov.tr adresinde yayımlanmaktadır. Haftalık Ders Çizelgesi

19 PROGRAMIN UYGULANMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
Bakanlığımızca megep.meb.gov.tr adresinde yayımlanan; Çerçeve öğretim programları, Haftalık ders çizelgeleri, Programların uygulanmasına ilişkin açıklamalar, Program dokümanlarında yapılan değişiklik ve güncellemeler, Talim ve Terbiye Kurulu Kararları’nın, sene başı zümre öğretmenler kurul toplantılarında incelenmesi önemlidir. Eğitim öğretim faaliyetlerinin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi bu doğrultuda yapılmalıdır.

20 PROGRAMIN UYGULANMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR
Öğretim programlarının hazırlanması, materyallerinin yazılması ve düzenlenmesi çalışmaları Bakanlığımızca görevlendirilen öğretmenler tarafından yürütülmektedir. Bu kapsamda gerekli tedbirlerin zamanında alınması önemlidir.

21 Programlar ve Öğretim Materyalleri
TEŞEKKÜR EDERİZ. Arz Ederim Belma GÜNGÖR Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanı


"Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanlığı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları