Eğitim Programı Ankara, Türkiye Strateji Geliştirme Daire Başkanları 26 Şubat- 2 Mart 2007.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
Advertisements

Uluslararası örnekler; İsveç Visa Paajanen,
YASAL TEMELLER BİTLİS AR-GE BİRİMİ STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
1 Stratejik Yönetim Sistemi Projesi Çerçevesinde Stratejik Planlama Adımları MURAT KAYMAK 25 Ağustos 2006 Ankara.
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
TÜRKİYE’DE KAMU KESİMİ REFORMLARI
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
GELENEKSEL KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞI
KIRIKKALE İL ÖZEL İDARESİ
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Mantıksal Çerçeve Temmuz 2012.
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
TR 07- FI- 02 İÇ KONTROL – temel düzey eğitim COSO RİSKLER HEDEFLER KONTROLLER Ocak 2010 AB Eşleştirme Projesi TR 07-FI-02.
Vergi Teşvikleri – Hesap Verebilirliğin Sağlanması Visa Paajanen/NAOF
Performans yönetiminin durumu Visa Paajanen/UDK
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
Support to Local Administration Reform 1 Birlik için stratejik yönün tanımlanması.
“İYİ YÖNETİŞİM SİSTEMİ” GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ÖRNEĞİ
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ ORTA ÖĞRETİM PROJESİ.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Mapsec İsveç’te Performans Yönetimi Allan Gustafsson Ankara, 10 Ocak 2005.
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
FUNDA CANIMOĞLU MALİYE-A MODERN BÜTÇELEME SİSTEMLERİNE GEÇİŞİ SAĞLAYICI DENEMELER -MİLLİ BÜTÇELER -YATIRIM BÜTÇELERİ.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
PLANLAMA VE STRATEJİK PLANLAMA S.Nazik Işık Nisan 2008.
1 Mali Politika Denetimi Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu (UDK) Visa Paajanen
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
T.C. BAŞBAKANLIK Hazine Müsteşarlığı TÜRKİYE İÇİN ÇOK YILLI HARCAMA ÇERÇEVESİNİN TASARLANMASI.
İZLEME & DEĞERLENDİRME Maliye Bakanlığı Grup Çalışması
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. Bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
Stratejik Yönetim.
İl Düzeyinde Hayat Boyu Öğrenme Koordinasyon Birimleri (HBÖKB) Nevin Şenol & John Hart Politika ve Mevzuat Geliştirme Uzmanları Jove Jankulovski Kilit.
Finlandiya’da raporlama sistemi ve denetim Visa Paajanen.
SAĞLIKTA PERFORMANS YÖNETİMİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI Haziran 2007 Ankara Dr. Mehmet DEMİR.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Kamu Kuruluşlarında Stratejik Yönetim
KIRKLARELİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ İZLEME VE DEĞERLENDİRME Esra ERARSLAN.
İnceleme Dairesi Başkanlığı
Sefa Şahin Konu: Yönetişim
STRATEJİK PLANLAMA VE YENİ KAMU YÖNETİM ANLAYIŞI
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
Bütçenin Uygulanması.
Sunum transkripti:

Eğitim Programı Ankara, Türkiye Strateji Geliştirme Daire Başkanları 26 Şubat- 2 Mart 2007

Program ve Performans Esaslı Bütçeleme VBTB: Hollanda yaklaşımı Mr. S. de Bruin

Program Öğrenme hedefleri Konuya giriş Performans esaslı bütçelemenin tarihi ve kabul edilmesinin ardındaki etmenler Performans esaslı bütçelemenin amacı Hollanda bütçesinin yapısı Örnekler Sonuçlar Sorular

Mr. S. de Bruin hakkında kısa bir bilgi Tarım, Çevre ve Gıda Kalitesi Bakanlığında çevreden sorumlu dairede iki yıldır görev yapmaktadır. Daha önce ise aynı bakanlığın mali işler dairesinde 6 yıl çalışmıştır. Tarım, Çevre ve Gıda Kalitesi Bakanlığı’nda performans esaslı bütçeleme sisteminin yerleştirilmesi süreciyle yakından ilgilidir. Her iki yaklaşım hakkında bilgi sahibidir. Aynı zamanda kendisi Hollanda Maliye Akademisinde ders vermektedir.

Öğrenme Hedefleri Bu dersin sonunda katılımcılar: Hollanda bütçe yapısının bazı kısımlarının modern kamu mali yönetimini niçin yansıttığını açıklayabilecekler; Performans ve program esaslı bütçeleme ve muhasebenin uygulanması esnasında sorulması gereken sorular hakkında bilgi sahibi olacaklar.

Öğrenme hedefleri Bugün hangi soruların yanıtlanmasını isterdiniz?

Performans esaslı bütçelemeye giriş (I) Bütçe yalnızca rakamlardan oluşmamaktadır. Bütçe: - devlet politikasının hedeflerini açıklamalı, - bu hedeflere ulaşmada kullanılacak araç ve tedbirleri, - hedef ve tedbirlere ilişkin maliyetleri içermelidir.

Performans esaslı bütçelemeye giriş (II) Yıllık rapor yapılan harcamaların yasalara uygun olarak gerçekleştirildiğini göstermelidir. Aynı zamanda yıllık rapor devlet politikasının sonuçlarını da açıklamalıdır. -Hedeflere ulaşıldı mı? -Bütçe çağrısında belirtilen tedbirler alınmış mıdır? -Maliyetler öngörülen sınırlar içinde miydi?

Performans esaslı bütçelemenin tarihi ve etmeni Mecliste bu konudaki memnuniyetsizliğin artması Algemene Rekenkamer’in eleştirel yaklaşımı Toplum (vergi mükellefleri) devlete ödediği verginin hakkını alacağı bir sistem istemekteydi.

Kısaca ortaya çıkışı (I) 1998: -Rapor: “siyasi arenaya ilişkin yıllık rapor, yeni bir hesap verebilirlik anlayışı -Rapor: “21. Yüzyılda bütçe” 1999: -Rapor: “bütçe politikasından politika muhasebesine” (alternatif bütçe 2000)

Performans esaslı bütçelemenin Hollanda’daki tarihi (II) 2001: -Performans esaslı bütçeleme anlayışına uygun ilk bütçe (2002 bütçesi) 2003: -Performans esaslı bütçelemeye uygun ilk yıllık rapor (2002 bütçe yılı için hazırlanan rapor) 2004: -Performans esaslı bütçelemenin değerlendirilmesi

Hollanda’da performans esaslı bütçelemenin amacı Politika, politika sonuçları ve bütçe arasında daha sağlam bir ilişki kurma; Tüm birimlerin şeffaflığını artırma; Kamuda sorun teşkil eden unsurların çözülmesi; Sorunun çözülmesinde devletin üstlendiği rol.

Bütçe için sorulması gereken üç temel soru Ne elde etmeyi hedefliyorsunuz?(amacınız nedir?) Bu hedefe ulaşmak için hangi tedbirleri alacaksınız? Bu hedeflere ulaşmanın bedeli ne olacaktır?

Yıllık raporda yanıtlanması gereken üç temel soru Hedeflere ulaşıldı mı? Kararlaştırılan tedbirler alındı mı? Maliyetler hesaplanan sınırlar içerisinde kaldı mı?

Hesap verebilirlik Performans esaslı bütçeleme yalnızca daha şeffaf bir bütçe hedeflemekle kalmaz aynı zamanda muhasebe sisteminin iyileştirilmesini de öngörür. Yapılan harcamalara değil sonuçlara dayanan bir hesap

Hedeflerin faydaları nelerdir? Hedefler sayesinde istediklerinizi net bir şekilde ifade edebilirsiniz. Hedefler daha iyi bir hesap verebilirlik düzeyi sağlar. Hedef olmadıkça hesap verebilirlik de olmaz.

Hollanda bütçesinin yapısı Politika gündemi Politikayı oluşturan unsurlar - Genel hedefler (söz konusu politikanın toplum üzerindeki etkileri) - Operasyonel (özel) hedefler (genel hedeflere bağlı, şayet mümkünse kantitatif olarak belirlenmelidir) - Tedbir ve araçlar - Bütçe üzerindeki sonuçlar - Bütçenin esnekliği - Etki üzerine varsayımlar

Operasyonel hedef Motivasyon/kanuna uygunluk Kullanılacak araçlar (örneğin: ilgili mevzuat, yardımlar, iletişim kanalları vs.) Göstergeler

Genel hedef (toplum üzerindeki etkisi) Politikanın gerekliliği ve içeriği (araçlar ve öncelikler, ayrılan bütçe) Bakanlığın sorumluluğunun tanımlanması Başarıya etki eden önemli faktörler

Performans esaslı bütçeleme örneği (I) (konu:organik tarım) HedefKullanılacak araçPerformansAyrılan bütçe Organik çiftçiliğin payı (ha) 10% in 2010 Toplam harcamalarda organik tarımın payı 5% in 2007 Yardımlar€ 2,8 mln. Danışmanlık hizmetleri € 3,9 mln.

Performans esaslı bütçeleme örneği (II) (Bitki hastalıkları ve ürünlerin korunması) HedefKullanılacak araçPerformansAyrılan bütçe Tarım sektörünün üzerindeki çevre yükünün azaltılması 2005’te 75 % Su kaynaklarının daha temiz olması 2005’te 50 % Artıklara ilişkin standartların aşımının azaltılması 50 % in 2005 Yeniliklere yapılan katkılar € 3,2 mln. Kontrollerin sıklaştırılması € 1,3 mln.

Performans esaslı bütçeleme örneği (III) (Hayvan sağlığı) HedefKullanılacak araç PerformansBütçe Koyunları kayıt altına alma sisteminin yerleştirilmesi I&R-sistemi2005’te 100 %€ 6,0 mln. EnforcementTüm canlı hayvan sayısının %5’i € 7,o mln. Çiftlik ziyaretleri ve danışmanlık hizmetleri € 6,0 mln.

Operasyonel hedeflere dair görüşmeler Politika oluşturan birim ile mali birim arasındaki iç müzakereler Bakanlık bünyesindeki mali birim ile Maliye Bakanlığı arasındaki müzakereler Potansiyel rol çatışması

Bütçe üzerindeki etkileri Bütçe ile hedefler arasında bir ilişki kurulmuş olur. Hedeflere ulaşılması için alınacak tedbirler belirlenir. Performans göstergelerinden faydalanılır. Gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin zaman çizelgesi oluşturulur. Politika önlemleriyle ilgili uygulamaların maliyetleri belirlenir. Bütçenin esnekliği belirlenir.

Kurumlar üzerindeki etkileri Yönetim kontrol sistemlerinin gözden geçirilmesine olanak verir. Bilgi sistemlerinin adaptasyonunu sağlar. Yeni bilgi sitemlerine yatırım yapılmasını sağlar. Kurumsal yönetimin gözden geçirilmesine olanak verir.

Siyasi sonuçları Bakan ulaşmak istediği hedefleri, bunlara ulaşırken hangi faaliyetlerde bulunacağını ve maliyetin ne olacağını açık bir şekilde belirtmiş olur. Sizce Bakanın konumu zorlaşmış mıdır? Ya da meclise “şartları açıkça belli” olan bir sözleşme sunan Bakanın konumu güçlenmiştir diyebilir miyiz?

Uygulamada karşılaşılan zorluklar Bütçe sürecine karşılık politika süreci Ölçülebilir hedeflere gereğinden (?) fazla mı önem verilmektedir? Hedeflere ulaşıldı ancak politikanın yanlış olduğu görüldü Konu hakkında bilgi talebi

Uygulamada karşılaşılan zorluklar Çalışma sürecinde yapılacak değişikliklere karşı doğacak muhalefet Yeterince kabul görmeme. Mali konularda değişikliğe gidilmesi şüphe uyandırabilir. Şeffaflık tehdit edici olabilir. Karar verici merciler ile mali uzmanlar arasında görüş ayrılığı olabilir, bu iki taraf arasında yeterli bir iletişim olmayabilir.

İkilemler, tehditler ve tuzaklar İlerlemeye karşılık kalite Teklik ilkesine karşılık çeşitlilik Normatif yaklaşıma karşılık faydacılık Kişiler üzerindeki yükün artması Beklentilerin yönetilmesi

Öğrenme hedefleri Bu dersin sonunda katılımcılar: Hollanda bütçe yapısının bazı kısımlarının modern kamu mali yönetimini niçin yansıttığını açıklayabilecekler; Performans ve program esaslı bütçeleme ve muhasebenin uygulanması esnasında sorulması gereken sorular hakkında bilgi sahibi olacaklar.

SORU?

Son Her son aslında bir başlangıçtır