Mevcut Durum ve Geleceğimiz Dursun Yıldız Su Politikaları Uzmanı Dünya Su Günü Etkinliği 24 Mart 2015 ANKARA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
MÜCAHİD ÖZEL TEFENNİ MYO
Kurumlarda Teknolojiyle Bir Adım Sonra OYUNUN TARAFLARI KİMLER ? 13 Eylül 2012 Doğan Aral Bilgi ve İletişim Teknolojileri Md.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Vaka Çalışması Su ve Atık Su Altyapısı Kuzey İrlanda Martin.
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
◦ Siyasi ◦ Ekonomik ◦ Askeri ◦ Sosyokültürel ◦ Çevre.
ULAŞIM VE EKOLOJİ.
Bütçe süreci ve kuralları Rogier Tesson Thijs Leijen.
İNSANGÜCÜ PLANLAMASI Dr. Habibe Akşit 15 Mart 2008.
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI tarafından tüm üniversitelere gönderilen yazıda, Eylül 2014 tarihine kadar açık erişim sistemlerinin tamamlanıp veri girişlerinin.
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
“ AKT İ F YA Ş LANMA VE KU Ş AKLARARASI DAYANI Ş MA” Prof. Dr. Emine ÖZMETE AVRUPA B İ RL İĞİ BAKANLI Ğ I KASIM, 2012 Gaziantep.
Türkiye'de Büyük Kentler Dışında Kurulan Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinin Özellikleri ve Kurulmakta Olan Bölümlere Öneriler 50.Kütüphane Haftası Doç.
İstanbul Proje Yönetim Derneği Çalışma Dönemi 2009 Faaliyet Raporu 06.Ocak.2010 Portaxe, Baltalimanı.
1 ÇEVRE ANALİZİ Ocak-2007 T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI.
2012 AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ ÇALIŞTAYI OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI & Bilgehan EMEKLİER
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI KARST SU KAYNAKLARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ 1 OCAK-31 ARALIK 2014 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU 10 Mart 2015 Ankara.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
DERS-2: Milli Güvenlik Stratejimiz
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
KİTLE İMHA SİLAHLARININ GELİŞİMİ & GELECEĞİN GÜVENLİK TEHDİTLERİ
NATO Kuruluşundan Bugüne Stratejik Konsept Evreleri.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
ETKİNLİKLER Orta Doğu ve Türkiye Paneli: BİLGESAM ve Haliç Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan panel, 25 Aralık 2014 tarihinde Haliç Üniversitesi Kâğıthane.
KİTLE İMHA SİLAHLARI VE TERÖRİZM
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
Uluslararası Ukrayna ÇalıştayıSuriye’nin Yeniden Yapılandırılması: Devlet İnşası Çalıştayı II ETKİNLİKLER.
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
Geçmişten günümüze pek çok tanım ile açıklanan bilgi politikası bilginin üretilmesine, yönetilmesine, işaretlenmesine ve kullanılmasına öncülük eden; birbiri.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Stratejik Plan Formatı
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
Mobil Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatları
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
KÜRESELLEŞMENİN BEYİN GÖÇÜNE ETKİSİ VE TÜRKİYE
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
ULS2008 ULUSLARARASI GÜVENLİK KURAMLARI ve ANALİZİ
Havza Paydaşlar Toplantısı Genel Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Tesisleri Adana 19 Kasım 2015.
Strateji Geliştirme Başkanlığı SWOT ANALİZİ 2009 / ANKARA ATİLLA DURMAZ.
Sürdürülebilirlik hala mümkün mü?
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
KÜRESEL TİCARET.
Uluslararası Örgütler
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
SÖKE TARIM ve ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ SWOT ANALİZİ(GZFT).
İŞLETME BİLİMİ VE İŞLETMEYİ TANIYALIM
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
Sunum transkripti:

Mevcut Durum ve Geleceğimiz Dursun Yıldız Su Politikaları Uzmanı Dünya Su Günü Etkinliği 24 Mart 2015 ANKARA

21. Yüzyıl ?

21. Yüzyılda Uluslararası Su Politikaları ; BM’nin 1997 Sözleşmesinin etkisinin kısıtlı kalacağı, İklim değişimi etkisiyle bölgesel güvenlik kaygılarını daha çok dikkate alan yeni güç birliği modellerin aranacağı, Yeni gıda jeopolitiğinin etkili olacağı, Üzerinde enerji,gıda ve çevre güvenliğinin etkisinin artacağı, Mavi Su,Yeşil Su, Gri Su kavramlarını daha çok dikkate alan, Sınıraşan yeraltı sularını da kapsayan “Bölgelere göre farklı özelliklere sahip daha dinamik ve esnek politikalar olacaktır.

21. Yüzyılda Su Yönetimi Bilimsel ve Teknolojik ilerleme ile planlamadan işletmeye kadar ileri karar destek sistemlerine sahip olan, Buna rağmen “Entegre Su Yönetimini” başaramayan, Sektörlerarası su tahsisi konusunda zorluklar yaşayacak olan, Komşu havzalardan su transfer edemeyen, Ekonomik ve ekolojik fayda-maliyet dengesine dayanacak, Enerjinin çok yoğun olarak kullanılacağı bir su yönetimi olacak

Riskler (3K-Kavramsal –Kurumsal –Küresel Riskler ) 1997 sözleşmesinin sınıraşan sular konusundaki mevcut ve olası sorunlara kavramları ve kapsamı olarak dar gelmesi Sözleşmeyi sadece 35 ülkenin onaylamış olması ve sözleşmeyi onaylamayan ve paylaşılan su havzalarında yer alan 110 ülkenin bulunması Uluslararası sistemin bu konuda yeni bir paradigma yaratacak etkin ve saygın bir kurumsal yapıya ve iradeye sahip olmaması 2050 yılında sadece Afrika kıtası nüfusunun genç bunun dışında tüm dünyanın yaşlı ve çok yaşlı bir demografik yapıya sahip olacak olması Ekosistemi yaşanılır kılan doğal çevrimlerin gelişen teknoloji ile yapay olarak yaratılabileceği yanılgısı

Riskler -Hidropolitik 21. yüzyıla, Hidropolitikayı doğrudan etkileyecek iki büyük değişim riski ile girildi. İklim değişimi ve Siyasi sınırların değişimi Su kısıtı olan Ortadoğu’daki değişimin sonuçları

Yeni tehditler coğrafyası :Ortadoğu Yeni Ortadoğu haritası İklim değişimi riski ile birlikte yeni bir tehdit ortaya çıkardı. Yeni ve çok parçalı Ortadoğu siyasi yapısı sadece su tahsisi talebi artacak ülke sayısı konusunda risk oluşturmayacak Asıl risk bu ülkelerin daha uzun dönem su yönetimi konusunda güçsüz olacağı için suyu kötü yönetmeleri ve işbirliğinden uzak durmaları nedeniyle ortaya çıkacak

Ortadoğu’nun Su Güvenliği

Ortadoğu sınırındaki “Su Güvenliği” 78,5 milyar m3 su bugünkü yıllık su kullanımına göre İsrail’in: 44 yıllık Ürdün’ün 55 yıllık Su ihtiyacına karşılık gelmektedir.

İşbirliği İçin Fırsatlar İklim değişiminin bölgesel ölçekteki olumsuz etkilerine adaptasyon için ülkelerarası işbirliğinin zorunluluğu, Ülkelerin enerji başta olmak üzere artmakta olan karşılıklı bağımlılıkları, Bölgesel güvenlik konsepti içinde su,enerji,gıda ve çevre güvenliğinin birbiriyle bağlantılı olarak artan rolü, Enerji, su, gıda krizlerinin küresel ölçekte birbirini tetikleyecek olması ve kesişmeye başlayacak olması ve, Krizlerin küresel ölçekte hızla yayılma riskinin artması nedeniyle bölgesel sorunların yayılmadan çözümüne duyulan ihtiyaç, Bilimsel ve teknolojik gelişmeler, Bazı jeostratejik öneme sahip ülkelere bu tehditleri fırsata çevirme olanağı tanıyacaktır.

Fırsatların “Bölgesel güç” olmak isteyen ülkelerin önüne koyduğu ev ödevleri ALTYAPI OLUŞTUR:Bilgiye dayalı analiz yeteneğinin arttırılması,Risk ve fırsatların daha önceden algılanması için gerekli altyapının oluşturulması ADAPTASYON YETENEĞİNİ GELİŞTİR:Su yönetimi konusunda gelişen ve değişen koşullara hızla adapte olma yeteneği kazanılması ÖRNEK SİSTEMLER YARAT: Su yönetiminde örnek sistem ve uygulamalara sahip olunması PAYLAŞ :Bu sistemlerin komşu ülkelerden başlayarak uygulanmasına katkıda bulunulması DÜNYAYI İZLE VE ETKİLE :Küresel Hidropolitiğin takibi ve yönlendirilmesi

21. Yüzyıl Hidropolitika Atakları ile Başladı ! Etiyopya Nil Nehrine Dokundu Nil nehrinin hidropolitiği değişti

Süreç nasıl işledi ? 2010 yılında Nil Havzası ülkeleri yeni anlaşma imzaladı. ABD baraja olumlu görüş belirtti ve ABD tarafından yapılan planlama arşivden çıkartıldı Barajın projesi 2010’da tamamlandı 2011 Şubatında Hüsnü Mübarek Rejimi devrildi. Mart 2011'de de barajın yapılacağı açıklandı Nisan 2011'de temeli atıldı Ağustosunda da barajın etkilerini incelemek için Uluslararası Uzmanlar Heyeti oluşturuldu.Rapor hazırlandı. Mısır rapora itiraz etti Mısır barajın yapımının derhal durdurulması gerektiğini açıkladı

Ve Nil Suları Anlaşması Bugün ! Mısır Devlet Başkanı Mursi :’’Gerekirse Nil’in her bir damlasını kanımızla savunuruz’’dedi. Mısırlı politikacılar barajı imha etme tehditinde bulundu Mursi iktidarı devrildi 2014 Ocak ayında Mısır barajı birlikte işletelim önerisi getirdi 2014’de baraj inşaatının %30 tamamlandı Bugün Mısır,Sudan,Etiyopya arasında bir protokol imzalanıyor. Etiyopya’nın yılda 55,5 milyar m3 su bırakmayı kabul ettiği açıklandı

Yüzyılın ikinci büyük hidropolitik atağı

Kıbrıs Adasına Su Götürme Projesi Kıbrıs Adasına boruyla götürülecek olan su Adanın geleceğinde ve Bölge dengeleri üzerinde etkili olacak Bu nedenle Kıbrıs Adasına götürülecek olan su kadar suyun akılcı yönetimine ve Kıbrıs’ın geleceğindeki etkisinin artmasına yardımcı olunması da önemlidir

Mevcut Durum ve Geleceğimiz Te ş ekkürler…. Dursun YILDIZ DSI Eski Yöneticisi