Katılım ve Katılımcılık Süreci A.Ü.Z.F. Peyzaj Mimarlığı Bölümü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Danışman, Sonuç Yönetimi
Advertisements

PLN.444 Mesleki Uygulama Esasları Sunum :Fadime Ballı
EĞİTİM YÖNETİMİNE KATILIM
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
Bu çalışma küresel perspektifte ve Avrupa birliği ekseninde bir kavram ve olgu olarak yerelleşmeyi konu almaktadır. Bu çerçevede kamu yönetimi anlayışında.
ÅRHUS ya da AARHUS Nasıl okunur Halkın şikayeti.
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
Havza Yönetiminde Stratejik Planlama
30 Ekim-2 Kasım 2014 ANTALYA, TÜRKIYE
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
Peyzaj Kavramı ve Peyzaj Planlama Üzerine Birkaç Söz
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
AB GENÇLİK( YOUTH ) PROGRAMI
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
PROGRAM TASARIMI YAKLAŞIM VE MODELLERİ
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
ŞEFFAFLIK VE ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
VAZGEÇİLMEZ BİR AŞAMA. STRATEJİKYÖNETİM STRATEJİK YÖNETİM NEDİR? SÜREÇ ANALİZİDİR: SÜREÇ ANALİZİDİR: - GELECEK HEDEFLERİMİZ… - BU HEDEFLERE NASIL ULAŞABİLECEĞİMİZ…
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
AİLE KATIMI YAKLAŞIMLARI
Finansal Yönetim Risk Yönetimi Etkin Borç Yönetimi Büyüme Hukuki Danışmanlık Modern Finans; sahip olduğu geniş müşteri portföyü ve güçlü referanslarıyla.
AVRUPA KENTSEL ŞARTI.
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
YÖNETİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
10. Yılında Bologna Süreci Uygulamaları 15 Haziran 2011 Galatasaray Üniversitesi.
KURUM İÇİ İLETİŞİM HAZIRLAYAN HAVA GÜLER.
Comenius Okul Ortaklıkları Projesi
Sefa BARIŞ U Eşref TİRYAKİ U Taha AKKOL U
GENÇLİK EYLEM GRUBU-GEG Ağustos tarihlerinde Samsun 19 Mayıs Gençlik Merkezinde toplam 25 gönüllüyle gençlerin katılımı atölyesini gerçekleştirdik.
E-İÇİŞLERİ UYGULAMASI İÇİN TÜMLEŞİK E-ÖĞRENME KATMANI TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Yunus Özen ve İsmail Ertürk Akademik Bilişim 2012 Uşak 1-3 Şubat 2012.
YEREL YÖNETİMLER VE DEMOKRASİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Akademik Danışmanı Yrd.Doç.Dr. Aslan KAPLAN Topluluk Başkanı
İKS İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTI
SENDİKALARIN ENDÜSTRİYEL DEMOKRASİYE KATKISI VE SENDİKA İÇİ DEMOKRASİ
Geçmişten günümüze pek çok tanım ile açıklanan bilgi politikası bilginin üretilmesine, yönetilmesine, işaretlenmesine ve kullanılmasına öncülük eden; birbiri.
Şirketlerde Yönetişim Biçimleri
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
KENTSEL SİYASET-2. KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
G ÖNÜLLÜLÜK “İsteyerek, bilerek, severek ona buna zıplama, atlamak.” “Yaşamaya devam etme sebeplerini çoğaltma ve varlığını toplumsal olarak gerçekleme.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
ÇALIŞTAY Türkiye'de Sayısal Okuryazarlığın Artırılması ve Sonuçları Aydın Kolat CeBİT Sinerji.
Kamu Yönetiminin Yapısal Görünümü ve Sorunları. Organizasyon Sorunları Sistem coğrafi ve örgütsel olarak merkeziyetçi bir yapıya sahiptir. Bunu aşmak.
AHUM Destekleri: İHRACAT UYGULAMASI
Çankaya Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Sosyal Hizmet Uzmanının Önemi
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
10. Yılında Bologna Süreci Uygulamaları
DEMOKRATİK OKUL KÜLTÜRÜ YETERLİKLER ÇERÇEVESİ
T.C KARŞIYAKA İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ KARŞIYAKA ÖZEL BÜRO 4006 TÜBİTAK BİLİM FUARLARI BAŞVURU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 26 Aralık 2016 Saat:
Aile katılımının artırılması
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Madde Bağımlılığı Politikası
Öğretimin Planlanması
Kırsal Kalkınmada Toplum Dinamikleri Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK,
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
ULUSLARI İLİŞKİLER TEORİLERİ VE ÖRGÜTLER
Sunum transkripti:

Katılım ve Katılımcılık Süreci A.Ü.Z.F. Peyzaj Mimarlığı Bölümü Türkiye’de Korunan Alan Çalışmalarındaki Katılımcılığın Sultansazlığı Milli Parkı Örneğinde Değerlendirilmesi Projesi PROJE NO; 108Y043 Katılım ve Katılımcılık Süreci Arş. Gör. Emel BAYLAN A.Ü.Z.F. Peyzaj Mimarlığı Bölümü

İçerik 1. Katılımcı yaklaşımlar öncesi Rasyonel Planlama ve Yönetim Dönemi 2. Diyalog-Katılım Dönemi

Rasyonel Planlama ve Yönetim Dönemi 1970’lerin başlarına kadar plancılar ve yöneticiler her türlü sorunu kendilerinin, sadece kendilerinin çözebileceğine inanmaktaydılar. Teknokratların/Uzmanların çözemeyeceği hiçbir sorun yoktu. Ancak ...

Rasyonel Yaklaşımın Karşı Karşıya Kaldığı Çıkmazlar, Güçlükler Yukarıdan aşağı

Rasyonel Yaklaşımın Karşı Karşıya Kaldığı Çıkmazlar, Güçlükler Tüm bilgiler elde edilmiş, toplanmış olmalı ve üretilmeli Planlama Sorun için olası çözümler Tüm seçeneklerin etki ve sonuçları Kesin hedef ve talepler Uzun vadede değişmeyen, Alternatif çözümlerle bağlantısı olmayan, Kıyaslanabilir Teknokratlar/plancı tüm bilgiyi tamamiyle özümsemeli

“Rasyonel” dönemden sonrası...

“Rasyonel” dönemden sonrası... Doğal kaynakların kullanımı ve yönetimine ilişkin karar üretme biçimlerinde değişimler görülmekte, Farklı bakış açılarını ve tarafları, ortak bir karar üretme sürecinde bir araya getiren katılımcı yaklaşımlar, farklı ölçekteki uygulamalarıyla, artarak yaygınlaşmakta, Kamu kurumları, topluluk liderleri, ilgi grupları ve yurttaşların tümü, koruma, toplum kalkınması ve doğal kaynak politikası ile ilişkili pek çok soruna çözüm bulmak için katılımcı uygulamaları denemektedirler.

Katılımcılığı Etkileyen Temel İdealler, Yaklaşımlar ve Kavramlar Katılımcı yaklaşımlar, mevcut uygulamalardaki demokrasi eksikliklerine yanıt olarak ortaya çıkmıştır. Halk katılımı, demokratik meşruiyeti arttırmaktadır. Katılımcılık, genellikle yönetişimle ilişkilidir ve yönetişim sürecinde kullanılmaktadır. Katılımcılık, yönetişimin sürecinin kapasitesini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Demokrasi Yönetişim

Katılımcılığın kendisi bir hedef değildir. Katılımcılık Karar üretme ve uygulama süreçlerine “toplumu dahil etme” ve katılımcılık modelleri gündeme gelmiştir. KATILIM: Halkın, planların ve uygulama süreçlerinin sonucunu etkilemeye olanak vermektir. Katılımcılığın kendisi bir hedef değildir. Katılım, karar üretme süreçlerinin, mantığını, geçerliliğini, çerçevesini ve sonuçlarını tayin etmeye yardımcı olur. Çevre ile ilgili konularda bilinç oluşturmak ve öngörülen planlama çalışmalarının kabulünü ve sürekliliğini sağlamanın aracıdır.

KATILIM: Halkın, planların ve uygulama süreçlerinin sonucunu etkilemeye olanak vermektir. Arnstein 1978

Farklı kullanıcılarının bilgi, ilgi ve ihtiyaçlarına, flora, fauna, toprak, vb. doğal yapıya ilişkin veriler kadar önem verilmekte, bu tür veri+bilgi alanın “sosyal katman”ı olarak değerlendirilmektedir.

Etkileme ve etkilenme düzeylerinde farklılıklar vardır. Katılım süreci 3 temel aşaması vardır. Etkileme ve etkilenme düzeylerinde farklılıklar vardır.

KATILIMININ VAADETTİKLERİ Bilgilendirme Danışma (Görüşme) Dahil olma (karışma) İşbirliği (kolaborasyon) Güçlendirme/ Yetkilendirme TOPLUMUN ETKİ DÜZEYİNDE ARTIŞ Halka vaat edilen Kaygıları, sorunları dinlenecek Endişeleri ve sorunları karar verme sürecinde (şekillenmesinde) yardımcı olacak Endişeleri ve sorunları çözümlerin üretilmesinde kullanılacak Son karar halka (halkın iradesine) bırakılacak HALK KATILIMININ VAADETTİKLERİ

Katılım tiplerinin genel özellikleri Yasa merkezli Otorite merkezli İşbirliği esaslı Ortaklaşa karar üretimi & uygulama esaslı Sorun odaklı Yetki/irade toplumda Pasif tepki Aktif Katkı Duyuru esaslı Eğlence ve boşa zaman geçirmeyi değil, başarılı sonuçlar elde etmeyi esas olan grup çalışmaları Tümünün Sonuçları Yasa ve Yönetmeliklere Uygun Olmalıdır. Katılım tiplerinin genel özellikleri Uzmanlar, yönlendirici ve yetkili Olanak ve Çözüm Odaklı

Yönetim < Katılımcılık < Yönetişim Yönetim Yönetişim Merkezi olmayan Merkezi

TEŞEKKÜRLER...