Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULUSLARI İLİŞKİLER TEORİLERİ VE ÖRGÜTLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULUSLARI İLİŞKİLER TEORİLERİ VE ÖRGÜTLER"— Sunum transkripti:

1 ULUSLARI İLİŞKİLER TEORİLERİ VE ÖRGÜTLER

2 Liberalizm Klasik liberal teori: Siyaset ve Ekonomi Yaklaşımı olarak liberalizm. Liberalizmin Temel Öncülleri? - Rasyonellik - Çıkar odaklı davranma - Denge - Bireysel özgürlük Uluslararası İlişkiler Teorisi Olarak Liberalizm - Demokratik Barış Teorisi - Karşılıklı Bağımlılık Yaklaşımı (Neoliberalizm) - Liberal Kurumsalcılık

3 Demokratik Barış Teorisi
Kökenleri Kant’ın “perpetual peace” (ebedi barış” yaklaşımında bulunabilir. Ebedi barışın bazı koşullarda mümkün ve ideal olması Güvesizlik ve savaşlar devletlerin yanlış yönetilmesinden; bencil ve ufuksuz siyasetçilerden kaynaklanır. Bu liderlerin otoritesi nasıl sınırlandırılabilir?

4 Demokratik Barış Teorisi
Demokrasi burada bir çözüm olarak devreye girer. Neden? Demokrasi hesap vermeyi mümkün kılan ve hataları cezalandıran bir sistemdir. Demokratik rejimin ilkeleri uluslar arası barış ile uyumludur. (Kendi yurttaşlarının iradesine saygı duyan bir rejim diğer ülkelerdeki yurttaşlara da saygı duyma eğilimi taşır.

5 Demokratik Barış Teorisi
Sonuç: Demokratik rejime sahip devletler birbirleriyle savaşmazlar. (Michael W. Doyle) Sorun demokratik olmayan rejimlerin varlığından kaynaklanmaktadır. Peki bu sorun nasıl çözülecektir?

6 Karşılıklı Bağımlılık Yaklaşımı
Liberalizmin ekonomik önermelerine dayanır Serbest ticaret ilişkilerinden bütün devletler istifade eder. Ticaret devletler arasında bir karşılıklı bağımlılık yaratır. Bu karşılıklı bağımlılık savaş riskini azaltır.

7 Uluslararası Örgütler ve Liberalizm
Liberal Kurumsalcılık: Demokratik Barış Teorisinin ve Ekonomik Liberalizmin bir Uzantısı Demokratik devletlerin hakim olduğu ve serbest ticaretin yaygınlaştığı bir sisteme nasıl ulaşılır? Sadece bu devletlerin teker teker sayısının artması yetmez.

8 Uluslararası Örgütler ve Liberalizm
Aynı zamanda bunu özendirecek ve hatta zorlayacak uluslar arası örgütlere gereksinim vardır. I. Ve II. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan kurumlar bu arayışın bir ürünüdür. Bu örgütler ne işe yarayacaktır: Anti-demokratik devletlere karşı caydırıcılık Demokratik devletler arasında işbirliği Çıkarlarını çoğaltmak isteyen devletler için çekim merkezi

9 Realizm Liberalizmin bir eleştirisi olarak ortaya çıktı
II. Dünya Savaşı sonrası yaygınlaştı. Gözlem: Önlenemez savaş ve güvensizlik durumu Bu kadar tarihsel, yaygın ve evrensel olan bir şey “hata” sonucu ortaya çıkmaz. (İkinci Dünya Savaşı destekleyici bir örnek olarak sunuldu) O zaman bunun arkasında ne var?

10 Realizm Devlet temel birim.
Devletlerin doğal eğilimleri: Güç ve çıkar. Hans Morgenthau: İnsan doğası üzerinden açıklama (Hobbesian yaklaşım) Uluslararası sistemin anarşik yapısı «Security dilemma»: Güvenlik ikilemi Bu anarşik yapıda liberal idealizmin eleştirisi Barış ihtimali: Güç dengesi. Güç olmadan barış olmaz.

11 Realizm (devam) E.H. Carr’ın realizmi
Morgenthau’nun realizmini kabul eder. Fakat bu durumun kaynağını insan doğasında aramaz Eşitsiz güç dağılımına vurgu yapar. Liberalizmin ideoloji olarak eleştirisi

12 Realizm ve Uluslararası Örgütler
Uluslararası örgütler: güç mücadelelerin ve güç dengesinin sonucu Güç mücadelelerinin alanı Güç asimetrisinin yansıdığı alanlar Kendi başına çıkarı ve failliği yok.

13 Neorealizm Kurucusu Kenneth Waltz (1970’ler) için realizm hem bir çıkış noktası hem de bir eleştiri nesnesi Realizmin temel önermelerini paylaşır. Ama onu başka bir “analiz düzeyine” taşır Devletler boşlukta, keyiflerince hareket etmezler. Uluslararası sistemin etkisi altında davranırlar.

14 Neorealizm Sistemi oluşturan şey: Güç dağılımının mahiyeti
Bipolar; unipolar; multipolar Sistem-devlet ilişkisi (Yapı-özne ilişkisi gibi) Özerkliğin alanı?? Uluslararası örgütler için bir neorealist ne söyler?


"ULUSLARI İLİŞKİLER TEORİLERİ VE ÖRGÜTLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları