Hayat Boyu Öğrenme Programı’na Genel Bir Bakış

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ERASMUS+ GENEL TANITIMI
Advertisements

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi Erasmus Birimi
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI’na GENEL BAKIŞ
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) Leonardo da Vinci HAREKETLİLİK
Hayatboyu Öğrenme Programı
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
ERASMUS Nedir? Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
Eğitim ve Kültür ( ULUSAL AJANS ) AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ HOŞ GELDİNİZ.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi 1 BELEDİYELER ARASI ORTAKLIKLAR VE KARDEŞ KENT İLİŞKİLERİ: Türkiye’deki MİB’nin rolü.
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
EUA Kurumsal Değerlendirme Programı Felsefesi Prof. Dr. Nejat Erk.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus AB Yüksek Öğretim Programı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi.
ERASMUS+ PROGRAMI TANITIMI
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Dr. Armağan Erdoğan KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ 11 OCAK 2011 Yükseköğretimin Uluslararası Boyutu.
HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI (LLP) (ÇEŞİTLİ SUNULARDAN DERLENEREK HAZIRLANMIŞTIR.)
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BOLU İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BÖLÜMÜ PROJELER KOORDİNASYON EKİBİ LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri (
31 Ekim Dönemi: Erasmus+ Nedir? Erasmus+ Programı, Avrupa Komisyonu’nun eğitim, öğretim, gençlik ve spor için önerdiği yeni programdır.
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
Erasmus Bölüm Koordinatörleri Toplantısı
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans)
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
Serdar ARSLAN PPKB Uzmanı T.C. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı
20 Aralık ANKARA Erasmus+ ta Okul Eğitimi Destekleri.
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
Comenius Programı Onur AYDEMİR
Yetişkin Öğrenimi İçin Avrupa Uygulamaları YETİŞKİN ÖĞRENME GÜNDEMİ-2
BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIM PROJESİ 14 MAYIS 2010, ANTALYA SULTAN GÜROL BOLOGNA ULUSAL TAKIMI ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ
AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI ( ) 2012 YILI İŞ PROGRAMI.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
ERASMUS+ GENEL TANITIMI Celil YAMAN Erasmus+ LdV Programı Koordinatörü 20 Ocak 2014.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI LdV Mesleki Eğitim Programı Ortaklık Projeleri.
Comenius Okul Ortaklıkları Projesi
ERASMUS+ Gençlik.
ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
Hacettepe Üniversitesi Avrupa Birliği Ofisi
Bayram AKBAŞ MYK Başkanı MÜSİAD Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı, Şubat 2011/İstanbul MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN ANAHTAR KAVRAMLAR 1.
STRATEJİK YÖNETİM VE PLANLAMA
ERASMUS+ PROGRAMI TANITIMINA HOŞGELTİNİZ Erdoğan ERDOĞAN AR-GE Uluslararası Projeler Sorumlusu Ocak 2014.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI
T.C ADANA VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ GENEL BİLGİLENDİRME SUNUMU.
Bilgilendirme Toplantısı
- Politika ve Yenilik Komitesi toplantısı Marc Durando Avrupa Okul Ağı etkinlikleri sunusu.
Avrupa Birliği Eğitim Programları
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
Avrupa Birliği Eğitim Programları. Avrupa Birliği ülkelerinde gerek toplumsa değişim ve hareketliliğin sağlanması gerekse eğitim kalitesinin yükseltilmesi.
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ Nedir? Eğitim Gençlik Spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliği programıdır. Erasmus+ Nedir? Erasmus +; yılları.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
YENİ DÖNEM PROGRAMLAR HERKES İÇİN ERASMUS ‘ERASMUS for ALL ’ 6 Mayıs Ege Üniversitesi, İZMİR.
Erasmus + Programı Erasmus + Programı. Erasmus + Programı Avrupa’nın hem şimdi karşılaştığı hem de gelecek on yılda karşılaşacağı temel sorunların üstesinden.
ERASMUS + Avrupa Birliği Eğitim, Öğretim, Gençlik ve Spor Programı Avrupa Birliğine Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kurulu 2014 Yılı İlk Toplantısı.
COMENİUS PROGRAMI OKUL ORTAKLIĞI PROJE BİLGİLENDİRME TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
IŞIK Üniversitesi & Bologna Süreci
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

Hayat Boyu Öğrenme Programı’na Genel Bir Bakış NEDEN LLP? HAZIRLAYAN Duygu Arzu AKDEMİR Uluslararası İlişkiler Uzmanı

LLP NEDİR ? Genel ve mesleki eğitimin yanısıra eğitimle ilgili tüm alt program ve faaliyetleri bütüncül bir yaklaşımla tek bir programda toplayan Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP), yeni kuralları, basitleştirmeleri ve ülke merkezli faaliyetlerdeki artış nedeniyle özel bir önem taşımaktadır. Avrupa Parlamentosu ve Konseyi'nin LPP'yi yasalaştıran 15 Kasım 2006 ve 1720/2006/EC sayılı Kararı, Hayatboyu Öğrenme Programı'nın genel amacını şöyle ifade etmektedir: 'Hayatboyu öğrenme yoluyla Topluluğu ileri bir bilgi toplumu haline getirmek, daha çok ve daha iyi iş imkanı yaratmak, sosyal bütünlüğü geliştirmek; çevrenin gelecek kuşaklar için daha iyi korunmasını sağlamak; özellikle de dünyada bir kalite referansına dönüşmelerini temin etmek amacıyla Topluluk içindeki eğitim ve öğretim sistemleri arasında karşılıklı değişim, işbirliği ve hareketliliği güçlendirmek".

HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI (LLP) COMENIUS PROGRAMI (Okul Eğitimi) ERASMUS (Yüksek Öğretim) LEONARDO DA VINCI (Mesleki Eğitim) GRUNDTVIG (Yetişkin Eğitimi) Ortak Konulu (Transversal) Program 4 Temel Faaliyet: Politika Geliştirme; Dil Öğrenme; BİT; Örnek Uygulamaların Yaygınlaştırılması Jean Monnet Programı 3 Temel Faaliyet: Jean Monnet Eylemi; Avrupa Kurumları; Avrupa Kuruluşları

GENEL HEDEF Topluluk içindeki eğitim sistemleri arasında dünya kalitesinde bir referans olmaları için değişim, işbirliği ve hareketliliği güçlendirmek.

ÖZEL HEDEFLER Kaliteli hayatboyu öğrenmenin gelişimine katkıda bulunmak, bu alandaki sistemlerde ve uygulamalarda yüksek performansı, yeniliği ve bir Avrupa boyutunu teşvik etmek Hayatboyu öğrenme için bir Avrupa alanının gerçekleşmesini desteklemek Üye Ülkeler içinde mevcut hayatboyu öğrenme fırsatlarının kalitesini, cazipliğinin ve erişilebilirliğinin iyileştirilmesine yardımcı olmak Hayatboyu öğrenmenin sosyal uyuma, aktif vatandaşlığa, kültürler arası diyaloğa, cinsiyet eşitliğine ve kişisel gerçekleştirmeye katkısını kuvvetlendirmek Girişimciliğin gelişmesini, rekabet gücünü, istihdam edilebilirliği ve yaratıcılığı desteklemek Sosyo – ekonomik özellikleri ne olursa olsun özel ihtiyaca sahip kişiler ve dezavantajlı gruplar dahil her yaştaki insanlar tarafından hayatboyu öğrenmeye katılımın artmasına katkıda bulunmak

ÖZEL HEDEFLER Dil öğrenimini ve dil çeşitliliğini desteklemek Hayatboyu Öğrenme için yenilikçi bilgi iletişim- tabanlı içerik, hizmetler, yöntemler ve uygulamaların gelişimini desteklemek Anlayışa, insan hakları ve demokrasiye saygıya dayalı bir Avrupa vatandaşlığı duygusunun yaratılmasında ve insanlar ve kültürler için hoşgörü ve saygının teşvik edilmesinde Hayatboyu Öğrenmenin rolünü güçlendirmek Avrupa’da mesleki eğitim ve öğretimin (VET) tüm sektörlerinde kalitenin artırılması için işbirliğini desteklemek kullanımını teşvik etmek, Hayatboyu Öğrenme Programı tarafından kapsanan sahada iyi uygulama değişimi yapmak

Sunumun Temel İçerikleri Nereden Geliyoruz Temel Yenilikler LLP ‘nin Amaçları Programın Ana Hatları

Hayatboyu Öğrenme Programı BİR MACERA AB Eğitim ve Mesleki Eğitimde Neden Aktif

AB ANLAŞMASI MADDE 149 Üye devletler arasındaki işbirliğini gerekirse destekleme ve ilave faaliyetlerle teşvik ederek eğitim kalitesinin gelişimine katkıda bulunmak MADDE 150 Üye devlelerin faaliyetlerini destekleyen ve bu faaliyetlere ek olabilecek politikasını yürürlüğe koymak

BİZ KİMİZ? Her üye devletin eğitim ve öğretim sistemleri faklıdır. Üye devletler kendi eğitim ve öğretim sistemlerinin denetçisidirler AVRUPA KOMİSYONUNUN destekleyici ve canlandırıcı rolü vardır.

AB Politik Hedeflerine Atıf: LİZBON STRATEJİSİ AB, Dünyanın en rekabetçi bilgi tabanlı ekonomik gücü olmak zorunda Lizbon, Mart 2000 Hayatboyu öğrenme için topluluğun sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya, daha fazla ve daha iyi işlere sahip ve daha büyük sosyal uyum taşıyan ileri bir bilgi toplumu olarak gelişimine katkıda bulunmak ve gelecek nesiller için çevrenin iyi korunmasını sağlamaktır.

HEDEFLER Topluluk içindeki eğitim sistemleri arasında, dünya kalitesinde bir referans olmaları için, Değişim, İşbirliği, Ve hareketliliği güçlendirmeyi amaçlar

AB LİZBON’A YÖNELİK ÇALIŞIYOR Üye devletlerle politik çalışmalar programlar Mali yardımlar

I- NEREDEN GELİYORUZ(1) 1957 Roma Anlaşması 1987 Erasmus 2007 LLP

Bütüncül bir programa doğru… 7 yıllık planlama sürecinin sonu Geçmişteki deneyimler Ara değerlendirmelerin sonuçları Kamu müzakereleri Devamlılık Basitleştirme Daha çok ülke merkezli

Nereden geliyoruz? Temmuz 2004 komisyon teklifi 14 billion € istenen 11/ 11/ 2006 kabul(AP+AB Konseyi) bütçe 7 billion (istenilen paranın yarısı) 14/ 12/ 2006 programın yürürlüğe girmesi

NİÇİN YENİLİK?(2) Farklı isimlerde benzer konuları işleyen programlar Hizmet içi eğitim kursu- Arion dil projesi- lingua

NİÇİN YENİLİK?(3) Aynı tür programlar için farklı kurallar Hangisi 6 eder? 2*3=? 1+1+4=?

NİÇİN YENİLİK? Daha yalın yaklaşım: Bütüncül bir program içinde, her program kendi yerini daha yalın biçimde buluyor

NASIL? Ancak yenilik zorlukla birlikte gelir: Eski kurallar zor ölür Ve buna mukabil Yeni kuralların doğru anlaşılması gerekir

NASIL?(2) Hazırlıklar: Paralel oturumlar Tarafların işbirliliğine yönelik katılımlı çalışmalar: (parlamento, komisyon, ulusal ajanslar, program komite üyeleri, komisyon,Paydaşlar ve yürütme ajansı…) HEPSİNE TEŞEKKÜRLER

2006: zor bir yıl AP ve Konseyin gecikmiş uyumu Paralel süreçler Çeşitli girift kurumlardan yoğun ve güzel işbirliği ihtiyacı

2006: zor bir yıl(2) Yeni kuralların tartışılması ve görüşülmesi Temel dokümanların hazırlanması ve kabul edilmesi a)Programın yöneticileri için b)Uygulayıcılar için Teklif çağrılarının zamanında yayınlanması 2007 GERÇEK BİR UYGULAMA YILI

2006: zor bir yıl OCAK- ARALIK 2006 çağrıların başlaması için hızlı bir süreç ŞUBAT 2007 eksiklikler tamamlandı

TEMEL YENİLİKLER Aşırı ayrı program karmaşasından 4 temel biçim 23 bütçesel kalem Biçimlendirilmiş bir yaklaşıma doğru 1 temel biçim 3 bütçesel kalem

TEMEL YENİLİKLER(2) Faaliyetlerin farklı alanları arasında SİNERJİ Ahenkli, düzgün ve etkili yönetim Esnek bütçe

NELER VAR ? ANAHTAR KELİMELER: *Basitleştirme (Simplification) *Sonuçları Yaygınlaştırma ve Kullanım (Dissemination and Exploitation of Results) *Değer Artırımı (Volarisation) *Görünürlük (Visibility) *Sinerji

NELER VAR ? BASİTLEŞTİRME: *Başvuru Formlarında ve adımlarında sadeleştirme -Bütçe talebi -Yoğun Programlar dahil hareketlilik götürü bütçe talebi -Sadeleştirilmiş raporlama -Elektronik Başvuru (2008 den itibaren) *Proje Türlerinde Sadeleştirme -İki taraflı-Çok taraflı projeler, Hareketlilik Faaliyetleri *Son Başvuru Tarihlerinde Uyum -Programlar arası -Ülkeler Arası

NELER VAR ? SONUÇLARI YAYGINLAŞTIRMA VE KULLANIM: *Çok taraflı projeler için bir plan dahilinde sunulması zorunlu *Ürünler, Tecrübeler, Yöntemler… *Programların sürdürülebilirliği için temel faaliyet *Sonuçların geniş kitleler tarafından tanınması gösterilmesi ve uygulanması için; -Tanıtım ve bilinçlendirme -Yaygınlaştırma (Kalite, ilgi, etkinlik) -Kullanım; 1-Toplum isteklerini/ihtiyaçlarını karşılamaya dönük sonuçların çıkarılması 2-Sonuçların doğru hedef kitleye, doğru yer ve zamanda ulaştırılması

NELER VAR ? DEĞER ARTIRIMI: *Yaygınlaştırma ve kullanım ile aynımıdır? *Değer Artırımı, elde edilen ürünlerin farklı ürünler ortaya konulmasına yardımcı olmasıdır.

NELER VAR ? GÖRÜNÜRLÜK: *İşbirliğinin Yansıması

NELER VAR ? SİNERJİ: *Ortakların Yönetimi konusundaki kurumsal tecrübeler ile *Yararlanıcı olarak elde edilen bireysel tecrübelerin (Öğrenci/öğretim elemanı değişimi..vb.) paylaşımı Böylece *Benzer alanlarda yapılacak diğer çalışmalarda gelişim sağlamak, *Mevcut uygulamalardan faydalanarak tasarruf etmek (dolayısı ile Amerika’yı tekrar tekrar keşfetmeye çalışmaktan uzaklaşmak).