ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE EĞİTİM PROGRAMI 04-06 Nisan 2012 Club Sera Hotel – Lara.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Advertisements

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
Eylem Planı Sonraki Adımlar
ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE STRATEJİ ÇALIŞTAYI 08 Kasım 2012 ANKARA
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Uluslararası Sözleşmeler
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü - ÇEM UNCCD 10 YILLIK STRATEJİSİ VE UEP UYUMLAŞTIRILMASI Erdoğan Özevren Çölleşme ile Mücadele Daire Başkanı.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
AB’ye Uyum Sürecinde Tarım ve Çevre
KÜRESEL ÇEVRE FONU (GEF) KOORDİNASYON
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
GAP BÖLGESİ SEL PROJESİ YÖNLENDİRME KOMİTESİ TOPLANTISI
Valilikler koordinasyonunda illerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi ve AB İletişim Stratejisi’ne katkı sağlaması İçişleri Bakanlığı.
 Gelir düzeyleri arasında giderek artan farklılıklar, iş bulmak, daha iyi sosyal ve ekonomik altyapıya ulaşabilmek için tarımdan diğer sektorlere geçiş.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Önemli Su Yönetimi Konuları nasıl seçilir? Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Önemli.
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AKARÇAY HAVZASI.
ÇÖLLEŞME ve EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Türkiye’deki Yüzey ve Yeraltı Su Kaynakları Dengesi.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
FOREST EUROPE İlke Kararları Bağlamında Türkiye’deki Faaliyetler, Zorluklar ve Çözüm Önerileri Serdar Yegül Orman Müh. Orman Genel Müdürlüğü Temmuz 2010.
EROZYONLA MÜCADELE EYLEM PLANI
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
1/3. 2/8 Şube Müdürlüğümüz, Bakanlığımız faaliyet alanlarına giren konularda olmak üzere  Küresel ve bölgesel kuruluşlarla ilişkiler  Uluslararası anlaşma,
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Ulusal Hedeflerinin Oluşturulması 1.
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE EĞİTİM PROGRAMI 04-06 Nisan 2012 Club Sera Hotel – Lara / ANTALYA Ali TANIŞ Çölleşme İle Mücadele Daire Başkanlığı Çölleşme İzleme ve Değerlendirme Şube Müdürü

Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE SÖZLEŞMESİ Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı 09 Mart 2005 tarihli ve 25750 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Genelge ile yürürlüğe girdi.

Çölleşmenin Tanımı ve Tarihçesi 1977 de Birleşmiş Milletler Çölleşme Konferansı’nda “Çölleşme ile Mücadele Eylem Planı” kabul edilmiştir. 1992 yılında, Birleşmiş Milletlerce Hükümetlerarası Müzakere Komitesi oluşturuldu. 17 Haziran 1994 tarihinde, Bu komitece hazırlanan Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi kabul edilmiştir.

Sözleşme günü olan “17 Haziran Dünya Çölleşme ile Mücadele Günü” olarak kabul edilmiştir. 1996 yılında, BM nezdinde “Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi” yürürlüğe girmiştir. 11 Şubat 1998 tarihli ve 4340 sayılı Kanunun 16 Mayıs 1998 tarihli ve 23344 sayılı Resmi  Gazete’de yayımlanması ile Ülkemiz “Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi”ne resmen taraf olmuştur.

1999 yılında, “Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı” ile ilgili çalışmalara başlanmış; 2003 yılından itibaren hız kazandırılmış olup, 17 Haziran 2004 tarihinde, tüm kamuoyu ve ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerine sunulmuştur. 09 Mart 2005, tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı” bu tarihten itibaren yürürlüğe girmiştir.

BM Sözleşme Sekreterliği’nin Türkiyedeki Yapısı UNCCD Ulusal Odak Noktası (Orman ve Su İşleri Bakanlığı) Ulusal Koordinasyon Birimi (OSİB, KB, TGHB, DB, MEB, TUBITAK,TİKA, ÇŞB, STK) Bağımsız Uzmanlar Grubu

BM Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi’ne göre Kurak, yarı kurak ve yarı nemli alanlarda* iklim değişmeleri ve insan aktiviteleri sonucunda oluşan arazi bozulumu/bozunumu olarak tanımlanmıştır. (*)- Bu alan kavramı BM’de tartışılmakta olup, değişiklik talepleri gündemdedir.

Çölleşme ile Mücadele: Kurak, yarı-kurak ve az yağışlı alanlarda sürdürülebilir kalkınma için arazinin entegre olarak geliştirilmesinin bir parçası olan, ve; I. Arazi bozulmasını önleme ve/veya azaltma, II. Kısmen bozulmuş arazinin rehabilitasyonu, III. Çölleşmiş arazinin geri kazanılması, faaliyetlerini içerir.

Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı’na göre; Çölleşme ile Mücadele Ulusal Programı çerçevesinde alınan sonuçların ve kazanılan deneyimlerin, Sözleşme Sekreterya-sınca istenen periyodik ülke raporlarına intikal ettirilmek üzere, Bakanlığımıza bildirilmesi, “Her yılın Nisan ayında ilgili kuruluşlardan, Türkiye Ulusal Eylem Programı kapsamında yaptıkları faaliyetler hakkında bilgi talep edilmektedir.”

Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı’na göre; İlgili kurum ve kuruluşlarca; Program çerçevesinde yürütecekleri çalışmalarda, ulusal düzeyde Sekreterya hizmetlerini yürüten Bakanlığımız ile koordine ve işbirliği içinde bulunulması, Sorumlu oldukları eylemlerin gerçekleştirilmesi amacıyla yıllık iş programlarında ve bütçelerinde gerekli kaynakların tahsis edilmesi,

Uluslar arası ve ulusal seviyede gerçekleştirilen, seminer, çalıştay, panel ve benzeri etkinliklere katılım sağlanılmasına ve kamu oyunun bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi çalışmalarına özen gösterilmesi; Bu gibi konularda düzenleyecekleri faaliyetlerle ilgili olarak Bakanlığımızla gerekli koordinasyonun sağlanması, Gerekmektedir….

Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı; ülkedeki çölleşmeye yol açan etmenleri saptayarak bu sorunların devlet, yerel örgütler, arazi sahipleri ve halkın katılımıyla nasıl çözümlenebileceğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda “Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı” BMÇMS'nin Yönergesine uyum sağlamaktadır.

TÜRKİYE’DE ÇÖLLEŞME İklimi, Topoğrafyası, Jeolojisi, Hidrolojisi, Bitki Örtüsü, İşlemeli Tarıma Uygun Olan ve Olmayan Arazi Varlığı, Mera ve Orman Alanlarının Özellikleri, Nüfus Etkisi değerlendirildiğinde, çölleşme riskiyle karşılaşması beklenen bir olgu olarak ortaya çıkmaktadır.

TÜRKİYE’DEKİ ÇÖLLEŞME NEDENLERİ VE TANIMLARI Doğal Nedenler Toprak Aşınımı Yıkanma İklimsel değişim Teknik Nedenler Ormansızlaşma Otlatma şekli Hidrojeolojik yapı ve hidrolojik döngünün yapay etkilenmesi Anız yakımı Toprak yorgunluğu Plansız sulama Amaç dışı toprak kullanımı (betonlaşma, taşıma, vs.) Toprak kirlenmesi Yanlış toprak işleme, fiziksel bozulum Toprak ve ekosistemlerin yanlış planlanması ve kullanımı Sosyoekonomik, Yönetimsel ve Yasal Nedenler Yasal Mevzuat Göç Eğitimsizlik

Çölleşme Sorunlarının Sınıflandırılması Düzeltilemeyen Kalıcı Çölleşme Sorunları Toprak betonlaşması Toprakların, yerüstü ve yer altı kayaçların hammadde olarak aşırı kullanılması Düzeltilebilir Çölleşme Sorunları Erozyon Ormansızlaşma Mera alanlarında bozulum Toprakların organik madde kaybı Arazilerin fiziksel bozulumları Yanlış arazi kullanımı Kullanılabilir suyun azalması Çoraklaşma Sulanan topraklarda tuzluluk sorunu Tarım ilaçları Toprak kirlenmesi Doğal vejetasyon ve biyoçeşitliliğin bozulumu

Doğal Kaynakların Yönetimi Sorunlarının Giderilmesi İçin Önlemler Toprak Yönetimi ve Erozyon Kontrolü Önlemleri Su Kaynaklarının Kullanımı ile ilgili Önlemler Çayır-Mera Yönetimi ile ilgili Önlemler Orman ve Diğer Kaynakların Yönetimi ile ilgili Önlemler Fauna ile ilgili Önlemler Arazi(Toprak) Kaynaklarının Yönetimi ve Sorunlarının Giderilmesi için Alınabilecek Önlemeler Sosyo-Ekonomik Kapsamlı Önlemler

ÇÖLLEŞME İLE MÜCADELE ULUSAL EYLEM PROGRAMI Ülkemizde ulusal düzeyde yapılmış ve yapılmakta olan tüm çalışmalar ve projeler, ulusal çalışmalarımızı yönlendirecek olan UEP’in öncelikli 63 Eylem önerileri kapsamında yürütülmektedir. Bu eylemlerin ilgili kurum ve kuruluşlarca hangi yöntemlerle ve ne düzeyde gerçekleştiği etkin bir izleme ve değerlendirme sistemi ile ortaya konulmaya çalışılmaktadır.

UEP Eylemler* Eylemin Adı Eylem Sayısı Gerçekleşme Politik ve yasal düzenlemeler 27 25 Doğal kaynak yönetimi 21 20 Çevre ile ilgili düzenlemeler 3 Bölgesel / kırsal kalkınma 4 Kurumsal düzenlemeler 2 1 Mali kaynak ve teknoloji kullanımı Eğitim ve Bilinçlendirme Toplam 63 58 (*)2010 yılına ait rakamlar.

UEP KAPSAMINDA POLİTİK VE YASAL DÜZENLEMELER Kalkınma planları, Kırsal kalkınma politikalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, Sürdürülebilir doğal kaynak yönetimini sağlayacak politikalar geliştirilmesi, Sulak alanlar, dağlar, yaylalar ve kıyıların korunması ve kullanılması, Tarımda doğa ile dost teknolojilerin kullanımı, Arazi kullanımı ve toprak koruma kanunun çıkarılması, Sera gazı salınımını azaltıcı amaçlı bir planlamanın oluşturulması, STK’ların çalışmalarının kolaylaştırılması,

UEP KAPSAMINDA DOĞAL KAYNAK YÖNETİMİ Ülkesel düzeyde toprak koruma ve arazi iyileştirme eylem planlarının yapılması, Erozyon kontrol önlemelerinin ve tekniklerinin, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, Organik tarımın yaygınlaştırılması ve biyoteknolojinin özendirerek geliştirilmesi, Sürdürülebilir orman yönetimi için kriter ve göstergelerin geliştirilmesi ve uygulanması, Ekosistemlerin bozulmaların engellenmesi ve bozulmuş ekosistemlerin rehabilitasyonu, Korunan alanların ve sayıların artırılması, Arazi yetenek sınıfları, Çölleşmenin durumunun ortaya konulması, hassas alanların belirlenmesi ve izlenmesi,

UEP KAPSAMINDA ÇEVRE, BÖLGESEL KALKINMA İLGİLİ DÜZENLEMELER Altyapı yatırımları ile verimli tarım arazilerinin tarım dışı amaçlı kullanımının ÇED’e konu edilmesi, Bölgesel ve kentsel planlamada doğal kaynakların ve çevrenin korunmasının göz önünde tutulması, Orman köylüsünün kalkındırılması, Küçük ölçekli sulama projeleri yatırımlarının artırılması ve desteklenmesi, Su kalitesi koruma programlarının erozyon kontrolu programları ile birleştirilmesi,

UEP KAPSAMINDA KURUMSAL DÜZENLEME, AR-GE, EĞİTİM Havza bazında ortak çalışmalar yapılması, Araştırma kuruluşlarının parasal ve teknik olarak desteklenmesi ve geliştirilmesi, Biyolojik kaynaklı enerjilerin geliştirilmesi, Kamuoyu bilinci ve baskısının yaratılması, Kırsal kesime götürülecek eğitim ve yayım hizmetlerinde ilgili kurumlar arasında işbirliğinin sağlanması,

İlginiz ve Sabrınız için T E Ş E K K Ü R L E R…