KARİYER GELİŞTİRME Kariyer: (koşu yolu, arena, meslek hayatı, meslek)Meslekte, işte ilerleme, yükselme, başarılı olma olarak kullanılır. Kariyer, kişinin.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”
Advertisements

Mesleki Gelişim Kuramı (Donald E. Super)
REHBERLİK Yıldız KOCADAĞ.
Danışma Kuramları I & II
BİREYSEL VE ÖRGÜTSEL KARİYER YÖNETİMİ
TİCARET ve SANAYİ ODASI
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İşletmelerde Eğitim İhtiyacının Belirlenmesi
Mesleki Rehberlik kavramından ne anlıyoruz ?
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Doç.Dr. Bülent ÇAVAŞ Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
KARİYER YÖNETİMİ Mustafa Kemal KALAYCI Mustafa Kemal Kalaycı.
Eğitimci Geliştirme Programı
KURUMSAL STRATEJİLER.
Yeni alınan deneyimsiz personelin yetiştirilmesi veya
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BALIKESİR / BANDIRMA – İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Büro Yönetimi ve Resmi Yazışma Kuralları.
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
ERK İSG&İK – –
İÇ GİRİSİMCİLİK.
KARİYER YÖNETİMİ RAQİF QASIMOV.
MESLEKİ GELİŞİM SÜRECİ
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Okul Temelli Mesleki Gelişim Kılavuzu
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
İnsan Kaynakları Yönetimi
Süreç Yönetimi.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgüt yapısının temel kavramlarını tanıtıyor ve bir yapıyı örgüt şemasında göründüğü şekliyle nasıl tasarlayacağımızı anlatıyor.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Bölümün Amacı Bu bölümde, firmanın büyük ya da küçük oluşunun neden önemli olduğu sorusunu ve büyüklüğün yapı ve kontrolle nasıl ilişkilendirildiğini.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Kariyer Yönetimi Uygulamaları
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
Bireysel ve Örgütsel Perspektiften Kariyer Devreleri
Kariyer Yönetimi Araçları
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
Ki ş inin ya ş amı boyunca edindi ğ i i ş e yönelik deneyim ve faaliyetlerle ilgili algıladı ğ ı tutum ve davranı ş lar dizisidir.
BÖLÜM 7 İşgören Eğitimi ve Geliştirme. BÖLÜM 7 İşgören Eğitimi ve Geliştirme.
MESLEKİ YETERLİLİK MEB ÖZEL EĞİTİM REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
HİZMET İÇİ EĞİTİM VE YÜKSEK YÖNETİCİLERİN YETİŞTİRİLMESİ.
Kariyer Yönetimi ile ilişkili Kavramsal Çerçeve
Yeni Kariyer Yaklaşımları
BÖLÜM 12 Etkileme Güç ve Politika. BÖLÜM 12 Etkileme Güç ve Politika.
Bireysel Kariyer Planı Oluşturma
Yönetim Nedir? Yönetim, toplumsal gereksinmelerin bir bölümünü karşılamak üzere kurulan bir örgütte, örgütün varlık nedeni olan amaçlarını gerçekleştirecek.
Örgütsel Kariyer Planlaması
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
KARİYER GELİŞTİRME.
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN519T STRATEJİK YÖNETİM 6. Hafta Temel Stratejiler ve Alt Grupları Yrd. Doç. Dr. Pınar FALCIOĞLU.
Kariyerin Tanımı ve Önemi
Mesleki Rehberlik - I Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
Uzaktan Erişim İşletme Yüksek Lisans Programı MAN516T İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 2017 Bahar Dönemi Hafta – VIII Kariyer Yönetim Yrd. Doç. Dr. Pınar SOYKUT.
Örgütsel sosyalizasyon ve kariyerler
Personel Hareketliliği
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Stratejik İKY ve Örgüt Performansı İlişkisi
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
NETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ NEO-KLASİK EKOL (DEVAM)
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Performans ve Kariyer Yönetimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Düzce Üniversitesi Gümüşova MYO
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
TEOG VE TERCİH DANIŞMANLIĞI
Sunum transkripti:

KARİYER GELİŞTİRME Kariyer: (koşu yolu, arena, meslek hayatı, meslek)Meslekte, işte ilerleme, yükselme, başarılı olma olarak kullanılır. Kariyer, kişinin yaşamı boyunca edindiği işle ilgili deneyimleridir. Kariyer, kişinin çalışma yaşamı boyunca bulunduğu basamaksal mevkileri, yaptığı işleri ve bulunduğu konumla ilgili tutumlarını, davranışlarını içeren bir süreçtir.

Kariyer Kavramı ile İlgili diğer kavramlar Kariyer Planlama: Kişinin kendisini değerlendirerek, kariyer beklenti ve hedeflerini oluşturması ve bunlara nasıl ulaşabileceği konusunda aksiyon planlarını geliştirmesidir. Kariyer Yönetimi: Örgütün ileride gereksinme duyacağı nitelikteki personeli zaman içinde yetiştirmesine yönelik faaliyetlerini kapsamaktadır.

Kariyer Kavramı ile İlgili diğer kavramlar(devam) Kariyer Yolu: Bir kişinin kariyerini oluşturacak işlerin sıralanmış halidir. a) Geleneksel kariyer yolu: Dikey olarak yükselmeyi ifade eder. b) Yatay kariyer yolu: Sadece yatay kariyer fırsatlarını ifade eder c) Ağ kariyer yolu: Yatay ve dikey kariyer fırsatlarını ifade eder(Deneyim, işin gerektirdiği özellikler ve yetenekler önemlidir). d) İkili kariyer yolu: Yönetici olmamalarına rağmen, teknik uzman ve profesyonellere sorumluluk ve yetki vererek, örgüte katkılarının sağlanmasını ifade eder

Kariyer Kavramı ile İlgili diğer kavramlar(devam) Kariyer Kalıpları: Kişilerin çalışma yaşamları boyunca iş ve kariyerleri ile ilgili davranışlarını ifade eder. a) Devamlı durumdaki kariyer kalıbı: Bir öğretmenin uzun yıllar mesleğini icra etmesi b) Doğrusal kariyer kalıbı: Dikey olarak ilerleme (Bir bölümde işe başlayan bireyin şefliğe yükselmesi)

Kariyer Kavramı ile İlgili diğer kavramlar(devam) c) Spiral Kariyer kalıbı: Kişinin uzmanlığı açısından pek farklı olmayan değişik alanlardaki işlerde çalışması (öğretim üyesinin, şirkette yönetici olması) d) Geçiş tipi kariyer kalıbı: Birbirinden çok farklı çok sık iş değiştirme (garsonluk, tezgahtarlık vb…)

Kariyer Kavramı ile İlgili diğer kavramlar(devam) Kariyer Çapaları: Bireyin kişisel değer ve tutumlarından oluşan; kendi algıladığı nitelik, yetenek, güdü, tutum ve davranışları ile bunları dengeleyen, yönlendiren unsurlardır. Kariyer Platosu: Kişinin kendi özel veya iş yaşamından dolayı bir dönem itibarıyla kariyer ilerlemesinde meydana gelen durağanlığı ifade eder

Bireysel Yaşam ve Kariyer Evreleri Büyüme evresi (0-14 yaş): Etraftan farklı bilgiler öğrenme Keşif evresi (15-24): Kişi kendini değerlendirmekte, yatkın olabileceği işi belirlemeye çalışmaktadır Kurma evresi (25-44): Kişi iş hayatını oluşturma sürecindedir(meslek, aile ve gelişim önemlidir) Koruma evresi (45-64) : Kazanımları koruma Azalma ve çözülme evresi (65 yaş üstü): Yetki ve sorumluluklar azalır, sağlık sorunları, emekliliğe hazırlık)

Kariyer Yaşam Aşamaları Keşfetme aşaması: Kişini kendini değerlendirmesi Kurma aşaması: Kişi çalışma yaşamına girmiştir.kariyer amaçları belirlenir ve uygulamaya konur Orta kariyer aşaması: Kişi kariyerinde belli bir aşamaya ulaşmıştır, bir uygulayıcı, uzman haline gelmiştir (gelişme, plato, gerileme).

Kariyer Geliştirme Sistemi İki boyutta ele alınır: 1. Kariyer planlama (Bireysel boyut) 2. Kariyer yönetimi (Örgütsel boyut)

Kariyer Planlama(Bireysel boyut) Kişinin kendini değerlendirmesi Kariyer fırsatlarını belirlemesi Hedeflerini belirlemesi Planlarını hazırlaması Planlarını uygulaması

Kariyer Geliştirme (Örgütsel boyut) Kariyer geliştirme sisteminin insan kaynakları planlaması ile bütünleştirilmesi Kariyer yollarının tasarlanması Çalışanların kariyer olanakları konusunda bilgilendirilmesi Çalışanların değerlendirilmesi Kariyer danışmanlığı Çalışanların iş deneyimlerinin artırılması Yönetim desteği Eğitim faaliyetleri Yeni insan kaynakları politikalarının oluşturulması

Kariyer Geliştirme Sürecinde Bireysel Gelişime Destek Olacak Örgütsel faaliyetler İş rotasyonu Koçluk Mentorluk Yedekleme planlaması Özel kariyer grupları

Yeni Kariyer Yaklaşımları Yönetim alanındaki bazı gelişmeler örgüt yapılarını da etkilemektedir Bunlar: a) İletişim ve bilgi işleme teknolojilerindeki gelişmeler b) Uluslar arası rekabet c) İnsan hakları, insani değerler, insanın önemi kavramlarının ön plana çıkması

Yeni Kariyer Yaklaşımları Sınırsız kariyer: İşle ilgili faaliyetlerin tek bir örgütle sınırlanamaz olduğunu ve bu durumun da kariyer hareketliliğinde çeşitlilik yaratacağını ifade etmektedir İki basamaklı kariyer yolu: Kendi alanlarında uzman olan bireylerin yönetim kademelerinde ilerlemek istemeleridir.(Mühendislik okuyanların işletme yüksek lisansı yapmaları gibi) Esnek kariyer: Farklı nitelik ve uzmanlığa sahip kişilerin oluşturduğu ekiplerin yürüttüğü proje tipi çalışmalar Portföy kariyer: Kişiler birden çok müşteri ile çalışmakta ve farklı işler yapmaktadırlar. Bağımsız çalışma

Kariyere İlişkin Güncel Sorunlar Cam tavan Çift kariyerli eşler Çift kariyerlilik Ay ışığı sorunu (Bir öğretmenin dershanede çalışması vb…) Kariyer evrelerinde ortaya çıkan sorunlar ve engeller Uluslar arası işletmelerde kariyer geliştirme (Ana ülke eğilimli, konuk ülke eğilimli, dünya eğilimli işletmeler)