Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MESLEKİ GELİŞİM SÜRECİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MESLEKİ GELİŞİM SÜRECİ"— Sunum transkripti:

1 MESLEKİ GELİŞİM SÜRECİ

2 İlişki kurduğu kişiler Okul öncesi ve okul içi eğitimi
Bireyin ailesi İlişki kurduğu kişiler Okul öncesi ve okul içi eğitimi Bireyin ihtiyaçları İlgiler, değerler sistemi Benlik kavramı Genel ve özel yetenekleri Diğer kişilik özellikleri Yaşadığı çevrenin özellikleri Toplumdaki mevcut iş alanları İstihdam koşulları Piyasadaki arz- talep durumu

3 Mesleki Gelişim Sürecinin 5 aşaması:
Uyanış ve Farkında Olma Meslekleri Keşfetme ve Araştırma Karar Verme Hazırlık İşe Yerleştirme

4 SUPER’IN BENLİK KURAMI
super’a göre bir mesleğin seçilmesi, bireyin yaşamında, onun benlik kavramını oldukça keisn bir biçimde belirttiği bir noktadır. Birey meslek tercihini ifade ederken “ben şu ya da bu biçimde bir insanım” demektedir.

5 Büyüme Evresi (doğumdan 14 yaşa kadar);
Super , benlik kavramının oluşması ve bir meslek tercihine dönüşmesinin , gelişim süreci boyunca gerçekleştiğini belirtmekte ve mesleki gelişim sürecini 5 evreye ayırmaktadır; Büyüme Evresi (doğumdan 14 yaşa kadar); Mesleki benlik kavramı özdeşleşme gibi süreçlerle oluşmaya başlar. Bu dönemin başında hayali ihtiyaçlar önemli olmakla birlikte giderek ilgiler ve yetenekler daha önemli olmaya başlar.

6 2) Araştırma Evresi( 14-24) ; Genç bu aşamada kendi özelliklerini, başkalarının mesleki rollerini ve iş dünyasını keşfetmektedir. a)Deneme basamağı (14-17) b) Geçiş basamağı (18-21) c)Sınama ve izleme basamağı( 22-24)

7 3) Yerleşme Evresi (22-44) Denemeler azalmıştır, işe bağlanma artar
3) Yerleşme Evresi (22-44) Denemeler azalmıştır, işe bağlanma artar. Mesleki benlik kavramı kararlılık kazandıkça, ilerlemek ve iş dünyasında güvenli bir yer edinmek için daha çok çaba harcanır. 4) Koruma Evresi (45-64) Amaç var olan benlik kavramını başarılı bir şekilde korumaktır.

8 5) Çöküş Evresi (65ve sonrası) - Çalışma etkinlikleri düşer
5) Çöküş Evresi (65ve sonrası) - Çalışma etkinlikleri düşer. - Yapılması gereken görev, b,ir yaşam boyu oluşan ve uzun süre sabit kalan benlik kavramını başarılı bir şekilde korumaktır.

9 Mesleki Bilgi Edinme Yolları
El broşürleri Meslek sözlükleri ve rehberleri İnternet siteleri Okul konferansları

10 KAYNAKÇA Özyürek, R. (2010). Kariyer Psikolojik Danışmanlığı
Kuzgun, Y. (2006). Meslek Gelişimi ve danışmanlığı. Ankara: Nobel yayınları Yeşilyaprak, B. (2000). Eğitimde Rehberlik Hizmetleri. Ankara: Nobel yayınları


"MESLEKİ GELİŞİM SÜRECİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları