Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kariyer Yönetimi Araçları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kariyer Yönetimi Araçları"— Sunum transkripti:

1 Kariyer Yönetimi Araçları
B KARİYER YÖNETİMİ Doç. Dr. Yasemin ÖZDEMİR

2 Öğrenme Hedefleri Kariyer planlarının yapılmasını ve kariyer gelişimini destekleyen araçların öğrenilmesi, Bu araçların hangilerinin hangi örgütlerde ve kimler için daha başarılı olacağının ayırt edilmesi hedeflenmektedir.

3 İçindekiler Öğrenme Hedefleri
Kariyer Yönetimi-Kariyer Yönetimi Araçları Kariyer Haritaları Kariyer Danışmanlığı Kariyer Rehberliği Kariyer Merkezleri Koçluk Eğitim ve Geliştirme Programları İş Rotasyonu İş Zenginleştirme

4 KARİYER YÖNETİMİ ARAÇLARI
Örgüt, bireye iş ve kariyer gelişimi fırsatları hakkında bilgi ve uygun kaynaklar ile gelişim için elverişli bir ortam sağlar. Bunun için örgütler bireylere kariyer yönetimi araçları sunarlar. kariyer geliştirme programı / kariyer yönetimi teknikleri

5 Kariyer Yönetimi Araçları-2
Kariyer Haritaları Kariyer Danışmanlığı Kariyer Rehberliği Kariyer Merkezleri Koçluk Eğitim ve Geliştirme Programları İş Rotasyonu İş Zenginleştirme

6 Kariyer Haritaları Örgüt dahilindeki bütün pozisyonları içeren, pozisyonlar arasında geçiş yollarının net olarak belirlendiği bir örgüt şemasıdır.

7 Kariyer Danışmanlığı Bireylerin kariyer amaçlarını oluşturmalarına, uygun kariyer basamaklarını uygulamalarına ve kariyer hedeflerine yönelmelerine yardımcı olurlar. Formel, informel, danışmanlarla Örgüt içindeki insan kaynakları yöneticileri arasından ya da örgüt dışındaki profesyonel danışmanlık şirketleri ile mentor (hami) adı verilen deneyimli yöneticiler arasından seçilmektedir. Mentor? Tersine mentorlük?

8 Kariyer Rehberliği Kariyer rehberleri, deneyimsiz olan çalışanlara kariyer gelişiminde yardımcı olan kişilerdir. Kariyer rehberleri, kariyer danışmanlığını tamamlayıcı bir unsur olarak örgütü çok iyi tanıyan insan kaynakları yöneticileri arasından seçilirler.

9 Kariyer Merkezleri Kariyer merkezleri, örgütsel kariyer geliştirmeyi başlatmak ve kariyer yönetimi uygulamalarına destek sağlamak amacıyla çalışanların kendi kendilerini değerlendirmelerine katkıda bulunan, eğitim ve danışmanlık hizmeti veren örgüt içi kuruluşlardır.

10 Koçluk Belli bir gruba belli bir hedef için özel ders, konferans, seminer vererek o hedefe hazırlama tekniğidir. Kişisel kariyer planlama uzmanları

11 Eğitim ve Geliştirme Programları
Çalışanları önceden belirlenen hedeflere ulaştırma ve çalışanların yetkinliklerini geliştirmek amacı ile bilgi, beceri ve davranışlarda istenen yönde değişiklik yaratan faaliyetlerdir.

12 Kariyer Atölyeleri (Workshop)
Kariyer atölyeleri çalışanların grup olarak birbirleriyle bilgi alışverişinde bulundukları ve kendi kendilerini değerlendirerek, kariyerlerini nasıl geliştirecekleri konusunda değerlendirmeler yaptıkları çalışmalardır.

13 İş Rotasyonu Çalışanın önceden belirlenmiş bir programa ve programda öngörülen sürelere göre o anda yaptığı işle ilgili diğer bazı faaliyet ya da görevlere geçişi ve bunları sırası ile gerçekleştirmesidir.

14 İş Zenginleştirme Bir pozisyonun daha çok iş ve işlem yapılabilecek şekilde yeniden organize edilmesidir. İş içeriğinde ve sorumluluk düzeyinde dikey temel değişikliklerdir.

15 İyi çalışmalar…


"Kariyer Yönetimi Araçları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları