SAYFALARI BÖLMEK Uzun veri listeleriyle çalışıldığında verilerin satırlarca aşağıya inmesi durumunda hangi verinin hangi kategoriye ait olduğunu hatırlamak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgilerimi sunuyorum
Advertisements

Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
TEKİRDAĞ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
EXCEL ŞAHİN AKDAĞ 1.
DREAMWEAVER TABLO OLUŞTURMA VE TABLO ÖZELLİKLERİ
Lab 8: Excel 2010 – Kisim3 ITEC115 Bilgisayara Giriş
MICROSOFT WORD İLE ETKİN ÇALIŞMAK
KLAVYE KULLANIMI.
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN
Power Point’a Resim Nesneleri Ekleme ve Kullanma
BLOG KULLANIM REHBERİ.  Giriş yapmadan blog üzerine bilgi ekleyemeyeceğinizi unutmayın. Açılan sayfada ilk önce kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin.
MİCROSOFT OFFİCE EXCEL
ENF182 Temel Bilgisayar Bilimleri
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
Yrd.Doç.Dr.Levent Malgaca,2010
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
WINDOWS ÖZET Klasöre girmek için veya dosya çalıştırmak için;
Layer (katman)larla Çalışmak
Bilgisayar Öğr. Gör. Feyza Tekinbaş.
MİCROSOFT EXCELL DERSİ
11 1.
EXCEL 2003 Ders 1.
EXCEL FORMÜLLERİ Hazırlayan Kağan GÜL.
ÖĞRENME FAALİYETİ 3. PARAGRAF DÜZENLEME.
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ MUHASEBE FİNANSMAN ALANI OFİS PROGRAMLARI DERSİ 1. KELİME İŞLEMCİ MODÜLÜ.
BDEM105 Ünite 5: Word
DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
Formül Hazırlama ve Kullanma
Microsoft Excel bir tablolama programıdır. Çalıştırmak için
Bilgisayar Uygulamaları II
WINDOWS TEMEL İŞLEMLER
Dosya Yönetimi.
EXCEL DE VERİ TABANI (DATABASE) İŞLEMLERİ
Microsoft EXCEL (2) Kapsam Kopyalama, Yapıştırma Açıklama Ekleme Satır ve Sütunların Boyutlandırılması Bitişik Hücrelere Dayanarak Otomatik Veri Girme.
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR 2 NOT 2
KLAVYEDE TUŞLAR İMLEÇ NEDİR?
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Bilgisayarda Ofis Programları
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
BİÇİMLENDİRME İŞLEMLERİ
HÜCRELERİ HİZALAMA VE BİRLEŞTİRME
EXCEL 2003 Ders 2.
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
Bilgisayar II
Microsoft EXCEL (1).
TEFBİS ÖZEL OKULLAR MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİMİ TEFBİS ÖZEL OKULLAR MODÜLÜ KULLANICI EĞİTİMİ.
5.1. Tablo Ekleme Kelime işlemci programında tablo eklemek için Ekle sekmesindeki Tablolar grubundan Tablo düğmesine tıklanır. A:Tablo; Bu kısmın üzerine.
4. LİSTE OLUŞTURMA VE BİÇİMLENDİRME
BTEP105 Ünite 2: Excel 2010.
KLAVYEDE TUŞLAR İMLEÇ NEDİR?
TEMEL SAYFA YAPISI İŞLEMLERİ
WORD WORD UYGULAMA.
Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Raporlama Menüleri Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
ITEC115 - BİLGİSAYARA GİRİŞ ITEC190 - HUKUK İÇİN BİLGİSAYAR
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
İleri Excel 1 Fuat Tosun.
Kullanıcı Kılavuzu Genel Bakış support.ebsco.com.
WUFFDA Temel Bilgileri WUFFDA Çözücü Seçeneği (Solver Option) dahil kurulu olarak MicroSoft Excel programını gerektirir. Bu programa ilişkin temel.
Koleksiyon Yönetimi Başlık Sayıları ve Listelerin İndirilmesi
KLAVYE TUŞLARI VE ÖZELLİKLERİ
EBSCOhost Sonuç Listesi
DOSYA-KLASÖR VE SÜRÜCÜLER
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Libreoffice Calc ile Veri Tablosu Hazırlama. Veri Tablosu Oluşturmak İçin Veri Girişi Bir öğrencinin; 1. Vize Notu 2. Final Notu 3. Ödev Notu A) Girişi.
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN. Temel bilimlerde yapılan bilimsel çalışmalarda yaygın olarak kullanılan grafik programlarından biri ORIGIN’dır.
1 EXCEL DE VERİ TABANI (DATABASE) İŞLEMLERİ Excel de bir veritabanı oluşturulabilir veya başka programlarda (Access gibi) oluşturulmuş olan Veri Tabanları.
Sunum transkripti:

SAYFALARI BÖLMEK Uzun veri listeleriyle çalışıldığında verilerin satırlarca aşağıya inmesi durumunda hangi verinin hangi kategoriye ait olduğunu hatırlamak zor olur. Genelde sayfanın sağ tarafında bulunan kaydırma çubuklarını kullanarak listenin en başına gider ve o sütunun başlıklarını okuyarak tekrar veriyi yazacağımız satıra iner ve veriyi yazarız. Bunun yerine Excel’ de PENCERE > BÖL komutu uygulandığında ekranın 4 parçaya bölünür. Aslında bu olay birisi dikey diğeri yatay olmak üzere 2 adet hareketli bölme çubuğundan ibarettir. Bu hareketli bölme çubuklarını fare ile tutup sürükleyerek ekrandan kaldırabilir yada sayfa içindeki pozisyonunu değiştirebiliriz. Bölme çubuklarını ekranda kaldırmak için bölme çubuğunun üzerine iki kez tıklamak da yeterlidir. Bölme Çubuklarını dondurmak için PENCERE > BÖLMELERİ DONDUR Bölme Çubuklarını kaldırmak için PENCERE > BÖLMELERİ KALDIR / BÖLMELERİ ÇÖZ UYGULAMA 1 ile komutun kullanımıyla ilgili alıştırma yapınız.

UYGULAMA 1 1.ADIM : Yandaki veri listesini sayfa 1 de oluşturunuz. 2. ADIM : Sayfa1 ‘in ismini VERİ LİSTESİ olarak değiştiriniz. 3. ADIM : Pencere > Böl Komutunu uygulayınız. 4. ADIM : Dikey Bölme Çubuğunu ekrandan kaldırınız 5. ADIM : Yatay Bölme Çubuğunu 1. satırın altındaki çizgiye taşıyınız 6. ADIM : Bölmeleri dondurunuz. 7. ADIM : A105, B105, C105 Hücrelerine yeni bir veri giriniz 8. ADIM : Bölmeleri kaldırınız, girdiğiniz son verileri siliniz. 9. ADIM : Bu uygulamayı Bölmeleri dondurmadan yapmayı deneyiniz. Olacak mı?

SATIRDAKİ VERİLERİ SÜTUNLARA DÖNÜŞTÜRMEK Sütunlara dönüştürmek istediğiniz verileri seçiniz Kopyala komutunu uygulayınız Verileri yapıştırmak istediğini hücreye tıklayınız DÜZEN > ÖZEL YAPIŞTIR Özel Yapıştır menüsündeki İşlemi Tersine Çevir seçeneğini seçip Tamam deyiniz UYGULAMA 2 ile komutun kullanımıyla ilgili alıştırma yapınız.

UYGULAMA 2 1.ADIM : Sayfa2’ de A1 hücresine OCAK yazınız ve fare ile A12 ye kadar sürükleyerek tüm ayların yazılmasını sağlayınız. 2. ADIM :Bu işlemi yapamıyorsanız . Daha önce öğrendiğiniz ÖZEL LİSTE Oluşturma işlemlerini yaparak bu işlemi tekrarlayınız (Bkz Ders15.avi). 3. ADIM : Eğer Özel Liste oluşturmayı hatırlamadıysanız. Notlarınıza bakıp bu uygulamanın nasıl yapıldığını MUTLAKA öğreniniz (Araçlar >Seçenekler>Öze Listeler). Ancak zaman kaybetmeden el ile bu veri listesini oluşturunuz 4. ADIM : A1:A12 hücrelerini seçiniz. 5. ADIM : Kopyala komutunu uygulayınız 6. ADIM : B2 hücresini seçiniz 7. ADIM : Düzen > Özel Yapıştır 8. ADIM : İşlemi tersine çevir kutusunu işaretleyip tamam komutunu uygulayınız 9. ADIM : A sütununun tamamını seçip farenin sağ tuşuna bastığınızda açılan menüdeki Gizle komutunu uygulayınız. 10. ADIM : B sütunu yanındaki daha belirgin griliğin bulunduğu yere fare imlecini getirip, farenizin sol tuşuna basılı iken bu sütunu sağa doğru çekiniz. Az önce gizlediğiniz A sütununu görebiliyor musunuz?

VERİLERİ BAĞ YAPIŞTIRMAK Kopyala-Yapıştır ile bir veriyi başka bir hücreye kopyaladıktan sonra asıl veride değişiklik yapınca kopyalanmış veride de aynı değişikliğin olmasını sağlamak için verileri bağ yapıştırmak gereklidir. Bunun için; Kopyalanacak verileri seçiniz Kopala komutunu uygulayınız DÜZEN > ÖZEL YAPIŞTIR >Bağ Yapıştır UYGULAMA 3 ile komutun kullanımıyla ilgili alıştırma yapınız.

UYGULAMA 3 1.ADIM : Sayfa3’ de A1 hücresine 1, A2 hücresine 3 yazınız ve fare ile A12 ye sayıları ardışık olarak yazdırınız. 2. ADIM : A1:A12 hücrelerini seçiniz. 3. ADIM : Kopyala komutunu uygulayınız 4. ADIM : C3 hücresini seçiniz 5. ADIM : Düzen > Özel Yapıştır > Bağ Yapıştır 6. ADIM : A4 hücresine 67 sayısını giriniz ve C6 hücresi değişti mi bakınız 7. ADIM : A1:A12 hücrelerindeki değerleri değiştirdiğinizde bağ yapıştırdığınız değerler de değişiyor mu? Normal kopyala-Yapıştır işleminde bu mümkün mü?

DEVRİK DÖNÜŞÜM Hem bağ yapıştırmayı ; hem de işlemi tersine çevirip yapıştırmayı birlikte yapmak için Verilerin bağlı ve devrik olarak yapıştırılacağı hücreleri seçiniz Formül çubuğuna =DEVRİK_DÖNÜŞÜM(kopyalanacak veri alanı) Formülü yazma işlemi bittiğinde veriyi yapıştıracağımız hücreyi seçip CTRL+SHIFT+ENTER Bu arada seçmiş olduğumuz bütün hücrelere aynı formülün yazılmış olduğuna dikkat ediniz. kopyalanacak veri alanı : A1 hücresinden A12 hücresine kadar olan hücreleri ardışık olarak seçtiysek bu alana A1:A12 yazılmalıdır. (:) ile A1, A2, A3, A4, A5, A6, A7, A8, A9, A10, A11, A12 hücrelerinin hepsinin seçildiği yani ardışık seçim yapıldığı gösterilir Ancak A1;A12 demiş olsaydık yani aradaki ayıraç (;) olunca sadece A1 ve A12 hücrelerinin seçildiği gösterilirdi. Diyelim ki A3, C2, D56 olmak üzere farklı üç hücreyi seçtiysek seçim alanına A3;C2;D56 olarak seçim işlemini yazarız. (:) ve (;) ayıraçlarının farklı seçimleri ifade ettiğini lütfen unutmayınız. UYGULAMA 4 ile komutun kullanımıyla ilgili alıştırma yapınız.

UYGULAMA 4 1.ADIM : Sayfa4’ de A1 hücresine 1, A2 hücresine 3 yazınız ve fare ile A12 ye sayıları ardışık olarak yazdırınız. 2. ADIM : C1:H1 olmak üzere 6 adet hücre seçiniz. 3. ADIM : Formül Çubuğuna =DEVRİK_DÖNÜŞÜM(A1:A6) yazınız yani A1 hücresinden A6 hücresine kadar 6 adet veriyi seçtiğinizi formülde belirtiniz. 4. ADIM : Ctrl + Shift + Enter tuşlarına birlikte basınız. 5. ADIM : 6 adet hücre yerine sayfanın başka bir alanında 5 adet hücre seçerek gerekli düzenlemeleri yapıp uygulamayı tekrarlayınız 6. ADIM : Asıl verideki değerleri değiştirerek bağ yapıştırma olup olmadığını kontrol ediniz.

Bu dosyalarda size anlatılan bilgileri uygulayınız. ÖDEV BUL Komutu için Ders10.avi DEĞİŞTİR Komutu ve Kelimeler arası boşluğu kaldırmak için Ders11.avi Hücreleri açılır kutuya (Combo Box) dönüştürmek için Ders19.avi Bu dosyalarda size anlatılan bilgileri uygulayınız.