Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Libreoffice Calc ile Veri Tablosu Hazırlama. Veri Tablosu Oluşturmak İçin Veri Girişi Bir öğrencinin; 1. Vize Notu 2. Final Notu 3. Ödev Notu A) Girişi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Libreoffice Calc ile Veri Tablosu Hazırlama. Veri Tablosu Oluşturmak İçin Veri Girişi Bir öğrencinin; 1. Vize Notu 2. Final Notu 3. Ödev Notu A) Girişi."— Sunum transkripti:

1 Libreoffice Calc ile Veri Tablosu Hazırlama

2 Veri Tablosu Oluşturmak İçin Veri Girişi Bir öğrencinin; 1. Vize Notu 2. Final Notu 3. Ödev Notu A) Girişi yapılarak ilk olarak Ham Başarı Puanı bulunacaktır. B) Sınıf Ortalaması ve Sınıf Standart Sapması hesaplanacaktır. C) Z Skor Puanı ve Başarı Puanı hesaplanacaktır. D) Başarı Puanına bağlı olarak ‘’Geçti’’ ya da ‘’Kaldı’’ yazdırılacaktır.

3 İşlem Yapılacak Tabloyu Oluşturma İşlemi Libreoffice Calc programında ilk olarak; A Sütununa Öğrenci No, B Sütununa Öğrenci Adı, C Sütununa Vize Notu, D Sütununa Final Notu, E Sütununa Ödev Notu, F Sütununa Ham Başarı Notu, G Sütununa Z Skor Puanı, H Sütununa Başarı Puanı, Son olarak I Sütununa ise Durum başlığı şeklinde veri girişleri yapılır.

4 Başlıkların Sütunlara Yazımı

5 Çalışma Sayfasındaki Verilerin Hücre İçine Ortalanması Tüm çalışma sayfası seçildikten sonra fareden sağ tuş ile ‘’ Hücreleri Biçimlendir’’e tıklanılır. Hizalama sekmesinden Yatay  Merkez ve Dikey  Orta seçenekleri seçilir. Böylelikle eklenen veriler hücrenin ortasında görünür.

6 Verilerin Eklenmiş Hali ve Kenarlık Ekleme Kenarlık eklenecek hücreler fare ile seçilir ve sağ tuş yapılarak Hücreleri Biçimlendir seçeneği tıklanır. Açılan pencerede Kenarlıklar sekmesinden Dış Kenarlıkları ve Tüm İç Çizgileri Ata seçeneği işaretlenerek Tamam’a tıklanılır.

7 Ortalama ve Standart Sapma Satırı Oluşturma İki adet Hücre Fare ile seçilerek sağ tuş yapılır ve Hücreleri Birleştir seçeneği tıklanarak tek parça haline getirilir.

8 Ham Başarı Puanı Hesaplama 1.Vizenin yüzde 40’ı 2.Final’in yüzde 60’ı 3.Ödev’in yüzde 10’u alınır 4.Yüzdelerden çıkan 3 değer toplanarak Ham Başarı Puanı bulunur. (Yüzde alım işlemlerinde ister sayıyı 0,4 gibi ondalık değerle çarpar alırız ya da sayıyı 100 ile çarpar 40’a böleriz.)

9 Ham Başarı Puanı Formülü Vize Notu Hücresi: C2 Final Notu Hücresi: D2 Ödev Notu Hücresi: E2 olduğuna göre; Formül: =C2*0,4+D2*0,6+E2*0,1 olur. Bu formül Ham Başarı Puanı Sütununun ilk satırı olan F2 Hücresine yazılır.

10 Ham Başarı Puanı Formülü

11 Tüm Öğrencilerin Ham Başarı Puanı Hesaplanması Libreoffice Calc programında arka arkaya değer hesaplanacak olan hücrelerden ilkine formül yazılır. Ardından çıkan sonucun olduğu hücreye tıklanır ve kenarındaki Siyah Noktadan + ikonu çıkınca hesaplanacak hücre kadar aşağıya çekilir.

12 Sınıf Ortalaması Hesaplama Sınıf Ortalaması Hesaplamak için; Ham Başarı Puanlarının Ortalama Formülü ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Hesap yapılacak olan I13 hücresine gelinir ve Formül Çubuğundaki fx butonuna tıklanır.

13 Sınıf Ortalaması Hesaplama Açılan pencereden Kategori Sekmesinden ‘’İstatiksel’’ bölümü seçilir. İstatiksel bölümünde ise ‘’Ortalama’’ seçilir ve ileri butonuna tıklanır. Açılan Pencerede Sayı1 fx seçeneği yanındaki Küçült butonuna tıklanır ve açılan küçük pencereden Ham Başarı Puanı Sütununda Sayı Değeri olan tüm hücreler fare ile seçilir. Seçildikten sonra Tamam butonuna tıklanır ve Sınıf Ortalaması Bulunur.

14 Sınıf Ortalaması Hesaplama

15 Standart Sapma Hesaplama Standart Sapma Puanını hesaplamak için; Ham Başarı Puanlarının ‘’STDSAPMA’’ Formülü ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Hesap yapılacak olan I14 hücresine gelinir ve Formül Çubuğundaki fx butonuna tıklanır. Açılan pencereden Kategori Sekmesinden ‘’İstatiksel’’ bölümü seçilir. İstatiksel bölümünde ise ‘’STDSAPMA’’ seçilir ve ileri butonuna tıklanır. Açılan Pencerede Sayı1 fx seçeneği yanındaki Küçült butonuna tıklanır ve açılan küçük pencereden Ham Başarı Puanı Sütununda Sayı Değeri olan tüm hücreler fare ile seçilir. Seçildikten sonra Tamam butonuna tıklanır ve Standart Sapma Bulunur.

16 Standart Sapma Hesaplama

17 Z Skoru Hesaplama Z Skoru Puanını hesaplamak için; Ham Başarı Puanından Sınıf Ortalaması Puanı Çıkarılır ve Sayı Standart Sapma Puanına bölünür. Z Skoru Hesaplanacak Hücre: G2 Ham Başarı Puanı Hücresi: F2 Sınıf Ortalaması Hücresi: I13 Standart Sapma Hücresi: I14 Formül: =(F2-I13)/I14 şeklinde yazılır. Fakat diğer hücrelerde bu formül’ün işlem yapabilmesi için Dolar ikonu olan $ karakteri kullanılarak değişken değer bildirilir. Yani yeni Formül; =(F2-$I$13)/$I$14 olur. Böylelikle süregelen diğer değerlerde hesaplanabilir.

18 Z Skoru Hesaplama

19 Başarı Puanı Hesaplama Başarı Puanını hesaplamak için; Z Skoru Puanı 10 ile çarpılarak 50 ile toplanır. Böylelikle öğrencinin Gerçek Başarı Puanı ortaya çıkar. Başarı Puanı Hesaplanacak Hücre: H2 Z Skoru Puanı Hücresi: G2 Formül: =G2*10+50 olur.

20 Başarı Puanı Hesaplama

21 Koşula Bağlı Olarak Durum Belirtme Yapılan hesaplamalar sonucu ortaya çıkan Başarı Puanı ise öğrencinin durumunun belirtileceği koşul olarak baz alınacaktır. Eğer Öğrencinin notu 50’den yüksek ise ‘’Geçti’’ yazacak, 50’nin altında ise ‘’Kaldı’’ yazacaktır. Bu işlemi yapabilmek için Eğer Formülünü kullanmamız gerekmektedir. Durum yazılacak olan I2 Hücresine gelinir ve Eğer Formülü yazılır.

22 Koşula Bağlı Olarak Durum Belirtme Durum yazdırmak için; Hesap yapılacak olan I2 hücresine gelinir ve Formül Çubuğundaki ‘’fx’’ butonuna tıklanır. Kategori bölümünden ‘’Mantıksal’’a tıklanır. Buradan ‘’EĞER’’ işaretlenerek ileri butonuna tıklanır. Açılan yeni pencerede ‘’Test’’ yazan bölümün karşısındaki ‘’Seç’’ butonuna tıklanır. Açılan penceredeki bölüme Başarı Puanı Sütununun ilk değeri olan Hücre(H2) seçilir ve >=50 şeklinde ifade yazılır. Bu ifade 50’den büyük ya da küçük olma durumunu sembolize etmektedir.

23 Koşula Bağlı Olarak Durum Belirtme Seçim yapıldıktan sonra ‘’Öyleyse Değeri’’nin bölümünün karşısında bulunan ‘’seç’’ butonuna tıklanır ve Çift Tırnak içerisinde ‘’Geçti’’ yazılır ve küçült butonuna tıklanır. Daha sonra ‘’Aksi Halde Değeri’’ yazan bölümün karşısındaki seç butonuna tıklanır ve Çift Tırnak içerisinde ‘’Kaldı’’ yazılır ve küçült butonuna tıklanır. Son olarak Tamam butonuna tıklanır ve EĞER formülü tamamlanır.

24 Koşula Bağlı Olarak Durum Belirtme

25 Sonuç

26 Notlar; Tablo içerisinde yer alan; Vize Notu Final Notu, Ödev Notu Hücrelerinde yer alan puanlardan herhangi birisini arttırıp yada azalttığımızda tablo içerisindeki; ‘’Ham Başarı Puanı, Ortalama, Standart Sapma, Z Skoru, Başarı Puanı, Durum’’ değerlerinin hepsinde aynı oranda değişimler yaşanacaktır.

27 HAZIRLAYAN: Hatice KÖKEN 181303011063


"Libreoffice Calc ile Veri Tablosu Hazırlama. Veri Tablosu Oluşturmak İçin Veri Girişi Bir öğrencinin; 1. Vize Notu 2. Final Notu 3. Ödev Notu A) Girişi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları