Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EXCEL ŞAHİN AKDAĞ 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EXCEL ŞAHİN AKDAĞ 1."— Sunum transkripti:

1 EXCEL ŞAHİN AKDAĞ 1

2 EXCEL - Elektronik tablolama veya hesaplama programı olarak da adlandırılan Excel, girilen veriler üzerinde hesap yapabilme, tablolar içinde verilerle grafik oluşturma, verileri karşılaştırıp sonuç üretebilme özellikleriyle, en çok kullanılan hesaplama programıdır.

3 EXCEL’le yapabilecekleriniz
Matematiksel işlemler (4 işlem) Mantıksal karşılaştırma işlemleri (>,>=,<,<= gibi) Fonksiyonlar (Metin,tarih, matematiksel fonksiyonlar) mod, tanjant, kotanjant Grafik işlemleri Tablo oluşturma işlemleri

4 EXCEL’de hücrelere hangi bilgiler girilebilir?
Metin Rakam Tarih ve Saat Formül

5 EXCEL’de FORMÜL OLUŞTURMA
Excel’de formül oluştururken şu kurallara uymak gerekir: Bütün formüller Eşittir(=) işareti ile başlar. Sadece 2 hücre arasında işlem yapılacaksa, hücrelerin adresleri arasına Noktalı Virgül(;) koyulur. (örn, =topla(A2;B2)) Formül içerisinde boşluk kullanılmaz. =topla(A2;B2) doğru , =topla (A2;B2) yanlış

6 EXCEL’de FORMÜL OLUŞTURMA
4. İki hücre arasında kalan hücrelerle ilgili işlem yapılacaksa, hücrelerin adresleri arasına (:) koyulur. Örn, topla(A2:A10) 5. Bir rakamın veya hücrenin belirli bir yüzdesini hesaplatmak için % işareti kullanılır. Örn, A5 hücresindeki rakamın %18’ini hesaplamak için şu formül yazılır: =A5*18%

7 EXCEL’de FORMÜL OLUŞTURMA
6. Matematiksel işlemlerde işlem önceliği aşağıdaki şekildedir : Yüzde, üs alma, çarpma-bölme, toplama-çıkarma Örn; 3+18/3 işleminde önce 18/3 işlemi yapılır. Sonra çıkan sonuç 3 ile toplanır. Yani sonuç : 3+6=9’dur.

8 Excel’de işlemler nasıl yapılır?
Excelde hesaplama yapılırken değerler sabitlenirse; örneğin bir toplama işleminde değerler sabit girilirse =10+10 gibi… bu tip formüller sağlıklı değildir. Formüllerin daima hücre adreslerini kaynak gösterilerek yazılmasını tavsiye ediyoruz. Örneğin, =A1+A5 gibi… Böylesi bir işlemde A1 ve A10 içerisindeki değerler değiştirilse bile formülün değiştirilmesine gerek yoktur.

9 EXCEL’de FORMÜL OLUŞTURMA
7. Önceliği eşit olan işlemlerde, işlem önceliği sol tarafta yer alan işlemdedir. Örn; 130/13*2 formülünde çarpma ile bölme aynı işlem önceliğine sahip olduğundan önce sol taraftaki işlem (bölme) yapılır. Sonuç: 10*2 = 20 8. Bir formüldeki matematiksel işlemlerde önce parantez içerisindeki işlemler, sonra parantez dışındaki işlemler yapılır.

10 ÇARPIM FONKSİYONU Belirtilen aralıktaki sayıları çarpmak için kullanılır. Yazılışı: =Çarpım(Aralık) =Çarpım(B2:B4)-> B2 ile B4 arasında bulunan sayılar çarpar. =Çarpım(B2;B4)-> Sadece B2 ile B4 hücresinde bulunan sayıları çarpar.

11 ..! BİLGİ !.. Aşağıdaki gibi bir formülde hangi hücreler toplanır, bakalım. =Topla(A4:C8) ->Bu formül A4 ile C8 arasındaki sayıları toplar. Yanda Görüldüğü gibi sayılar bulunmaktadır. Böyle bir formülde, başlangıç sayısına ve bitiş sayısına bakarız. A4 den başlamış, C8 de başlamış… Yani A4,A5,A6,A7,A8 B sütununda da aynı hücreler ve C sütununda da aynı hücreler alınır. Buna göre sonuç 54 çıkacaktır.

12 ÖRNEK: Bir üniversite öğrencisi vize ve final sınav notlarının hesaplanması isteniyor. Excel’de bunu hesaplayacak formülü yazın. Vizenin %40’u Final’in ise %60 alınacaktır. İlk olarak şunu bilelim. Öğrencinin vize notunun 60 olduğunu varsayalım. 60 sayısının %40’ını bulmak için (60*40)/100 işlemi sonucunda %40’u alınıyor. Daha kısa olarak 60*0,4 yapıldığında işlem yapılır. Buna göre B ve C hücrelerinde vize ve final notlarının olduğunu düşünelim. D hücresine ortalamayı hesaplayacağız. D2 hücresine; =B2*0,4+C2*0,6 yazıyoruz. Unutmayın! Excel, işlem sırasına dikkat eder. Önce bölme, sonra çarpma, sonra toplama ve çıkarma işlemi yapılır.

13 ORTALAMA FONKSİYONU Belirtilen aralıktaki sayıları toplayıp, kaç sayı toplamış ise o sayıya böler. Yazılışı: =Ortalama(Aralık) =Ortalama(B2:D2) =Ortalama(B2;D2) B2=50, C2=60, D2=70 olduğuna göre sonuç=60 tır.

14 EXCEL Verileri sürükleyerek çoğaltmak. Sonuç

15 FORMÜL ÇOĞALTMA Normalde Excel’in mouse işareti beyaz kalın bir artı işaretidir. Seçili olan hücrenin sağ alt köşesinde küçük bir kare vardır. Onun üzerine mouse ile gelindiğinde artı işareti siyah ince bir artı şeklini alır. Bu şekilde mousenin sol tuşu basılı tutularak aşağı hücrelere sürüklenirse, formül ya da sayı, metin çoğaltılmış olur. Seçili hücre Küçük kare ile hücre içindeki değerler çoğaltılır.

16

17 Hücreye Açıklama Ekleme Ekle menüsünden açıklamayı seçin.

18 Sütun ve Satırları Boyutlandırma
Sütun genişliklerinin ve Satır yüksekliklerinin ayarlanması için: Genişletilmek ya da daraltılmak istenilen sütunlar dan/satırlardan en az bir hücre seçilir Biçim menüsünden sütun/satır ve yükseklik/ genişlik komutu seçilir. Çıkan iletişim penceresinde istenilen ölçü girilir. Aynı işlem farenin sağ düğme kısayol menüsünden de yapılabilir.

19

20 Otomatik Toplama Önce sonucun yazılacağı hücre aktif duruma getirilir
Otomatik toplama simgesine basılır Toplanacak aralık belirlenir, “enter” tuşuna basılır.

21 Kenarlıklar Düğmesi ve Seçenekleri
Çalışma Sayfası Üzerinde Sütun ve Satır Genişletmek : Excel çalışma sayfasında, hücrelere girilen veriler satır ya da sütün olarak hücre sınırlarına sığmadığı durumlarda Biçim menüsü, Satır ya da Sütun komutlarını kullanarak hücre genişlik ayarı yapabiliriz. Biçim Menüsü Çalışma Sayfası Üzerinde Kenarlık Biçimlendirme : Çalışma sayfası üzerinde seçili hücre erimlerine kenarlık koyma işlemlerini, Çizim araç çubuğunda bulunan Kenarlıklar düğmesi ile de yapabiliriz. Uygulama : 1.D2:E7 hücre erimini seçiniz. 2.Çizim araç çubuğunda bulunan Kenarlıklar düğmesinin yanındaki ok işaretine tıklayınız ve gelen liste 3.kutusu içinde bulunan son satır son sütundaki kenarlık biçimini seçiniz. 4.Baskı Önizleme düğmesine tıklayınız. 5.Seçili hücrelere kalın bir kenarlık konulduğunu görebilirsiniz. Kenarlıklar Düğmesi ve Seçenekleri Koşullu Biçimlendirme : Seçili olan hücre aralığında belirlenen değerler arasına düşen ya da bu değerlerin dışında kalan hücrelere farklı bir yazı tipi, stil, desen ya da kenarlık uygulayabilirsiniz. Böylece seçtiğimiz koşula uygun değerleri hızlı bir şekilde bulmuş oluruz.

22 22

23 =EĞER(E3>20;"Devamsız";EĞER(E3<20;"DevamlıI"))

24 Teşekkürler….


"EXCEL ŞAHİN AKDAĞ 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları