Proje Yönetimi Proje Yönetimine Giriş

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞBİRLİKÇİ ÖĞRENME.
Advertisements

Kurumlar toplumu önemser
BT Denetimi Uygulama Başarısı
YÖNETİM VE ORGANİZASYON
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
PAZARLAMA YÖNETİMİ: ÜNİTE 3
Arş. Gör. Cevdet KIZIL Kadir Has Üniversitesi 21/02/2005
SÜREÇ YÖNETİMİ Dr. Selami ERARSLAN İstanbul 2011.
Bölüm 6 Örgütsel Yönlendirme
 Tarih boyunca bazı firmalar stratejik uygulama pahasına stratejik planlamayı vurgulamışlardır.  Pazarlama uygulaması firmanın pazarlama hedeflerinin.
Takımlar Neden Bu Kadar Popüler Oldu? Onlarca yıl önce W. L. Gore, Volvo ve General Foods gibi firmalar, üretim aşamalarına takımları da dâhil.
KADINLARIN VE KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ HİBE PROGRAMI GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM PROJESİ STRONG WOMEN STRONG SOCIETY PROJECT TR2009/ /69.
İşletmelerin çalışmalarının incelenmesi sonucunda, durağan çevreden çok çalkantılı çevreye kadar beş farklı çevre tür ortaya konmuştur. Aynı zamanda, “mekanik”
Yazılım Proje Yönetimi
PROJE YÖNETİMİ FARUK ÇUBUKÇU 8/10/2004.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
YÖNETİM İŞLEVLERİ: ORGANİZE ETME
İŞLETME YÖNETİMİ.
Kurumsal Proje Yönetimi Geçiş Süreci. Üst Yönetimin Tam Desteğinin Sağlanması Şirket genelinde Proje Yönetimi gereksinimleri konusunda üst yönetimin inancı.
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
KARİYER GELİŞTİRME Kariyer: (koşu yolu, arena, meslek hayatı, meslek)Meslekte, işte ilerleme, yükselme, başarılı olma olarak kullanılır. Kariyer, kişinin.
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 15. BÖLÜM Borç Politikası.
İşletmelerde Kriz Yönetimi
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
Değer ve Tedarik Zinciri Analizleri
ORGANİZASYON.
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 16. BÖLÜM Kar Payı Politikası.
19 Negotiating with International Customers, Partners, and Regulators McGraw-Hill/Irwin International Marketing, 13/e © 2007 The McGraw-Hill Companies,
Fonksiyonel Bakış Açısıyla Sistemler
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
İnsan Kaynakları Yönetiminin
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
KURUM YAZIŞMALARI II Öğr. Gör. Hakan YILDIZ.
Örgütsel bilgi kullanımı
Bilişim sistemlerinin türleri
İşletmelerde Bilişim Sistemleri
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
ÖRGÜT KURAMININ UYGULAMADAKİ YERİ Örgüt kuramı, örgütleri etkin bir şekilde yönetebilmemiz için gelecekte ne olabileceğini olduğu kadar geçmişte.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgüt yapısının temel kavramlarını tanıtıyor ve bir yapıyı örgüt şemasında göründüğü şekliyle nasıl tasarlayacağımızı anlatıyor.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
Kariyer Yönetimi Araçları
(Proje Yönetimi ve Danışmanlık Metodları)
IV: İç (Mikro) Çevre: Firmanın Üstünlük ve Zayıflıkları
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Copyright © 2010 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall.
Toplam Kalite Yönetimi
1 Yeniden dizayn (değişim mühendisliği). 2 Yeniden dizayna giriş Yeniden dizayn –Ana iş süreçlerini tamamen değiştirerek ciddi geliştirmeler sağlamayı.
ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
YONT 409 PROJE YÖNETİMİ.
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
PROJE YÖNETİMİ. Şirket veya kurumların stratejik veya operasyonel hedeflerini gerçekleştirmek üzere tasarlayıp yürüttükleri faaliyetler bütünüdür. Proje.
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
ETKİLİ İLETİŞİM DERSİNE HOŞ GELDİNİZ Haftalar Yrd. Doç. Dr. Selim EMİROĞLU.
6- Copyright 2007 Prentice Hall 1 Örgüt Teorisi, Tasarım ve Değişim Beşinci Baskı Gareth R. Jones Bölüm 6 Örgüt Yapısını Tasarlama: Uzmanlaşma ve Koordinasyon.
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM.
İnsan Kaynakları Yönetiminin
C. Kişi – Grup ve Gruplar Arası İletişim
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL: Durumsallık Teknoloji
DERSİN AKIŞI VE TEMEL KAVRAMLAR: ÖRGÜT
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Bölüm 2 ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
İnsan Kaynakları Yönetiminin
Matriks Organizasyon Yapısı
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
Sunum transkripti:

Proje Yönetimi Proje Yönetimine Giriş Proje Yönetimi ve Örgüt Yapısı İlişkisi Yrd. Doç. Dr. Özgür KÖKALAN

Proje Nedir? Proje; Kompleks, Rutin olmayan Zaman, bütçe ve kaynakla sınırlı Belirli bir amacı gerçekleştirmek için dizayn edilmiş, özel çalışmadır.

Projenin Temel Özellikleri Önceden belirlenmiş bir hedefin gerçekleştirilmesi için oluşturulmuştur. Belirli bir zaman dilimi içinde gerçekleştirilir. (Başlangıç ve bitiş tarihi bellidir.) Örgüt içinde çapraz konumda çalışan kişilerin katılımlarına ihtiyaç duyar. Zaman, maliyet ve performans gereklilikleri vardır.

Proje Örnekleri İnşaat Projeleri Film Projeleri Deprem yardım projeleri ( Afet projeleri) Vs….

Program ve Proje Karşılaştırması Belirli bir örgütsel hedefi gerçekleştirmek için, uzun vadede gerçekleştirilen birbirine koordineli ve ilgili projelerin toplamıdır. Örnek: Proje: MBA programında alınan bir dersin başarılması ( Proje yönetimi dersini başarı ile tamamlama) Program: MBA programının başarı ile tamamlanması

Proje Yaşam Eğrisi FIGURE 1.1 Copyright © 2006 The McGraw-Hill Companies. All rights reserved.

PY’inin Günümüzdeki Önemi Şirketlerin müşteriye odaklanmalarını sağlar Proje yönetimi zor olsa da, Proje yönetimi şirketlerin verimli ve etkili işler yapmasına imkan verir. Proje yönetimi şirkete önemli katkılar sağlar. Proje yönetimi şirketlerin temel yeteneklerini anlamalarına imkan verir. Proje yönetimi fason iş yapma imkanı sağlar Proje yönetimi şirketlerin küçülmesine imkan verir.

Proje Yönetim Sürecinin Teknik ve Sosyokültürel Boyutları

Proje Yönetimi Yapısı En uygun proje ya da proje yönetimi yapısını seçerken; Projenin ihtiyaçları ile örgütün ihtiyaçları karşılaştırılmalı ve ikisi arasında bir denge aranmalıdır.

Proje Yönetimi Yapısı Proje yönetimi yapısı kurulurken örgüt içerisindeki; Otorite Kaynak dağılımı Projenin ana faaliyet alanlarının örgütteki dağılımı (yansıması) incelenmelidir.

Proje Yönetim Yapıları Fonksiyonel Örgütlerde; Projenin farklı yanları örgütün farklı fonksiyonları tarafından yürütülür. Proje koordinasyonu normal yönetim kanalları ile sağlanır. Örgüt içindeki bir fonksiyonel alan projede dominant olabilir ve projeyi amacından uzaklaştırabilir.

Fonksiyonel Örgüt Yapılarında Proje Yönetimin Avantaj ve Dezavantajları Yapısal değişik ihtiyacı yoktur. Her şey açıktır. Uzmanlık / deneyim fazladır. Proje sonrası döneme geçiş kolaydır. Dezavantajlar Bölümler arasında entegrasyon zordur. Yavaştır Fonksiyonlar arasında çatışma olabilir.

Proje Yönetim Yapıları (devam) Özel Takımlar Oluşturma Bu tür yapılarda full time çalışan bir proje yöneticisinin altında farklı birimlerden gelen ekip üyeleri koordineli bir şekilde çalışırlar. Bu tür proje gruplarında fonksiyonel birimler sadece destek birimleridir. Projeyi domine edemezler.

Özel Proje Takımları

Özel Proje Takımlarının Avantajları ve Dezavantajları Basittir Hızlıdır Fonksiyonel entegrasyon fazladır. Dezavantajları Pahalıdır Proje deneyimi azdır Proje sonrası çıktıların iletimi zordur.

Proje Yönetim Yapısı (devam) Matrix Yapı Hibrid örgütsel bir yapıya sahiptir.. İkili emir komuta zinciri vardır. (fonksiyonel ve proje) Proje ekibi hem proje yöneticisine hem de fonksiyonel yöneticiye raporlama yapabilir. Bu yapı sayesinde bir eleman aynı anda pek çok projede yer alabilir. Bu tür yapılarda proje deneyimlerini aktarmak kolaydır.

Matriks Yapı

Matriks Örgüt Yapısının Proje Açısından Avantajları ve Dezavantajları Verimlidir. Projeye odaklanmak kolaydır Proje sonuçlarının aktrarımı kolaydır Esnektir. Dezavantajları Proje ve fonksiyonel birimle içinde çatıişmalar mümkündür Stresslidir. Yavaştır.

Proje Yönetim Yapısı (Devamı) Network (Şebeke) Örgütler Bir ürün ya da hizmet üretmek için birden çok firmanın gerçekleştirdikleri işbirliğidir.

Dağ Bisikleti Network Projesi

Network (Şebeke) Örgüt Yapısının Proje Yönetimi Açısından Avantajları ve Dezavantajları Maliyet azalır Yüksek oranda deneyim mevcuttur Esnektir Dezavantajları Koordinasyon zordur Çatışmalar mevcuttur

Rated Effectiveness of Different Project Structures by Type of Project Source: Larson, E. W., and Gobeli, D. H., “Matrix Management: Contradictions and Insights,” California Management Review, vol. 29, no. 4 (Summer 1987), p. 137. FIGURE 3.6 Copyright © 2006 The McGraw-Hill Companies. All rights reserved.

Uygun Proje Yönetim Yapısı Seçilirken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Örgütün Dikkat Etmesi Gereken Unsurlar; Bu proje şirketim başarısı için ne kadar önemli? Asıl işimin yüzde kaçı projede kullanılıyor? Proje için gerekli kaynakların( insan ve fiziksel kaynaklar) ne kadarına sahibim?

Uygun Proje Yönetim Yapısı Seçilirken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar(devam) Projede dikkat edilmesi gereken unsurlar Projenin büyüklüğü Stratejik önemi Projenin yenilik ihtiyacı Çevresel karmaşıklık Bütçe ve zaman sınırlamaları Kaynakları sağlayabilme istikrarı

Örgütsel Kültür Örgüt Kültürü Örgüt içindeki insanların ortak olarak paylaştığı normlar, inançlar ve değerler bütünü olarak tanımlanır Örgüt kültürü proje yönetimi açısından çok ama çok önemlidir. Örgütü kültürünün proje bazlı çalışmayı destekleyici bir yapıda olması başarı için kaçınılmazdır.

Örgüt Kültürünün Ana Boyutları

Proje Çalışmasını Destekleyen Örgüt Kültürü