Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM."— Sunum transkripti:

1 “STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM

2 Strateji yöneticilerin her gün oynadığı ciddi, ilgi çekici ve tuhaf bir oyundur. Bu oyunun en küçük oyuncusu bireysel olarak yöneticiler, en büyük oyuncusu büyük şirketlerdeki üst yönetim takımlarıdır.

3 Strateji oyununun içsel oyuncularının bazıları departmanlar ve diğer proje takımları; dışsal oyuncuların bazıları da müşteriler, tedarikçiler, rakipler ya da finansörler olarak adlandırılır.

4 Strateji süreci şu sorulara cevap arar. 1. Burada nasıldık. 2
Strateji süreci şu sorulara cevap arar? 1. Burada nasıldık? 2. Şimdi nerede olmak istiyoruz? 3. Orada nasıl olacağız?

5 Buna göre; Strateji çevre koşullarına göre örgütün kaynaklarını ve faaliyetlerini konumlandırmasıdır. Bu konum değişen çevre koşullarında sık sık değişebilir.

6 Stratejik değişimin nedeni örgütün çevresine uyum sağlama isteğidir.

7 Stratejik değişim örgütün çevresiyle uyumlu olması için biçimde, nitelikte ve konumda farklılıklar olarak tanımlanır.

8 Örgütün çevresiyle uyumunu etkileyen değişiklikler
Stratejilerin kapsamındaki değişiklikleri kapsar. (Fırsatlar, kaynak yatırımı, rekabet üstünlüğü ve sinerji) Stratejik değişiklikleri başlatmak ve uygulamak için örgütün kaynakları ile çevresindeki değişiklikler bir araya getirilir.

9 Stratejik Değişim Yaklaşımları
Ussal yaklaşım: Çevre koşullarında bir değişim algılandığında uygun stratejik değişimler yapılır. Kültürel yaklaşım: Yöneticilerin çevrelerini yorumlamak için kullandıkları stratejik önlem ve formüllerdeki değişikliklerin sonucu olarak ortaya çıkar.

10 Ussal Yaklaşım Çevre fırsat ve tehditlerin bir kaynağıdır. Yönetsel eylemler tarafından etkilenmemekle birlikte, stratejinin kapsamındaki değişiklikleri doğrudan etkiler.

11 Öğrenme Yaklaşımı Öğrenme yaklaşımı stratejik değişim sürecinde yönetsel eylemleri merkeze alır. Stratejik değişim, yöneticilerin örgütü ve çevreyi tahmin etmek için attıkları küçük adımlarla değişiklikleri gerçekleştirdiği yavaş bir süreç olarak görülür.

12 Bilişsel Yaklaşım Stratejik değişim yavaş bir süreç olarak tanımlanır; ancak kavrama ve bilme yönetsel eylemlerle bağlantılıdır ve stratejik değişim de yönetsel eylemlerin bir sonucudur.

13

14 Stratejik Değişim Modeli
Dış çevrenin stratejik değişime etkisi İç çevrenin stratejik değişime etkisi (büyüklük, yaşam süresi, geçmişteki performans, geçmişteki stratejiler, üst yönetimin özellikleri) Örgütsel çıktılar

15 Çevresel belirsizlikler karşısında;
Dış etkenlere bağımlılığı azaltma Çevresel değişmeleri azaltma Tahminler geliştirme ve elverişli olmayan alanlardan çekilme Ayrıca; *Bilgi toplama ve araştırma *Performans değerlemeye yakın zamanlardaki çevresel değişmelere tepki gösterme

16 İç çevrede Örgütün yapısal özellikleri Üst yönetimin özellikleri
Geçmişteki stratejiler Üst yönetimin değişmesi


"“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları