TTB UDEK eSağlık Çalışma Grubu Sonuç Raporu 4 Aralık 2009, İzmir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI sssssssss.
SİSTEM YÖNETİMİ KOORDİNATÖRÜ
YÖNETİM BİLGİLENDİRME SUNUMU
HASTANE HİZMET KALİTE STANDARTLARI; AKILCI İLAÇ KULLANIMI
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME GRUBU 1 ARALIK 2007, İSTANBUL
Middle East Technical University
Amaçlar  Verinin üretildiği yerden ve üretildiği anda elektronik ortamdan alınması  İnsan emeği ve hataların en aza indirilmesi  Birbirine bağlı süreçlerde.
CompuGroup Medical Türkiye
MODÜL 4 Organizasyon.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
ŞUBEMİZİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
Kamu Personeli Verimlilik Projesi
Grup 8: YÖK Koordinasyon Oturumu Uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliğinde YÖK’ün işlev ve kurumsallığı– 37 Sorun Uluslararası öğrenci ve.
Daire Başkanı Dr.Ünal HÜLÜR.
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
ANKOS 9. Yıllık Toplantısı, Nisan 2009, İnönü Üniv LİSANS ANLAŞMALARI ÇALIŞMA GRUBU İlkay Holt, Özyeğin Üniversitesi Zeynep.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
TÜRK TORAKS DERNEĞİ 1.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Neden Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi (USBS)
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
TTB- UDEK Asistan ve Genç Uzman Hekimler (AGUH) Genel Kurulu Yer: İstanbul Tarih: 10 Aralık 2010 Saat:10:00- 17:00 Kolaylaştırıcılar: Berivan TUNCA, Emre.
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 4 BİLGİ İŞLEM SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
Türkiye’de Sağlık Hukuku Pratikte Çözüm Önerileri Dr. Hasan ERAYDIN Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Taslağı Dr.İskender Sayek TTB Merkez Konseyi Üyesi TUEK 2008 Ankara.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
4 ARALIK 2009 İZMİR TTB-UDEK TSG Çalışma Grubu Raporu KISA DEĞERLENDİRME RAPORU Grup Adına Sunum: Türk Toraks Derneği.
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ ve YETERLİK KURULLARI
SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİ VE HUKUKSAL SORUNLAR
Plan Program Dairesi Başkanlığı Görev Tanımları Genel Müdürlüğümüzün yıllık bütçesini, yatırım programlarını hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak, Genel.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
OTURUM 6 ARAŞTIRMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME. AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Katılımcıların TSM’ lerin sağlığın geliştirilmesi kapsamındaki müdahaleleri.
SEVK BİLGİ DÖNÜŞ FORMU VE
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
4 Aralık 2009, İzmir TTB XV.TUEK, İzmir 4-6 Aralık 2009.
Türkiye’den Program Örnekleri. Tıp Bilişimi Eğiticisi Kim Olacak?
TTB-UDEK ÇALIŞMALARI 9 Ekim 2010, Ankara
TTB-UDEK Sürekli Tıp Eğitimi Çalışma Grubu Raporu 1. Aralık
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
PROJE AÇILIŞ TOPLANTISI 5-6 MART 2009 SAMSUN/TÜRKİYE.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
TTB-UDEK Müfredat Komisyonları Temsilciler Toplantısı Dr. İskender SAYEK Ankara
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
TTB-UDEK “İnsangücü Planlaması” Çalışma Grubu Raporu XII. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayı 1-3 Aralık 2006 / İzmir.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA Ç.G. RAPORU-1 Ulusal yayıncılık özendirilmelidir - Uzmanlık derneklerinin bilimsel yayın organı olmalı –Akademik yükseltmelerde ulusal.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
CERRAHİ UZMANLIK DALLARINDA İŞBİRLİĞİ VE UZLAŞI Doç. Dr. Ethem Beşkonaklı Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı UDEK Kurultayı.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
UĞUR MUSLU B  Friederich List’ in 1841 de yayınlanan ulusal politik ekonomi sistemi çalışmasına dayandırılmaktadır.  Bu çalışmada List ulusal.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
RİSKLİ GEBELİK TAKİP SİSTEMİ
MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİ
Özel Körfez Marmara Hastanesi
ARŞİV KATALOGLARINDA STANDARTLAŞMA SORUNLARI: DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRİMİÇİ ARŞİV KATALOĞU Prof. Dr. Hüseyin ODABAŞ Çankırı Karatekin Üniversitesi.
SAĞLIK NET YÖNETİM BİLGİLENDİRME SUNUMU. SAĞLIK NET NEDİR? Sağlık Net Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm Programının bileşenlerinden birisi olan Ulusal.
Elektronik Hasta Kayıt Sistemlerinin Web Servisleri İle Desteklenmesi
ISO
Sunum transkripti:

TTB UDEK eSağlık Çalışma Grubu Sonuç Raporu 4 Aralık 2009, İzmir

İlk Genel Kurul 19 üyenin katılımı ile yapıldı TAHUD Türk Radyoloji Derneği Patoloji Dernekleri Federasyonu Türk Anatomi Derneği Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Çocuk Nefroloji Derneği Türk Nöroloji Derneği Histoloji Embriyoloji Derneği HASUDER Tıp Bilişimi Derneği

e-Sağlık? Tüm vatandaşları kapsayan, insan merkezli, doğum öncesi enformasyondan başlayıp yaşam süresince sağlık bilgilerinin kaydedildiği, sonsuza dek korunduğu, her bireyin kendi bilgilerine erişe bileceği, yetkilendirilmemiş kişi ve kuruluşların erişemediği, sağlık verilerinin işlevsel bir veri tabanında tutularak birinci basamaktan merkez örgütüne dek hiyerarşik bir yapılandırmaya sahip, yüksek bant genişliğinde bir omurga ile bağlandığı bir sistemdir.

2. Sağlık Bilişimi Eğitimi için öneriler: Mezuniyet öncesi sağlık bilişimi eğitimi verilmeli Hizmetiçi eğitim, kurs vb. ile sağlık çalışanlarının sürekli eğitimi gerçekleştirilmeli Eğitim Kurumları arasında kaynak paylaşımı, işbirliği geliştirilmeli Tıp fakülteleri lisans düzeyinde çekirdek bir tıp bilişimi eğitim müfredatı hazırlanmalı Eğiticilerin eğitimi ile ilgili Tıp Bilişimi Derneği tarafından kurs verilmesi önerilmiştir

Web Sayfalarının güvenilirliği ile ilgili göstergeler (Honcode ilkeleri): Yazarların Yetkinliği Tamamlayıcılık Gizlilik Atıfta bulunma Doğrulanabilirlik Kaynağın şeffaflığı Sponsorların şeffaflığı İçerik ve Reklam Politikasında Dürüstlük

Öneri: Türkiye’de sağlıkla ilgili web sayfalarının güvenilirliğini onaylayan bir otorite oluşturulmalı.

4. Sağlık-NET Sağlık-NET ile yapılmak istenen; vatandaşların “doğumdan ölüme kadar ve ölüm sonrasında” sağlık verilerini merkezde güvenli bir şekilde tutmak suretiyle sağlık bilgisine erişimi kolaylaştırıp hizmet kalitesini artırmaktır. Tanı, tahlil ve tetkik bilgilerinin hasta mahremiyeti çerçevesinde paylaşımı ile hekimlerimiz ve sağlık kurumlarımızın hastaya ait sağlık verilerine erişimi sağlanacak, vatandaşlarımızın hastanede daha kısa sürede daha iyi hizmet almasına imkân tanınacaktır.

Sorunlar Veri tekrarları Sistem tekrarları Kullanıcı dostu sistem ve ara-yüz tasarımları Kullanıcı uyumu sağlama, bilgilendirme ve yüreklendirme Verilere erişim Geribildirim ve bilgilendirme Kullanıcılar / Doktorlar / Veri üreticilerinin Katılımları, Eğitimleri Yüreklendirmeleri yeterince sağlanamadı. Anlaşılması, sahiplenmesi, hasta tedavi ve bakım gereklerine uygun revizyonların yapılması, saha çalışanlarının katılımları ile gerçekleştirilmedi. Sağlık Müdürlükleri çevrim dışı bırakılmış durumda, kendi verilerini ayrıca toplamaya çalışıyorlar Sağlık-NET ile MEDULA arasındaki uyumsuzluk, ikibaşlılık

Öneriler: Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın birlikte çalışmaları için telkinde bulunulması Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın Sivil Toplum Örgütleri ve Üniversitelerle birlikte çalışması gereğinin her platformda dile getirilmesi

5. Telesağlık Tıpta bilişim her geçen gün yaşamımıza girmekte ve yaygınlaşmaktadır, Bilişim alanında tasarım, planlama, uygulama ve geliştirme aşamalarında bir dizi sorunlar bulunmakta ve çeşitli hatalar yapılmaktadır. Sorunların farkına varılması hatalardan ders alınması eğitim, paylaşım ve araştırmalar ile daha iyi bir gelecek hazırlanabilir.

Genel Sorun Alanları Teknik sorunlar: yetersiz ağ yapısı, düşük sunucu performansları Standart dışı uygulamalar Bütünleşik olmayan bilgi transferi Kişisel hasta bilgilerinin güvensiz dolanımı Uzman istihdam edilmeden toplanan verilerin aktarılması

Öneriler Alanla ilgili yasal düzenlemeler hızla yapılmalıdır Tele-sağlıkla ilgili yatırımlara yol gösterici rehberler hazırlanmalıdır Kişisel bilgilerin güvenliği yasal korumaya alınmalıdır Tıp Bilişimi Derneği bu konudaki organizasyonlara öncülük etmelidir

6. E-sağlıkta Güvenlik ve Mahremiyet Bir ESK sisteminin sağlaması gereken özellikler – Sadece hastanın bakımı ile ilgilenen kişilerin, hastayı belirlenebilir kılan kayıtlara erişim hakkı olmalı – Sadece hastanın bakımı için ihtiyaç duyulan ölçüde kayıtlar gösterilmeli – Kayıtlara yalnızca yetkili kişilerin erişmesi sağlanmalı – Hastaya bakım hizmeti veren kurum tarafından oluşturulan elektronik kayıt bilgilerinin ulusal sağlık sistemi içinde herhangi bir şekilde bulunup bulunmadığını kontrol yetkisi hastaya verilmelidir.

Öneriler: Ülkemizde sağlık verilerinin mahremiyeti ve güvenliğinin önemi konusunda farkındalık oluşturulması Konu ile ilgili yasal düzenlemelere destek verilmesi

7. Genel Öneriler Tüm uzmanlık dernekleri, kendi alanları ile ilgili yol gösterici rehberler hazırlamalı, çalışma grupları oluşturmalıdır.

E-posta listesi Bilgi: