BEYAZ ET SANAYİCİLERİ VE DAMIZLIÇILARI BİRLİĞİ DERNEĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
Advertisements

T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
“Perakendecilerin Veteriner Hekimlikten Beklentileri” Şeref SONGÖR Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı.
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Erzurum Masa Tenisi İl Temsilciliği Faaliyet Sunumu
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK ve İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ (T.İ.İ.M) “HİZMET MEMNUNİYETİ ÇALIŞMASI” Temmuz, 2010.
SAĞLIKLI NESİLLERLE MUTLU BİR GELECEĞE
Global Hayvancılık Trendleri
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
M. Özgür Bozçağa.  Gıda ürünleri – önemli bir gelir kaynağı  Hedef: ◦ Ticaretin artırılması ◦ İnsan, Hayvan ve Bitki Sağlığının sağlanması  Sınırlardan.
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
HALK ELİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ISLAHI ÜLKESEL PROJESİ
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ARALARINDA ASAL SAYILAR
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
Dünyada Devekuşu Üretimi ve Ticareti Akademi Teknoloji Üretim Danışmanlığı Ekim 2004 ÜRGÜP Hakan YILDIZ Hakan YILDIZ.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Geçmişi & Geleceği Birleştirmek Konferans ve Workshoplar 26 Eylül 2012 tarihinde Olympos‘da.
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
* AB UYUM SÜRECİNDE HAYVANCILIĞIN SORUNLARI ve MEVCUT TABLO *Bu sunu, sadece Tarım Bakanlığının açıklamalarının yer aldığı kaynakta gösterilen basın haberinin.
Bankacılık sektörü 2010 Ocak-Aralık dönemindeki gelişmeler Ocak 2011.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
1 ŞEKERBANK BİREYSEL BANKACILIK Kasım/ TÜRKİYE’DE BİREYSEL BANKACILIK-İLKLER.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
53 yıldır her gün işimizde ki ilk gün! ŞEKER PİLİÇ Ayşe YILMAZ
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
 1960 yılında Emek Tavukçuluk adıyla kuruldu  Damızlık kümes yatırımlarının artmasıyla 1990 yılında bir yem fabrikası kuruldu. Yatırımlarla hızla büyüyen.
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
1963 yılında, Manisa’da İsmail Keskinoğlu’nun girişimleriyle kurulmuştur. Tavukçuluk ve yumurta üretimi ile faaliyetlerine başlayan şirket daha sonra.
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
Sunum transkripti:

BEYAZ ET SANAYİCİLERİ VE DAMIZLIÇILARI BİRLİĞİ DERNEĞİ BESD-BİR BEYAZ ET SANAYİCİLERİ VE DAMIZLIÇILARI BİRLİĞİ DERNEĞİ Dr. Bediha DEMİRÖZÜ Genel Sekreter

Dernek BESD-BİR Kanatlı eti sektörünü temsil eder. BESD-BİR'e piliç ve hindi üreticileri ile bunların damızlıkçıları üye olabilir. Bugün itibariyle üye sayılarımız: BESD-BİR'e kayıtlı üye firma sayısı …. 28 Bu firmaları temsil eden üye sayısı .... 125

Yönetim Kurulu Görevi Adı Soyadı Firması Başkan Dr. Sait KOCA Beypiliç Başkan Yardımcısı Süleyman ÖZTÜRK Erpiliç Sayman Emre BOR Şeker Piliç Üye Zuhal DAŞTAN Mudurnu Piliç Ömer GÖRENER Banvit Nezih GENCER CP Piliç Mehmet KESKİNOĞLU Keskinoğlu

Dernek Çalışanları Dernekte; Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Muhasebe elemanı, Sekreter olmak üzere 4 personel tam gün mesai ile çalışır.

Kuruluş Amaçları ve Çalışma Alanları Üyeler ve kamu kuruluşları arasında iletişim ve koordinasyonu sağlamak, Sektörünün gelişmesini sağlayacak faaliyet ve girişimlerde bulunmak, istatistiki değerleri oluşturmak üzere üyelerden veri toplamak ve duyurmak, Üretim projeksiyonlarını hazırlayarak uzun vadede istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmak,

Kuruluş Amaçları ve Çalışma Alanları Kaliteli ürün üretimini teşvik etmek, üretim ve tüketimi artırıcı çalışmalar yapmak, Piliç ve hindi eti ürünlerine olan talebin artırılmasına ve ihracat imkanlarının geliştirilmesine katkıda bulunmak, Kanatlı eti ile ilgili konularda konferans, seminer ve sempozyumlar düzenlemek, Sektör sorunlarına çözümler bulmak üzere ilgili kuruluşlarla işbirliği sağlamak

Üyelerin Faaliyet Alanları Et yönlü damızlıkçı firmalar, Piliç ve hindi eti üreten firmalar, Üyelerin üretim kapasiteleri Türkiye'nin toplam kanatlı eti, kuluçkalık yumurta ve civciv üretiminin yaklaşık %90'ını karşılamaktadır.

Dernek web sayfası http://www.besd-bir.org/index.php http://www.besd-bir.org/eng/

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu 2005’de kanatlı sektörümüzün önde gelen firmaları tarafından oluşturulmuştur. Bu platformun kurulma amaçları; Tüm paydaşları sağlıklı tavuk eti tüketimi konusunda bilinçlendirmek; Tavuk etinin sağlıklı beslenme açısından önemini gündeme getirmek; Gıda güvenliği alanındaki uluslararası sistemleri ve yüksek üretim standartlarını üretimin tüm aşamalarında faaliyet gösteren kuruluşlara yaygınlaştırmak; Sektörü haksız yere sarsan mesnetsiz iddialara karşı kamuoyuna doğru ve güvenilir bilgi aktarmak Platformda yer alan firmalar ülkemiz üretiminin %85’ini gerçekleştirir.

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Üye Firmalar(13 firma):

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu veterinerlik, ziraat, gıda güvenliği, beslenme, tıp gibi ilgili alanlardan uzman, bilim adamı ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan bir Danışma Kurulu'na sahiptir. Kamuoyu araştırmaları, çeşitli yayınlar, bilimsel rapor ve incelemeler, eğitim programları hazırlatır. Sağlıklı tavuk üretimi konusunda kamuoyunu bilgilendirir, tüketimin artırılması konusunda çalışmalar yapar. Konusu ile ilgili Ar-ge çalışmaları yapar, yaptırır. Başka kuruluşlar tarafından yapılan Ar-ge çalışmalarını destekler.

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Çocuklara Yönelik Çalışmalardan örnekler Ta-Ha Dergisi Dağıtımı, Akçaabat-TRABZON Ta-Ha Dergisi Dağıtımı, Aliağa-İZMİR

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Faili Meçhul Tavuk Yemekleri (Stop motion tekniğiyle hazırlanan 60-90 saniye arası filmlerle esprili yemek tarifleri)

Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Üye kuruluşlar, belirli aralıklarla Danışma Kurulu ile toplantılar yaparak, iyi üretim uygulamaları konusunda görüş alışverişinde bulunur. Olası risklerin belirlenmesi, çözümü konularını tartışır. Ayrıca güncel konularla ilgili olarak Danışma Kurulu ile sürekli irtibat kurulur, görüşleri ve önerileri alınır, Danışma Kurulu Büyükada-İSTANBUL toplantısı

Uluslararası Beyaz Et Kongresi İki yılda bir düzenlemektedir. birincisi 700 kişinin üzerinde katılım ile 11-15 Mayıs 2011 tarihinde Antalya’da gerçekleştirilmiştir. "2. Uluslararası Beyaz Et Kongresi" de yine Antalya ilimizde 24-28 Nisan 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Türkiye Piliç Eti Üretimi

Entegre Üretim Modeli Entegre üretim modelinde, ana damızlık civciv dışındaki tüm aşamalar entegre işletmelerin sahipliği ve/veya gözetiminde gerçekleştiriliyor. Entegre bünyesinde; karma yem fabrikası, damızlık kümesleri, kuluçkahane, etlik piliç kümesleri (sözleşmeli üretim), kesimhane, ileri işleme tesisleri, rendering ve atık su arıtma tesisleri yer alıyor.

Karma Yem Üretimi Karma Yem Üretim yeri Karma Yem Fabrikası Piliçler, en iyi gelişim seviyesine ulaşmaları için karma yemlerle beslenir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın koyduğu kurallar doğrultusunda, hijyen gereksinimleri karşılanarak üretilir. mısır, buğday, soya fasulyesi gibi ürünlerin maksimum verime uygun, bilimsel formüllerle bir araya getirilmesiyle oluşuyor. Dökme yem kamyonu

Damızlık çiftliğinden kümese Damızlık Tavuklar Kümeste Damızlık Çiftliği Damızlık Civcivler Kümeste Kuluçkahane Civcivler 1. gününde Etlik Civcivler Kümeste

Çiftlikten Kesimhaneye, İleri İşlemeye Canlı Piliç Taşıma Kamyonu Veteriner hekim: kesim öncesi ve sonrasında kontrol Kesimhane Üretimde otomasyon ve sürekli kontrol Taze piliç eti İleri İşleme İşlenmiş ürün

Kalite – Mevzuat - İzlenebilirlik İşlemelerimizin uymak zorunda oldukları tüm hukuki mevzuat, Avrupa Birliği mevzuatına uyumlaştırılmıştır. Canlı üretim tesislerimizin kurulduğu araziler, biogüvenlik yönünden hastalıklardan ari bölgelerdedir. Tesislerimiz en gelişmiş otomasyon ve gözetim sistemleri kullanılır. Yetiştirme süreçleri 24 saat biogüvenlik, havalandırma, ısı-nem ve sağlık yönlü etkin yönetim ve iç denetimleri yapılabilmektedir.

Kalite - Mevzuat - İzlenebilirlik Konu uzmanlarının sürekli denetimde; Yetiştiricilikte ve kesimhanelerde hayvan refahı kurallarına uyumuna önem verilmektedir. Tesislerde HACCP’e dayalı kalite garanti sistemleri uygulanır. Ürünlerin depolardaki stoklama koşulları tekniğine uygun ve ürünlerin gerekliliğine uygun ısı ve nem sağlanarak yapılır. Ürünlerin üretim ve depolama bilgilerinde geriye izlenebilirlik sistemi vardır ve soğuk zincirin kırılmasına hiçbir noktada izin verilmez.

Kalite Belgeleri Üyelerimiz; ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ISO 22000, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi (HACCP), ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi ile Helal Sertifikasına sahiptir.

Kalite Belgeleri Bazıları, BRC Global Standardı (Gıda) Belgesi, IFS (International Food Standard) Belgesi ISO 10002 Müşteri Şikayet Yönetim Sistemi Belgesini de almışlardır.

Resmi Kontroller Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı da yasal kontrol ve denetimlerini üretimin tüm süreçlerinde devamlı yapmaktadır. İşletme denetimlerinde hayvanlardan, tesislerden swap ve son üründen örnekler alınarak laboratuvarlarda kalıntı, bakteri ve hastalıklar yönünden analizleri yaptırarak teknik denetimleri yapmaktadırlar.

Resmi Kontroller Ayrıca marketlerin raflarından da son ürün örnekleri alınarak analizleri yaptırılarak üreticilerin izlemeleri yapılmaktadır. Kesimhanelerde kesim öncesi ve sonrası üretim faaliyetlerinde bakanlık resmi veteriner hekimler etkin olarak gözlem ve denetimleri devamlı olarak yapılmaktadır. Tüm bunlar sayesinde, sağlıklı ve güvenilir kanatlı etinin piyasaya arzı gerçekleşmekte ve güvence altına alınmaktadır.

Kanatlı Eti Üretimi Kaynak: BESD-BİR

Türkiye Piliç Eti Sektörü Büyüme Oranları, % Kaynak: BESD-BİR

2011 yılı üretim verileri 32 bin ton hindi eti, 1.625 bin ton piliç eti, 32 bin ton hindi eti, 70 bin ton köy ve yumurta tavukları, ve diğer kanatlı etleri Toplam kanatlı eti 1.727.000 ton Kaynak: BESD-BİR

2011 yılı dünya sıralaması-Üretim 2011 Dünya Piliç Eti Üretiminde 1.614 bin ton piliç eti ile TÜRKİYE 8. sırada yer almıştır. Kaynak: USDA Nisan 2012 Livestock and Poultry: World Markets and Trade EU-27 ülke olmadığından sıralamada dikkat alınmamıştır. EU-27 olarak belirtilen ülkeler içerisinde Türkiye’den fazla üretim yapan ülke ise bulunmamaktadır.

Tüketim Türkiye kişi başına kanatlı eti tüketimi (kg) Kaynak: BESD-BİR

Tüketim Yıl Miktar 1990 4 kg 2007 14 kg 2011 20 kg AB Ort. 17,5 kg

Ekonomik katkı ve istihdam 12.000 üzerinde brolier işletmesi mevcut Yaklaşık 2 milyon kişi geçimini kanatlı sektöründen temin ediyor (üretici çiftçi, esnaf, yem, ilaç, yem sanayi, nakliye, pazarlama ve aileleri) Sektörün yıllık cirosu 4 Milyar ABD Doları 6,5 milyar Türk Lirası

Kanatlı eti ihracatımız Kaynak: DTM ve İhracatçı Birlikleri

Kanatlı eti ihracatımız 2011 195.937 ton piliç eti, 2.081 ton hindi eti, 344 ton diğer kanatlı etleri 36.687 ton ayak 12.896 ton işlenmiş ürün Toplam ihracat: 247.945 ton

Ülkelere Göre Türkiye’nin Kanatlı Eti İhracatı(Ayak Hariç), (ton) 2006 2007 2008 2009 2010 2011 Irak 2.182 681 9.326 50.666 71.185 126.603 Türk Cumhuriyetleri 11.562 14.529 20.432 17.362 19.962 27.508 Libya 12 9.458 İran 501 4.632 8.539 Bosna Hersek 2.061 2.256 4.361 3.081 2.132 4.189 Hong Kong 908 1.479 59 2.079 3.498 KKTC 72 38 846 236 589 957 Ürdün 393 854 Vietnam 1.728 4.422 8.351 3.608 2.844 790 Rusya 41 742 Diğerleri 618 2.186 6.418 7.576 12.644 28.100 TOPLAM 19.130 25.591 50.235 82.588 116.107 211.258 Kaynak: DTM ve İhracatçı Birlikleri

Parasal Olarak Türkiye Kanatlı Eti İhracat Projeksiyonu YILLAR TON MİLYON DOLAR DOLAR/TON 2012 302.000 560 1.850 2013 361.000 700 1.940 2014 420.000 840 2.000 2015 480.344 990 2.060 2016 536.073 1.140 2.120 2017 592.299 1.290 2.180 2018 648.028 1.460 2.250 2019 704.254 1.630 2.320 2020 760.231 1.820 2.390 2021 816.456 2.010 2.460 2022 872.682 2.210 2.530 2023 928.659 2.420 2.610 2024 984.637 2.650 2.690 2025 1.040.614 2.880 2.770 Kaynak: Besd-Bir

BEYAZ ET SANAYİCİLERİ VE DAMIZLIÇILARI BİRLİĞİ DERNEĞİ BESD-BİR BEYAZ ET SANAYİCİLERİ VE DAMIZLIÇILARI BİRLİĞİ DERNEĞİ Dr. Bediha DEMİRÖZÜ Genel Sekreter