SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET İÇİN: AR-GE ve INOVASYON

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EGE BİLGİ VE YENİLİK MERKEZİ (EBIC-EGE)
Advertisements

Presentation of the 21 ETCF II Partnerships ETCF-II is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey TOBB.
Middle East Technical University
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖR STRATEJİSİ 27 Eylül 2012 KMTSO.
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı.
TÜBİTAK TÜBİTAK 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.

Türk Patent Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Eğitim Programları
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
TEB KAMU BULUŞMALARI İZMİR Mayıs FARKLI ve İNOVATİF HİZMETLER KOBİ’lere Değer Katmak İçin Yola Çıktık... KREDİLER NAKİT YÖNETİMİ DIŞ TİCARET Bu.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
PROFESYONEL GELİŞİMDE YAKIN DESTEKÇİNİZ...
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
LOGO TÜBİTAK Proje Pazarları Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje Uzmanı.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Bilgi ekonomilerinin giderek etkin olduğu günümüzde AB 2007 Yenilikçilik Indeksi’ne göre ülkemiz 0.08 ile en sonda... Yenilik Göstergeleri - 2 Bilgi Üretilmesi.
ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
TÜRKİYE’NİN İLK, EN BÜYÜK VE EN YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ;
Asıl başlık stili için tıklatın İZMİR’DE BÖLGESEL AR-GE / YENİLİK KAPASİTESİ VE YENİLİK EKOSİSTEMİ 01/10/2013.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
TOBB İŞGELİŞTİRME VE YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ
Ahmet ÖZBEKLER, KOSGEB Çankırı Hizmet Merkezi
EGE ÜNİVERSİTESİ «TPE BİLGİ VE DOKÜMANTASYON BİRİMİ» PATENT BİLGİ VE DOKÜMANTASYON MERKEZLERİNİN (PATLIB) YENİDEN YAPILANDIRILMASI PİLOT PROJESİ.
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
Türk Patent Enstitüsünün Teknoloji Transferine Yönelik Çalışmaları Prof. Dr. Habip ASAN Türk Patent Enstitüsü Başkanı.
European Commission Enterprise and Industry GAP Bölgesi KOBİ Destek Ağı (GAPSUN)
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
6. SANAYİ KONGRESİ Üniversitelerin teknoloji tabanlı inovasyon sürecindeki rolü ve teknolojiye dayalı ekonomiye geçişte tetikleyici model arayışı Doç.
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı 30.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
TİCARET, YENİLİK VE TEKNOLOJİ BİR ADIM ÖTENİZDE. Ege İhracatçı Birliklerine üye 7000’in üzerinde ihracatçı firma 12 sektörde, 181 ülkeye 7 milyar $’ın.
Prof. Dr. İlkay KUŞCU Doç. Dr. Tuğba UÇMA UYSAL
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Kayhan Erciyeş.
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
YENİ İHRACAT DESTEKLERİ - Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği İhracat Genel.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI DEVLET DESTEKLERİ.
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
Teknoloji ve İnovasyon için Gelişim ve İletişim Platformları Selen Kocabaş.
Tülay SÖZERİ AR-GE ve Devlet Yardımları Şubesi Tel: / İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI
1 28 Şubat 2008, İzmir. 2 Denizli Avrupa Bilgi Merkezi (ABM-EIC) Denizli Ticaret Odası bünyesinde Aralık 2003 yılından beri faaliyet göstermektedir.
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
1 Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Merkezi 22 Aralık,2011 EBİLTEM.
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Aydın Öztürk İzmir.
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
LOGO TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah.
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
UĞUR MUSLU B  Friederich List’ in 1841 de yayınlanan ulusal politik ekonomi sistemi çalışmasına dayandırılmaktadır.  Bu çalışmada List ulusal.
Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi TÜTED AGİM Nedir? Ar-Ge ve İnovasyon katalizör etki Firmaların Ar-Ge ve İnovasyon yeteneklerini arttırıcı ve hızlandırıcı.
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
Een.ec.europa.eu Azimli KOBİ’lere Uluslararası büyüme ve inovasyon konularında yardımcı oluyoruz.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
2016 Kayseri Ticaret Odası.
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
Sunum transkripti:

SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET İÇİN: AR-GE ve INOVASYON Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan IRC-EGE Koordinatörü Ve Ege Üniversitesi EBİLTEM Müdürü ircege@ebiltem.ege.edu.tr

TANIMLAR İNOVASYON: Yenileşim; yenilikçilik. YENİLEŞİM: Değişen koşullara uyabilmek için toplumsal, kültürel ve yönetimsel ortamlarda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması (TDK) YENİLİKÇİLİK: Eskimiş, zararlı veya yetersiz sayılan eşya, söz, olay, iş veya durumun yeni, yararlı ve yeterli olanları ile değiştirilmesi (TDK)

TÜRKİYE İNOVASYON POLİTİKASININ HEDEFLERİ Özel sektördeki inovasyon etkinliklerinin arttırılması, Yeni teknoloji tabanlı start-up firmaların teşviki, Sanayi-üniversite ve sanayi-sanayi işbirliklerinin arttırılması, Inovasyon, yaratıcılık ve yenilikçi girişimciliğin ulusal eğitimin ana felsefesi haline getirilmesi, Etkin bir inovasyon yönetişim sisteminin yerleştirilmesi.

Bu nedenle, şirketler ve kurumlar Yeni teknolojiler ve yeni yöntemler, rekabet üstünlüğünü kazanmak ve sürdürmek için gereklidir. Bu nedenle, şirketler ve kurumlar yeni – yenilikçi - inovatif teknolojileri üretmek, kullanmak ve uygulamak zorundadırlar. Ulusal düzlemde de ortam idari, ekonomik ve politik olarak, yenileşimi destekleyecek şekilde, ilgili kurumlarla eşgüdüm içinde oluşturulmalıdır.

YENİ TEKNOLOJİLERE GİDEN YOLLAR KURUM-İÇİ Ar-Ge ARGE Bölümleri KURUM-DIŞI Ar-Ge Sözleşmeli Araştırma Yeni Teknolojiler ULUSAL Ar-Ge MERKEZLERİ Uluslar arası Teknoloji Transferi

KOBİ’ler ve Türk Araştırma Teknoloji Geliştirme Kurumları Teknolojik Yenilik Faaliyetlerindeki Masraf Kalemleri KOBİ’ler Kaynaklara Göre Ar-Ge Faaliyetleri Çalışan Sayısı Teknoloji Geliştirme Faaliyetine Katılan Kurum İçi Dışı Donanım Tedariki Teknoloji Tedariki Endüstriyel Tasarım Pazara Sunum 10-19 % 29.4 % 19.1 %0.2 % 62.5 % 0.3 % 12.1 % 4.3 20-49 % 21.5 % 11.1 % 1 % 80.3 % 0.7 % 6.0 % 0.6 50-99 % 28.4 % 54.7 % 0.1 % 43.2 % 0.9 % 0.4 100-249 % 34.5 % 6.2 % 0.8 % 78.1 % 2.2 % 1.7 % 9.6 Ortalama % 28.5 % 22.7 % 0.52 % 66.0 %1.0 % 5.0 % 3.7

TEKNOLOJİ TRANSFERİ NEDİR? En az bir tarafın, bilgi ve uzmanlığına katkıda bulunarak rekabet gücünü arttırmak amacı ile, teknolojik veya teknoloji ile ilgili yönetsel bilgi ve deneyimin, bireyler, kurumlar veya kuruluşlar arası hareketidir. Source: R. Carr, “Technology Transfer Systems in the United States and Germany. Lessons and perspectives”, The National Academy Press, 1997.

TEKNOLOJİ TRANSFERİNİN LOKOMOTİFLERİ Ticari firmalar Resmi Araştırma Kurumları Üniversiteler ve Üniversite bazlı Merkezler Teknoloji Transfer Kuruluşları

TEKNOLOJİ TRANSFER KURULUŞLARI Yeni teknolojiler hakkında bilgi veren kuruluşlar, Teknoloji satıcıları, Teknoloji transferi danışmanları, Hukuk firmaları, Teknoloji transferi konferans organizatörleri, Teknoloji kuluçkaları ve araştırma parkları, teknokentler.

NASIL GERÇEKLEŞİR ? Özgün Ar-Ge imkanlarının ve yeteneklerinin kullanımı, Teknik bilgi desteği sağlanması, Ortak Ar-Ge çalışmalarının yürütülmesi, Müşteriler için kontratlı Ar-Ge’nin yürütülmesi ve sonuçların aktarılması, Patent, yazılım, teknik know-how ve protiplerin tescili, Etkinliklerle bilginin paylaşımı (konferanslar, seminerler, proje pazarları, ziyaretler), Ar-Ge kuruluşlarından teknoloji tabanlı firmaların kurulması (Ör.: spin-offs), Ar-Ge veya teknoloji transferi konsorsiyumlarının oluşturulması, Sayılan etkinlikleri destekleyen veya hızlandıran diğer her türlü mekanizma.

TEKNOLOJİ TRANSFERİNİ DESTEKLEYEN MEKANİZMALAR Ara Yüzey kuruluşları: Uygulama (Sanayi) – Araştırma (Akademia) birleştirir Teknoloji Transfer Ağları: Uluslar arası etkileşimleri hızlandırır

Ülkemizdeki Ara Yüzey Kuruluşlara Özgün bir Örnek Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Merkezi EBİLTEM

MİSYONU Ege Üniversitesi’nin alt yapısı ve uzman havuzunun verdiği güçle, yurt içi ve yurt dışı kuruluşlarla iletişim kurarak, Ar-Ge proje destekleri sağlayan bir profesyonel Proje Üretim Merkezi ve Danışmanlık birimi olarak, Üniversite-Sanayi ilişkilerinde etkin bir ara yüzey kuruluşu olarak görev yapmak

EBİLTEM Bilimsel & Teknik Organizasyonlar Sanayi Protokolleri Üniversitenin AR-Ge Fonlarının Koordinasyonu Bilimsel & Teknik Organizasyonlar EBİLTEM Sınai Mülkiyet Hakları Konusunda Bilgilendirme Cihaz Parkı Bakım Onarım Proje Yönetimi Yenilik Teknoloji Transferi AB Projeleri için Bölgesel Bilgilendirme ve Yönlendirme Ar-Ge Projeleri İçin Fon & Risk Sermayesi Araştırmaları Sanayi Protokolleri Güdümlü Projeler

EBİLTEM ÇATISI ALTINDAKİ BİRİMLER Sanayi İlişkileri Birimi Proje Koordinasyon Birimi AB Koordinasyon Ofisi TPE Bilgi ve Doküman Birimi IRC-EGE Ofisi Ege Mobilite Merkezi PUM Bürosu Laboratuvar Hizmetleri Uydu Laboratuvarları Teknik Bakım Onarım Birimi Bilgi işlem Birimi İdari İşler Birimi Mali İşler Birimi Alt Yapı Destek Birimi

EBİLTEM TARAFINDAN FIRMALARA VERİLEN DESTEKLER Ulusal ve Uluslar arası Ar-Ge desteklerine ulaşım (TEYDEB, TTGV, KOSGEB, EUREKA, vs.) Patent, faydalı Model ve marka tescili konusunda yardım (TPE İrtibat Bürosu) Yeni yatırım konularında danışmanlık (Sanayi İlişkiler Birimi), AB proje destekleri konularında bilgi (AB Koordinasyon Birimi), Yabancı firma ve Üniversitelerle işbirlikleri ve ortak projeler oluşturulması (Üyesi olduğu Uluslararası Ağlar), Uluslararası teknoloji transferi hizmetleri (IRC-EGE Birimi), Yabancı uzman temini (PUM Birimi), Üniversiteden bilimsel destek, analitik hizmetler ve danışmanlık (Laboratuvar Hizmetleri Birimi).

TEKNOLOJİ TRANSFERİNİ DESTEKLEYEN MEKANİZMALAR Ara Yüzey kuruluşları: Uygulama (Sanayi) – Araştırma (Akademia) birleştirir Teknoloji Transfer Ağları: Uluslar arası etkileşimleri hızlandırır

TEKNOLOJİ TRANSFER AĞLARI Teknoloji transfer ağları, şirketlerin, özellikle KOBİ’lerin yenilik, teknolojik işbirliği, finansman ve rekabetçi uzmanlık konularında gereksinim duydukları bilgi ve desteğe ulaşabilmelerinin en kolay yoludur… ÜYE SAYISI B Ö L G E S A Y I IRC Network NASA Network FLC FPTT CTN TechLaw

Tüm ağların Bölgesel etkinlikleri vardır. Halen dünyada 6 temel Teknoloji Transfer Ağı bulunmaktadır: 3’ü A.B.D. de (Nasa Network, Federal Laboratory Consortium ve TechLaw) ve 2’si Kanada’da (Canadian Technology Network ve Federal Partners in Technology Transfer); 1’i Avrupa’da (Innovation Relay Network) Bunlardan sadece biri (TechLaw) özel sektöre ait diğerleri ise devlet desteklidir. Tüm ağların Bölgesel etkinlikleri vardır.

IRC AĞI Uluslar arası bir Avrupa Ağı Dünyadaki en büyük Uluslararası Teknoloji Transferi ağı, 1994 yılından bu yana hizmet etmekte, 33 Ülkede, 71 ayrı IRC, 250 partner kuruluş, 480’den fazlası tam zamanlı çalışan 1360 IRC personeli.

BİR AVRUPA GİRİŞİMİ: IRC Ağı Uluslar arası bağlantıları olan bir Avrupa Ağı 33 ülkede 71 Merkez

UYGULANAN YOL HARİTASI Yenilikçi teknolojilerin teşviki, KOBİ’ler için yenilikçi çözümlerin belirlenmesi, Teknoloji işbirliklerinin oluşturulması ve Şirketlerin Ar-Ge sonuçlarına erişimini kolaylaştırılması ile ULUSLAR ARASI TEKNOLOJİ TRANSFERİNE ÖNCÜLÜK EDİLMESİ

IRC AĞI SONUÇLARI 10 YILDA: 300’den fazla proje pazarı, 25.000 firmaya, teknoloji alım / satımında yardım, Yaklaşık 8.500 Teknoloji Sunumu ve 2.500’den fazla teknoloji talebi, 12.000’den fazla teknoloji transferi görüşmesi, 1700’ün üstünde imzalanmış teknoloji transferi anlaşması,

1 Nisan 2004 den bu yana faaliyette… IRC-EGE 1 Nisan 2004 den bu yana faaliyette…

IRC-EGE Ege Üniversitesi (koordinatör) Ege Bölgesi Sanayi Odası Izmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ve KOSGEB ortaklığı ile yürütülmekte…

IRC-EGE ETKİNLİK ALANI Merkez : İZMİR Şubeler : Mersin, Antalya, Aydın, Uşak, Balıkesir

3.5 yılda IRC-EGE Nisan 2004 - 2007

FARKINDALIK ÇALIŞMALARI IRC-EGE 3.5 yılda FARKINDALIK ÇALIŞMALARI Çeşitli illerde 82 adet Bilgilendirme Toplantısı Ulusal kanallarda 25 adet TV Programı Bölgedeki 14 ile toplam 27 Ziyaret Ulusal Yetkili Kuruluşlar İle 86 adet toplantı Farklı sektör temsilcileri ile 29 adet toplantı Ulusal ve Uluslar arası fuar ve etkinliklerde 101 adet stand açılması

IRC-EGE 3.5 yılda FİRMALARLA İLİŞKİLER 594 Firmanın yerinde ziyaret edilmesi 98 Firmaya Teknolojik Değerlendirme Farklı Sektörler için 20 Adet Workshop organizasyonu

IRC-EGE 3.5 yılda FİRMALARLA İLİŞKİLER 86 Adet uluslar arası Proje Pazarına katılım ve Firmalara 1870 adet birebir görüşme ayarlanması Firmalar arası anlaşmalar için 119 adet aracılık Bunlardan 66’ı için anlaşma hazırlandı ve Toplam 48 adet Teknoloji transferi gerçekleştirildi.

TTT HARİTASI 24 24

3. Yıl sonunda IRC-EGE IRC AĞI Performans Göstergeleri Tam zamanlı çalışan başına : Sisteme Girilen ve Etkinliklerde sunulan Teknoloji Arz ve Taleplerin sayısı (665) bakımından: 71 Merkez arasında: 3. Akdeniz IRC’leri arasında: 3. Sistemdeki Teknolojilere Yapılan İlgi Beyanları (EoI 390) bakımından: 71 Merkez arasında: 5. Akdeniz IRC’leri arasında: 1. İmzalanmış Teknoloj Transferi sayıları (37) açısından: 71 Merkez arasında: 8. sırada yer almaktadır.

IRC-EGE 3 yılda EKONOMİYE KATKISI 28.7 Milyon Euro Katma Değer 163 Kişiye İstihdam

UNUTMAYALIM Kİ, BAŞARI YANLIŞ ARAÇLARLA ANCAK HAYALDIR… Ege Üniversitesi, EBİLTEM, 35100 Bornova, Izmir, Turkey Tel: +90-232-343-4400/162/163/164 Fax: +90-232-374-4289 E-mail: ircege@ebiltem.ege.edu.tr Website: http://irc.ege.edu.tr