GIDA ve KİTLE İLETİŞİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
TAPDK VE TÜTÜN KONTROLÜ
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
ÇEVRE GÖREVLİSİ/ ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
ADANA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
Denetim Planının Hazırlanması
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Giresun Tarım İl Müdürlüğü
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
Öğrenci Temsilcilikleri Seçimi Mühendislik Fakültesi.
VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU Kanun Numarası : 5996 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/6/2010 Sayı :
2013 YILI BESİLİK ERKEK SIĞIR DESTEKLEMESİ Ali ŞAHİN Veteriner Teknikeri-Tarım Danışmanı.
HAKSIZ TİCARİ UYGULAMALAR
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İç Denetim Birimi Başkanlığı
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
DIŞ TİCARET VERİ SİSTEMİ
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ VE 5996 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ
HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BİYOSİDAL ÜRÜNLER PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ Nadir BULAK
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA MALLARIN SERBEST DOLAŞIMI
OKUL SÜTÜ AKIL KÜPÜ PROGRAMI
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
Vet.Hek.A.Nizamettin GÜVENER
LOGO EJDER ORUÇ Teknik Düzenleme ve Standardizasyon Dairesi Başkanı.
OKUL SÜTÜ PROGRAMI OKUL SÜTÜ ; Özel okullar dahil, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine, eğitim öğretim yılının ikinci döneminde (11/02/ /06/2013.
ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI Uzm. Bio. Şenol YILMAZ
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere.
GIDA GÜVENLİĞİNDE SEKTÖRÜN RESMİ DENETİM ESASLARI 25 Kasım 2015
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
2016 YILI OKUL SÜTÜ PROGRAMI
TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Veteriner Ecza Deposu Sorumlu Yönetici Eğitim Toplantısı
Muayene Gözetim Merkez Başkanlığı İthalat Denetimleri ve
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ YÖNÜNDEN BAKIŞ AÇISI
KUŞ GRİBİ VE İNSANA TESİR EDEN SALGINA HAZIRLIK VE MÜCADELE PROJESİ Hayvan Sağlığı Bileşeni İnsan Sağlığı Bileşeni Kamuoyu Bilinçlendirme ve Koordinasyon.
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı.
Prof. Dr. Aziz Tekin Ankara Üniversitesi.  Gıda Mevzuatı  Bitkisel Yağlarda Taklit ve Tağşiş  Kontrol ve Yaptırımlar  Bitkisel Yağlarda Kontrol 
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Sunum transkripti:

GIDA ve KİTLE İLETİŞİMİ Ahmet KAVAK GENEL MÜDÜR YARDIMCISI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Gıda Güvenilirliği Politikamız… Ülke genelinde “Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenilirliği” anlayışı Tüketiciye güvenilir gıda arzının teminini sağlamak Kodeks Alimentarius ve Avrupa Birliği müktesebatı ile uyumlu mevzuat Etkin ve yeterli gıda denetimi

MEVZUAT

(9 Adet Yönetmelik 90 Adet Tebliğ) GIDA MEVZUATI KANUN 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu YÖNETMELİKLER (103 Adet) Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik (17/12/2011-28145) Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik (17/12/2011-28145) Gıda Hijyeni Yönetmeliği (17/12/2011-28145) Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik (17/12/2011-28145) Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği (27/12/2011-28155) TÜRK GIDA KODEKSİ (9 Adet Yönetmelik 90 Adet Tebliğ) Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği (29/12/2011-28157) YATAY KODEKS Tüm gıdalara ve gıda ile temas eden madde ve malzemelere uygulanacak olan kriterleri içerir. DİKEY KODEKS Kapsadığı gıda veya gıda grubu veya gıda ile temas eden madde ve malzemelere yönelik olarak belirlenecek özel kriterleri içerir.

ALANLARINDA DÜZENLEMELER GETİRMEKTE GIDA MEVZUATI 5996 SAYILI VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU Amacı : Bu Kanunun amacı, gıda ve yem güvenilirliğini, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile hayvan ıslahı ve refahını, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunması da dikkate alınarak korumak ve sağlamaktır. Kanun : 9 Kısım, 18 Bölüm 2 Adet Ek 50 Madde’ den oluşmaktadır. Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Güvenilirliği ALANLARINDA DÜZENLEMELER GETİRMEKTE Bu alanların, Resmi Kontrolü ve Yaptırımlarının USUL VE ESASLARINI BELİRLEMEKTEDİR.

RESMİ KONTROLLER VE İDARİ YAPTIRIMLAR

RESMİ KONTROLLER VE İDARİ YAPTIRIMLAR İzleme, Gözetim, Doğrulama, Tetkik, Denetim, Numune alma ve analiz vb. UYGULAMALARI KAPSAR RESMİ KONTROL NEDENLERİ Rutin Denetim Hızlı Uyarı Bildirimi İhbar ve Şikâyet İzleme İzlenebilirlik Numune Alma Takip Denetimi Diğer

RESMİ KONTROLLER VE İDARİ YAPTIRIMLAR 5996 sayılı Kanun’ la belirlenmiş tüm yaptırımlar doğrudan ve dolaylı olarak tüketici menfaatlerinin korunması amacına hizmet etmektedir. Mülkiyetin kamuya geçirilmesi, İdari para cezası, (38.400 ’ ye kadar varan) Piyaadan toplatma, Ürünlere el koyma, Etiket bilgileri mevzuata uygun hallere getirilinceye kadar ürünlerin satışını durdurma, Faaliyetten Men Cumhuriyet Savcılığına Suç Duyurusu İDARİ YAPTIRIMLARI UYGULANMAKTADIR

Bakanlık Gıda Kontrol Planı İl Müdürlükleri Yıllık Kontrol Programı Bimer, Alo 174, İhbar ve Şikayet Dilekçeleri 81 İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizde görevli Kontrol Görevlilerimiz tarafından yapılan denetimler 3 koldan gerçekleştirilmektedir. Denetimler

UYGULANMAKTA OLAN PROJELER

ALO 174 GIDA İHBAR VE ŞİKAYET HATTI Alo 174 Gıda İhbar ve Şikayet hattı 14 Şubat 2009 tarihinde 25 Vatandaş Temsilcisi ile İstanbul-Ümraniye’de hizmet vermeye başlamıştır. PROJENİN AMACI Gıda ile ilgili her türlü konuda başvuruları etkin ve en hızlı şekilde çözüme kavuşturmak, Gıda konulu hizmetlere ilişkin çağrıların, tek bir merkez tarafından kontrolünü sağlamak, Başvurular için 7 gün 24 saat ulaşılabilmesine aracı olmak, Elektronik ortamda iletilen başvuruların takibini kolaylaştırmak, Vatandaş memnuniyetini üst seviyede tutmak amacıyla kurulmuştur.

ALO 174 GIDA GEÇERLİ BAŞVURU SAYISI 1.019.048 çağrı geldi, 193.281 kayıt altına alındı, 190.260 adedi cevaplanmıştır. Başvuru sonrası yapılan denetimlerde %14,43 oranında cezai işlem uygulanmıştır. Şekil 1- Başvuru sayısı Şekil 2- Başvuru dağılımı Şekil 3- Başvuru nedeni

ÜRÜN DOĞRULAMA VE TAKİP SİSTEMİ (ÜDTS) Ürün Doğrulama Takip Sistemi ile sahte ürün üretimi ve pazarlanmasının engellenmesi amaçlanmaktadır. Bal, Alkollü içkiler, Gıda takviyeleri, Bebek mamaları, Bitkisel yağlar, Çay Enerji içecekleri etiketlerine turuncu renkli Ürün Doğrulama Takip Sistemi (ÜDTS) etiketleri yapıştırılacaktır. Tüketiciler, ürün kimlik numarası ile internet, mobil uygulamalar, SMS ve telefon yoluyla sorgulama yapabilecektir. İnternet adresi www.udts.com.tr SMS numarası 7364 Çağrı merkezi telefon numarası 444 37 09

RESMİ KONTROL SONUÇLARININ KAMUOYU İLE PAYLAŞILMASI

RESMİ KONTROL SONUÇLARININ KAMUOYU İLE PAYLAŞILMASI 5996 SAYILI KANUN İLE Bakanlık, uygun gördüğü hâllerde yapılan kontroller sonucunda sahip olduğu bilgileri, kamuoyunun bilgisine sunabilir. (Madde 31 Fıkra 6) GIDA VE YEMİN RESMİ KONTROLLERİNE DAİR YÖNETMELİK İLE Bakanlık resmi kontrollerle ilgili faaliyetlerin üst düzeyde şeffaflık ile yürütülmesini temin eder. Bakanlık; Aşağıdaki bilgileri, Bakanlık resmî internet sitesinde duyurmak suretiyle kamuoyunun bilgisine sunar: 1) Onaylı ve kayıtlı işletmeler, 2) Onayı askıya alınan işletmeler, 3) Onayı iptal edilen işletmeler, 4) Bakanlıkça faaliyeti durdurulan kayıtlı işletmeler, 5) Laboratuvar sonucuyla taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası, 6) Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası.

DUYURU SİTESİ: http://www.tarim.gov.tr RESMİ KONTROL SONUÇLARININ KAMUOYUNUN BİLGİSİNE SUNULMASI DUYURU SİTESİ: http://www.tarim.gov.tr 2012-2013 Yılı içerisinde değişik dönemlerde 8 defa kamuoyuna açıklama yapılmıştır. Toplam 100 firmanın 198 farklı parti ürünü kamuoyuna duyurulmuştur. Tablo 5- 2012-2013 Yılı içerisinde yapılan kamuoyu duyuruları Ürün Firma Sayısı Parti Sayısı Bal(1)(2) 22 47 Toplu Tüketim 6 7 Et Ürünleri Süt ürünleri(1) 53 107 Gıda Takviyeleri(2)-Çikolata 17 24 Enerji İçecekleri 1 Gazlı İçecekler Toplam 100 198 (1) 4 firma hem bal hem de süt ürünü üretmektedir. (2) 2 firma hem takviye edici gıda hem de bal üretmektedir.

GIDA MEVZUATINDA TÜKETİCİ

GIDA MEVZUATINDA TÜKETİCİ 5996 SAYILI KANUN’ DA Tüketici menfaatlerinin korunması 5996 sayılı Kanun’ un amaçları arasındadır. Gıdanın insan sağlığına zararlı olup olmadığının belirlenmesinde; tüketenin sağlığı üzerinde ani, kısa veya uzun vadede oluşturabileceği muhtemel etkileri yanında, gelecek nesiller üzerindeki etkileri, birikerek artan muhtemel toksik etkileri ve belirli tüketici gruplarının özel sağlık hassasiyetleri de dikkate alınır. Gıda ve yem işletmecisi, ürünün toplanması gerektiğinde, toplanma nedeni hakkında tüketiciyi veya kullanıcıyı doğru ve etkin olarak bilgilendirmek ve gerekli hâllerde, insan sağlığını korumaya yönelik alınacak tedbirlerin yeterli olmaması durumunda, tüketiciye veya kullanıcıya ürünün iadesi için çağrıda bulunmak zorundadır.

GIDA MEVZUATINDA TÜKETİCİ Bakanlık, tüketicilerin azamî seviyede korunması amacıyla, gıda ve yem ile ilgili genel ve özel hijyen esasları ile tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları ilkelerine dayalı düzenlemeleri, resmî kontrollerin yapıldığını belirten sağlık işareti, tanımlamaya ilişkin işaretlemeler ve izlenebilirlikle ilgili diğer özel düzenlemeleri kapsayan hijyen esaslarını belirler. Gıda ile ilgili özel mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, gıdanın ve yemin şekli, görünümü, ambalajı, kullanılan ambalaj malzemesi, tasarlanma ve sergilenme şekli, her tür yazılı veya görsel basın aracılığı ile sunulan bilgi dâhil, etiketlenmesi, tanıtımı, reklâmı ve sunumu tüketiciyi yanıltıcı şekilde yapılamaz.

GIDA MEVZUATINDA TÜKETİCİ Bu hususlara aykırı hareket eden Üretim yerlerine 12.801 Perakende işyerlerine 1.279 İDARÎ PARA CEZASI VERİLİR Fiilin, ticarî reklâm, ilân veya etiket yoluyla gerçekleşmesi hâlinde 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri uygulanır. Etiketteki beyan bilgileri ile içeriğinin ve analitik değerlerinin uymaması hâlinde 6.400

GIDA MEVZUATINDA TÜKETİCİ TÜRK GIDA KODEKSİ ETİKETLEME YÖNETMELİĞİ’ NDE Bu Yönetmeliğin amacı; son tüketiciye ve toplu tüketim yerlerine arz edilen gıdaların genel ve belirli özel etiketleme kurallarını, beslenme yönünden etiketleme kurallarını, tanıtımı ve reklâmına ilişkin belirli kuralları ve gıdalardaki beslenme ve sağlık beyanlarına ilişkin kuralları belirlemektir. Son tüketici: Gıdayı herhangi bir ticari iş veya faaliyet amacıyla kullanmayacak olan en son tüketiciyi, ifade eder. Zorunlu etiket bilgileri: Mevzuat gereğince son tüketiciye sunulması gereken bilgileri, ifade eder. Son tüketiciye veya toplu tüketim yerlerine arz edilen tüm gıdaların beraberinde, bu Yönetmeliğe uygun olarak gerekli bilgiler bulundurulur.

GIDA MEVZUATINDA TÜKETİCİ DOĞRU BİLGİLENDİRMEYE İLİŞKİN KURALLAR 1) Gıdanın etiketlenmesi; Gıdanın nitelikleri; özellikle de doğası, kimliği, özellikleri, bileşimi, miktarı, dayanıklılığı, menşe ülkesi, imalat veya üretim metodu açısından, Gıdanın sahip olmadığı etkilere veya özelliklere atıfta bulunarak, Tüm benzer gıdalar aynı niteliklere sahip olduğu halde, belli bir gıdanın özel niteliklere sahip olduğunu ileri sürerek ve özellikle belirli bileşenler ve/veya besin öğelerinin varlığını veya yokluğunu özel olarak vurgulayarak, Gıdanın bileşiminde doğal olarak bulunan bir öğe veya gıda da normal olarak kullanılan bir bileşen farklı bir öğe veya farklı bir bileşen ile ikame edildiği halde, görünüş, tanımlama veya resimli gösterimler vasıtasıyla söz konusu gıdada o öğenin veya o bileşenin varlığını ima ederek, YANILTICI BİÇİMDE OLAMAZ.

GIDA MEVZUATINDA TÜKETİCİ 2) Gıdanın etiketlenmesinde, verilen bilgilerin doğru, açık ve tüketici için kolay anlaşılabilir olması sağlanır. 3) Gıdanın etiketlenmesinde, özel beslenme amaçlı gıdalar ile ilgili mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, o gıdanın bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğunu bildiren veya böyle özelliklere atıfta bulunan ifadeler yer alamaz. 4) Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda yer alan hükümler; Gıdanın reklâmı, Gıdanın tanıtımı; özellikle de şekli, görünüşü veya ambalajı, kullanılan ambalaj malzemesi, düzenlendiği biçim ve sergilenme şekli, İÇİN DE UYGULANIR.

GIDA MEVZUATINDA TÜKETİCİ SORUMLULUKLAR 1) Gıdayı kendi adı veya ticari unvanı altında pazarlayan gıda işletmecisi, gıdanın etiketlenmesinden sorumludur. İthal edilen gıdanın etiketlenmesinden ise ithalatçı sorumludur. 2) Gıdanın etiketlenmesinden sorumlu olan gıda işletmecisi, zorunlu etiket bilgilerinin gıda da bulunmasını ve doğruluğunu sağlar. 3) Gıda işletmecileri, son tüketiciye yönelik olan veya toplu tüketim yerlerine arz edilecek olan hazır ambalajlı olmayan gıdalar ile ilgili olarak, gerektiğinde zorunlu etiket bilgilerinin son tüketiciye sunulmasını sağlamak amacıyla gıdayı alan gıda işletmecisine aktarılması gereken bilgileri sağlar.

GIDA MEVZUATINDA TÜKETİCİ BESLENME VE SAĞLIK BEYANLARI 1) Beslenme ve sağlık beyanları, Yönetmelik hükümlerine uymak kaydıyla, piyasaya arz edilen gıdaların etiketi, tanıtımı ve reklâmında kullanılabilir. Beslenme ve sağlık beyanlarının kullanımı; Belirsiz, yanlış veya yanıltıcı olamaz. Diğer gıdaların beslenme yönünden yeterliliği ve/veya güvenilirliği konusunda şüpheye neden olacak şekilde olamaz. Belirli bir gıdanın aşırı tüketimini teşvik edecek şekilde olamaz. Yeterli ve dengeli beslenmenin, genelde besin öğelerini uygun miktarlarda sağlayamayacağını belirtecek, ileri sürecek veya ima edecek şekilde olamaz. Tüketicide endişeye neden olabilecek biçimde; yazılı, resimli, grafik veya sembolik gösterimler vasıtasıyla vücut fonksiyonlarındaki değişiklere atıfta bulunacak şekilde olamaz. 2)Beslenme ve sağlık beyanları, kullanım talimatına göre tüketime hazır hale getirilen gıdayı temel alacak şekilde kullanılır.

GIDA MEVZUATINDA TÜKETİCİ SAĞLIK BEYANLARI 1)Aşağıdaki sağlık beyanlarına kesinlikle izin verilmez: Gıdanın tüketilmemesi durumunda sağlığın olumsuz etkilenebileceğini ileri süren beyanlar; Kilo kaybının miktarına veya oranına atıfta bulunan beyanlar; Doktorların veya sağlıkla ilgili meslek mensuplarının tavsiyelerine atıfta bulunan beyanlar; Bakanlıkça izin verilen durumlar hariç olmak üzere; tıp, beslenme veya diyetetik ile ilgili meslek örgütleri ve sağlıkla ilişkili hayır kurumlarının tavsiyeleri veya bu örgütler ve kurumlar tarafından verilen desteklere atıfta bulunan beyanlar.

RESMİ KONTROLLER VE İDARİ YAPTIRIMLAR TİCARİ REKLAM VE İLAN YAPTIRIMLARI (Tüketiciyi Yanıltma Durumunda) Basın ve yayın organlarında gıdalarla ilgili yapılan reklamları (Radyo, televizyon, gazete, dergi, internet vb.) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (4077 sayılı Kanun) İdari Para Cezası Reklam Durdurma Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (6112 sayılı Kanun) İdari Tedbir Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(5651 sayılı Kanun) Erişimin Engellenmesi Güvenli İnternet Hizmetine dahil edilmesi İçerik Filtreleme

RESMİ KONTROLLER VE İDARİ YAPTIRIMLAR KURUMLARA YAPILAN BİLDİRİMLER GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINCA İNCELENEN BİLDİRİMLER Reklam Sayısı Durdurma İPC 108 16 326.216 TELEKOMİNİKASYON İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’ NA BİLDİRİLEN Ürün Sayısı İnternet Sitesi Sayısı 14 638 RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULUNCA İNCELENEN Ürün Sayısı TV Programı Sayısı Yaptırım Sayısı 16 120 116

KAMU SPOTLARI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından televizyon ve/veya radyo yayın hizmeti veren medya hizmet sağlayıcıları aracılığı ile yayınlanan bilgilendirici ve eğitici nitelikteki film ve sesler ile alt bantlar: Takviye edici gıdalar Soğuk zincir (Dondurulmuş ve soğutulmuş gıdaların muhafaza koşulları) Mangal (Çapraz kontaminasyonun önlenmesi) Hayvanların aşılanması Hayvanların küpelenmesi, konularını içermektedir. Bu kamu spotları yoluyla tüketicilerin bilinçlendirilmesi ve üreticilerin de Bakanlığın destekleme ve uygulamalarından haberdar olmasının sağlanması amaçlanmaktadır.

Ahmet KAVAK Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı ahmet. kavak@tarim Ahmet KAVAK Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı ahmet.kavak@tarim.gov.tr TEŞEKKÜRLER www.gsb.gov.tr