İSTANBUL İHRACATÇILAR BİRLİĞİ 7 Mart 2005 AB 6. ÇERÇEVE PROGRAMI 5. TEMATİK ALAN “GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” (FOOD QUALITY AND SAFETY) Melis YURTTAGÜL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
Advertisements

Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
ABR İ NTOZ ME G.  AB – TOBB – Yerel Odalar  Ekim 2002’de ilk 3 ABİGEM kuruldu.  Gaziantep  Kocaeli  İzmir  € 17,5 Milyon bütçe  € 55 Milyon – Katma.
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
ULUSAL İSG AĞI TOPLANTISI AJANS’IN 2007 YILI ETKİNLİKLERİ SAKİNE OVACILLI 17 NİSAN 2007 ANKARA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
TÜBİTAK NATIONAL PARTNER OF PLATON+ 28 Ocak 2010 TÜBİTAK, ANKARA.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı
AB 7. Çerçeve Programı KİŞİYİ DESTEKLEME ÖZEL PROGRAMI İLK ÇAĞRILARA HAZIRLIK.
E-Twinning Avrupa Okul Ortaklıkları Eşleştirme Projesi
Avrupa Birliği Ofisi-ODTÜ ALTINCI ÇERÇEVE PROGRAMI (6ÇP)
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
tübİTAK TEYDEB DESTEKLERİ
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
Et Üreten İşletmelere Yatırım/Kanatlı Eti
Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Dairesi 3 Aralık 2010 GEBZE T.C.
PROFESYONEL GELİŞİMDE YAKIN DESTEKÇİNİZ...
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Ulusal Ajans)
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projelerini Hazırlama Eğitimi Şubat 2014
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
LOGO TÜBİTAK Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje.
BİLİMSEL POLİTİKALARA DESTEK (8. Öncelik). Amaçlar  AB politikalarının tanımı ve uygulanması  Aşağıdaki özelliklere sahip projelere bilimsel destek.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı 30.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
YENİ İHRACAT DESTEKLERİ - Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği İhracat Genel.
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
AB Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ POLİTİKA DESTEK PROGRAMI ( ) 2012 YILI İŞ PROGRAMI.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
Bilimsel/Teknolojik Güç Siyasi Güç Ekonomik Güç AB’nin Hedefi:  İlki 1984 yılında başlamıştır.  Çerçeve Programları, diğer birçok topluluk programı gibi.
ARDEB FONLARI I & II Doç. Dr. Ülkan Kılıç
Proje Değerlendirme Süreci
ERASMUS + GENCLİK. YENİLİKLER Sadece yaş arası gençler değil gençlik çalışanları da yaş sınırı göz etmeksizin katılabiliyor. Ayrıca bu programda.
Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA). AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu IV.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Een.ec.europa.eu Azimli KOBİ’lere Uluslararası büyüme ve inovasyon konularında yardımcı oluyoruz.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
2016 Kayseri Ticaret Odası.
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVE PROGRAMLARI
Tarımsal Gıda Endüstrisinde Yeni Girişimcilerin Uluslararasılaşması
Sunum transkripti:

İSTANBUL İHRACATÇILAR BİRLİĞİ 7 Mart 2005 AB 6. ÇERÇEVE PROGRAMI 5. TEMATİK ALAN “GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” (FOOD QUALITY AND SAFETY) Melis YURTTAGÜL GIDA UİN Asistanı

AB 6. ÇERÇEVE PROGRAMI İLE DEĞİŞEN “GIDA” YAKLAŞIMI “GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” STRATEJİK HEDEFLER ÇAĞRILAR 4. ÇAĞRI PROJE KONULARI VE TİPLERİ ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER – SİZLERE NASIL YARDIMCI OLABİLİRİZ? AB 7. ÇERÇEVE PROGRAMINDA “GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” İÇERİK

AB 6. ÇERÇEVE PROGRAMI İLE DEĞİŞEN “GIDA” YAKLAŞIMI  Besin alımı ve çevresel faktörlerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırarak,  Daha güvenilir, yüksek kaliteli ve sağlığa yararlı besinler sağlayarak, Avrupa vatandaşlarının sağlık ve refahlarını korumak ve iyileştirmeyi hedefler. AB 6. Çerçeve Programı “Gıda Kalitesi ve Güvenilirliği” Tematik Alanı

AB 6. ÇERÇEVE PROGRAMI İLE DEĞİŞEN “GIDA” YAKLAŞIMI Gıda Alımı Güvenilir ve kaliteli gıdalar İşleme Üretim Çevresel Faktörler Çataldan-Çiftliğe TP5 FQS (753 M €) Tüketicinin sağlık ve refahı

“GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” STRATEJİK HEDEFLER 1.Tüm Gıda Zinciri 2.Gıda ile İlişkili Hastalık ve Alerjilerin Epidemiyolojisi 3.Gıdaların Sağlık Üzerindeki Etkisi 4.Üretim Zincirinde İzlenebilirlik Süreçleri 5.Analiz, Tayin ve Kontrol Yöntemleri 6.Daha Güvenli ve Çevre Dostu Üretim Metotları ve Teknolojileri / Daha Sağlıklı Gıdalar 7.Hayvan Yemlerinin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkisi 8.Çevresel Sağlık Riskleri

“GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” STRATEJİK HEDEFLER 1.Tüm Gıda Zinciri Birincil Üretim Gıda Sanayi Sağlığa yararlı yüksek kalitede ve güvenilir gıdalar Girdiler Perakende Sektörü Kalite yönleri Güvenilirlik yönleri Tüketiciler

“GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” STRATEJİK HEDEFLER 2.Gıda ile İlişkili Hastalık ve Alerjilerin Epidemiyolojisi Veri tabanının Oluşturulması Anahtar risk faktörlerinin belirlenmesi Gıda Metaboliz ması Gıda alımı Bağışıklık sistemi Genetik temel Çevre

“GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” STRATEJİK HEDEFLER 3.Gıdaların Sağlık Üzerindeki Etkisi Sağlığı teşvik edici yeni gıdaların geliştirilmesi Beslenme vasıtasıyla sağlığın geliştirilmesinin bilimsel temeli Gıda metabolizmasının daha iyi anlaşılması Proteomik ve biyoteknoloji fırsatlarından yararlanılması

“GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” STRATEJİK HEDEFLER 4.Üretim Zincirinde İzlenebilirlik Süreçleri Gıda temininde artan tüketici güveni Daha güçlü bilimsel ve teknolojik temel Hammaddeden satın alınan gıdaya kadar tam izsürülebilirlik

“GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” STRATEJİK HEDEFLER 5.Analiz, Tayin ve Kontrol Yöntemleri Gıda ve yem kaynaklarının kontrolü Risk analizi için doğru veri İyileştirme Güvenilir ve hesaplı örnekleme/ ölçüm stratejileri Pato - jenler Bula - şanlar Geliştirme Onaylama Sisteme Uyum Sağlama

“GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” STRATEJİK HEDEFLER 6.Daha Güvenli ve Çevre Dostu Üretim Metotları ve Teknolojileri / Daha Sağlıklı Gıdalar Güvenilir ve sağlıklı gıda ve yem Geliştirilmiş dönüşüm işlemleri Düşük girdili çiftçilik sistemleri Yenilikçi teknolojiler

“GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” STRATEJİK HEDEFLER 7.Hayvan Yemlerinin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkisi İstenmeyen ham madde kullanımının azaltılması Alternatif yeni hayvan yem kaynakları Hayvan yemlerinin gıda güvenilirliği üzerindeki rolünün daha iyi anlaşılması

“GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” STRATEJİK HEDEFLER 8.Çevresel Sağlık Riskleri Zararlı çevresel faktörlerin teşhisi İşleyen mekanizmaların anlaşılması Bu etki ve risklerin nasıl önleneceği veya azaltılacağının belirlenmesi

ÇAĞRILAR GIDA 1. ÇAĞRI / FP FOOD-1 Açılış Tarihi : 17 Aralık 2002 Kapanış Tarihi : 15 Nisan 2003 Toplam Bütçe : 167 Milyon € Başvurulardaki TR ortak syısı Başvuru yapan TR sayısı Projelerdeki TR sayısı IP, NoE3101 STREP, CA1861 SSA202 Toplam5164 Desteklenen Proje Tipleri : 6 IP,6 NoE, 11 STREP,2 CA, 12 SSA

ÇAĞRILAR GIDA 1. ÇAĞRI / FP FOOD-1 Gıda Alımı Güvenilir ve kaliteli gıdalar Üretim Çevresel Faktörler Tüketicinin sağlık ve refahı İşleme Beslenme ve yaşlanma (2) Genomik ve beslenme Obezite ve metabolik semptomlar Isıl işlemli gıdalar Risk ve iletişim Düşük girdi kulanımlı çiftçilik Su ürünleri kalitesi Patojenden ari sistemler Zoonoslar TSE’ler Risk Değerlendirme Yemeklik dane baklagiller Konukçu patojen ilişkileri Hayvan refahı Zararlıların biyolojik kontrolü (2) Antimikrobiyallere alternatifler (2) Antibiyotik mukavemeti Çevreye bulaşan kimyasallar Allerji ve astım Neurotoksinler Kompleks kimyasallar

ÇAĞRILAR GIDA 2. ÇAĞRI / FP FOOD-2A/2B Açılış Tarihi : 5 Kasım 2003 Kapanış Tarihi : 2A – 5 Şubat B – 29 Eylül 2004 Toplam Bütçe : 197 Milyon € Desteklenen Proje Tipleri : 13 IP,2NoE, 19 STREP,9 CA, 15 SSA Başvurulardaki TR ortak syısı Başvuru yapan TR sayısı Projelerdeki TR sayısı IP, NoE2601 STREP, CA1123 SSA922 Toplam4646

ÇAĞRILAR GIDA 2. ÇAĞRI / FP FOOD-2A/2B Gıda Alımı Güvenilir ve kaliteli gıdalar Üretim Çevresel Faktörler Tüketicinin sağlık ve refahı İşleme Gıdakökenli pathojenik mikroorganizmalar GDO co-existence and izsürülebilirlik Üretimin tarz/orijinin izsürülebilirliği Kümes hayvanları ürünlerinin kalite ve güvenilirliği (2) Flavonoidler (2) Deniz biyotoksinleri (3) Gıdalarda kimyasal bulaşanlar Bitki biyoçeşitliliği ve hastalık Çiftlik hayvanlarının immunolojik durumu Circovirus hastalıkları Bitki virüslerine karşı genetik dayanıklılık (2) Organik atıkların geri dönüşümü(5) Sürdürülebilir kültür balıkçılığı Çevresel kanser riski Çevre ve ergenlik çağına geçiş Gıda ve doğurganlık Gen beslenme etkileşimi ve obezite Tahılların besinsel değeri Erken beslenme ve uzun- dönem sağlık Gıda allerjilerinin Epidemiyolojisi Gıda bilgi veritabanı Ergenlik çağındakilerin beslenme alışkanlıkları

ÇAĞRILAR GIDA 3. ÇAĞRI / FP FOOD-3A/3B Açılış Tarihi : 24 Temmuz 2004 Kapanış Tarihi : 8 Şubat 2005 Toplam Bütçe : 216 Milyon € Sonuçları elimize ulaşmadı!!

ÇAĞRILAR GIDA 3. ÇAĞRI / FP FOOD-3A/3B Gıda Alımı Güvenilir ve kaliteli gıdalar Üretim Çevresel Faktörler Tüketicinin sağlık ve refahı İşleme Soğuk Zinciri Gıda ve yem zincirlerinin tehlikeli maddelere maruz kalabilirliği Uyumlaştırılmış risk değerlendirmesi TSE temelinin araştırılması Yarı-hazır gıdaların geliştilmesi Yüksek kaliteli ve güvenli gıda üretimi ve dağıtımı için yenilikçi işleme yöntemleri Ev dışında beslenme ve hazır yemek Yüksek kalitede meyve üretimi Tarımsal ürünlerin geliştirilmesi Hayvansal genomik ve epigenetik çalışmalar GM bitkiler biyolojik kontrol sistemleri Geliştirilmiş tavşan üretimi Alternatif hayvan yem kaynaklarının geliştirilmesi Metallerin sağlık etkileri Biyomarkır geliştirilmesi PCB’lerin risk değerlendirmesi Beslenme ve yaşam şeklinin çocuk sağlığı üzerindeki etkisi Gıda tüketimini çalışmak için Avrupa ülkeleri arası metodoloji geliştirilmesi Gıda ticaretinin yararları ve sağlık riskleri Beslenme ve kalp-damar hastalıkları Beslenme ile hasta sağlığının geliştirilmesi

4. ÇAĞRI PROJE KONULARI VE TİPLERİ İlan Son Gün IP ve NoE 1. etap : 7 Haziran 057 Eylül etap : 10 Ocak 06 STREP ve CA: 7 Haziran 05 7 Ocak 06 SSA : 7 Haziran 05 7 Ocak 06 IP ve NoE 1. etap : Ekim etap : Mart-Nisan 06 STREP ve CA : Mart-Nisan 06 SSA : Mart-Nisan 06 Sonuçlandırma

4. ÇAĞRI PROJE KONULARI VE TİPLERİ BÜTÇE (Toplam 125 milyon euro) Büyük projeler (IP & NoE) : 83 M € Küçük projeler (STREP & CA) : 34 M € Özel destek projeleri (SSA) : 8 M € ADET (22 adet proje konusu) IP : 6 STREP : 11 NoE : 3CA : 2

4. ÇAĞRI PROJE KONULARI VE TİPLERİ Tüketici için domuz eti ve ürünlerinin kalitesini geliştirmek (IP) Tüketici için üretim ve işlemede sığır eti ve ürünlerinin güvenliğini geliştirmek (IP) 1.Tüm Gıda Zinciri

4. ÇAĞRI PROJE KONULARI VE TİPLERİ Özel populasyon gruplarının beslenme durumu ve ihtiyaçları (NoE) Beslenme geçmişinin çölyak hastalığı üzerindeki etkisi (STREP) 2.Gıda ile İlişkili Hastalık ve Alerjilerin Epidemiyolojisi

4. ÇAĞRI PROJE KONULARI VE TİPLERİ Optimum biyoaktiviteli süt ve süt ürünleri (IP) Diş hastalıkları riskini azaltan gıda bileşenleri (STREP) Gıda proseslerinin besin ve çevre kalitesi için optimizasyonu (STREP) 3.Gıdaların Sağlık Üzerindeki Etkisi

4. ÇAĞRI PROJE KONULARI VE TİPLERİ Gıda ve yem zincirinde istenmeyen mikroorganizmaların orijini ve gelişimi (IP) Toplam zincirde imal etme ve işleme tarzı uygulamaları izleyemeyi içeren gıda/yem izlenebilirliğinde yeni teknolojiler (IP) 4.Üretim Zincirinde İzlenebilirlik Süreçleri

4. ÇAĞRI PROJE KONULARI VE TİPLERİ Gıda için kalite ve güvenlik kontrol stratejileri (NoE) İyileştirilmiş TSE inaktivasyon metotlarının geliştirilmesi (STREP) Keçilerde TSE hakkında bir konu (STREP) 5.Analiz, Tayin ve Kontrol Yöntemleri

4. ÇAĞRI PROJE KONULARI VE TİPLERİ Bitki koruma ilaçlarının kullanımının azaltılması (NoE) Çiftlik ve balıkçılık atıklarının yönetimi (CA) E coli O157 araştırmaları yapan ulusal araştırma topluluklarında bağlantı kurma (CA) Bitki kompozisyonu ve metabolizmasında yüksek verim analizi (STREP) İyileştirilmiş toprak mikroorganizmaları yönetimi vasıtasıyla azaltılmış gübre girdileri (STREP) Alternatif ve zenginleştirilmiş kafes sistemlerinde hastalık riski (STREP) 6.Daha Güvenli ve Çevre Dostu Üretim Metotları ve Teknolojileri / Daha Sağlıklı Gıdalar

4. ÇAĞRI PROJE KONULARI VE TİPLERİ Yem güvenilirliği kontrolü (STREP) 7.Hayvan Yemlerinin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkisi

4. ÇAĞRI PROJE KONULARI VE TİPLERİ Alerji nedenlerinin araştırılması (IP) İçme suyu dezenfeksiyon yan ürünlerine uzun süreli maruz kalmanın potansiyel sağlık etkilerinin araştırılması (STREP) İçme suyu kaynaklarında patojen (STREP) 8.Çevresel Sağlık Riskleri

4. ÇAĞRI PROJE KONULARI VE TİPLERİ “Gıda kalitesi ve Güvenilirliği” tematik alanına giren tüm konuları kapsarlar. Konu bağımsızlardır. Araştırma projeleri değildirler. Özel Destek Eylemleri (SSA) Avrupa Araştırma Alanı’nın yapılandırılmasına katkı sağlamak amacıyla, Katılımcı ülkelerde farkındalık ve altyapı sağlama Sektörel bazda, Avrupa çapında ağlar oluşturma Araştırmacıları ve KOBİ’leri, tematik alanın proje konularına teklif vermeye teşvik etme

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER TÜBİTAK AB 6.ÇP GIDA UİN ORGANİZASYONU OLARAK 3 SSA, 1 ETI PROJESİNE ORTAĞIZ SMEsforFOOD CEC Animal Science Rural-ETINET TrainNet Future

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER SMEsforFOOD Projesi AB 6.ÇP Gıda Kalite ve Güvenilirliği alanındaki KOBİ’lerin büyük projelerde (IP ve NoE) daha çok sayıda yer alabilmelerini sağlamayı amaçlayan bir Avrupa Ağı Başlama tarihi: 1 Aralık 2003 Süre: 36 ay Ortaklar: 19 ortak Koordinatör: ANVAR (Fransa)

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER  Ortak ülkelerden toplam KOBİ ile iletişime geçilmesi  800 adet KOBİ profili çıkarılması  400 adet KOBİ Değerlendirilmesi  Proje süresi boyunca min. 150 KOBİ’nin IP/NoE projelerinde yer alması KOBİ Veritabanı IP / NoE Projeleri Veritabanı Eşleştirme (Match-making) KOBİ Profil Formu Ortak Arama Formu

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Proje Teklifi hazırlıyorsanız! Projelerde yer almak isteyen bir KOBİ’yseniz! Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz? Bu projeden nasıl yararlanabilirsiniz?  İhtiyaç duyduğunuz KOBİ profili belirlemenizde,  Konsorsiyum oluşturmanızda,  İstediğiniz KOBİ’yi bulmanız ve iletişime geçmenizde,  6. ÇP’deki kuralları ve yöntemleri anlamanızda,  Kuruluşunuzla ilgili 6.ÇP’deki AR-GE konularını belirlemede,  Kuruluşunuzla ilgili yürümekte / hazırlanmakta olan 6.ÇP projelerini belirlemekte,  Proje koordinatörleriyle iletişime geçmenizde, Yardımcı olabiliriz !

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Proje Teklifi hazırlıyorsanız! Projelerde yer almak isteyen bir KOBİ’yseniz! Projeden yararlanmak için yapmanız gerekenler KOBİ PROFİL FORMU’nu doldurup, ORTAK ARAMA FORMU’nu doldurup,  ’e fakslayınız.  ile gönderiniz.  adresinden formu doldurarak kaydolunuz.

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER SMEsforFOOD Projesi ile ilgili her türlü bilgi alma talepleriniz için: Proje Sorumlusu : Pınar Demirekler / 4623 Proje web sayfası : TUBITAK SMEsforFOOD web sayfası :

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER CEC Animal Science Projesi Üyelik süreci devam eden aday ülkelerin hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren Organizasyonlarının “Gıda Kalitesi ve Güvenilirliği” faaliyetlerine katılımını desteklemek ve kolaylaştırmayı amaçlayan bir Avrupa Ağı Başlama tarihi: 1 Aralık 2003 Süre: 24 ay Ortaklar: 11 ortak Koordinatör: Euroquality (Fransa)

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Proje kapsamında Hayvancılık Bilimleri 5 alt sektöründe çalışma grupları oluşturulmuştur Balıkçılık TÜBİTAK (Türkiye) Hayvan Sağlığı ve Refahı (Litvanya) Yemcilik ve Beslenme (Macaristan) İşleme (Polonya) Genetik ve Üreme (Bulgaristan)

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz? Bu projeden nasıl yararlanabilirsiniz? Çalışma konunuz, bu çaışma gruplarından birine uyuyorsa, ve bu alanda yeterli uzmanlığınız olduğunu düşünüyorsanız e mail atarak çalışma gruplarına üye olunuz. Veritabanlarımıza 6.ÇP projelerine potansiyel katılımcı olarak kayıt olmak istiyorsanız Araştırma Merkezleri için Anket Formu’muzu doldurun KOBİ’ler için Anket Formu’muzu doldurun

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz? Bu projeden nasıl yararlanabilirsiniz? Anket Formlarımız, projenin web sitesinde türkçe olarak mevcuttur : Tübitak’taki proje web sayfamızdan : indirip, doldurarak, mail atabilirsiniz veya ’e faks çekebilirsiniz.

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER CEC Animal Science Projesi ile ilgili her türlü bilgi alma talepleriniz için: Proje Sorumlusu : Senem Taşkın / 1600 Proje web sayfası : TUBITAK CEC Animal Science web sayfası :

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Rural ETINET Projesi Kırsal kesimdeki KOBİ’lerin AB 6. Çerçeve programına katılımlarını kolaylaştırmak için ekonomik ve teknolojik istihbarat projesi Başlama tarihi: 15 Aralık 2003 Süre: 36 ay Ortaklar: 12 ortak Koordinatör: Betatechnology (İngiltere)

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Kurulacak bir seri tematik alt-ağlarından oluşan bir ağ vasıtasıyla, kırsal kesimdeki KOBİ’lerin, özellikle 6. Çerçeve Programı olmak üzere Avrupa araştırma programlarıyla uğraşan daha geniş konsorsiyum gruplarında yer almalarını ve daha büyük çaptaki projelere katılımlarını teşvik etmek. AMAÇ HEDEF GRUPLAR Çiftçiler; Çiftçi Birlikleri; Ormancılık Grupları; Kırsal Topluluk Grupları; Araştırma/Teknoloji Sağlayan Kuruluşlar; Ticaret Kurumları; Üretici Grupları; Politika Yapıcılar; Yerel Otoriteler; Ulusal Merciler; Sivil Toplum Kuruluşları; Kooperatifler; Yasa Düzenleyici Kuruluşlar.

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Projelerin Ait Olacağı Öncelikli Tematik Alanlar:  Gıda Kalitesi ve Güvenilirliği (# 5)  Sürdürülebilir Kalkınma, Küresel Değişim ve Eko-sistemler (# 6)  Politika Amaçlı Araştırma (# 8)

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Alt-ağlar ve Liderleri:  Yeni/Alternatif ÜrünlerTÜBİTAK, Türkiye  Çiftlikte Gıda ÜretimiBeta Technology, İngiltere  Ormancılık/Ahşap ZinciriBIT, Avusturya  Atık YönetimiAPRE, İtalya  Eko-sistemlerEU/FOU-RADET, İsveç AVRUPA KIRSAL AĞI

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER AVRUPA KIRSAL AĞI Yeni/Alternatif Ürün Tanımı  Yeni keşfedilen bitki cinsleri veya türleri;  Yıllar önce kültüre alınan fakat yetiştirme teknikleri bilinmeyen/unutulan yeni bitki çeşitleri;  Diğer ülkelerde yetiştirilmekte olmasına karşın söz konusu ülkede ilk defa yetiştirilecek olan bitkiler;  Toplam üretim süresini kısaltabilen ve kaliteyi iyileştirebilen yeni üretim teknikleriyle üretilen ürünler;  Bilinen kullanım amacı dışında yeni kullanım alanlarına sahip ürünler.

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER AVRUPA KIRSAL AĞI Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz? Bu projeden nasıl yararlanabilirsiniz? Ağ’a üye olmak için Ağ’dan yararlanmak için  adresine kaydolabilirsiniz!  Organizasyon Profil Formu’nu doldurabilir ve bize gönderebilirsiniz!  Ortak Arama Formu’nu doldurabilir ve bize gönderebilirsiniz!

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Rural ETINET Projesi AVRUPA KIRSAL AĞI

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Rural ETINET Projesi AVRUPA KIRSAL AĞI

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Rural ETINET Projesi ile ilgili her türlü bilgi alma talepleriniz için: Proje Sorumlusu : Melis Yurttagül / 1097 Proje web sayfası : TUBITAK Rural ETINET web sayfası :

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER TrainNET Future Projesi AB 6. Çerçeve Programı kapsamında, 5. Öncelikli Alan “Gıda Kalitesi ve Güvenirliliği” konusunda çalışan ve özellikle Aday Üye Ülkelerdeki araştırmacıları ve Ulusal İrtibat Noktalarını eğitmek amacıyla hazırlanmış 3 yıllık bir projedir. Başlama tarihi: 1 Mayıs 2004 Süre: 36 ay Ortaklar: 26 Koordinatör: Tetalap (Macaristan)

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER AMAÇ VE AKTİVİTELER  Çerçeve Programlarında yıllardır çalışan deneyimli ülkelerdeki organizasyonların, daha az deneyimli ortaklarla deneyimlerini paylaşması  YÜÜ’lerdeki ve Aday Ülkelerdeki araştırmacıları Komisyon görevlileri ve deneyimli ortaklar aracılığıyla 6.ÇP hakkında bilgilendirmek

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz? Bu projeden nasıl yararlanabilirsiniz? Araştırmacıların Eğitimi Bilgilerinizi bize e-postayla göndererek, araştırmacı veritabanımıza girebilirsiniz, web sayfamızdan gelecekteki eğitim seminerlerinin tarihlerini öğrenebilir, ve gelmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz! Eşleştirme Proje Pazarlarında sunulmak üzere veya kataloglara girmesi için “ORTAK PROFİL FORMU” muzu doldurarak bize e- postayla ulaştırabilirsiniz!

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz? Bu projeden nasıl yararlanabilirsiniz? Proje boyunca (3 yıl),YÜÜ’lerde ve Aday Ülkelerde,TÜBİTAK’ın sorumluluğunda, 12 Ulusal Boyutta Araştırmacı Eğitim Semineri (yılda 3 kere) 9 Uluslararası Boyutta Araştırmacı Eğitim Semineri (yılda 4 kere) düzenlenecektir. Bu seminerlerde: Proje Yazımında Önemli Noktalar Değerlendirme Süreci Finansal Konular Fikri Mülkiyet Hakları Kobi Katılımı gibi önemli konular anlatılacaktır. Eğitim seminerlerinin son günü Proje Pazarı (Brokerage Event) gerçekleşmektedir. Proje teklifi verecek koordinatörler projelerini sunmakta, ortak olmak isteyen kuruluşlar, enstitülerinin veya merkezlerinin çalışmalarını sunmakta ve Eşleştirme (Match-making) yapılmaktadır.

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz? Bu projeden nasıl yararlanabilirsiniz? Projelere “Ortak” olarak katılmak istiyorsanız  ORTAK PROFİL FORMU’nu doldurarak bize ulaştırın!  “PARTNER PROFILE FORM”  Araştırmacı Eğitim Seminerlerine katılarak kurluşunuzu tanıtın! Bir proje fikriniz varsa ve ortak arıyorsanız  Projenizi oluşturduktan sonra ortak aramak için, ORTAK ARAMA FORMU’nu doldurarak bize ulaştırın “PARTNER SEARCH FORM”

ORTAK OLDUĞUMUZ PROJELER TrainNET Future Projesi ile ilgili her türlü bilgi alma talepleriniz için: Proje Sorumlusu : Melis Yurttagül / 1097 Proje web sayfası : TUBITAK TrainNET Future web sayfası :

AB 7.ÇERÇEVE PROGRAMINDA “GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” 7. Çerçeve Programı ( ?) Unit : Biotechnology, Agriculture and Food “BİOTEKNOLOJİ, TARIM VE GIDA” “Bilgi Temelli Bio-ekonomi”

AB 7.ÇERÇEVE PROGRAMINDA “GIDA KALİTESİ VE GÜVENİLİRLİĞİ” 7. ÇP’de biyo-tarımsal-gıda araştırmalarının geleceği? BİO-AGRİ-FOOD  Besin değeri yüksek, sağlıklı ve çok çeşitli gıda temini (Çataldan – Çiftliğe yaklaşımı devam ediyor)  Sağlık, sanayi, çevre ve enerji için biyolojik temelli malzemeler  Biyolojik kaynakların (toprak, orman, deniz) sürdürülebilir yönetimi

GELECEKTEKİ BİLGİ TEMELLİ BİYO-EKONOMİ GIDA & YEM GIDA- DIŞI KULLANIM Tüketici tercihi Güvenilir/sağlıklı/ değişik gıda temini Yenilenebilir biyomateryaller, Biyoenerji, çevresel teknolojiler AKIŞ AŞAĞI İŞLEMLER MEMBRAN TEKNOLOJİLERİ İŞLEME BEYAZ BİYOTEKNOLOJİ HAMMADDE VE ATIKLARIN TEMİZ BİYO-İŞLEMLERİ KIRSAL GELİŞİM- DÜŞÜK GİRDİLİ ÇİFTÇİLİK- BİYOÇEŞİTLİLİK ÜRETİM YEŞİL/MAVİ BİYOTEKNOLOJİ OPTİMİZE HAM MADDELER BİYOLOJİK KAYNAKLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİMİ (TOPRAK, ORMAN, DENİZ)

TEŞEKKÜRLER... Melis YURTTAGÜL TÜBİTAK AB 6.Çerçeve Programı Ulusal Koordinasyon Ofisi GIDA UİN Asistanı Atatürk Bulvarı No: Kavaklıdere ANKARA Tel : / 1097 Faks :