AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-MEVZUAT GRUBU ÇALIŞMALARI
Advertisements

ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
TEŞVİK ÖDÜLLERİ.
PLN MESLEKİ UYGULAMA ESASLARI
Bodrum’da turizm Yakın zamana kadar Bodrum Turizminin referans unsurları; Deniz, kum ve güneş, Balık ve yöresel yemekler Bodrum Kalesi, Antik Tiyatro,
ÜNİTE PLANI ÖZETİ Öğrencilerin, Denizli ve çevresindeki tarihi yerleri, coğrafi özelliklerini ve bugünkü durumlarını öğrenerek; tarihi ve doğal çevrelere.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
Murat Can KÖSE Mert Eren YÜKSEL
Kazanım 5. Şehir incelemesi yoluyla. Türk kültür, sanat ve estetik anlayışındaki değişim ve sürekliliğe ilişkin kanıtlar gösterir.
MARKA YÖNETİMİ HAFTA IV. Türkiye’nin Marka Değerleri 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme çerçevesinde evrensel değerlere.
TURİZM DEĞERLERİMİZ.
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ BALIKESİR EVLERİ
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ EDİRNE EVLERİ
Çanakkale
2. Türkiye’de İçgöç Süreci ve Kentteki Sorunları.
PAZAR RAPORLARI_2013.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Funda YİRMİBEŞOĞLU
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
1/37 ÖRENÖNÜ TAB İ AT PARKI. 2/37 ÖRENÖNÜ TAB İ AT PARKI.
Safranbolu
Medeniyetlerin kesişim noktası
TANITMA NEDİR Turizmde tanıtma; yurt içinde veya yurt dışında insanların ilgilerini bir ülkenin bölgenin ya da turistik bir yerin turistik ürünleri üzerine.
TÜRKİYE’ DE MÜZECİLİK VE MÜZECİLİK TARİHİ
SWOT ANALİZİ SWOT analizi güçlü ve zayıf olan yönlerin tanımlanması, fırsatların ve engellerin gözden geçirilmesi konusunda en etkin yöntemdir. SWOT yöntemiyle.
AVRUPA KENTSEL ŞARTI.
KUZEY YUNANİSTAN Yunanistan’a gitmek denince, aklımıza deniz, balık, eğlence gelir. Burada gerçekten derin bir tarih ve mitoloji var. 500 yıllık Osmanlı.
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
BULGARİSTAN Bayrak Arma Slogan: Съединението прави силата .(Bulgarca)
GELENEKSEL KENT DOKULARININ YENİ GELİŞME ALANLARIYLA BULUŞMASI
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
Hepimizin DünyasI 1. Dünya Çocukları.
Safranbolu Turizm Master Planı
İstanbul & Pecs. Avrupa Birliği Başkenti Olmak Ülkenin bilinirliğinin artması Gelen turist sayısının artması Ekonomik açıdan gelişim Şehrin tanıtımı için.
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
1 P A R Ç A D A A N L A M TÜRKÇE / Parçada Anlam Parçanın Konusu Parçanın Başlığı Anahtar Sözcükler.
ALTINOLUK KAZ DAĞLARININ KIYISINDAKİ CENNET
Kayaköy, birbirinden çok farklı iki yerleşim alanından oluşmaktadır. Bunların birincisi; turizmde de önemli yeri olan, 19. yüzyılbaşında kurulmuş, yamaçlara.
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
EDREMİT KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ. OKULUMUZ…. Okulumuz eğitim-öğretim de başarıyı hedeflemekle beraber, topluma kendini iyi yetiştirmiş, karakteri.
Kesme taşlarla inşa edilmiştir. Kare plana sahiptir. Merdivenlerle çıkılır..Yüksekliği 30 m.dir.
ADIM ADIM TÜRKİYE GÜZEL TÜRKİYE’M-2.
 1957 Fethiye Depremi ile evler harabeye dönüşmüş olsa da, canlı müze niteliği ile turistlerin büyük ilgisini çekmektedir. Eski Kayaköy'de halen yaklaşık.
19 MAYIS ŞEHRİ SAMSUN.
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler
KÜLTÜREL MİRASIN ÖNEMİ VE RESTORASYON SORUNLARI
TAR İ H İ NESNE M İ ? TAR İ H İ ESER M İ ? DO Ğ AL VARLIK MI? HANG İ Ş EH İ RDE? HANG İ BÖLGEDE? Mustafa TONBUL.
YENİLENEN SOSYAL BİLGİLER PROGRAMINDA TARİH ÖĞRETİMİ
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 1: Giriş ve Kültürel Miras Arş. Gör. Tolga Çakmak.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE SİZLERİ SEVİYORUM MAHİR KOÇ. DOĞAL VARLIK Doğada insan eli değmeden oluşan ve gezilip görülebilecek özelliği olan unsurlara doğal.
GİRİŞGİRİŞ İ Ç İ NDEK İ LER TANITIM L İ STE Türkiye'deki Milli Parklar Dünyamızdaki gelişen teknolojilerin bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımı nedeni ile.
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE.
Sosyal Bilgiler Dersi 2. Ünite ADIM ADIM TÜRKİYE
Ülkemizde yıllardan beri “Ilısu baraj yapımı” için
GEBZE D-100 GÜNEY YAN YOL BES PLAZA SUNUM DOSYASI
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
KÜLTÜR TURİZMİ.
Batı Karadeniz-2.
DÜNYAMIZIN YAPISI (KITALAR)
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
ESKİ ANTAKYA SOKAKLARI, EVLERİ, ÇARŞISI.Hatay/Antakya'nın Tarih Kokan Evleri, Tarihçesi.
BİTKİ ÖRTÜSÜ VE UĞRADIĞI ZARARLAR
TOPLUMSAL BİR OLGU OLARAK KENT VE KENTLİLİK
Sunum transkripti:

AVRUPALI SEÇKİN DESTİNASYONLAR European Destinations Of Excellence (EDEN)

“KORUMANIN BAŞKENTİ” Safranbolu Eski Çarşı ve Kıranköy

Dünya miras kenti Safranbolu, Karabük iline bağlı bir ilçedir. Karabük İl merkezine 8 km mesafede bulunan İlçeye ulaşım, karayolu ile sağlanmaktadır.

Destinasyon olarak tanımlanan Safranbolu Çarşı ve Kıranköy bölgelerinin temel ortak noktası, geleneksel konut dokusudur. Safranbolu Evleri 18. ve 19. yy. Türk Toplumunun geçmişini, kültürünü, ekonomisini, teknolojisini ve yaşama biçimini yansıtan bir mimarlık tarzı ile yapılmışlardır.

Kente olan ilgi, 1975 yılında, Anıtlar Yüksek Kurulunun Safranbolu'yu kentsel sit ilan etmesi ile birlikte artmıştır. Tüm ülkede bulunan yaklaşık 50 bin kadar korunması gerekli Kültür ve Tabiat varlığının 1131’i Safranbolu’dadır ve 1.007'si tescil edilerek koruma altına alınmıştır.

Sahip olduğu zengin kültürel mirası kent ölçeğinde korumadaki başarısı Safranbolu’yu “Dünya Kenti” ününe kavuşturmuş ve UNESCO tarafından 1994 yılında “Dünya Miras Listesi”ne alınmıştır.

Safranbolu, mahalleler halinde bir bütün olarak günümüze kadar korunabilmiştir. Bu sebeple diğer kentlerden farklı olarak "Müzekent" ve “Korumanın Başkenti” olarak da anılmaktadır.

Kentin turistik ve tarihi değerlerinin yoğunlaştığı bölge daha çok "çarşı" kesimidir. Kentin kuzeyinde yer alan kale ve güneyinde yer alan Hıdırlık tepesi tüm kenti izlemek için uygun seyir teraslarıdır. Kentin içerisinde de görülmesi gereken pek çok tarihi yapı bulunmaktadır.

HÜKÜMET KONAĞI

KAYMAKAMLAR EVİ

CİNCİ HAN

Lonca kültürü kentin kültürel yapılanmasına ve turistik zenginliklerine değer katan bir diğer unsurdur. Bugün halen üretimin sürdürüldüğü demirciler, bakırcılar, kalaycılar ve semerciler çarşıları kentteki el ustalığı ile üretimin devamını sağlamakta ve kentin yerel ve özgün niteliğini günümüze taşımaktadır.

ARASTA

DEMİRCİLER ÇARŞISI

YÖRÜK KÖYÜ BULAK MAĞARASI TOKATLI KANYONU ALTIN SAFRAN ULUSLARARASI BELGESEL FİLM FESTİVALİ ise yöreye ve çevresine değer katan ve turizmde sürdürülebilirliği diğer unsurlardır.

Safranbolu, benzer özellik gösteren yerleşim ve turizm alanlarına oranla, iyileştirme çalışmalarının uzun yıllar önce başlamasının da etkisiyle nispeten daha tanınmış konumda bulunmaktadır. Safranbolu’yu diğer yerleşim yerlerinden ayrıcalıklı kılan kültürel mirasın değerini anlayıp korumacılığı Türkiye'de ilk defa uygulayan ve tüm Dünya ile paylaşan kent oluşundandır. Diğer yörelerde de Türk evi, mimari eserleriyle Osmanlı kültüründen izlere rastlamak olasıdır. Ancak hiçbirisinde geçmişte kent ölçeğinde korumacılık uygulanamadığından tarihi doku bütünüyle korunamamış, ayakta kalabilenler ise sonradan yapılan kimliksiz yapı stokuyla iç içe geçmiş ve genellikle kasaba ve kentlerin ancak bir mahallesi, sokağı korunabilmiştir.

Son yıllarda kültür turizminde rekabet ortamı artmakta ve kamu kaynaklarından alınan paylar daha fazla parçaya bölünmektedir. Bu durum da "yeterince" tanıtıldığı düşünülen Safranbolu'nun gelişmesine olanak tanımamakta ve günü birlik turizm yapısından kurtaramamaktadır. Bu durum da Safranbolu’nun bir turizm kenti olarak sürdürülebilirliğini korumasını tehlikeye sokmaktadır. Safranbolu’nun Dünya Miras Listesindeki saygın ve seçkin yerini kaybetmemesi, doğrudan doğruya yörenin tanıtımı ve korumanın yaygınlaştırılması ve yaşatılmasıyla mümkün olacaktır.

TEŞEKKÜRLER