Ö Ğ RENC İ Y İ BA Ş ARILI KILAN GÜÇLER Prof. Dr. Mustafa Özcan MEF Üniversitesi E ğ itim Fakültesi Dekanı Eposta:

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
D.A.D.A.
Advertisements

Atatürk’ün Çocukluk Anıları
DOĞAL SAYILAR.
 HAZIRLAYAN : MEHMET RAC İ KILIÇ.  Anne ve babalar!  Genellikle çocuklarımızın çok zeki oldu ğ unu dü ş ünürüz; ancak okulda bazı derslerden ba ş.
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
KADIN ve SOSYAL YAŞAM Prof.Dr. Gönül BUDAK Dokuz Eylül Üniversitesi
Karşılaştırmalı Eğitim Yönetimi
ORHAN YÜCEL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Dün daha, Yirmi yaşındaydım Yaşamla eğleniyor, Çok fazla zamanım olduğunu sanıyordum Ama farkında değildim ki zaman, Parmaklarımızın arasından kayıp.
GÖZLERİN(Nazım Hikmet)
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
PAMUK PRENSES YEDİ CÜCELER
Çocuk bugünün yarını, yarının umududur…
Diferansiyel Denklemler
1www.turkegitimsen.org.tr Şuayip ÖZCAN Türk Eğitim – Sen Genel Başkanı ÖĞRENCİLERİN, EĞİTİM VE EĞİTİM SORUNLARINA BAKIŞI.
BODRUM İ LÇES İ N İ N E Ğİ T İ M OLANAKLARI BAKIMINDAN MU Ğ LA ÜN İ VERS İ TES İ ’NDEN BEKLENT İ LER İ.
PROJENİN UYGULAMA AŞAMALARI
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
HAZIRLAYAN : EBRU ÖZÇİFTÇİ NO: 1257 SINIF: 6-B
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ
1/20 PROBLEMLER A B C D Bir fabrikada kadın ve çocuk toplam 122 işçi çalışmaktadır. Bu fabrikada kadın işçilerin sayısı, çocuk işçilerin sayısının 4 katından.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
TÜRETİLMİŞ VERİLER VE HASTALIK ÖLÇÜTLERİ
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
“ Hayatın Ortağı Olmak …” ''günümüz ergenleri” ile erişkinler arasındaki uzaklık daha da artacaktır. Günümüzün ''ergen dünyası'' nı, bu dünyada geçerli.
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
KABUL EDEMEM.
Uzaktan Eğitim Kuramları
SERBEST OKUMA METİNLERİ
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
OMUZLARINDA YÜKLERLE YA Ş IYORLAR ÇOCUKLUKLARINI.
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
KADIN ve SOSYAL YAŞAM Prof. Dr. Gönül BUDAK Dokuz Eylül Üniversitesi
İNTERNET GÜVENLİĞİ İÇİN İNTERNET GÜVENLİK SEMİNERİ
OKUL TEKNOLOJ İ PLANI. OKULUMUZ PE Ş LER İ NDEN G İ DEB İ LECEK CESARET İ N İ Z VARSA BÜTÜN RÜYALAR GERCEK OLAB İ L İ R.
YAPI(PLAN).
Konu: İ sim(Ad) Varlıkları, kavramları kar ş ılayan sözcüklerdir. İ simlerle, kar ş ıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır.
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş)
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
SORULAR.
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
GÖNÜL KÖPRÜSÜ.
İSİM TAMLAMALARI.
Medya Araçlarının Yararları Ve Zararları
Bana göndermekte oldu ğ unuz… Çok ho ş uma giden.
Diferansiyel Denklemler
Dün henüz, yirmi ya ş ındaydım Ve ya ş am ile oynuyordum Sanıyordum ki çok fazla zamanım var Bilmiyordum ki ya ş am, Parmaklarımın arasından bir tutam.
ÇOCUKLARIMIZ VE SINAV. SINAV KAYGISI Daha önce öğrenilen bilgi Başarısızlık korkusu Sınav anı SINAV KAYGISI.
45. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI 2014
=>YAZIM KURALLARI<=
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
Teknolojiden Yararlanmak İçin…. Keloğlan’ın düşünde, Kaf Dağı’nın ötesinde, korkunç devler ülkesinde gezinmeyen biri mi var? Saklambaç, köşe kapmaca,
KENDİMİZİ TANIMAK MESLEKLERİ TANIMAK MESLEK SEÇİMİNİN ÖNEMİ SEÇMEK İSTEDİĞİM MESLEKLER HAKKINDA NERELERDEN BİLGİ ALABİLİRİM.
Ailem (Büyüdükçe Değişiyoruz) Hikmet SIRMA. Küçükken nasıl bir bebektiniz?
(Adım,Ayak,Parmak,Karış,Kulaç)
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
BAŞARI VE MOTİVASYON.
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki pembe boyalı 2 katlı bir evde do ğ mu ş tur.Ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe.
BİTOLA veya MANASTIR Evet, yurtdışı seyahatimden sunum için bu şehri neden seçtiğimi bu resimlerde göreceksiniz. Şehir merkezindeki yayaların kullandığı.
VELİ SEMİNERİMİZE HOŞGELDİNİZ
İ nternet’in Tarihi Geli ş imi.  Internet, teknik olarak, birçok bilgisayarın ve bilgisayar sistemlerinin birbirine ba ğ lı oldu ğ u, dünya çapında yaygın.
 O VE BEN  ARKADA Ş  Şİ MD İ SEV İ NME VAKT İ  KIRMIZI YE Şİ L  KÖPRÜ  B İ R ZAMANLAR  MAR İ KULA DO Ğ UR Ceylan-ı Bahri.
Sunum transkripti:

Ö Ğ RENC İ Y İ BA Ş ARILI KILAN GÜÇLER Prof. Dr. Mustafa Özcan MEF Üniversitesi E ğ itim Fakültesi Dekanı Eposta:

G İ R İŞ : TEMEL KAVRAMLARDA ANLA Ş ALIM  DO Ğ A  KÜLTÜR  İ NSAN  E Ğİ T İ M  AMAÇ

DO Ğ A  Do ğ al varlıklar insan iradesinden ba ğ ımsız olarak varolur.  Do ğ a, insanın üretemedi ğ i, yapamadı ğ ı, yaratamadı ğ ı bütün varlıkların ortak adıdır.  İ nsan iradesi dı ş ında varolan her ş ey gibi insanın biyolojik yapısı da do ğ anın bir parçasıdır.  Ancak, insan biyolojik bir varlık de ğ ildir.  Kültürel kimli ğ imiz genlerimize kodlanmamı ş tır.

KÜLTÜR  Kültür, İ nsanın yarattı ğ ı her ş eydir.  İ nsan tarafından yapılan, yaratılan, üretilen ve do ğ aya eklenen bütün varlıkların ortak adıdır.  Dildir, musikidir, mutfaktır, kitaptır, normdur, fikirdir, giyim-ku ş amdır, gelenektir, inançtır, e ğ itimdir.  Kültür, kim oldu ğ umuzu belirleyen güçtür.  Ancak, “kültür”ümüz genlerimize kodlanmamı ş tır.

İ NSAN  İ nsan bitmeden, tamamlanmadan, ya ş amaya hazır olmadan dünyaya gelir.  E ğ itimle tamamlanır.  E ğ itim yoksa insan da yoktur.  Ö ğ renerek kendini tamamlar, yeniler, yeniden yapılandırır.  Genlerini de ğ i ş tiremez ama kültürünü de ğ i ş tirebilir.  Kendini sürekli yenileyebilir.

E Ğİ T İ M  Tekrarlıyorum: E ğ itim yoksa insan da yoktur.  Ö ğ renemeyen insan ya ş ayamaz.  Ya ş amayı ba ş aran herkes ö ğ renebilir.  Sosyal statümüzü belirleyen damarımızdaki kan de ğ il aldı ğ ımız e ğ itimdir.  İ nsan ö ğ rendi ğ i kadardır.

AMAÇ  Ne istiyorum?  Siz ne istiyorsunuz?  “ÇOCUKLARIMIZ OKULDA BA Ş ARILI OLSUN”  Çocuklarımıza verebileceklerimizin en de ğ erlisi.  Niçin?  Çünkü modern toplumda servet, güç ve itibarın, ve mutlu bir hayatın kayna ğ ı okulda ö ğ renilen bilgi, beceri ve erdemlerdir.

Ö Ğ RENC İ Y İ BA Ş ARILI KILAN GÜÇLER Ö Ğ RENC İ A İ LE OKUL TOPLUM MEDYA

Ö Ğ RENC İ A İ LE MEDYA OKUL TOPLUM

Ö Ğ RENC İ A İ LE OKUL MEDYA TOPLUM

Ö Ğ RENC İ Y İ BA Ş ARILI KILAN GÜÇLERE B İ RAZ YAKINDAN BAKALIM

Ö Ğ RENC İ N İ N KEND İ S İ : (Çocuk ve Genç)  Ö ğ rencinin kendisi okulda ba ş arılı olmayı sa ğ layan çok önemli bir güçtür.  Ö ğ renci, okul ba ş arısı ile hayattaki ba ş arı arasındaki ili ş kiyi görüyorsa, ö ğ renmeyi biliyorsa, seviyorsa ve çalı ş kansa okulda ba ş arılı olabilir.  Ancak ö ğ renci çocuktur, gençtir.  Neyi, ne zaman, nerede, ne kadar ve nasıl yapacaklarına ili ş kin bilgi ve beceri çocukların genlerine kodlanmamı ş tır.

Çoban Salih  Kayseri ile Sivas arasındaki bölgenin adı Uzunyayla’dır.  Ö ğ retmen Okulundan mezun oldu ğ um yıl (1968) o bölgedeki küçük bir köye tayinim çıktı.  Okul yoktu; köye gelen ilk ö ğ retmen bendim.  Bir ay muhtarın evinde misafir oldum.  Sonra iki odalı bir ev/dam bulundu. Bir odasını okul yaptık, di ğ er odası da benim lojmanım oldu.  Hem evde hem de sınıfta tezek yakıyorduk.  O köyde iki yıl ö ğ retmenlik yaptım.

Çoban Salih  Hali-vakti yerinde bir Çerkez köyü idi.  Hemen her ailenin bir koyun sürüsü vardı.  Salih, köydeki zengin bir ailenin çobanıydı.  Evliydi ve be ş çocukları vardı.  Hiç okula gitmemi ş ti.

Çoban Salih  Salih, Toros Da ğ larında bir mezrada do ğ up büyümü ş tü.  Babası da çobanmı ş.  Okumayı kendi kendine ö ğ renmi ş ti.  Köye bir bavul kitap götürmü ş tüm.  Salih bu kitapların tamamını ödünç alarak okudu.  Her ayba ş ında ş ehre indikçe Salih’e kitap almaya ba ş ladım.  Arkada ş olduk.

Arkada ş ım Çoban Salih  Çoban Salih’in lakabı “veteriner”di.  Hayvanı hasta olanlar önce Salih’e danı ş ırdı.  Kendine göre tedavi yöntemleri geli ş tirmi ş ti.  Köyün imamı da Salih’e Kissinger diyordu. Salih pilli radyosundan dünyayı takip ediyor, dı ş politika yorumları yapıyordu.  Çoban Salih “kurda kuzu kaptırmaz” deniyordu.  Okumayı ilk onun çocukları söktü, çarpım tablosunu ilk onun çocukları ezberledi.  Bölgenin en iyi çobanıydı.  Mükemmel bir çobandı.

Çoban Salih’in IQ’su?  Çoban Salih’in zekası hakkında ne dü ş ünüyorsunuz?  IQ’su kaç olabilir?  0…………50……….100………150..……  ……………..?

Çoban Salih’in IQ’su ?  Ne önemi var.  İ sterse IQ=200 olsun.  E ğ er çevre yeterli de ğ ilse, genlerinizdeki IQ’nun hiçbir önemi yoktur.

A İ LE  Anne-babamız ilk ö ğ retmenimiz,  Evimiz ilk okulumuzudr.  Anne-babanın “e ğ itim” ve “gelir” seviyesi ile çocukların ba ş arısı arasında güçlü bir ili ş ki vardır.  Amerika’da 1966’da yayınlanan “Coleman Report”tan bu yana bütün ara ş tırmalar aynı sonucu vermektedir.

A İ LEN İ N GEL İ R İ VE ÇOCUKLARIN SAT PUANI

Ailenin Geliri ve SAT Sözel Puanı  $ az429  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ den fazla 560

Ailenin Geliri ve SAT Matematik Puanı  $10.000’den az444  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ ’den fazla 569

Ailenin Geliri ve SAT Sözel Puanı  $10.000’den az427  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ ’den fazla559

Ailenin Geliri ve SAT Matematik Puanı  $10.000’den az446  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ ’den fazla572

Ailenin Geliri ve SAT Sözel Puanı  $10.000’den az417  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ ’den fazla 555

Ailenin Geliri ve SAT Matematik Puanı  $10.000’den az442  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ $  $ ’den fazla 568

ANNE-BABANIN E Ğİ T İ M DÜZEY İ VE ÇOCUKLARIN SAT PUANLARI

Anne-Baba E ğ itimi ve Çocukların SAT Sözel Puanı  Liseden az414  Lise mezunu475  İ ki yıllık yüksek okul489  Üniversite mezunu525  Lisans üstü e ğ itimi var556

Anne-Baba E ğ itimi ve Çocukların SAT Math Puanı  Liseden az439  Lise mezunu474  İ ki yıllık yüksek okul487  Üniversite mezunu529  Lisans üstü e ğ itimi var558

Anne-Baba E ğ itimi ve Çocukların SAT Sözel Puanı  Liseden az409  Lise mezunu469  İ ki yıllık yüksek okul486  Üniversite mezunu523  Lisans üstü e ğ itimi var558

Anne-Baba E ğ itimi ve Çocukların SAT Math Puanı  Liseden az441  Lise mezunu476  İ ki yıllık yüksek okul492  Üniversite mezunu533  Lisans üstü e ğ itimi var568

 Aile de ğ i ş irse e ğ itim de de ğ i ş ir.  Ailenin e ğ itim ve gelir seviyesinin yüksek oldu ğ u her yerde okullar daha iyi, çocuklar daha ba ş arılı.  E ğ itimi ve geliri yüksek olan anne-baba ö ğ retmeni ve okulu ba ş arı için zorluyor.  SORU: A İ LEY İ DE ĞİŞ T İ REB İ L İ R M İ Y İ Z?

Amerika’da İ ki E ğ itim Yasası, İ ki Farklı Yakla ş ım  1965 Elementary and Secondary Education Act  E ğ itim sorunlarını çözmek için aileyi geli ş tirmek için  2001 No Child Left Behind  Okulu ve ö ğ retmeni geli ş tirmek için

TOPLUM (KÜLTÜR)  İ nsanın kim oldu ğ unu belirleyen genleri de ğ il ö ğ rendi ğ i kültürdür.  Aynı ş ekilde, bir milletin kimli ğ ini belirleyen ırkı de ğ il kültürüdür.  Kısaca, damarınızdaki kan sizi Türk yapmaya yetmez.  Veya Alman, Fransız, Amerikan yapmaya yetmez.  Neyi ö ğ renirseniz o olursuuz.

Jacqueline ve Laura  Boston’da ya ş ayan Amerikalı bir ailenin tek yumurta ikizi kızları.  1 Ocak 1980 günü Boston’da do ğ dular.  Aynı yıl 4 Temmuz günü aile yaz tatili için Fransaya gitti.  Araba kiralayarak Paristen ayrıldılar.  Bir arkada ş larının ba ğ evine giderken, Parisin 60 kilometre güneyinde trafik kazası geçirdiler.

J & L  Araba üç takla atmı ş tı.  Çocuklardan birinin koltu ğ u arabadan fırlayarak çevredeki çalıların arasına dü ş mü ş, di ğ eri ise arabanın içinde kalmı ş tı.  Yoldan geçen bir araba durdu. Arabadaki karı koca çevreyi inceledi. Arabadaki çocu ğ u gördü. Ya ş ıyordu. Anne-baba ölmü ş tü. Yapacak bir ş ey yoktu. Çocu ğ u alıp olay yerinden uzakla ş tılar.

J & L  16 Ocak 2002 günü Boston hava alanında uçak beklerken bir gazete aldım.  “Jacqueline e ş yumurta ikizini arıyor” ba ş lı ğ ı dikkatimi çekti. Haberi okudum. İ lginçti.  20 Ocak günü haberin devamı televizyonlarda idi.  “ İ kizlerin 22 yıl sonra bulu ş ması” günün en popüler haberiydi.

Size Soruyorum  Jacqueline “Fransız” mı yoksa “Amerikan” mıdır?  Cevabınız tek kelime olsun.

J & L  Amerikan kızı Jacqueline nasıl FRANSIZ oldu?  Jacqueline’I Fransız yapan do ğ ası mı (biyolojisi, ırkı, kanı, genleri) yoksa çevresi midir?  Çevre ailedir, ö ğ retmendir, toplumdur, medyadır.  Onlardan ö ğ rendiklerimizdir.  En büyük okul çevredir.  Ekosistemdir.

E ğ itim Kültürü ve Okul Kültürü  Her toplum e ğ itimi bilir, her toplumun bir e ğ itim kültürü vardır.  Kendini ö ğ retemeyen kültür ya ş ayamaz.  Her kültür kendi e ğ itim nsistemini yaratır.  Ancak her toplumda Okul Kültürü yoktur ve yeteri kadar geli ş memi ş tir.  Okul kültürü geli ş memi ş toplum e ğ itimde ba ş arılı olamaz.

OKUL (Ö Ğ RETMEN, YÖNET İ M, REHBERL İ K, ……..)  Okulun ruhu ö ğ retmendir.  Beylik sözdür ama do ğ rudur.  Liderlik te çok önemlidir.  Ama ö ğ retmenin yeri ba ş kadır.  İ yi ise yüceltir, kötü ise mahveder.

Nimet Ezici: Onu Ömür Boyu Sevdim.  Bir kasaba ilkokulunda 3. sınıf ö ğ rencisiydim.  Birgün okula hasta geldim. Ate ş im vardı.  Sınıfta odun sobası yanıyordu.  Ö ğ retmen beni yanına ça ğ ırdı. Ate ş ime baktı. Saçlarımı ok ş adı. Yana ğ ımdan öptü.Kucakladı. Bir hap içirdi.  Nimet ö ğ retmen bir kaç yıl önce vefat etti.  Onu hala seviyorum.

Hakkı Layık  Ortaokul 3. sınıftaydım.  Sınıfta benim gibi ufak-tefek bir kız var.  Ufak-tefek ama dünyanın en güzel kızı.  Deli gibi a ş ı ğ ım.  Hem güzel, hem çalı ş kan.  Onun dikkatini çekmek, kendimi göstermek istiyorum.  Çok çalı ş ıyorum.

Hakkı Layık (dev.)  Hakkı layık tarih ö ğ retmenimiz.  Gördü ğ üm en iri yarı insan.  Bir gün Avrupadaki sava ş larla ilgili bir soru sordu.  Çalı ş mı ş tım. Parmak kaldırdım. Anlattım. Ancak Avrupalı bir prens ve prensesin adlarını hatırlayamadım.  Beni sınıfın önüne çıkardı.

Hakkı Layık (dev.)  Ellerimi açtırdı. Tahta bir cetvelle 30 defa vurdu.  Ellerim yanıyordu, çok yanıyordu, a ğ ladım.  Zil çaldı, çantamı aldım, eve gittim.  Bir hafta okula gelmedim.  Bu dayaktan sonra hiç tarih çalı ş madım, sınıfın en yaramaz çocu ğ u oldum ve bütünlemeye kaldım.  Hakkı ö ğ retmeni hiç ama hiç sevmedim.  O günü hiç ama hiç untmadım.

Bahar Ö ğ retmen: Onu Tanıdı ğ ımda 16. Kitabını Yazmı ş tı  Bahar ö ğ retmen.  Ankara’da bir lisede çalı ş ıyor.  Onu bir uçak yolculu ğ unda tanıdım.  Elimde bir kitap vardı. Hüseyin Hünü Tekı ş ık Hocanın hayatını okuyordum.  İ lgisini çekti.  Ve bana hayatından bir kesit anlattı.

16. Kitap  İ lkokulun ilk yıllarında ba ş arısız bir ö ğ renci imi ş.  4. yıl sınıfta kalmı ş.  Sınıfta kaldı ğ ı için ailesi onunla çok ilgilenmi ş.  Derslerine çalı ş, parmak kaldır, sınıfta konu ş, ö ğ retmen senin çalı ş tı ğ ını görsün demi ş ler.  Birgün (aynı benim gibi) dersine çalı ş ıp okula gitmi ş.  Ö ğ retmen kim çalı ş tı diye sorunca elini kaldırmı ş.

16. Kitap  Ö ğ retmenin dikkatini çekmi ş. Bahar gel anlat demi ş.  Bahar sınıfın önüne çıkmı ş anlatmaya ba ş lamı ş, ancak bir kaç cümle söyledikten sonra konuyu unutmu ş.  Ve susmu ş.  Sınıfta bir sesizlik. Herkes bekliyor.  Heyecanlanmı ş. Kızarmı ş. Utanmı ş.  Tam bırakıp gidece ğ i an.

16. Kitap  Ö ğ retmen yanına gelmi ş.  Diz çökmü ş ve kula ğ ına unuttu ğ u yeri fısıldamı ş.  Bahar biraz anlatmı ş ama yine unutmu ş.  Ö ğ retmen tekrar diz çökmü ş ve fısıldamı ş.  Bahar biraz konu ş mu ş ama yine unutmu ş.  Ö ğ retmen tekrar diz çökmü ş.  Bahar yine konu ş mu ş.

16. Kitap  Konu bitince ö ğ retmen sınıfa dönmü ş ve “Bahar ne kadar güzel hazırlanmı ş ve nasıl güzel rol yaptı sizin ilginizi çekmek için” demi ş.  Bahar o günden sonra sınıfın en iyisi, derken okulun en iyisi olmu ş.  Liseyi birincilikle bitirmi ş.  Ö ğ retmen olmu ş.  Çocuk kitapları yazmaya ba ş lamı ş.

 Ö ğ retmen iyi ise ö ğ rencinin ba ş arı ş ansı yüksektir.  Hem A İ LE hem de OKUL iyi ise ba ş arı ş ansı çok yüksektir.  Bunlardan sadece biri iyi ise ba ş arı ş ansı yine yüksektir.  Birinin eksi ğ ini di ğ eri tamamlar.  SORU: OKULU DE ĞİŞ T İ REB İ L İ R M İ Y İ Z?

D İ J İ TAL MEDYA: Ekosistemin Davetsiz Misafiri  Dijital bilgi kaynakları  İ nternet, veri tabanları, facebook, twitter, e-posta, TV, radio ve di ğ erleri  Yeni e ğ itici güçler  Ailenin ve okulun güçlü rakipleri

Dijital Medya: En yeni Ö ğ retmen  Günde ne kadar TV seyrediyorsunuz?  Ne kadar İ nternet kullanıyorsunuz?  Facebook’ta kaç saat?  Twitter mesajları?  Google’da search?  Di ğ er.

Türkiye’de Hanehalkı Bili ş im Teknolojileri Kullanım Ara ş tırması, 2013  ya ş grubundaki bireylerde bilgisayar ve İ nternet kullanım oranları sırasıyla %49,9 ve %48,9’dur.  Bilgisayar ve İ nternet kullanım oranlarının en yüksek oldu ğ u ya ş grubu 16-24’tür.

Türkiye’de Bilgisayar ve İ nternet Kullanımı  Kullanım oranları ya ş grubundaki erkeklerde %60,2 ve %59,3 iken, kadınlarda %39,8 ve %38,7’dir.  Bu oran kentsel yerlerde %59 ve %58, kırsal yerlerde ise %29,5 ve %28,6’dır.  Kullanımın en yüksek oldu ğ u bölge %62,1 ve %61,4 ile İ stanbul bölgesidir.  Bunu %59,8 ve %58,5 ile Batı Anadolu bölgesi takip etmektedir.

İ nternet kullanan dört ki ş iden üçü online haber, gazete ya da dergi okumaktadır  2013 yılı ilk üç ayında (Ocak-Mart 2013) İ nternet kullanan bireyler İ nterneti en çok %75,6 ile online haber, gazete ya da dergi okuma için kullanırken, bunu %73,2 ile İ nternet üzerindeki sosyal gruplara katılma takip etmektedir.

Türkiye'de bilgisayar ve internet kullanım oranları 2014 yılında yüzde 50 düzeyini a ş tı.  Türkiye İ statistik Kurumu’nTÜ İ K) Hanehalkı Bili ş im Teknolojileri Kullanım Ara ş tırması 2014 verilerine göre, ya ş grubundaki bireylerde bilgisayar kullanımı yüzde 49.9 düzeyinden yüzde 53.5'e çıkmı ş tır.  Aynı ya ş grubunda internet kullanımı da yüzde 48.9'dan yüzde 53.8'e çıkmı ş tır.

Dijital Medya: Bilginin En Derin Kayna ğ ı  Yava ş yava ş e ğ itim ekosistemini ku ş atıyor.  Bize ne getirecek veya bizden ne götürecek henüz bilmiyoruz.  Umarım bizi daha bilgili, becerili ve erdemli yapar.

D İ NLED İĞİ N İ Z İ Ç İ N TE Ş EKKÜR EDER İ M.