Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki pembe boyalı 2 katlı bir evde do ğ mu ş tur.Ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki pembe boyalı 2 katlı bir evde do ğ mu ş tur.Ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe."— Sunum transkripti:

1

2

3 Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki pembe boyalı 2 katlı bir evde do ğ mu ş tur.Ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda öldü.

4

5 (Halk arasında) özel okul olmayıp, devlete ait ve parasız olan, mahalle sakinlerinden ekonomik durumu özel okula yetmeyenlerin çocuklarını gönderdikleri ilkokul/ilkö ğ retim okulu çe ş idi.

6 Ş emsi Efendi Mektebi, Bu günkü Makedonya toprakları içerisinde bulunan Manastır ş ehrinde bulunan, Ş emsi Efendi'nin (ö. 1917) kurucusu oldu ğ u ş imdiki Fevziye Mektepleri'nin öncüsü okuldur.

7 Mülkiye Rü ş tiyesi ( Ortaokulu) Selanik sınırları içinde yer aldı ğ ı bilinen ve ilk ö ğ retimden sonraki a ş ama olan bu günkü anlamıyla "ortaokul" a ş amasında e ğ itim v ö ğ retim veren okuldur. Mustafa Kemal Atatürk'ün kısa süren ortaokul ö ğ renimi Mülkiye Rü ş tiyesinde ba ş lamı ş tır ve burada son bulmu ş tur.

8 Selanik Askeri Rü ş tiyesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün Manastır Askeri İ dadisine gitmeden önce bitirdi ğ i ortaokul seviyesindeki askeri okuldur. Atatürk, 1893'te gizlice kaydoldu ğ u bu okuldan 1898’de üstün ba ş arıyla mezun olmu ş tur.

9 Mustafa Kemal Atatürk'ün 1896-1899 yılları arasında okudu ğ u okulun adıdır.Manastır Askeri İ dadisi Makedonya'nın Manastır ş ehrinde bulunmaktadır ve günümüzde müze olarak kullanılmaktadır.

10 Harp Okulu askeri lise ö ğ rencilerinin e ğ itimi bitti ğ inde gittikleri, sivil ö ğ rencilerin özel sınavlarla az sayıda alındıkları, mezun olundu ğ unda te ğ men rütbesi ile subay olunan üniversite seviyesinde olan okuldur.

11 Harp Akademileri 1848 yılında o günkü adıyla "Erkan-ı Harbiye Mektebi", Osmanlı Devleti ordusunun kurmay ihtiyacını kar ş ılamak aracılı ğ ı ile kurulmu ş tur

12 ATATÜRK’ÜN AİLESİ Atatürk’ün ailesi toplam 4 ki ş idir.Birincisi Ali Rıza Efendi,ikincisi Zübeyde Hanım ve üçüncüsü Makbule Atadan ve kendisi.

13 ALİ RIZA EFENDİ Ali Rıza Efendi 1841 yılında Selanik'te do ğ du. Söke'den Selanik'e yerle ş mi ş Türkmenlerden "Kırmızı Hafız" lakaplı Ahmet Efendi'nin o ğ ludur. İ lkokulu Abdi Hafız Mahalle Mektebinde okudu.

14 ZÜBEYDE HANIM Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi. Sarıgöllü Hacı Sofu ailesinden Feyzullah A ğ a'nın kızıdır. 1876'da Selanik Asa kiri Milliye taburunda üste ğ men olarak görev yapan Ali Rıza Efendi ile evlendi. Bu evlilikten Mustafa ve Makbule adında iki çocu ğ u oldu. Kocası ölünce karde ş i Hacı Süleyman Bey'in yanına yerle ş ti. O ğ lunu, ö ğ renimini sürdürebilmesi için Selanik'teki büyükannesi ve teyzesinin yanına gönderdi. Kurtulu ş Sava ş ı döneminde Mustafa Kemal'e sürekli destek oldu. Cumhuriyet döneminde adına birçok anıt dikildi ve okullar açıldı.

15 MAKBULE ATADAN Makbule Atadan (1887 - 1956) Mustafa Kemal Atatürk'ün kız karde ş i olan Makbule Atadan, 1887 yılında Selanik'te do ğ du. Balkan Sava ş larından sonra, annesi Zübeyde Hanım'la birlikte Selanik'ten ayrılarak İ stanbul'a yerle ş ti. Cumhuriyet'in ilanından sonra a ğ abeyinin iste ğ i üzerine, annesiyle birlikte Ankara'ya geldi. Bir süre Atatürk'ün yanında kalan Makbule Atadan, daha sonra Çankaya Kö ş kü arazisi içinde kendisi için yaptırılan Çamlı Kö ş ke yerle ş ti.

16 1881’de Selanik’te do ğ du. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Ş emsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rü ş tiyesi, Selanik Askeri Rü ş tiyesi, Selanik Askeri İ dadisi, Harp Okulu ve Harp Akademisi’ne gitti. 1893 yılında Askeri Rü ş tiye’de okurken matematik ö ğ retmeni tarafından adına “Kemal” ilave edilerek Mustafa Kemal adını aldı. Osmanlı Devleti I. Dünya Sava ş ı’ndan yenik ayrılınca Mondros Ate ş kes Antla ş ması imzalandı. Bu antla ş ma uyarınca vatan topraklarının i ş galinin ba ş laması üzerine Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi ba ş lattı. Mustafa Kemal

17 Mustafa Kemal, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılması ile Meclis ve Hükümet Ba ş kanlı ğ ına seçildi. Sakarya Sava ş ı’nın kazanılmasının ardından, Gazilik unvanı ve Mare ş allik rütbesi ile onurlandırıldı. Mustafa Kemal, 29 Ekim 1923’de cumhuriyetin ilan edilmesi ile beraber Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurba ş kanı oldu. 1934 yılında Gazi Mustafa Kemal’e meclis tarafından “ Atatürk ” soyadı verildi. Atatürk, gerçekle ş tirmi ş oldu ğ u inkılâplar ile Türkiye Cumhuriyeti’nin medeni ülkeler seviyesine çıkmasını sa ğ ladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu. Atatürk

18


"Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki pembe boyalı 2 katlı bir evde do ğ mu ş tur.Ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları