Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİTOLA veya MANASTIR Evet, yurtdışı seyahatimden sunum için bu şehri neden seçtiğimi bu resimlerde göreceksiniz. Şehir merkezindeki yayaların kullandığı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİTOLA veya MANASTIR Evet, yurtdışı seyahatimden sunum için bu şehri neden seçtiğimi bu resimlerde göreceksiniz. Şehir merkezindeki yayaların kullandığı."— Sunum transkripti:

1 BİTOLA veya MANASTIR Evet, yurtdışı seyahatimden sunum için bu şehri neden seçtiğimi bu resimlerde göreceksiniz. Şehir merkezindeki yayaların kullandığı ana caddeyi boydan boya geçtikten sonra gösterişsiz bir meydana çıkılıyor. Ancak bu meydana cepheli, tarihi büyük bir bina, bilhassa ana giriş kapısı ile hemen göze çarpıyor. Bizler, bu şehrin adını Bitola olarak değil, MANASTIR olarak biliriz.

2

3 Giriş cephesinin en tepesinde tanıdık bir arma yer alıyor.
Giriş cephesinin en tepesinde tanıdık bir arma yer alıyor.

4 Bu resim binanın tamamını gösteriyor (İnternetten alıntıdır).

5 Ana giriş kapısının yanındaki üç lisanla yazılmış bir tabelada durum açıklığa kavuşuyor. Daha İlkokulda iken öğrenmiştik, Mustafa Kemal Atatürk Selanik’te doğmuş, Şemsi Efendi İlkokuluna, ardından Selanik Rüştiyesine gitmiş, 1896 – 1899 arasında da Manastır Askeri İdadisinde eğitim almıştır. İşte bu gördüğüm bina, o «Manastır Askeri İdadi» binasıdır. ( Genç nesil için tercümesi : Rüştiye = Ortaokul İdadi = Lise )

6 Kapısına Oda diye yazmaları tevazudan, ana binanın birinci katının tamamını «Mustafa Kemal Atatürk» müzesi haline getirmişler. Ankara’da Anıtkabir ile Alagöz köyünde Karargah Müzesi’nden sonra hayatımda içimin ürperdiği en etkileyici yerlerden biri oldu. Şu an Türkiye’den uzakta böyle bir şehirde bu anılar bir müzede yaşamaya devam ediyor.

7

8

9 Bu bölümde Atatürk’ün ailesi ve eğitim hayatına ait bilgiler yer alıyor.

10 Fazla söze gerek yok sanırım
Fazla söze gerek yok sanırım

11 Üç lisanda hazırlanmış bu panoda Mustafa Kemal’in Manastır Askeri İdadisindeki eğitim hayatı, hangi dersleri ve hangi başarı notlarını aldığı detaylı olarak verilmiş. Mart 1896 tarihinde 7348 apolet numarası ile kayıt olduğu bu okuldan 1898 Aralık tarihinde mezun olmuş. (Aralık ayı nedeniyle bazı yerlerde mezuniyet tarihi olarak 1899 geçer.)

12 Bu panoda askeri hayatından resimler ve Atatürk’ün unutulmayan bazı sözleri yer alıyor. Aşağıdaki sözünü tüm ülkeleri yönetenlerin her gün okumaları gerekir. « Dünya vatandaşları kıskançlık, açgözlülük ve kinden uzaklaşacak şekilde eğitilmelidir. »

13

14 Müzenin her köşesi bir anı kaynağı
Müzenin her köşesi bir anı kaynağı. O dönemlerde İdadi öğrencilerinin okul giysileri. Sade ama asil. Panolarda doğru açıklamalar her ziyaretçinin anlayacağı şekilde yer almış.

15 Belgelere uygun olarak yaptırılmış «Öğrenci Mustafa Kemal» heykeli
Belgelere uygun olarak yaptırılmış «Öğrenci Mustafa Kemal» heykeli. Benzerini hiç görmemiştim.

16 Bu panoda, Atatürk’ün doğumundan ölümüne kadar, tam bir kronolojik özet verilmiş.

17 Ben, bu ve bir sonraki resimde büyük bir asalet görüyorum.

18 Atatürk, 24 Haziran 1933 Ankara Kız Lisesi Öğrencileriyle birlikte.

19 Çanakkale Savaşı safhaları ve detayları ile anlatılmış. Bildiğim halde, burada okurken içim yine ürperdi.

20 Büyük Taarruz ise ayrı bir panoda detaylı bilgilerle sergilenmiş
Büyük Taarruz ise ayrı bir panoda detaylı bilgilerle sergilenmiş. Panodaki yazıları tekrar yazmıyorum, her Türk Vatandaşının ezbere bilmesi gereken bilgiler.

21 Bu iki parçalık sunumum bu kadar
Bu iki parçalık sunumum bu kadar. Hani bazı dergilerde çıkar ya, ölmeden önce görmeniz gereken 100 yer, falan. Öyle bir listeniz yoksa yapın, varsa da yoksa da burayı öyle bir listenin üst sıralarına koymanızı dilerim. Saygılarımla… Feridun ÖZHAN


"BİTOLA veya MANASTIR Evet, yurtdışı seyahatimden sunum için bu şehri neden seçtiğimi bu resimlerde göreceksiniz. Şehir merkezindeki yayaların kullandığı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları