ECZ 811 OTC DERSİ Parafarmasötikler ve İlaç Dışı Ürünler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARIN KONTROLÜ HAKKINDA YÖNETMELİK SEVESO BİLDİRİMİ Bilindiği üzere endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan büyük endüstriyel kazaların.
Rekabet hukuku, mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunması amacına yönelik olarak oluşturulan kurallar üzerine inşa edilmiş bir hukuk dalıdır.
HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ
SILMO Paris –Tanıtım Toplantısı İstanbul – Grand Hyatt Oteli
ENTEGRE MÜCADELE.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
Bingöl İl Sağlık Müdürlüğü
90 Gün Kampanyası «HEDEFLERLE YÖNETİM İLKESİNE» dayanan bir yönetim kampanyasıdır. Kampanya kapsamında 90 gün gibi bir sürede İl Genel Sekreterliklerinin.
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
Bakanlar Kurulu Eylem Planı Alkol ile ilişkili zararların azaltılması amacına yönelik kapsamlı bir Topluluk stratejisinin geliştirilmesi İlgili tüm politika.
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
8 ÖNERİ.
OTC PAZARINA GENEL BAKIŞ
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
In Vitro Tahriş Deneyi Bilgilendirmesi (In Vitro Skin Irritation Test) Prof.Dr. Ahmet AYDIN Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi.
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler.
İKS İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER ROL VE SORUMLULUKLAR
İKT 108 Uluslararası Ekonomi
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
Korunan Alan Kavramı Doç. Dr. Nilgül KARADENİZ
1 DEMOKRATİK OKUL KÜLTÜRÜNÜN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ Proje Tanıtım Kokteyli Doç. Dr. Abdurrahman EKİNCİ Proje Danışmanı Yeşilli Atatürk Ortaokulu.
Pazarlama Araştırması
Hızlı Tüketim Ürünleri
Referans Şartların Belirlenmesi
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
Hızlı Tüketim Ürünleri
Öğrencilerin çalışmalarının değerlendirilmesinde destek verici, bütünleştirici ve aydınlatıcı olan portfolyo oldukça etkili bir değerlendirme metodudur.
BİYOSİDAL ÜRÜNLERDEN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER Şubat 2013 ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ (ÜGD) GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
İstanbul Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 2015
Madde Bağımlılığı.
Mağaza İmajının Algılanan Değer, Fiyat ve Satın Alma Niyeti Bağlamında Kuyumculuk Sektöründe İncelenmesi Prof. Dr. Serap ÇABUK – Çukurova Üniversitesi.
KBRN TEHDİTLERİ GİRİŞ İKAZ ALARM İŞARETLERİ SIĞINAKLAR
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
FİZYOLOJİK PSİKOLOJİ Doç. Dr. Şenol Beşoluk.
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
KISIM 1 Bilgi İşleme Teorisi
BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA. BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Veteriner Ecza Deposu Sorumlu Yönetici Eğitim Toplantısı
ŞUBAT 2016 FAALİYET RAPORU 48.BÖLGE OSMAN İ YE ECZACI ODASI.
28.BÖLGE HATAY ECZACI ODASI İNFERTİLİTE KONULU ECZACI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI HAZIRLAYAN ECZ. İREM ÖZKAYA MERTAYAK.
SGK PROTOKOL SÜRECİ VE AFAD. 09 Mart 2016’da AFAD ile ilgili Mart ayında; Kurum başkan yardımcısı ziyaret edildi. 22 Mart 2016’da basın açıklaması yapıldı.Basın.
TEMEL KAVRAMLAR VE SAĞLIK HUKUKU
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Pazarlama Araştırmalarına Giriş ve Araştırma Süreci
PERİYODİK KONTROL ÇALIŞTAYI
Tarım Hukuku 3.
MESLEK HASTALIĞINDAN DOĞAN ZARARIN YASAL SONUÇLARI
PERSONEL YÖNETİMİ Personel işlevi, işletme işlevleri içinde yer alan kolaylaştırıcı bir işlevdir. Nasıl ki, bir işletmede üretim yönetiminin konusu mal.
Türkiye de hayvan refahı ile ilgili yasal düzenlemeler
ÜNİTE 2: ÜRETİM YÖNETİMİ.
SPOR PAZARLAMASI Nuran KANDAZ GELEN.
Madde Bağımlılığı Politikası
AB’DEVERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ÖĞRENME.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
İMPLANT NEDİR?.
ENZİMLER. Enzimler,biyolojik katalizörlerdir. Katalizör: Kimyasal tepkimenin hızını artıran ve tepkimeden etkilenmeden çıkan moleküllerdir. Aktivasyon.
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ
Sunum transkripti:

ECZ 811 OTC DERSİ Parafarmasötikler ve İlaç Dışı Ürünler Yard. Doç.Dr. Evrim Yenilmez

Parafarmasötik Ürünler İlaç dışı ürünler pazarındaki diğer kategori parafarmasötiklerdir. Doğrudan ve dolaylı olarak sağlık bakımı ile ilişkili olup, ilacın yasal tanımlamasına tekabül etmeyen ürünler olarak tanımlanabilirler. Üretimleri ve pazarlamaları için birçok farklı kurala ve düzenlemeye sahip olsalar da hepsi için ortak bir düzenleme bulunmamaktadır.

Biyosidal Ürünler: Tüketiciye ulaştıkları şekil ile bir ya da birden fazla madde içeren maddeler ve preparatlar, kimyasal veya biyolojik yol ile zararlı organizmaları yok etmek, yapılarını bozmak, zararlı organizmalarca ortaya çıkarılan zararları önlemek ya da farklı bir şekilde mücadele etmek için kullanılan maddeler.

Bu kategoriye bebek mamaları, biyosidal malzemeler, kozmetikler, medikal malzemeler gibi ürünler girmektedir. Bu ürünler eczanelerden satılabildiği gibi kişisel bakım mağazaları ve süpermarketlerde de satılabilmektedirler.

İlaç Dışı Ürünler Tüm bu ayrımlar içerisinde, OTC ve ilaç dışı ürünler arasında farka dair uzlaşılmış bir bilimsel tanım mevcut değildir. Bu iki kategori arasındaki muğlaklık bu ürünlerin yasal düzenlemeleri konusunda farklılıklar bulunmasının ana nedenidir. AESGP'nin (Avrupa Reçetesiz İlaç Üreticileri Birliği) 43. Yıllık Buluşması’nda hazırlanan konferans raporunda da belirtildiği üzere bu farklılıkların giderilmesi elzemdir

Hem anlaşılabilir olma hem de ortak bir yasal düzenleme oluşturabilmek adına bu tanımlamaların yapılması önemlidir

Özellikle kozmetikler, medikal araçlar ve tıbbi ürünler arasındaki belirsizlikler giderilmelidir. Avrupa ölçeğinde hala farklı Direktifler bulunmaktadır. Tıbbi ürünler ile medikal araçlar arasındaki kombine ürünler için tıbbi ürünlerin ikinci planda olduğu Medikal Araçlar Direktifi, medikal araçların ikinci planda tutulduğu Tıbbi Ürünler Direktifi ve İleri Düzeyde Terapiler kapsamındaki Tıbbi Ürünler Düzenlemesi bulunmaktadır.

Kozmetikler ve medikal araçlar arasındaki sınırdaki ürünlere örnek olarak estetik implantlar, botox gibi enjekte edilebilir ürünler ve kontakt lensler gösterilmektedir. Tüm bu farklı alanların nasıl düzenleneceği sorusu hala merak konusudur.

Daha geniş bir tanımlama yapılması fikirleri tartışılmaktadır Daha geniş bir tanımlama yapılması fikirleri tartışılmaktadır. Örneğin, tıbbi ürünler ve diğer ürünler (kozmetikler, besin takviyeleri, biyosidal ürünler ve bunların kombinasyonları gibi) arasındaki bir ayrımın faydalı olabileceği düşünülmektedir