Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

In Vitro Tahriş Deneyi Bilgilendirmesi (In Vitro Skin Irritation Test) Prof.Dr. Ahmet AYDIN Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "In Vitro Tahriş Deneyi Bilgilendirmesi (In Vitro Skin Irritation Test) Prof.Dr. Ahmet AYDIN Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi."— Sunum transkripti:

1 In Vitro Tahriş Deneyi Bilgilendirmesi (In Vitro Skin Irritation Test) Prof.Dr. Ahmet AYDIN Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi

2 Deri tahriş deneyi, kimyasal maddeler, pestisitler, biyosidal ürünler ve kozmetik ürünlerin güvenlilik değerlendirmesi için yapılan temel toksisite testlerinden biridir. Deri tahriş deneyi yakın zamana kadar sadece canlı deney hayvanlarında (tavşan, sıçan) yapılmaktaydı. Deney hayvanlarının kullanımında bir düzen ve kısıtlama getirilme yaklaşımlarından sonra deri tahriş deneylerinin in vitro olarak labratuvar koşullarında gerçekleştirilme yaklaşımları başlamıştır.

3 Bunun sonucu olarak rekombinant insan derisi kullanılarak in vitro deri tahriş deneyi yöntemi geliştirilmiş ve bu yöntem kısa adı ECVAM olan Avrupa Alternatif Test Metodları Validasyon Merkezi tarafından da geçerliliği onaylanarak kullanıma sunulmuştur. Geliştirilen bu yöntemle canlı hayvan kullanılmadan sadece laboratuvar ortamında deri tahriş deneyi gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemin piyasaya sunulmasından sonra günümüzde bazı ürünler için (kozmetik ürünler gibi) canlı hayvanda yapılmış olan tahriş deneyleri kabul edilmemektedir.

4 Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde de bu in vitro deri tahriş deneyi bilim insanları ve endüstrinin kullanımına sunulmuştur.


"In Vitro Tahriş Deneyi Bilgilendirmesi (In Vitro Skin Irritation Test) Prof.Dr. Ahmet AYDIN Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları