Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA. BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA. BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA."— Sunum transkripti:

1

2 BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA

3 GİRİŞ İçme suyu arıtıma proseslerinden biri olan dezenfeksiyon işlemi, hastalık yapıcı mikroorganizmaların miktarını istenen seviyeye indirmek için uygulanır. Dezenfeksiyon işlemi sterilizasyon ile aynı değildir.

4 GİRİŞ Sterilizasyon bütün canlı organizmaların yok edilmesi olarak tanımlanır. İçme suyunun güvenli bir şekilde içilebilmesi için sterilize edilmesine gerek yoktur.

5 GİRİŞ Günümüzde, içme sularının dezenfeksiyonunda yaygın olarak kullanılan beş kimyasal: serbest klor, bağlı klor, ozon, klor dioksit ışını ışıma

6 DEZENFEKSİYON Kimyasal Dezenfektan Kinetikleri
Dezenfeksiyon kinetiği ile ilgili fazla miktarda kompleks modeller bulunmasına rağmen, klorun, bağlı klorun ve klor dioksitin azalması birinci derece ya da yalancı-birinci derece reaksiyon kinetiği gibi modellenebilmektedir.

7 DEZENFEKSİYON Kimyasal Dezenfektan Kinetikleri

8 DEZENFEKSİYON Kimyasal Dezenfektan Kinetikleri
Yalancı-birinci derece azalma hızı sabitleri ile ilgili örnekler Tablo 13-3’te verilmiştir.

9

10

11 DEZENFEKSİYON Kimyasal Oksijen İhtiyacı

12 DEZENFEKSİYON Kimyasal Oksijen İhtiyacı

13 kullanarak dezenfeksiyon işleminin modellenebileceğini göstermiştir.
Dezenfeksiyon Mekanizmaları Dezenfeksiyon Kinetiği Chick Kanunu. Dr. Harriet Chick, fenol, cıva klorür ve gümüş nitrat gibi dezenfektanları ve Salmonella typhi, Escherischia coli, Staphyloccus ve Bacillus anthracis gibi organizmaları kullanarak dezenfeksiyon işleminin modellenebileceğini göstermiştir.

14 DEZENFEKSİYON Dezenfeksiyon Kinetiği
Chick-Watson Kanunu. Chick kanunu, dezenfektanın konsantrasyonunu dikkate almaz. Şekil 13-4’ten açıkça görülmektedir ki dezenfektan konsantrasyonunun önemli bir etkisi vardır. Bunu dikkate alarak, Watson (1908) verilen bir inaktivasyon seviyesini tanımlayacak alternatif denklem önermiştir.

15

16 DEZENFEKSİYON Dezenfeksiyon Kinetiği

17 DEZENFEKSİYON Dezenfeksiyon Uygulaması

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27 DEZENFEKSİYON Dezenfeksiyon Tasarımı

28 DEZENFEKSİYON Dezenfeksiyon Tasarımı

29 alınarak geniş çaplı salgınların önlenmesi gerekir.
ACİL DEZENFEKSİYON Su taşkınları, tornadolar ve fırtınalar gibi afetler meydana geldiği ya da içme suyu arıtma tesisi dezenfeksiyon ünitesi herhangi bir şekilde devreden çıktığı zaman, acil önlemlerin alınarak geniş çaplı salgınların önlenmesi gerekir.

30 FLORLAMA Giriş Suda doğal olarak bulunan florür konsantrasyonu çok düşük olduğu durumlarda, diş çürümelerini önlemek için, su temini esnasında ilave edilir.

31 FLORLAMA Florlama Kimyası Florlama Uygulaması

32 İŞLETME VE BAKIM Aşağıdaki İşletme ve Bakım (İ&B) uygulamaları, hemen her tesiste yapılması gereken genel işlemlerdir. Yürürlükteki yasal düzenlemelere uyulduğundan emin olmak için hem tesiste hem de dağıtım sisteminde rutin bakiye ölçümlerinin yapılması. Düzeltici işlem tatbikatları, müdahale ekipmanının bakımı ve kimyasal sızıntılar için malzemeler. Periyodik olarak uygulamalı güvenlik eğitimlerinin yapılması.

33


"BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA. BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları