Tahsin Serkan KOCAEMRE Çevre ve Şehircilik Uzmanı T.C.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI SU GÜVENLİĞİ ŞUBESİ
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Olgun ŞENER Kamu Yönetimi Uzmanı
Presentation of the 21 ETCF II Partnerships ETCF-II is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey TOBB.
Esra ARIKAN Çevre Uzmanı
LIFE00/TCY/TR/009 TÜRKİYE’DE KOKU YARATAN EMİSYONLARIN VE İMİSYONLARIN YÖNETİM POLİTİKASININ GELİŞTİRİLMESİ Prof. Dr. Aysen MÜEZZİNOĞLU.
Meriç Belediyeler Birliği
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
TW TR 2008-IB-EN-02 Emisyon Kontrolünün Geliştirilmesi - Bileşen 2 © Thomas Seegers – Fotolia Katarina Mareckova, Ankara.
Çevre kİmyasi.
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
EN İYİ UYGULAMALAR KİTAPÇIĞI Şubat ’in ikinci yarısında, CDP Türkiye İngiliz Hükümeti Refah Fonu’ndan aldığı destek ile yeni bir proje başlattı.
Çevre ve Orman Bakanlığı
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
ATIK YÖNETİMİNDE ENVANTER VE ONLINE UYGULAMALAR ATIK YÖNETİMİ UYGULAMASI (TABS, MOTAT, KDS) Arzu NURAY Şube Md. V.
BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI : BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ 07 Aralık 2007, Uludağ Üniversitesi, BURSA BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU İKİNCİL MEVZUAT
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Turkish delegation visit Seville, 10 July 2012 European IPPC Bureau Komisyon Ortak Araştırma Merkezi kapsamında Avrupa IPPC Bürosu Türk delegasyonunun.
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından eş finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EÇİ’ye.
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı 3.cü.
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
KALICI ORGANİK KİRLETİCİLERE İLİŞKİN STOCKHOLM SÖZLEŞMESİ ULUSAL UYGULAMA PLANI GÜNCELLENMESİ PROJESİ ÇALIŞMA PROGRAMI Melih ORAL Proje Koordinatörü
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
Türkiye’de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi Nuri Özbağdatlı Ulusal Danışman UNDP Türkiye 27 Nisan 2012 Antalya.
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
Sakarya Hava Kalitesi Koruma ve İyileştirme (SAHAKK-İ) Projesi Ağustos 2007 SAKARYA VALİLİĞİ SAHAKK-İ Proje Grubu.
AB ÇEVRE FASLININ AÇILMASI VE Prof. Dr. Hasan Z. SARIKAYA
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EKÖK.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
KIRMA-ELEME TESİSLERİNDE
Seminar on Sustainable Buildings
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
MOTORLU TAŞITLARDAN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ KAPSAMINDA ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINCA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Motorlu taşıtlardan kaynaklanan.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
Grupowa Oczyszczalnia Ścieków Łódzkiej Aglomeracji Miejskiej Fot: U. Czapla Lodz Küme Kentinin Bölge Atık Su Arıtma Tesisi örneğiyle pratik açıdan Entegre.
IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı Birinci Yönlendirme Komitesi Toplantısı Iain Maclean 20 Haziran 2012 Çevre ve Şehircilik.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
A. Teoman SANALAN Çevre Mühendisi, AB Uzmanı
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
IPA II Dönemi Hazırlıkları
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
Ar – Ge Yardımı İstek Formu Dönem Raporu Hazırlanması
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
1 T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI.
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı Ahmet DOĞAN Uzman.
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

KİRLETİCİ SALIM VE TAŞIMA KAYDI (Pollutant Release and Transfer Register) Tahsin Serkan KOCAEMRE Çevre ve Şehircilik Uzmanı T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Daire Başkanlığı Endüstriyel Kirlilik İzleme Şube Müdürlüğü

Sunum İçeriği PRTR Nedir? PRTR Pilot Projesi PRTR Projesi Çalışmalar Proje Çıktıları Yürütülmesi planlanan çalışmalar E-PRTR Projesi

PRTR Nedir? Endüstriyel tesislerden kaynaklanan kirleticilerin: hava, su, toprak gibi alıcı ortamlara bırakılmasına arıtma, işleme v.b. faaliyetler için taşınmasına ilişkin bilgileri içeren ve düzenli aralıklarla raporlanan envanterin uluslararası tanımıdır.

Avrupa’da PRTR PRTR Protokolü ve Aarhus Sözleşmesi ile ilgili gelişmelere paralel olarak, IPPC Direktifi Madde 15’e dayanarak Temmuz 2000’de Avrupa Birliği kendi kayıt sistemini ‘EPER’ oluşturmaya başlamıştır. Aarhus Sözleşmesine taraf ülkelerin 21 Mayıs 2003 tarihinde bir araya gelmesi ile PRTR Protokolü imzalanmıştır. E-PRTR Tüzüğü (2006/166/EC), PRTR Protokolünün gerekliliklerinin uygulanması amacıyla Ocak 2006’da oluşturulmuştur. EPER Raporlaması 2007 yılında yerini E-PRTR raporlamasına bırakmıştır.

PRTR Pilot Projesi 2005 – 2007 yılları arasında 1 gönüllü tesis katılımı ile (PETKİM Petrokimya A.Ş.) 10 kirletici Aylık raporlama Rehber doküman ve raporlama formatının Türkçeye çevirisi

PRTR Projesi UNEP – MAP işbirliği ile Başlangıç: 01 Şubat 2011 Bitiş: 31 Aralık 2012 Bütçe: 16.000 Avro

PRTR Projesi – Çalışmalar Akdeniz ve Ege Denizi’ne kıyısı olan 10 İl Müdürlüğümüz ile toplantı Projede görev alma konusunda gönüllü olabilecek tesisler ile irtibata geçilmesi Gönüllü tesislerin ve tesis temsilcilerinin belirlenmesi Tesisler ve İl Müdürlüklerimiz arasında Protokol imzalanması Sonuç olarak: 9 ilden ve 10 farklı sektörden toplam 20 tesis

PRTR Projesi – Çalışmalar İl Müdürlüklerimizin ve projede görev alan tesislerin temsilcileri ile eğitim PRTR’ye genel bakış, Teknik konular Kağıt ortamında ve yazılım aracılığıyla raporlama Emisyon faktörleri

PRTR Projesi – Çalışmalar Rapor formatı ve rehber dokümanın Türkçe çevirisinin kontrolü ve düzeltilmesi UNEP-MAP tarafından sağlanan web tabanlı PRTR V3.0 raporlama yazılımının yüklenmesi ve Türkçe’ye çevirisi Kirletici listesinin belirlenmesi (E-PRTR Tüzüğü-EC 166/2006, Ek-2) Raporlama periyodu ve tarihlerin belirlenmesi

PRTR Projesi – Çalışmalar Her bir tesis için raporlanacak kirleticilerin belirlenmesi Sonuç olarak: 20 tesis için 19 farklı kirletici

PRTR Projesi – Proje Çıktıları PRTR yazılımı yüklendi ve kullanımına başlandı.

PRTR Projesi – Proje Çıktıları PRTR sistemi Akdeniz ve Ege Denizi’ne kıyısı olan 9 İlde uygulandı. Adana Antalya Aydın Balıkesir Çanakkale Edirne Hatay Mersin Muğla

PRTR Projesi – Proje Çıktıları İSKEN İskenderun Enerji Üretim A.Ş. Advansa SASA Polyester Sanayi A.Ş. Aksa Enerji Üretim A.Ş. Batı Söke Söke Çimento Sanayi T.A.Ş. Eti Maden İşl. Gn. Müd. Bandırma Bor ve Asit Fab. İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş. AKÇANSA Çimento San. Ve Tic. A.Ş. Çanakkale Kalebodur Seramik San. A.Ş. Olmuksa International Paper Sabancı Ambalaj A.Ş. Amcol Mineral Madencilik San. T.A.Ş. Çimentaş İzmir Türk Çimento Trakya Şubesi Kilim Grubu Kartaltepe Mensucat San. T.A.Ş. İskenderun Demir Çelik A.Ş. Ekinciler Demir Çelik ve Sanayi A.Ş. Soda Sanayi A.Ş. Kemerköy Elektrik Üretim ve Tic. A.Ş. Kılıç Deniz Ürünleri Üretimi İhr. İth. Ve Tic. A.Ş. Fethiye Belediyesi (Düzenli Depolama) Marmaris Belediyesi (Düzenli Depolama) Gümüşdoğa Su Ürünleri Üretim İhr. Ve İth. A.Ş. PRTR sistemi 10 farklı sektörde uygulandı. Enerji Kimya Çimento Demir – Çelik Seramik Kağıt ve Mukavva Madencilik Tekstil Su ürünleri Düzenli depolama PRTR sistemi 20 farklı tesiste uygulandı.

PRTR Projesi – Proje Çıktıları Metan (CH4) Karbonmonoksit (CO) Karbondioksit (CO2) Amonyak (NH3) Metan harici uçucu organik bileşikler(NMVOC) Azot oksitler (NOx/NO2) Kükürt oksitler (SOx/SO2) Toplam Azot Toplam Fosfor Arsenik ve bileşikleri (As olarak) (8) Kadmiyum ve bileşikleri (Cd olarak) (8) Krom ve bileşikleri (Cr olarak) (8) Bakır ve bileşikleri (Cu olarak) (8) Civa ve bileşikleri (Hg olarak) (8) Nikel ve bileşikleri (Ni olarak) (8) Kurşun ve bileşikleri (Pb olarak) (8) Çinko ve bileşikleri (Zn olarak) (8) Toplam organik karbon (TOC) (toplam C veya KOİ/3) Partikül madde (PM10) PRTR sistemi 19 farklı kirletici için uygulandı. Bir raporlama döneminde 81 veri, toplamda 243 veriye ulaşıldı.

Yürütülmesi Planlanan Çalışmalar Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye 2008 Yılı Ulusal Programına göre; Entegre kirlilik önleme ve kontrolü ile ilgili 2008/1/AT sayılı Konsey Direktifi ve Avrupa Kirletici Emisyon Kaydının (EPER-European Pollutant Emission Register) uygulanmasına dair 17 Temmuz 2000 tarih ve 2000/479/AT sayılı Karar ve Avrupa Kirletici Salım ve Taşınım Kaydına (E-PRTR) dair Tüzük çerçevesinde; Kirletici emisyonlara ilişkin envanterin hazırlanması Envanterin raporlamaya uygun bir şekilde kayda alınması Raporlama sisteminin oluşturulması ve işletilmesi uyumlaştırma 2009 ve sonrasında uygulama üyelikle birlikte

Yürütülmesi Planlanan Çalışmalar Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı 1. Bileşeni – 2013 Yılı Programına “Türkiye’de E-PRTR Kapasitesinin Geliştirilmesi” isimli bir proje önerilmiş ve kabul edilmiştir. Ulusal E-PRTR sisteminin kurulması Taslak mevzuatın oluşturulması Raporlama sisteminin oluşturulması Elektronik ulusal envanter çalışması Yetkili otorite ve öncelikli grupların idari ve teknik kapasitesinin artırılması Öncelikli gruplar ve karar vericilerin farkındalığının artırılması

Teşekkürler… İletişim: Tahsin Serkan KOCAEMRE Çevre ve Şehircilik Uzmanı 0312 498 2150 / 1266 tserkan.kocaemre@csb.gov.tr Teşekkürler…