DEVLET COĞRAFİ VERİ VE GÖRÜNTÜ MERKEZİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Edirne Bölge Müdürlüğü
Advertisements

8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Olgun ŞENER Kamu Yönetimi Uzmanı
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
1 Ocak 1989 – 31 Aralık 2004 Güneş Tutulmaları (3)
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI PROJELER KOORDİNASYON MERKEZİ BAŞKANLIĞI
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
altyapI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YILI ÇALIŞMALARI
Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri

TRABZON KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
Yapılan Çalışmaların Tesis Kadastrosu ile Karşılaştırılması
Kocaeli Afet Sonrası Coğrafi Bilgi Paylaşım Sistemi TED-IMAGINS SAYISAL GRAFİK İzmit Kent Kurultayı 24 Ağustos 2000 Kocaeli Sanayi Odası.
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK ve İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ (T.İ.İ.M) “HİZMET MEMNUNİYETİ ÇALIŞMASI” Temmuz, 2010.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
* Bağlı ve ilgili kuruluşlar hariç. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin inşa, güçlendirme, tadil ve esaslı onarımlarına ait, proje, yaklaşık.
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
AKILLI TAHTA Orhan YORULMAZ Semih ŞENGİDER Nazar SALPİYEV Berk HERAL
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
TASNİF DIŞI 1 AQAP-110 Bakanlıklararası Harita İşlerini Koordinasyon ve Plânlama Kurulu’nun Olağan Toplantısı (27 MART 2003) Bakanlıklararası Harita İşlerini.
LOGO TÜBİTAK Proje Pazarları Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje Uzmanı.
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
DÜŞEY ENGEL VERİTABANI
1 AQAP-110 Bakanlıklararası Harita İşlerini Koordinasyon ve Plânlama Kurulu’nun Olağan Toplantısı (27 MART 2003) Bakanlıklararası Harita İşlerini Koordinasyon.
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
HAVZA İLE İLGİLİ HEDEFLENEN ÇALIŞMA (YANSI 13) HAVZA TEŞKİLATLANMASI YOLUYLA YENİDEN YAPILANMA 1.1. HAVZA TEŞKİLATI 2.2. HAVZA YÖNETİM HUKUKU 3.3. HAVZA.
Bulut bilişim için Üniversitelerimizde bilişim personeli yeterlikleri 18 Aralık 2013 – Aksaray Üniversitesi Bilişim Teknik Personeli Yeterlik Ölçeği Toplantısı.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
Elektrik Elektronik Teknoloji Platformu Oluşturma Çalıştayı Sinan Tandoğan TÜBİTAK-TEYDEB 23 Şubat 2007, TÜSSİDE.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ÇELTİK – AKGÖL PROJESİ Feyzullah PARLAK ( Planlama Başmüh. ) Metin PEKTAŞ.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
PLANLAMA VE PROJE FAALİYETLERİ
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
DEMO-VILLAGE Orda Bir Köy Var Demokrasiyle!
Coğrafi Bilgi Sistemlerinde
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
TDMS TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ Ali Gazi Hastane İşletmeciliği Uzmanı
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
İSMİN HALLERİ.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
CEBİRSEL İFADELERİ ÇARPANLARINA AYIRMA
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012
EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI
FOTOGRAMETRİ - I Sunu 3- 3 Eminnur Ayhan
Sunum transkripti:

DEVLET COĞRAFİ VERİ VE GÖRÜNTÜ MERKEZİ 7/04/2017 DEVLET COĞRAFİ VERİ VE GÖRÜNTÜ MERKEZİ

TAKDİM PLANI 1. Ülkemizde Uydu Görüntüsü Kullanımı 7/04/2017 TAKDİM PLANI 1. Ülkemizde Uydu Görüntüsü Kullanımı 2. Bilsat Araştırma Uydusu Projesi 3. Uydu Görüntüleri ile Hava Fotoğraflarının Karşılaştırılması 4. Devlet Coğrafi Veri ve Görüntü Merkezi 5. Katılımcıların Görüşleri

ÜLKEMİZDE UYDU GÖRÜNTÜSÜ KULLANIMI Orta çözünürlüklü uydu görüntüleri içerisinde yer alan Landsat-1 uydusu 1972 yılında uzaya gönderilmiş ve bunu, geçen 30 yıl içerisinde farklı çözünürlüklerde görüntüler sağlayan çok sayıda uydu takip etmiştir.

Harita Genel Komutanlığında; İlk kez 1989 yılında, 10 m. çözünürlüklü analog formdaki SPOT uydu görüntüleri kullanılarak 1:50.000 ölçekli topoğrafik harita üretimleri gerçekleştirilmiştir. Sonraki süreç içerisinde, sayısal formda SPOT uydu görüntüsü kullanımı yoğunlaşarak devam etmiştir.

Ayrıca; 1 m. çözünürlüklü pankromatik 4 m. çözünürlüklü çok bandlı IKONOS uydu görüntüleri kullanılarak büyük ölçekli ortofoto üretimleri de gerçekleştirilmektedir. zenginleştirilmiş (pan-sharpened)

Bunların dışında; Farklı amaçlarla ve kısıtlı miktarda Landsat-7 ETM görüntüleri de ivedi ihtiyaçlara çözüm oluşturabilmektedir.

Ülkemizde uydu görüntüleri; Hassas tarım teknikleri, Rekolte tahmini, Arazi kullanımı, Jeolojik analizler, Çevre izleme, Sismolojik çalışmalar gibi pek çok farklı alanda kullanılmaktadır.

Landsat-7 ETM tercih nedenleri; Görüntünün arazide kapladığı alan: 185 km x 185 km, Çözünürlüğü: 15 m.-60 m. (7 band) , Uygun fiyat.

Gölbaşı’nda kurulan Uydu Yer İstasyonunun faaliyete geçmesiyle birlikte, bazı belediyeler ile kamu kurumlarının coğrafi bilgi ihtiyaçlarının karşılanmasında, IKONOS uydu görüntülerinden yararlanıldığı da görülmektedir.

2. BİLSAT ARAŞTIRMA UYDUSU PROJESİ TÜBİTAK/ODTÜ-BİLTEN Enstitüsü tarafından geliştirilen ve Temmuz 2003’de Rusya’dan fırlatılması planlanan bir uzaktan algılama uydusudur. İngiltere’den teknoloji transferi ile gerçekleştirilmiştir.

Yörünge yüksekliği: 686 km. Ömrü: 15 yıl Çözünürlük: 27.6 m. (MS) - 12.6 m. (Pankromatik) Görüntünün kapsadığı alan: 56 km x 56 km (MS), 25 x 25 km (Pankromatik).

30º öne-arkaya, sağa-sola hareket ve stereo görüntüleme yeteneği de bulunmaktadır. Uydu üzerinde ayrıca ÇOBAN adı verilen ve tamamen Türkiye’de üretilen bir araştırma algılayıcısı da mevcuttur. 8 bandlı bu algılayıcı ile 120 m. çözünürlüğe sahip görüntüler alınabilecektir.

3. TİCARİ UYDU GÖRÜNTÜLERİ İLE HAVA FOTOĞRAFLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Yapılan araştırmalar; Yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinin kullanımının ulusal ve uluslararası resmi ve özel kuruluşlar tarafından desteklendiğini, Ancak bu verilerin günümüzde yersel ölçümler, klasik/sayısal haritalar ve hava fotoğrafları kadar yoğun bir şekilde kullanılmadığını göstermektedir.

Bunun en önemli nedeni olarak, uydu görüntüleri maliyetinin hava fotoğraflarına oranla daha yüksek olması gösterilmektedir.

Maliyete ek olarak; Uydu görüntülerinin işlenebilmesi için ilave yazılım ve bilgilere ihtiyaç duyulurken, Hava fotoğraflarında buna benzer ihtiyaçlara gerek bulunmamaktadır.

Önemli bir diğer sorun ise; Yeniden programlama ile uydu görüntü alım taleplerinin karşılanması için gereken sürenin uzun olmasıdır.

Sonuç olarak; Bir CBS’nin kurulması ve yaşatılması için gerekli olan hava fotoğrafı yada uydu görüntüsü gibi raster altlıkların, yurtiçi bölgelerde hava fotoğrafı, yurtdışı bölgelerde ise uydu görüntüleri ile karşılanmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.

4. DEVLET COĞRAFİ VERİ VE GÖRÜNTÜ MERKEZİ Uydu görüntülerinin; 1 m.-30 m. çözünürlük, Farklı görüntü boyutları ve satış fiyatları, Değişik amaçlar ile çeşitli birimler tarafından kullanım, özellikleri nedeni ile ulusal bazda bir koordinasyon merkezinin oluşturulması zorunlu görülmektedir.

Bu ihtiyaç, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün 20 Haziran 2002 tarihinde Genelkurmay Başkanlığına gönderdiği yazıda da vurgulanmış ve;

Bilgisayar teknolojisi ve uydu görüntüleri kullanımına dayalı çalışmalarda maliyetin yüksek olması, Coğrafi Bilgi Sistemleri konusunda çalışmaları bulunan kuruluşlar arasındaki veri alışverişinin daha elverişli şartlarda gerçekleştirilmesi,

Ülkemizin sınırlı kaynakları göz önünde tutularak, mevcut verilerin maddi yük getirmeksizin diğer kuruluşlarca da kullanılabilmesi için işbirliğine gidilmesi gerektiği ifade edilerek, uzaktan algılama çalışmaları ile ilgili verilerin, ihtiyaç duyan kuruluşların kullanımına açılması talep edilmiştir.

Genelkurmay Başkanlığının konuya ilişkin görüşleri ise; Kamu kurum ve kuruluşlarının uydu görüntüsü ihtiyaçlarının temini konusunda “Ulusal Veri Merkezi” oluşturulmasının, Görüntülerin bu merkez aracılığı ile Türkiye Cumhuriyeti için lisanslanarak temin edilmesinin ve kamu kurumlarının kullanımına açılmasının,

Söz konusu çalışmaların Temsilci Kurum Başkanlığı Harita Genel Komutanlığınca yürütülen “Türkiye Ulusal Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği (TUFUAB)” koordinesinde yürütülmesinin, uygun olacağı biçiminde ifade edilmiştir.

Bu kapsamda; 12 Aralık 2002 tarihinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ve Harita Genel Komutanlığı personelinin katılımıyla bir toplantı yapılmıştır. Toplantı sonucunda; Devlet Coğrafi Veri ve Görüntü Merkezi’nin oluşturulması, Bu suretle; kamu adına bir kez lisanslanarak temin edilen görüntülerin, farklı kurum ve kuruluşların kullanımına sunulabilmesi,

Temin edilen görüntüler ile bir arşiv oluşturulması, Aynı bölgelere ilişkin farklı tarihli arşiv görüntüleri ile değişim belirleme çalışmalarına olanak sağlanması, Kaynak yetersizliği nedeniyle güçlükle gerçekleştirilen bilimsel ve araştırma amaçlı çalışmaların desteklenmesi, uygun bir yaklaşım tarzı olarak benimsenmiştir.

Bu kapsamda dikkate alınması gereken problemler; Söz konusu merkezin finansman sorunları, Görüntü temininde önceliklerin tespiti, Kurumların görüntülere erişmesinde izlenecek yöntem ve erişim öncelikleri, Görüntü kullanımıyla elde edilen coğrafi ürünlerin müşterek kullanıma açılabilmesi.

Harita Genel Komutanlığı, bu konunun önemine ve gerekliliğine inanmakta, katılımcıların desteğine ihtiyaç duymaktadır.

K-Q TSE-EN-ISO 9001 AQAP-110