1  İç Denetinin Faaliyetinin Yürütülmesinde Karşılaşılan Sorunlar- Çözüm Önerileri T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

BELEDİYELERDE FAALİYET RAPORU
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
ORTADOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Ahmet Emre Öz Maliye Uzmanı 21 kasım 2013
Strateji Geliştirme Başkanlığı
HARCAMA YETKİLİSİ-GERÇEKLEŞTİRME GÖREVLİLERİ
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI.
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
Kamuda İç Denetimin Gelecek Stratejisi
SUNUM PLANI İç Kontrol Nedir? İç Kontrolün Amaçları ve Temel İlkeleri
İç Denetim.
İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Yrd. Doç. Dr. Fevzi ENGİN A.İ.B.Ü.İ.İ.B.F
5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Mali Sisteminde Gerçekleştirilen Yapısal Değişiklikler ve Üniversitemiz Açısından Yeni Mali Sistemin.
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Yerel Yönetimlerde İ ç Denetim Sisteminin Yapısal Sorunları.
KBS MALİ İSTATİSTİK UYGULAMASI
SAYED SAĞLIK SEMPOZYUMLARI
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
Kamu Harcama Süreci.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Gümrük Kontrolörleri Derneği Gümrük Kontrolörleri Başkanlığı
MUHASEBE EĞİTİMİ.
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
Hazırlayanlar: Ömer Faruk GÜLSOY Adile TUNÇER Nisa KARAKUM
GAP BÖLGESİ SEL PROJESİ YÖNLENDİRME KOMİTESİ TOPLANTISI
Mükelleflerin İzahat Talepleri
HARCAMA YETKİLİSİ Harcama yetkilisi kimdir?
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler.
KAMUDA İÇ DENETİM (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu)
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
İç Kontrol Nedir? İdarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin; - etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Personel Genel Müdürlüğü SAYI :B. 08. PGM
MALİ YÖNETİM VE KONTROL ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER VE HEDEFLER Mehmet BÜLBÜL Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı 1 Mayıs.
İdarede yatırım, harcamaya dönük işlemler varsa
olarak tanımlanmıştır.
KESİN HESAP.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
Harcama Yetkilileri.
Yeni Mali Yönetim ve Kontrol Sisteminde İç Kontrol ve Ön Mali Kontrol
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
10 ŞUBAT 2011 KAMU MALİYESİNDE KARAR ALMA VE PERFORMANS YÖNETİMİ PROJESİ ORGANİZASYON VE SÜREÇ PERFORMANS YÖNETİMİ 5. HAFTA GRUP ÇALIŞMASI.
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. Bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK ATİLLA BACAK İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM UZMANI.
İç Kontrol: İç kontrol, idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini,
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
Harcama Süreci VE ÖN MALİ KONTROL
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
HARCAMA.
1 T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI Cengiz ULUTAŞ İç Denetim Birimi Başkanı Nisan 2010.
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI sayılı Kanunun 35 inci Maddesi Uyarınca Geçici Kadro Tahsisi ile Mecburi Hizmet Yükümlülü.
MERKEZİ BÜTÇELEME SÜRECİNDEKİ DENETİM (İÇ DENETİM)
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TAŞINIR İŞLEMLER SERVİSİ GENEL HATLARIYLA TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ.
HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER.
Görev ve Sorumluluklar
Sunum transkripti:

1  İç Denetinin Faaliyetinin Yürütülmesinde Karşılaşılan Sorunlar- Çözüm Önerileri T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANLIĞI

2  “Değişmeyen tek şey değişimin kendisi… ”Herakleitos.” İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İç Denetim Birim Başkanlığı

2- İç denetim birimleri ile teftiş kurulları arasındaki görev ayrıştırmasının bir an önce yapılması gerekmektedir sayılı Kanunla kamu denetim sisteminde yapılan bu kapsamlı reform, haliyle mevcut teftiş kurallarının direnciyle karşılaşmıştır. Rol ve sorumlulukların açıkça tanımlanması sürecinin uzamasının muhtemel görev çakışmalarına /çatışmalarına sebebiyet vereceğine dair haklı endişelerimiz bulunmaktadır. Oysa, iç denetçiler ile müfettişlerin tecrübe ve gayretlerini sadece bulundukları kamu idaresine değer katma hedefine yönlendirmelerinin daha doğru olacağı kanaatindeyiz.

Şu an ülkemizde denetim uygulamalarında ikili bir yapı, yani aynı idarede hem teftiş kurulu hem de iç denetim birimi bulunmaktadır. Doğaldır ki, bir idarede aynı kapsamdaki bir iş, birden fazla birim tarafından yürütülmez. Nasıl ki bir bakanlıkta iki tane personel genel müdürlüğü olmaz ise aynı şekilde bir bakanlıkta aynı alan ve birimlere hitap eden iki ayrı denetim birimi olmaması gerekir. Aynı alan ve birimlere hitap ettiğini söyleyen iki ayrı denetim biriminin varlığı, aynı zamanda kaynak israfına da yol açacaktır.

Her ne kadar 5018 sayılı Kanun bundan böyle idarelerin iç işlem ve faaliyetlerine yönelik denetimin iç denetçiler tarafından yapılacağını açıkça hükme bağlasa da, teşkilat kanunlarının teftiş kurullarına yetki veren maddelerinde henüz bir değişiklik yapılmamış olmasının, bir kısım ihtilaflara yol açtığı görülmektedir.

5018 sayılı Kanun ve diğer mevzuatla sınırları çizilen iç denetim faaliyetlerinin kapsamına;  Disiplin ve ceza soruşturmaları ile  Kurum dışı işyeri, mükellef veya üçüncü kişi ve kuruluşlara dönük inceleme, denetleme ve soruşturma faaliyetleri (vergi incelemesi, sigorta denetimi gibi) girmemektedir. Sözü edilen bu iki husus uzmanlık gerektiren işlerdir ve bu görevleri yürütecek birimlere de idarelerde ihtiyaç bulunmaktadır. Çıkarılacak bir Kanunla, iç denetim birimleri ile teftiş kurulları arasında bu kapsamda bir görev ayrıştırması yapılabilir ve birbirlerini tamamlar nitelikte görev yürütmeleri sağlanabilir.

İç denetim birimleri ile teftiş kuralları arasındaki görev ayrıştırmasının açık ve hiçbir ihtilafa mahal vermeksizin yapılması aynı zamanda, ülkemizin AB’ne tam üyelik müzakerelerinin parçası olan “Mali Kontrol” başlıklı 32. Faslın bir konusudur. Bilindiği üzere anılan Fasıl, 26 Haziran 2007 tarihinde müzakereye açılmıştır. Bu kapsamda; son iki yılın AB Türkiye İlerleme Raporları ve 2008 yılı Ulusal Programının ilgili hükümlerine göz atmak faydalı olacaktır.

3-İç denetim birimi başkanlıkları, ilgili idarelerin teşkilat kanunlarında da gösterilmelidir Mevcut durumda; 5018 sayılı Kanunun 63 üncü maddesi hükmü uyarınca bakan veya müsteşar/başkan/genel müdürden alınan onaylarla idarelerde doğrudan üst yöneticiye bağlı iç denetim birimi başkanlıkları/iç denetim birimleri kurulmaktadır sayılı Kanunun 63 üncü maddesi hükmü uyarınca bakan veya müsteşar/başkan/genel müdürden alınan onaylarla idarelerde doğrudan üst yöneticiye bağlı iç denetim birimi başkanlıkları/iç denetim birimleri kurulmaktadır. Fakat şimdiye kadar hiçbir idarenin teşkilat kanununda buna paralel bir değişiklik yapılamamıştır.

Bu durum, idari bir onayla kurulan iç denetim birimi başkanlıklarının, teşkilat kanunlarında gösterilen birimler ile aynı nitelikte olup olmadığının sorgulanmasına yol açmakta ve sonuçta da bazı sorunların ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. İç denetim birimi başkanlıklarına idarelerin teşkilat kanunlarında ne şekilde yer verilmesinin uygun olacağına dair, İç Denetim Koordinasyon Kurulu tarafından 2008 yılı başında Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğüne bir yazı yazılmıştır.

İç denetim birimi başkanlıklarına teşkilat kanunlarında yer verilmemesi;  İdare içi yazışmalarda bir takım sorunlara,  iç denetim biriminin yönetiminden sorumlu başkanlara kadro ve ilave özlük hakkı verilememesine,  Birim yönetimlerinin yeterli seviyede etkin olamamasına yol açmaktadır. İç denetim birimi başkanlıklarının içinde bulunduğu bu durum, iç denetim faaliyetlerinin hızını ve kalitesini de olumsuz etkilemektedir.

Ayrıca Maliye Bakanlığı’nın belirlediği bütçeleme ilkeleriyle, iç denetim birimi başkanlıklarına kurumsal düzeyde bütçe verilebilmesini (iç denetim birimi başkanlarının harcama yetkilisi olabilmesini), ilgili iç denetim birimi başkanlıklarının teşkilat kanunlarında gösterilmesini zorunlu tutmaktadır. Halen iç denetim birimlerinin bütün harcamaları, özel kalem müdürlüklerinin bütçelerinden karşılanmaktadır. Bu durumun, iç denetim faaliyetlerinin bağımsızlığını ve etkinliğini olumsuz etkilemesinden endişe duyulmaktadır.

Mevcut Görev Alanları Müfettiş (Bakanlıkta) Kontrolör (Müsteşarlık ve Genel Müdürlükte) Denetmen (İl Müdürlüğünde) Soruşturma İnceleme ve diğer görevler Uygunluk Denetimi (İdari, Mali) İç Denetçi Sistem, Performans, Bilgi İşlem (Bakanlık ve diğer idarelerde)

 Denetim görevi ifa eden kamu görevlilerini (müfettis, iç denetçi, kontrolör ve  denetmen) kapsayan bir yasal degisiklige gidilerek 657 sayılı Devlet  Memurları Kanunda “denetim hizmetleri sınıfı” olusturularak, denetim  elemanlarının özlük haklarının belirli bir standarda kavusturulması,

 Geleneksel olarak iç denetçilerin performans açısından güvenli hissetmedikleri teknoloji, risk ve strateji alanlarına dair yetkinliklerinizi artırın.

15 İLGİ VE KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ