Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER."— Sunum transkripti:

1 HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

2 ÜST YÖNETİCİLER Bakanlıklarda Müsteşar,
Diğer kamu idarelerinde En Üst Yönetici, İl özel idarelerinde Vali, Belediyelerde Belediye Başkanıdır.

3 Üst Yöneticiler Harcama Yetkilileri Mali Hizmetler Birimi
5018 sayılı Kanunda belirtilen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinden Bakana karşı sorumludurlar. Bu sorumlulukların gereklerini; Harcama Yetkilileri Mali Hizmetler Birimi İç Denetçiler aracılığıyla yerine getirirler.

4 HARCAMA YETKİLİSİ Bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi, Ödenek gönderme belgesiyle ödenek verilen merkez dışı birimlerin en üst yöneticisidir.

5 HARCAMA BİRİMİ NEDİR? Kamu idaresi bütçesinde ödenek tahsis edilen,
Harcama yetkisi bulunan birimdir.

6 Harcama Talimatı Nedir?
Bir giderin idare adına geçici veya kesin olarak ödenebilmesi için; giderin konusunu, gerekçesini, yapılacak iş veya hizmetin süresini, hukuki dayanaklarını, tutarını, kullanılabilir ödeneğini, tertibini,

7 Harcama Talimatı Nedir?
gerçekleştirme usulü ile gerçekleştirmeyle görevli olanlara ilişkin bilgileri gösteren harcama yetkilisinin imzasını taşıyan belgedir. Harcama yetkilisinin harcama talimatı vermediği bir giderin idare bütçesinden ödenmesi mümkün değildir.

8 Harcama Yetkilisi Nasıl Belirlenir?
Bütçe sınıflandırması, harcama yetkilisini belirleyen temel unsurdur. Kurumsal sınıflandırmanın üçüncü ve dördüncü düzeyinde yer alan birimler, bütçeyle ödenek tahsis edilen harcama birimlerini, bu birimlerin en üst yöneticileri de harcama yetkilileri olacaktır.

9 İL ÖZEL İDAREİ KURUMSAL SINIFLANDIRMA ANAHTARI

10 Merkez Teşkilatı Harcama Yetkilileri Kimlerdir? (1)
Örnek: Başbakanlık ve Bakanlıklarda Teftiş Kurulu Başkanlığında Genel Müdürlüklerde Başkanlık Müstakil Daire Başkanlığında Müşavirlik Savunma Sekreterliği Kurul Başkanı Genel Müdür Başkan Daire Başkanı Müşavir Savunma Sekreteri

11 Merkez Teşkilatı Harcama Yetkilileri Kimlerdir?(2)
Örnek: Teşkilat Yapısı Müsteşarlık Düzeyinde Olanlar Genel Müdürlük Özel Kalem Müdürlüğü Kurul Başkanlığı Savunma Uzmanlığı Genel Müdür Özel Kalem Müdürü Kurul Başkanı Savunma Uzmanı Örnek: Teşkilat Yapısı Genel Müdürlük Düzeyinde Olanlar Müşavir Daire Başkanı Müdür Birim Amiri Müşavirlik Daire Başkanlığı Müdürlük Birim

12 Merkez Dışı Birimlerde (Taşrada) Harcama Yetkilileri Kimlerdir? (1)
Kamu idarelerinin merkez teşkilatı harcama yetkilileri merkez dışı birimlerine ödenek gönderme belgesi düzenlemek suretiyle ödenek gönderirler. Ödenek gönderme belgesiyle ödenek gönderilen merkez dışı birimlerin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir. ÖRNEK : Valilik ve İl Müdürlüklerinde Harcama Yetkilisi İllerde Cumhuriyet Baş Savcılığı Tarım İl Müdürlüğü Tarım İlçe Müdürlüğü Vali Cumhuriyet Başsavcısı İl Müdürü İlçe Müdürü

13 Merkez Dışı Birimlerde (Taşrada) Harcama Yetkilileri Kimlerdir?(2)
A Hastanesi Başhekimliği A Ceza ve Tevkifevi Müd. Orman Bölge Müdürlüğü Tapu Kadastro Müdürlüğü A Müze Müdürlüğü Dispanser, Sağlık Ocağı A İlköğretim Okulu Karayolları Bölge Müdürlüğü İl Milli Eğitim Müdürlüğü Nüfusu ve aşağı olan ilçelerde ve belediyelerde Malmüdürlükleri ve İlçe özel idarelerinde Hastane Başhekimi Ceza ve Tevkifevi Müd. Orman Bölge Müdürü Tapu Kadastro Müdürü Müdür Tabip Bölge Müdürü İl Milli Eğitim Müdürü Belediye Başkanı Kaymakam

14 Geçici Ayrılmalarda Harcama Yetkilisi Kim Olacak?
Kanuni izin, hastalık, geçici görev, disiplin cezası uygulaması, görevden uzaklaştırma ve benzeri nedenlerle geçici olarak görevden ayrılmalarda ilgili harcama biriminin harcama yetkilisi vekaleten görevlendirilen kişidir.

15 Harcama Yetkisi Nasıl Devredilir?
Merkez teşkilatı harcama yetkilileri bu yetkilerini yardımcılarına,yardımcısı olmayanlar ise hiyerarşik olarak bir alt kademedeki yöneticilere, Merkez dışı birimlerde ise bölge müdürleri veya eşdeğer yetkililer, il müdürleri veya eşdeğer yetkililer ile nüfusu ’i aşan ilçelerin ilçe müdürleri  veya eşdeğer yetkililer harcama yetkilerini yardımcılarına, Belediye ve il özel idareleri ile bunlara bağlı idarelerin harcama yetkilileri bu yetkilerini yardımcılarına, yardımcısı olmayanlar ise hiyerarşik olarak bir alt kademedeki yöneticilere, kısmen veya tamamen devredebilirler.

16 Yetki Devri Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?(1)
Her bir harcama işlemi itibarıyla; Mal ve hizmet alımlarında iki yüz elli bin Yeni Türk Lirasını, Yapım işlerinde ise bir milyon Yeni Türk Lirasını aşan harcamalara ilişkin harcama yetkisi hiçbir şekilde devredilemez. Yetki devri yazılı olmak zorundadır. Devredilen yetkinin sınırları açıkça belirlenmelidir. Bu sınır parasal bir sınır olabileceği gibi konu itibariyle de olabilir.

17 Yetki Devri Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir? (2)
Harcama yetkisinin devredilmesi, yetkiyi devredenin idari sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Merkez teşkilatında harcama yetkisinin devri ve bu yetkinin geri alınması üst yöneticiye, mali hizmetler birimine ve muhasebe yetkilisine; Merkez dışı birimlerde ise mali hizmetler birimine ve muhasebe yetkilisine yazılı olarak bildirilmelidir.

18 Birleşemeyecek Görevler
Harcama yetkilisi ve muhasebe yetkilisi görevi aynı kişide birleşemez. Mali hizmetler biriminde ön mali kontrol görevini yürütenler mali işlem sürecinde görev alamazlar.

19 İhale Yetkilisi Kimdir?
İdarenin, ihale ve harcama yapma yetki ve sorumluluğuna sahip kişi ve kurullar ile usulüne uygun olarak yetki devri yapılmış görevlilerdir. 5018 sayılı Kanunun 31 inci maddesinde harcama yetkilisi “Bütçeyle ödenek tahsis edilen harcama birimlerinin en üst yöneticisi” olarak tanımlanmıştır. Buna göre,İhale yetkilisinin ilgili mevzuatında özel olarak belirlendiği haller dışında, 5018 sayılı Kanunun 31 inci maddesi uyarınca belirlenmiş bulunan harcama yetkilileri aynı zamanda ihale yetkilisidir.

20 Destek Hizmetleri(1) Alım, satım, yapım, kiralama, kiraya verme, bakım-onarım ve benzeri malî işlemlerden; idarenin tamamını ilgilendirenler destek hizmetlerini yürüten birim, sadece harcama birimlerini ilgilendirenler ise harcama birimleri tarafından gerçekleştirilir. Ancak, harcama yetkililiği görevi uhdesinde kalmak şartıyla, harcama birimlerinin talebi ve üst yöneticinin onayıyla bu işlemler destek hizmetlerini yürüten birim tarafından yapılabilir. (Md. 60/2)

21 Destek Hizmetleri(2) Harcama yetkilileri, ilgili mevzuatı uyarınca ihale usulleriyle yapılacak mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin ihale işlemlerine ilişkin olarak, ihale yetkisiyle sınırlı olmak üzere harcama yetkilerini, üst yöneticiden onay almak suretiyle, idarenin destek hizmetlerini yürüten birim yöneticilerine devredebilirler. Bu durumda, ihale onay belgesinin düzenlenmesinden sözleşmenin imzalanmasına kadar geçen süreçteki tüm ihale işlemlerine ilişkin ihale yetkisi destek hizmetleri birim yöneticisi tarafından kullanılacaktır.

22 İZİN VE ONAY İlgili mevzuatı uyarınca, bakan, üst yönetici, yetkili kurul, komisyon ve benzeri yetkili kişi veya kurulların önceden izin veya onayına tabi tutulmuş olan ve sonucunda mali işlem yapılması gereken hallerde, söz konusu izin veya onaylar harcama süreci başlamadan önce alınacaktır. DİĞER TARAFTAN, İÇ KONTROL VE ÖN MALİ KONTROL ALANINDAKİ GÖZETİM GÖREVİ ÇERÇEVESİNDE, BAKAN VE ÜST YÖNETİCİLER, BAZI MALİ İŞLEMLERİ, İŞLEM SÜRECİNE BAŞLANILMADAN ÖNCE ÖN İZİNLERİNE TABİ TUTABİLİRLER.

23 Harcama Yetkilisinin Görev Yetki ve Sorumlulukları Nelerdir? (1)
Harcama talimatı vermek.(Md.32) Ödenek üstü olmamak üzere Bütçede öngörülen ödenekleri kadar veya ödenek gönderme belgesiyle tahsis edilen ödenek tutarında harcama yapmak.(Md.26-Md.31) Birim faaliyet raporunu hazırlamak ve üst yöneticiye vermek (Md.41)

24 Harcama Yetkilisinin Görev Yetki ve Sorumlulukları Nelerdir? (1)
Ön Mali Kontrol sürecinin yönetim sorumluluğu çerçevesinde gerçekleştirilmesini sağlamak.(Md.58) Ödeme emri belgesini imzalamak.(Md. 33) Gerçekleştirme görevlilerini belirlemek.

25 Harcama Yetkilisinin Görev Yetki ve Sorumlulukları Nelerdir? (2)
HARCAMA YETKİLİLERİ Harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına Kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun olmasından Ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından ve Kanun çerçevesinde yapılması gereken diğer işlemlerden SORUMLUDUR.


"HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları