DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAĞIMSIZ DENETİM AÇISINDAN KOBİ’LER İÇİN TFRS STANDARTI
Advertisements

TC. BAÜ Sındırgı MYO Öğr.Gör.Suat KARA
YAPTIRIMLAR Ticaret sicili müdürlerinin süresi içinde tescil başvurusunda bulunmayan kişilere veya tescil başvurusunda gerçeği tam olarak yansıtmayan,
Yeni TTK ve Bağımsız Denetim Alanına Getirdikleri
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
İŞLETME - MUHASEBE Naim DENİZ.
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
OSB’LER İÇİN FİNANSAL TABLOLAR
YENİ TTK’NIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI
TARİHİNDE YAYIMLANIP, TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN 6102 SAYILI YENİ TÜRK TİCARET KANUNUN GETİRDİKLERİ.
GENEL MUHASEBE I İşletmenin Dili: MUHASEBE
 TÜRK TİCARET KANUNU (TTK) TASARISI’NDA DENETİM VE DENETÇİLİK MESLEKTE YENİ BİR BOYUT: BAĞIMSIZ DENETİM İSTANBUL, 2 ŞUBAT 2009.
Muhasebe Meslek Mensubunun Gündemi: 6102 Sayılı TTK’nın Getirdikleri ve Yapılması Gerekenler Prof. Dr. Cemal İBİŞ Marmara Üniversitesi Adana, 17 Ocak 2012.
YENİ (6102 Sayılı) TTK’DA FİNANSAL RAPORLAMA
TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İLK UYGULAMASI
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL AÇIKLAMALAR
KUR DEĞİŞİMİNİN ETKİLERİ
Bağımsız Denetim : Finansal Tabloların önceden belirlenmiş muhasebe ve raporlama kriterlerine (muhasebe standartları) uygun bir biçimde hazırlanıp hazırlanmadığının.
HAZIRLAYAN: TANER KAYA
ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖNEMİ VE UYGULANABİLİRLİĞİ
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
SMMM Hasan Önder GÜVEN 1983 yılı İzmir doğumlu, İlk ve Orta Öğretimini Ankara’da tamamladıktan sonra 2005 Yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonomi Bölümünden.
KOMANDİT ŞİRKET Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
SERMAYE PİYASASI HUKUKUNA GİRİŞ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
YENİ TTK KAPSAMINDA TÜRMOB DENETİM EĞİTİMİ PROJESİ
YALOVA MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE ve VERGİ BÖLÜMÜ
IAS-1 Finansal Tabloların Sunumu
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
Prof.Dr. İbrahim LAZOL DAÜ-2012
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
Yrd. Doç. Dr. Serkan TERZİ, SMMM
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
İŞTİRAKLER VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ Prof. Dr. İbrahim Lazol DAÜ- 2012
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
Muhasebe yardımcı elemanı; kişi, kurum ve kuruluşlarla ilgili yasal defterlerle belgeler hakkında bilgi sahibi olan, bu belgelerle muhasebede kullanılan.
TİCARİ İŞLETME HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
GENEL MUHASEBE Prof. Dr. A.Vecdi CAN.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
MERSİN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARININ İLK UYGULAMASI TFRS – 1 Denetim ve Muhasebe Standartları Komitesi.
TEMEL MALİ TABLOLAR.
ŞİRKETLER VE YÖNETİCİLERİ İÇİN YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ÖZET AÇIKLAMALAR SMMM DİNÇER BAYDAR Yeni TTK ‘nın Türk iş hayatına getirmiş olduğu yenilikleri.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Burhan ERAY SMMM. VI – Ticari işletme ile ilgili birleşme ve tür değiştirme MADDE 194- (1) Bir ticari işletme, bir ticaret şirketiyle, onun tarafından.
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ POLATLI SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS, BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ MALİYE PROGRAMI.
REKABET KURUMU TANITIM SUNUMU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
MİMARLIK BÖLÜMÜNE HOŞGELDİNİZ
MUHASEBEDE KULLANILAN FİNANSAL TABLOLAR
TEK DÜZEN HESAP PLANI PROF. DR. METİN SABAN YRD. DOÇ. DR. HAKAN VARGÜN
5411 BANKACILIK KANUNU Doç. Dr. Adalet HAZAR.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
TMS 7 NAKİT AKIŞ TABLOSU SMMM SELAHATTİN ŞAHİN.
YEMİNLİ MALİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ
FİNANSAL ANALİZ.
BİLANÇO VE UYGULAMALARI
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
V. MUHASEBE UZMANLIĞI KONGRESİ BAĞIMSIZ DENETİM VE VERGİ AKIN AKBULUT E. Baş Hesap Uzmanı , İstanbul.
İŞLETMELERDE BİLGİ VE ÖLÇME SİSTEMİ: MUHASEBE
İŞLETME FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ TANITIMI
Sunum transkripti:

DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe ve Kontrol Bölümünden 1988 yılında mezun oldu. Aynı yıl Varna İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin Muhasebe ve Kontrol Bölümünü kazandı yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine yatay geçiş yaptı ve 1993 yılında mezun oldu yılında aynı üniversitede araştırma görevlisi oldu yılında Sosyal Bilimler Enstitüsünde Muhasebe Yüksek Lisans programını, 2001 yılında da aynı Enstitünün Muhasebe - Finansman Doktora programını tamamladı yılında Yardımcı Doçent, 2009 yılında da Doçent unvanını alan Yıldız AYANOĞLU halen Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Doç. Dr.Yıldız AYANOĞLU Türkiye Muhasebe Standartlarına Şirketlerin Hazırlık Dönemi ve Beklentiler Neden bu kadar büyük bir değişiklik yapıldı? Neden Muhasebe Standartlarına ihtiyaç duyuldu? Ne zaman yürürlüğe girecek? Kimler uygulayacak? Neler değişti? Değişiklikleri uygulamayanlar hakkında yasal yaptırımlar neler olacak? SONUÇ: Değişikliklere şirketler nasıl uyum sağlayacak?

Neden Bu Kadar Büyük Bir Değişiklik Yapıldı? Türk Ticaret Kanunu’nun genel gerekçesinde bir ülkenin, sermaye ve kredi piyasalarının, uluslararası piyasaların bir parçası olabilmesi; ülkenin yabancı sermayeyi çekebilmesi, rekabet piyasasında güç olarak yer alabilmesi için, tam şeffaflığa dayalı, Uluslararası Muhasebe Standartları’na göre çıkarılmış finansal tablolara ihtiyacı olduğu belirtilmiştir. Kanunda da bu tür yeniliklere yönelik gerekli değişiklikler yapılmıştır.

Gerçeğe Uygun İhtiyaca Uygun Tarafsız Karşılaştırılabilir Tutarlı Anlaşılabilir Zamanında Sunulmuş Güvenilir Finansal Bilgiye Olan İhtiyaç  Ortak Raporlama Dili Muhasebe Standartlarına Neden İhtiyaç Duyuldu?

Ne Zaman Yürürlüğe Girecek? Uygulamanın Başlaması: (Md. 1534) Tüm İşletmeler – Kayıt Düzeni ve Finansal Raporlama * Büyük Şirketler – TMS * KOBİ’ler – KOBİ TFRS Tüm Sermaye Şirketleri - Denetim * Büyük Şirketler – Denetim Şirketi * KOBİ’ler – SMMM / YMM

Kimler Uygulayacak? DEFTER TUTMA (TTK AÇISINDAN) ESNAFTACİR TMS/TFRS Bankalar Sigorta Şirketleri Halka Açık Şirketler Büyük Sermaye Şirketleri KOBİ TFRS Büyük ölçekli Şahıs Şirketleri Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler

HEDEF KİTLE: Yatırımcılar, Borç Ve Kredi Verenler DEĞERLEME ÖLÇÜLERİ: Gerçeğe Uygun Değer FİNANSAL RAPORLARIN SAYISI VE İÇERİĞİ *Finansal Durum Tablosu (Bilanço) *Kapsamlı Gelir Tablosu *Nakit Akış Tablosu *Özkaynak Değişim Tablosu *Açıklamalar ve Dipnotlar Neler Değişecek ?

Değişiklikleri Uygulamayanlar Hakkında Yasal Yaptırımlar Neler Olacak? TTK’nun 64 ila 88’inci madde hükümlerine tabi gerçek ve tüzel kişiler; * Gerek ticari defterlerini tutarken, * Gerek münferit ve konsolide finansal tablolarını düzenlerken, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından yayımlanan, Türkiye Muhasebe Standartlarına, Kavramsal çerçevede yer alan muhasebe ilkelerine ve bunların ayrılmaz parçası olan yorumlara aynen uymak zorundadırlar. Buna aykırı hareket edenlerin yüz günden üç yüz güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştür.

Değişikliklere Şirketler Nasıl Uyum Sağlayacak? 1. Şirketler, şeffaf ve rekabetçi bir ekonomi düzenine hazır hale gelmelidir. 2. Evrensel muhasebe standartlarına uyarlanmış Türkiye Muhasebe Standartlarının hayata geçirilmesi için, şirketin muhasebe düzeninin ve teknik altyapısının bu yeni düzene uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir. 3. Sermaye şirketi kuranlar, şirketin kuruluşundan tasfiyesine değin şeffaflaşma ve dürüst resim verme ilkesinin şirkete egemen olacağının bilinciyle hareket etmelidir.

4. Ortaklar ve yöneticiyle şirketin ilişkisi, Yeni TTK’nun getirdiği kurallar ışığında gözden geçirilmelidir: Ortaklar cari hesabı ve yönetici cari hesapları en kısa sürede tasfiye edilmeli ve kanunun izin verdiği düzeye indirgenmelidir. 5. Yeni sistemde uzman hukukçuların, mali uzmanların, profesyonel yöneticilerin etkin işbirliği sağlanmalı ve bu işbirliğinin ürünleri,şirketin yönetim süreçlerine somut olarak yansıtılmalıdır.