Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YEMİNLİ MALİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YEMİNLİ MALİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ"— Sunum transkripti:

1 YEMİNLİ MALİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ
Mahmut Bülent YILDIRIM

2 MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU İLE HUKUKİ BİR YAPIYA KAVUŞMUŞTUR.

3 MESLEĞİN KONUSU A) Muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin konusu: Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin; a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak. b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak. c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak. Yukarıda sayılan işleri; bir işyerine bağlı olmaksızın yapanlara serbest muhasebeci mali müşavir denir.

4 BEYANNAME VERME 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu uyarınca çıkarılan tebliğlere göre belirlenen aktif büyüklük ile net satış tutarı ölçüleri şartı aranılmaksızın; muhasebeye ilişkin işlemleri, işletmede bağımlı olarak çalışan ve 3568 sayılı Kanuna göre ruhsat almış bulunan meslek mensupları tarafından yerine getirilenler ile herhangi bir hadde ve sınırlamaya tabi olmaksızın, yeminli mali müşavirlerle tam tasdik sözleşmesi imzalamış olan mükelleflerin bağlı bulundukları vergi dairesinden kullanıcı kodu, parola ve şifre alarak beyannamelerini elektronik ortamda kendilerinin gönderebilecekleri açıklanmıştır.

5 SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİR OLABİLMENİN ÖZEL ŞARTLARI
A) Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için aşağıdaki özel şartlar aranır. a) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisansüstü seviyesinde diploma almış olmak. b) Staj Kabul Sınavında başarılı olmak c) En az üç yıl staj yapmış olmak. d)  Serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavını kazanmış olmak. e) Serbest muhasebeci mali müşavirlik ruhsatını almış olmak.

6 SMMM STAJI -SMMM Stajı; Bağımsız çalışan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavir yanında veya bunların denetiminde şirketlerde yapılır. -Staja başlama sınavını kazananlar en geç 2 yıl içinde staja başlamak zorundadır. -TESMER yönetim kurulunda alınan karar gereğince Yüksek lisans mezuniyetlerini belgeleyenlerin staj sürelerinin 1 yıl kısalmasına, Doktora mezuniyetlerini belgeleyenlerin staj sürelerinin 18 ay kısalmasına karar verilmiştir.

7 STAJDAN SAYILAN HALLER
1)Vergi İnceleme Elemanları 2)Hazine Müsteşarlığı Denetim Elemanları ile Bankaları Denetlemekle Yetkililer 3)SPK Denetim Elemanları 4)Başbakanlık Müfettişleri 5)Maliye Bakanlığı Kontrolörleri 6)Sanayi Bakanlığı Müfettişleri 7)Vergi Hakimleri 8)Öğretim Üyesi, Öğretim Görevlisi veya Araştırma Görevlileri

8 STAJA BAŞLAMA DEĞERLENDİRMESİ SINAV KONULARI
Genel Kültür ve Yetenek * Türkçe * Matematik * Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

9 Alan Bilgisi Muhasebe ve Denetim, Ekonomi ve Maliye Hukuk
Genel Kültür ve Yetenek %20 Alan Bilgisi %80 ağırlıktadır. 100 üzerinden 60 puan alınmalıdır.

10 Soruların Dağılımı Genel Kültür Türkçe – 7 Matematik – 8
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi – 5 Yabancı Dil – 10

11 Soruların Dağılımı Alan Bilgisi Finansal Muhasebe – 26
Maliyet Muhasebesi – 8 Mali Tablolar Analizi – 8 Denetim – 16 Ekonomi – 6 Maliye – 6 Meslek Hukuku – 6 İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku – 6 Vergi Hukuku – 6 Ticaret Hukuku – 6 Borçlar Hukuku – 6

12 Sınava Kaç Defa Girlebilir
Staja Başlama Sınavı: Staj için başvurduğunuz dönemden itibaren 3 yıl içinde sınavı kazanmak zorunluluğu vardır. 3 yılın sonunda başarısız olmanız halinde, dosyanız iptal edilmektedir. Yeniden başvuru için, yeni dosya açtırmanız gerekmektedir. Yeterlik Sınavı: SMMM yeterlilik sınavı 7 dersten oluşur. Her dersin geçme notu 50 puandır. Ancak tüm derslerin ortalamasının 60 puan olması gerekir. Sınav hakkı her ders için 2 yıldır. Stajlarını tamamlayan adayların, staj bitim tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde açılan sınavlara katılmaları gerekmektedir. Adayların sınav süreleri katıldıkları ilk sınav tarihinden itibaren başlar. 3 yıl içinde açılacak tüm sınavlara girebilirler. Sınav haklarınızı, ilk sınavın açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl içinde kullanmanız gerekmektedir. Sınav haklarınızın tamamını kullanmanız ve başarısız olmanız halinde veya süresi içerisinde kullanmamanız durumunda, 6 aylık bekleme dönemi sonunda yeniden sınav dosyası alarak sınavlara bütün derslerden katılabilirsiniz.

13 SMMM Yeterlik Sınav Konuları
Finansal Muhasebe Mali Tablolar Analizi Meslek Hukuku Muhasebe Denetimi Maliyet Muhasebesi Vergi Hukuku Genel Hukuk SPK (Sermaye Piyasası) Mevzuatı. Bu ders son sınavlarda eklendi, öncesinde yoktu. NOT: Sınav Yazılı Yapılır.

14 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ
Kişi ve şirketlere ait işletmelerin muhasebe sistemlerini kuran, geliştiren; muhasebe, finans ve mali (para ile ilgili) konularda belgelere dayanarak inceleme ve denetim yapan, mali tabloların ve beyannamelerin yasa ve yönetmelik hükümleri, muhasebe prensipleri ile muhasebe standartlarına uygunluğunu ve hesapların denetim standartlarına göre incelendiğini onaylayan kişidir. (Yeminli Mali Müşavirler defter tutamazlar.)

15 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ
-Kurumlar Vergisi Tam Tasdik -KDV İadeleri -Özel Amaçlı Raporlar -Vergiden İstisna Edilmiş İşlemlerin Raporlanması -Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin Gayrimenkul Satışları -Kurumlarda Sermaye Ödendiğinin Raporlanması -Danışmanlık İşlemleri -Bilirkişilik

16 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR OLABİLMENİN ÖZEL ŞARTLARI
a) En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak, b) Yeminli mali müşavirlik sınavını vermiş olmak, c) Yeminli mali müşavir ruhsatını almış olmak, şartları aranır.

17 10 Yıllık Süreden Sayılan Haller
a) Vergi İnceleme Elemanları(Kamuda, Mali İşlerde,YMM veya SMMM şirketlerinde) b) SMMM lerin bağımlı çalışmaları c) Öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri

18 YMM Sınav Konuları 1) İleri Düzeyde Finansal Muhasebe,
2) Finansal Yönetim, 3) Yönetim Muhasebesi, 4) Denetim, Raporlama ve Meslek Hukuku, 5) Revizyon, 6) Vergi Tekniği, 7) Gelir Üzerinden Alınan Vergiler, 8) Harcama ve Servet Üzerinden Alınan Vergiler, 9) Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı, 10) Sermaye Piyasası Mevzuatı.

19 YMM Sınavı Yeminli Mali Müşavirlik sınavında başarılı sayılmak
için sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması şartıyla, alınan notların aritmetik ortalamasının en az 65 olması gerekir. Yeminli Mali Müşavirlik sınavına, ilk sınav tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde yılda 3 kez açılacak tüm sınavlara girebilirler. Sınav süresi hiç bir nedenle uzatılamaz.

20 TEŞEKKÜRLER


"YEMİNLİ MALİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları