Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLANÇO VE UYGULAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLANÇO VE UYGULAMALARI"— Sunum transkripti:

1 BİLANÇO VE UYGULAMALARI
Hazırlayan ; HÜLYA OCAK

2 BİLANÇO: Bilânço işletmenin mali resmini gösteren bir listedir.
Bilânçonun şekli bazen bir tablo bazen bir rapor halini alabilir. Önemli olan hazırlanacak listenin standartlara uygun olmasıdır. Bilânçonun topluma bilgi akışında önemli bir işlevi vardır.

3 Bilânçonun Üç Unsuru Vardır:
Bilanço kelimesi Bilanço tarihi İşletmenin adı veya ticaret ünvanı

4 Bilânço İlkeleri Varlıklara İlişkin İlkeler Kaynaklara İlişkin İlkeler
Özkaynaklara İlişkin İlkeler

5 Bilânçonun Biçimsel Yapısı:

6 Bilânçonun Temel Denkliği
Bilânçoda her varlığın mutlaka bir kaynağı vardır. Varlık ve kaynak toplamları mutlaka birbirine eşit olmalıdır. Buna bilanço temel denkliği denir. VARLIKLAR = KAYNAKLAR (AKTİF) (PASİF)

7

8 Bilançonun Yapısı

9

10 Varlık Kavramı Ve Unsurları
İşletmenin sahip olduğu, para ile ifade edilebilen değerlere varlık denir. İşletmenin nakit parası Bankadaki parası Bina, demirbaş, taşıt, makine, mal Alacak ve hakları işletmenin varlıklarıdır.

11 Varlıklar Bilânçoda İki Başlık Altında İncelenir :
Dönen Varlıklar Nakit olarak işletme kasasında ya da bankada tutulan paralar Bir yıl veya daha kısa süre içinde paraya çevrilebilecek değerler dönen varlıklar grubunda yer alır. Duran Varlıklar Bir yıl içinde elden çıkarılması düşünülmeyen değerler Faydaları bir yıl içinde tükenmeyecek varlıklar duran grubuna girer.

12 Kaynak Kavramı Ve Unsurları
İşletme varlıklarının işletmeye kimler tarafından sağlandığını ifade eden kavrama kaynak denir. Varlıklar iki kaynaktan elde edilebilir. Bunlardan biri sermaye diğeri de borçtur.

13 Kaynaklar Üç Başlık Altında Toplanır:
Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar Bir yıl ya da daha kısa süre içinde ödenmesi gereken borçlar bu grupta yer alır. Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar Bir yıldan daha uzun sürede ödenecek borçlar bu grupta yer alır. Özkaynaklar İşletme sahip ve ortaklarının işletmeye koydukları sermaye ve benzeri kaynaklar bu grupta yer alır.

14 Varlık ve Kaynakların Eşitliği
DÖNEN VARLIKLAR KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR = UZUN VADELİ YABANCI DURAN VARLIKLAR ÖZ KAYNAKLAR örnek

15 Varlık Ve Kaynaklardaki Değişmelerin Bilânçoda İzlenmesi
İşletme faaliyetlerini sürdürürken yapılan işlemler nedeniyle varlık ve kaynaklarında sürekli değişimler olur. Değişimlere neden olan bu işlemlere muhasebe işlemleri denir. Ancak yapılan tüm işlemler, varlık ve kaynak değişimleri bilânço temel denkliğini bozmaz. Eğer eşitlik sağlanamıyorsa bir hata yapılmıştır.

16 Dinlediğiniz için teşekkür ederiz… 

17 Geri dön


"BİLANÇO VE UYGULAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları