Vergi Teşvikleri – Hesap Verebilirliğin Sağlanması Visa Paajanen/NAOF 4.10.2011.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uluslararası örnekler; İsveç Visa Paajanen,
Advertisements

3. Hafta: Kurumların raporları & izlemesi
Danışman, Sonuç Yönetimi
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
BÜTÇE REFORMU YOLUYLA SİSTEMLİ HÜKÜMET REFORMUNA ULAŞMA Fransa Örneği
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarınca Düzenlenecek Mali Tablolar Hangileridir? 1 – Mizan 2- Bilanço 3- Gelir Tablosu.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
Bakanlık Seviyesinde Hesap Verebilirlik
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
MALİYE SGB.NET Maliye Bakanlığı- SGB-Bilgi Paylaştıkça Çoğalır-2009.
Ahmet Emre Öz Maliye Uzmanı 21 kasım 2013
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Strateji Geliştirme Başkanlığı
GELENEKSEL KAMU YÖNETİMİ ANLAYIŞI
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
Küresel Kriz Sonrası Kamu Ekonomisinde Yeni Eğilimler ve Beklentiler 5. İZMİR İKTİSAT KONGRESİ İzmir, 31 Ekim 2013 HH Erhan USTA Müsteşar Yardımcısı
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
Kaynak Geliştirme ve STK’lara Yönelik Hibe Programları (AB ve KA Tecrübeleri) Tayyar Doğan Planlama Uzmanı Kalkınma Bakanlığı.
5. GÜN Değerlendirme ve İzleme Süreci Örnekleri  1)Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı sektöründe yapılan değerlendirmeler ve hesap verebilirlik arasındaki.
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Kurum ve Süreç Performans.
Başbakanlık Proje Grubu Ankara 3 Şubat Mevzuat Merkezî yönetim bütçe kanununda; yılı ve izleyen iki yılın gelir ve gider tahminleri, varsa bütçe.
Performans yönetiminin durumu Visa Paajanen/UDK
Hazırlayanlar: Ömer Faruk GÜLSOY Adile TUNÇER Nisa KARAKUM
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama
Mapsec İsveç’te Performans Yönetimi Allan Gustafsson Ankara, 10 Ocak 2005.
BÜTÇE AÇIKLARI.
BÜTÇE HAKKI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ
Hesap verebilirlik kavramı Visa Paajanen Finlaniya Ulusal denetim Ofisi
Kurumsal Performansın Değerlendirilmesi
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
1 Mali Politika Denetimi Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu (UDK) Visa Paajanen
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Hesap Verebilirlik – Performans.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
Politika programları Visa Paajanen, Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Sonuçlar (hesap verebilirliğin sonuçları) Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Uluslararası deneyimler, Fransa Visa Paajanen,
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
T.C. BAŞBAKANLIK Hazine Müsteşarlığı TÜRKİYE İÇİN ÇOK YILLI HARCAMA ÇERÇEVESİNİN TASARLANMASI.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
Finlandiya’da raporlama sistemi ve denetim Visa Paajanen.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
Başbakanlık Proje Grubu Ankara 3 Şubat Mevzuat Kanun, kalkınma planları ile ilgili yatırımlar veya bir yıldan fazla sürecek iş ve hizmetler için.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Performans Denetimi – Sosyal etkililiğe ilişkin bilgiler Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu.
Proje Adı : Mali Performansa Genel Bakış Bölüm Adı : Sunanın Adı:
Erdemir Grubu İç Denetim Sistemi 9 Mayıs 2015.
Hizmetlerimiz Enerji Üretim Projeleri Kapsamında Danışmanlık ve Denetim Hizmeti Verilebilecek İş ve İşlemler; EPDK nezdinde Enerji üretimi için önlisans/lisans.
MALİYE BAKANLIĞI BÜTÜNLEŞİK PORTAL PROJESİ T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı.
BÜTÇE NEDİR 1. Bütçe: Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir.
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
Devlet Muhasebe Standartları
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ HİBE PROGRAMI
EĞİTİM FİNANSMANI ve OKULDA KAYNAK YÖNETİMİ
FAALİYET RAPORUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
STRATEJİK PLANLAMA VE YENİ KAMU YÖNETİM ANLAYIŞI
Şirket Adı Mali Performansa Genel Bakış
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
Sunum transkripti:

Vergi Teşvikleri – Hesap Verebilirliğin Sağlanması Visa Paajanen/NAOF

2 Denetimin geçmişi Etkinlik denetim projesi (Sonbahar 2004) Projenin hedefleri : - etkinlik hakkında denetim bilgisi nasıl üretilecek ve Parlamento’ya ilgili denetim bilgisi nasıl sağlanacak

3 Denetimin İçeriği DENETİM SORUSU: - Vergi teşvikleri bağlamında hesap verebilirlik nasıl sağlanıyor? (şeffaflık konusu)

4 Bulgular: + birçok durumda vergi teşviklerinin etkisi doğrudan gelir aktarımından daha fazla. +vergi teşvikleri yasal önerilerinin hazırlanması daha iyi duruma geldi. + hazırlık aşamasındaki etkililik değerlendirmeleri gelişti. + bazı başka politika araçlarının araştırıldığı vergi teşvik yasası önerileri mevcut. İki farklı (vergi teşviki ve doğrudan destek) aracın aynı anda test edildiği örnekler de var. Hükümetin yıllık bütçe önerisiyle açık bir bağlantısı yok. - Gerçekleşen (ex post) etkililik değerlendirmeleri sistematik değil ve çok nadiren yapılıyor.

5 Bulgular: - Son altı yılda vergi teşvik miktarlarını gösteren raporlar azaldı  şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlanması zayıfladı. - Vergi teşvikleriyle harcama limitleriyle oynama teşebbüsleri var  harcama limitleri anlamını yitiriyor (vergi teşvik yasalarının sayısı belirgin şekilde artıyor ama miktarında çok az artış var.) - İlk baştaki sorun ortadan kalksa bile vergi teşvikleri uygulanmaya devam ediliyor. - Vergi teşviklerinin miktarını önceden tahmin etmek genellikle zordur. - Vergi teşviklerinin tahsisi genellikle zordur.

6 Bulgular: Vergi teşvikleri doğrudan destek ile aynı rolde kullanılıyor (enerji vergilerinin tarım alanında yeniden kullanılması) Orman vergileri: yanlış yönlendirici muhasebe yöntemleri Hanehalkının ev borçlarının faizinin azaltılması: ne tür kredilerin (kredilerin amaçları) bu indirimlerden yararlanacağını kontrol etmek zor.

7 Tavsiyeler: Hükümet Bütçesinde ve operasyonel ve finansal planlarda performans hedefleri sunulurken vergi teşvikleri daha iyi göz önünde bulundurulmalıdır. Vergi teşvik yasaları da bütçe yasaları gibi aynı kural ve ilkelere göre yürürlüğe konmalıdır. Vergi teşvikleri, bütçe hibeleriyle aynı sistemde kullanılmalıdır. Vergi teşvikleri her bütçe başlığı için tahsis edilmelidir. Operasyonların etkinliği ve performansı ve vergi teşviklerinin finansmanı bütçe hibeleri gibi değerlendirilmelidir.

8 Tavsiyeler: Maliyet-etkinlik ve operasyonel performansın yıllık değerlendirmesi Hükümetin harcama limitleri kararlarında vergi teşvikleri de dikkate alınmalıdır. Yeni vergi teşvikleri planlanırken hedefleri açıkça ifade edilmelidir. Vergi teşviklerini planlarken bunların etkileri diğer politika araçlarının etkileriyle karşılaştırılmalıdır. (örneğin doğrudan destek) “İyi Uygulama” Ev işlerinde işgücü maliyetlerinin düşürülmesini sınırlandırılması

9 Hesap verebilirlik süreci Denetim parlamentoda yapılıyordu (denetim komitesi ve finansal komite) Parlamentodaki genel oturumda parlamento, hükümetten şunları talep etti: 1. Vergi teşvikleri hakkında daha fazla bilgi 2. Hükümetin vergi teşviklerini bütçe sürecine nasıl alacağına karar verme Hükümet araştırma işi başlattı. Birçok yeni vergi teşviki bulundu ve teşvik miktarları önceden tahmin edilenden daha yüksekti. Hala daha bütçe tavanlarında vergi teşviklerinin nasıl hesaplanacağı tam bilinmiyor.

10 Raporun etkileri neden oldu? Parlamentonun karar almasıyla açık bir bağlantı Süreç esnasındaki ekonomik durum Vergi teşvikleriyle bütçe tavanlarını aşma konusunda beklentiler  Maliye Bakanlığı da konuya ilgi duydu.