ENERJİ EKİPMANLARININ YERLİ ÜRETİMİ İÇİN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜLOĞLU TİCARET Seracettin Güloğlu tarafından 1975 yılında kurulmuş olup, sektöre Teneke, Baca Armatürü ve Soba malzemeleri imalatı ile başlamıştır.
Advertisements

MAKEDONYA T.C. Üsküp Büyükelçiliği-Ticaret Müşavirliği
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
1509 Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı M. Emrah SOĞANCI Dış Ticaret Uzmanı Haziran 2014.
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
Küresel Büyüme Oranları (%)
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı
AR-GE.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
Prof. Dr. İbrahim KILIÇASLAN
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Amerikan Ticaret Müsteşarlığı 2013
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
2013 SAVUNMA SANAYİİ SEKTÖR ÖDÜLLERİ. VERİMLİLİK ÖZKAYNAK YETERLİLİĞİ MADDİ DURAN VARLIK VERİMLİLİĞİ İŞ GÜCÜ VERİMLİLİĞİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ YAN.
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜRKİYE’NİN İLK, EN BÜYÜK VE EN YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ;
SEKTÖRDE İŞBİRLİĞİ Murad BAYAR – Savunma Sanayii Müsteşarı 26 Şubat 2010.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÜLKE BİLGİLERİ ADI: İRAN İSLAM CUMHURİYETİ BAŞKENT: TAHRAN YÖNETİM ŞEKLİ : TEOKRATİK CUMHURİYET PARA BİRİMİ : İRAN RİYALİ.
Ostim Yönetim Kurulu Başkanı
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı 30.
KOBİ’lere Yönelik Destek ve Teşvik Programları
YENİ İHRACAT DESTEKLERİ - Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği İhracat Genel.
DIŞ TİCARET VE ÖDEMELER DENGESİ
ÖZEL SEKTÖR GÖZÜYLE SAĞLIK ALANINDA ÜRETİM VE GELECEĞE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR.
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI DEVLET DESTEKLERİ.
BOSCH ‘’ Yaşam İçin Teknoloji ‘’. Dünyanın üçüncü büyük beyaz eşya üreticisi ve Avrupa’da beyaz eşya pazarı lideri olan BSH Grubu, 700 milyon Euro yatırımla.
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
1. 2 İşletmelerin genel amaçları 3 Değer Arttırma: İş letme piyasa de ğ erini hissedarları açısından maksimum yapmalıdır 4.
Tülay SÖZERİ AR-GE ve Devlet Yardımları Şubesi Tel: / İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI
Afrika Sanayici ve İşadamları Derneği «Türk Özel Sektörünün Afrika’ya Açılan Kapısı» THE GATEWAY TO AFRICA.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Eskişehir Şubesi Cevdet ÜRENCİK CMF.
Necmi KOLDAŞ Makine ve Gemi İnşa Sektör Müdürü 05 Aralık 2011
2015 YILI TÜRK SAVUNMA SANAYİİ SEKTÖR ÖDÜLLERİ
SANAYİNİN 2023 STRATEJİSİ” ESO Yönetim Kurulu Başkanı
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
2014 YILI TÜRK SAVUNMA SANAYİİ ÖDÜL TÖRENİ
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ
2016 YILI TÜRK SAVUNMA SANAYİİ SEKTÖR ÖDÜLLERİ Sanayileşme Daire Başkanlığı Hüseyin KILIÇ Sektörel Strateji ve Yatırım Planlama Şube Müdürü.
Savunma Sanayİ Ürünlerİ Testlerİ
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
Uluslararası Fuarların Ülke ve Şehir Ekonomisine Katkısı
SAVUNMA SANAYİİNE YAPILAN TEŞVİKLER
DESTEK VE TEŞVİK PROGRAMLARI
Sunum transkripti:

ENERJİ EKİPMANLARININ YERLİ ÜRETİMİ İÇİN OFFSET KONUSUNDA YAPILABİLECEKLER ORHAN AYDIN OSTİM YÖNETİM KURULU BAŞKANI IV. OSB ENERJİ ZİRVESİ 29 Ekim 2010

…bir sanayi kenti 5.000 işletme, 50.000 çalışanıyla 17 ana sektörde Türkiye ve dünya için üretiyor…

faaliyet gösterilmektedir. SEKTÖREL YAPI Bölgede 17 ana sektör, 139 ayrı işkolu faaliyet gösterilmektedir. ü Makine ve makine ekipmanları ü Ambalaj, baskı ve kırtasiye ü Metal ve metal işleme ü Gıda ve endüstriyel mutfak ü Elektrik & Elektronik ü Kent mobilyaları ve peyzaj ü Yapı ve inşaat ü Kimyasallar-boya ü Otomotiv ü Teknik malzeme ve ekipmanlar ü İş makineleri ü Teknoloji ve bilişim ü Plastik kauçuk ü Tekstil ve deri ü Sağlık ü Hizmetler

KÜME ÜYESİ FİRMALARIMIZ ANADOLU METALURJİ

ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞ BİRLİKLERİMİZ

EİE-GAZİ ÜNİVERSİTESİ-OSTİM Enerji Verimliliği İşbirliği Protokolü OSTİM Enerji Yönetim Biriminin Kurulması Enerji Yöneticisi Yetiştirme Eğitimleri Enerji İzleme Merkezi Kurulması MESLEK YÜKSEK OKULU Tasarım Mekatronik Elektrik ve Enerji

KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ TEMSAN-GAZİ ÜNİVERSİTESİ-OSTİM Tedarikçi Zinciri Lojistik Destek Satış Pazarlama Yatırım KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ Araştırma Altyapısı Teknoloji Üretme Tasarım ve Planlama Nitelikli İşgücü Yerli Enerji Teknolojileri İç Pazar Dış Pazar TEMSAN-GAZİ ÜNİVERSİTESİ-OSTİM İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

2.ORTADOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

YÜKSEK PERFORMANSLI SÜRDÜRÜLEBİLİR YEŞİL YÖNETİM VE HİZMET BİNASI 3.BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ YÜKSEK PERFORMANSLI SÜRDÜRÜLEBİLİR YEŞİL YÖNETİM VE HİZMET BİNASI Çevreyi kirletmeyen, yenilenebilir enerjiden maksimum derecede faydalanılan, net-sıfır enerjili hizmet binası.

MİLLİ RÜZGAR TÜRBİNİ ÜRETİMİ PROJESİ 4.SABANCI ÜNİVERSİTESİ MİLRES MİLLİ RÜZGAR TÜRBİNİ ÜRETİMİ PROJESİ

5. EGE ÜNİVERSİTESİ ULUSAL FOTOVOLTAİK TEKNOLOJİ PLATFORMU ÜYELİĞİ

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ OSTİM EKOPARK TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Ürünleri Uygulama Alanı Araştırmacı, Üretici, Yatırımcı ve Kullanıcıların Buluşma Noktası Sinerji odağı Teknolojinin ticarileşme noktası Nitelikli insan gücü Ar-Ge ve İnovasyon merkezi Girişimci dinamizmi 2020 Vizyonunda Yaşam Alanı

Yerli Enerji Teknolojileri Ar-Ge Platformu Platformun Hedefi ; Enerji sektörünün tüm taraflarını bir araya getirmek kaydıyla oluşturulacak bilgi odaklı bir işbirliği ağı sayesinde,sektörde yerli üretimin payını arttırarak dışa bağımlı olan sektörde ulusal katma değerini arttırmaktır.

OFFSET NEDİR ? Kamu ve özel kurum ve kuruluşları tarafından açılan uluslararası ihaleler neticesinde Türkiye’den çıkacak dövizi telafi etmek ve Türkiye’nin ihracat potansiyelini arttırmak amacıyla, ihaleyi kazanan yabancı firma tarafından ana ihale anlaşmasına ek alınan aşağıdaki taahhütlerdir. Bu taahütler; İhracat Türkiye’ye yabancı sermaye yatırımları Ortak yatırımlar Teknoloji,lisans ve know-how transferleri Kalifikasyonu arttırmak amacıyla yurtiçi-yurtdışı eğitim imkanları Ar-Ge çalışmaları Şeklinde olabilir.

Offset uygulamaları offsete konu olan kamu ve özel ihalesinin niteliğine göre askeri ve sivil offset olmak üzere ikiye ayrılmaktadır : Sivil ve Kamu Offset Uygulamaları: Sivil kamu alımları çerçevesindeki offset uygulamalarıdır. Dünyada offset uygulamaları daha çok askeri offset şeklinde başlamış ve gelişmiş olmasına karşılık, günümüzde özellikle gelişmekte olan ülkeler sivil offset in yaygınlaştırılması yönünde çalışmalarda bulunmaktadırlar. Ülkemizde sivil offset uygulamaları Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yürütülmektedir. Savunma Sanayii Offset Uygulamaları: Askeri alımlar çerçevesindeki offset uygulamalarıdır. Savunma sanayi ile ilgili olabileceği gibi ihale konusunun niteliğine göre sivil sektörlerle de ilgili olabilir. Hâlihazırda, ülkemizdeki savunma sanayii offset uygulamaları Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülmektedir

OFFSET UYGULAMALARININ AVANTAJLARI NELERDİR? Yurtdışı harcamalarının bir bölümünü telafi etmek, İhracatçılarımızın yeni dış pazarlara açılmalarına ve/veya mevcut dış pazarlarda ihracat artışı kaydetmelerine imkan sağlamak, Yabancı sermaye girişinde artış sağlamak, Yeni istihdam olanakları yaratmak, İç pazarın ve dış ticaretin dinamizmini artırmak, Teknoloji transferi yoluyla üretim kalitesinin artırılmasına yardımcı olmak, Sağlanan yurt içi ve yurt dışı eğitim olanaklarıyla kalifiye işgücünün niteliğini ve niceliğini artırmak,

ÜLKELERİN OFFSET UYGULAMALARI ZORUNLULUK OFFSET TİPİ ORAN ALMANYA ZORUNLU DEĞİL DOĞRUDAN % 100 İNGİLTERE SERBEST FRANSA OFFSET YOK - HOLLANDA ZORUNLU DOĞRUDAN + DOLAYLI İSPANYA İTALYA % 70 - % 100 NORVEÇ POLONYA YUNANİSTAN İSRAİL % 35 S. ARABİSTAN BAE % 60 AVUSTRALYA G. KORE % 30 HİNDİSTAN % 30 - % 50 BREZİLYA

OFFSET BAŞARI ÖRNEĞİ: TUSAŞ General Dynamics firmasının F-16 projesindeki offset yükümlülüğü kapsamında, 1984’te Ankara’da kuruldu Türkiye’nin hava aracı tasarım ve üretim merkezi Çalışan Sayısı : 3.200 Toplam İş Hacmi : 20 Milyar Dolar 2009 Yılı Satışı : 371 Milyon Dolar 2009 Yılı İhracatı : 180 Milyon Dolar İhracatta Offsetin Payı: % 80 19

OFFSET BAŞARI ÖRNEĞİ: TEI General Electric firmasının F-16 projesindeki offset yükümlülüğü kapsamında, 1985’te Eskişehir’de kuruldu Türkiye’nin uçak motoru tasarım ve üretim merkezi Çalışan Sayısı : 1.030 Toplam İş Hacmi : 3,5 Milyar Dolar 2009 Yılı Satışı : 208 Milyon Dolar 2009 Yılı İhracatı : 74 Milyon Dolar İhracatta Offsetin Payı: % 50 20

OFFSET BAŞARI ÖRNEĞİ: ALP HAVACILIK Sikorsky firmasının helikopter projesindeki offset yükümlülüğü kapsamında, 1998’te Eskişehir’de kuruldu Uçuş kritik uçak ve helikopter parçaları üretimi Çalışan Sayısı : 302 Toplam İş Hacmi : 1,7 Milyar Dolar 2009 Yılı Satışı : 35 Milyon Dolar 2009 Yılı İhracatı : 32 Milyon Dolar İhracatta Offsetin Payı: % 95 21

OFFSET BAŞARI ÖRNEĞİ: FNSS Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) ve Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) ihracatı Ülkeler : Malezya, S.Arabistan, BAE, Belçika, Ürdün 2009 Yılı Satışı : 137 Milyon Dolar 2009 Yılı İhracatı : 137 Milyon Dolar İhracatta Offsetin Payı: % 100 22 22

OFFSET BAŞARI ÖRNEĞİ: YONCA - ONUK Alman HDW firmasının offset yükümlülüğü kapsamında, özgün devriye botu ihracatı Ülkeler : BAE, Malezya, Mısır, Pakistan 2009 Yılı Satışı : 24 Milyon Dolar 2009 Yılı İhracatı : 8 Milyon Dolar İhracatta Offsetin Payı: % 75 23

SAVUNMA SANAYİİNDE OFFSET’TEN YARARLANAN FİRMALAR ALP HAVACILIK ASELSAN AYDIN YAZILIM BMC FNSS HAVELSAN KALE HAVACILIK MILSOFT OTOKAR ROKETSAN TEI TUSAŞ YONCA-ONUK YAN SANAYİ KOBİ’ler Toplam 100+ Yerli Firma

KAMU HARCAMALARINDA ÜLKE ÖRNEĞİ: İSRAİL “Kamu Alımları Yasası” Askeri kamu alımlarında, ihale bedelinin en az % 50’si, Sivil kamu alımlarında ihale bedelinin en az % 35’i oranında offset zorunlu Bedeli 5 Milyon Dolar’ı aşan tüm alımlar için geçerli Offset yükümlülüğünü yerine getirmeyen firmalar, kamu alımlarından yasaklanıyor İsrail Devleti’ne en çok ABD’li firmaların offset yükümlülüğü bulunuyor 25

KAMU HARCAMALARINDA ÜLKE ÖRNEĞİ: MACARİSTAN Hem askeri, hem de sivil kamu alımlarında, ihale bedelinin en az % 100’ü oranında offset zorunlu En az % 40’ı, yapılan alım ile doğrudan ilgili olmalı En az % 20 oranında yatırım zorunlu Eşik değeri 3,5 Milyon Avro 26

KAMU HARCAMALARINDA ÜLKE ÖRNEĞİ: MALEZYA Savunma sanayii başta olmak üzere, önemli sektörlerin gelişmesi için karşılıklı ihracat uygulaması zorunlu 2009 itibariyle, toplam 400’den fazla offset sözleşmesi imzalandı Offset oranı en az % 50 uygulanmakla beraber, bir çok projede % 100 offset hedefleniyor. 27

KAMU HARCAMALARINDA ÜLKE ÖRNEĞİ: BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ Sivil kamu alımlarında, ihale bedelinin en az %60’ı oranında offset zorunlu Eşik değeri, ihalenin özelliğine göre belirleniyor Offset programlarının yönetimi için özel yetkili bir kurum oluşturuldu (Offset Program Bürosu) 28

TÜRKİYE’DE YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ALANLARDA KAMU HARCAMALARI 2011 – 2021 Yılları Arası Tahmini Harcamalar Haberleşme : 210 Milyar Dolar Bilgi Teknolojileri : 70 Milyar Dolar Ulaştırma : 90 Milyar Dolar Enerji : 95 Milyar Dolar Sağlık : 135 Milyar Dolar TOPLAM : 600 Milyar Dolar Kaynak: İlgili Bakanlıkların Stratejik Planları ve Basın

OFFSET YOLUYLA YARATILABİLECEK POTANSİYEL EKONOMİK KATKI Yurtdışı kamu harcamalarında % 50 oranında offset uygulanması durumunda, 10 yıl boyunca sanayi katılımı, ihracat ve teknolojik işbirliği yoluyla ülke ekonomisine sağlanabilecek katkı Yılda 30 Milyar Dolar 30

47,5 MİLYAR $ EKONOMİYE KATKI 47500 DİREK İSTİHDAM SAĞLANABİLİR BU UYGULAMALARIN ENERJİ YATIRIMLARINA UYGULANMASI HALİNDE 47,5 MİLYAR $ EKONOMİYE KATKI 47500 DİREK İSTİHDAM SAĞLANABİLİR BUNU GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ!

DİKKATİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… www.ostim.org.tr