Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Taslağı Dr.İskender Sayek TTB Merkez Konseyi Üyesi TUEK 2008 Ankara.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSGBOSB YÖNETMELİK TASLAĞI SUNUM SERİSİ NO: 1 YÖNETMELİĞİN HİKAYESİ Dr. Hakan Toksöz İZMİR TABİP ODASI İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞYERİ HEKİMLİĞİ KOMİSYONU.
Advertisements

ÜNİVERSİTE HASTANALERİNDE UZMANLIK EĞİTİMİ VE BİR ÖRGÜTLENME MODELİ
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
PAKET YASA TASARISI TARİHLİ İZMİR TABİP ODASI HUKUK BÜROSU
Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
Türk Cerrahi Yeterlik Kurulu 2000 Genel cerrahi eğitiminin Ulusal cerrahi yeterliği Kurumları standartlarını belirlemek belgelendirmek eşyetkilendirmek.
Bakanlık Düzeyinde Rehberlik Örgütü (Milli Eğitim Bakanı)
İŞ DEĞERLEME İş Değerleme: Bir iş yerinde mevcut işler arasındaki değer farklılıklarını ortaya çıkaran bir karşılaştırma yöntemidir. Böylece işlerin önem.
TTB-UDEK STE/SMG ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI. Tıp Uzmanlık Dernekleri ve STE  İlgili uzmanlık alanında çalışan hekimlerin bilgi, beceri, mesleki yetenekleri.
Standart ve Akreditasyon Daire Başkanlığı
Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ
LİSANSÜSTÜ EĞİTİME İLİŞKİN SORUN VE ÖNERİLER
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
TTB- UDEK Asistan ve Genç Uzman Hekimler (AGUH) Genel Kurulu Yer: İstanbul Tarih: 10 Aralık 2010 Saat:10:00- 17:00 Kolaylaştırıcılar: Berivan TUNCA, Emre.
AHEK KURULTAYININ ARDINDAN (9 haziran 2008). TTB-AHEK (Asistan Hekimler Eşgüdüm Kurulu) tarafından 09/06/2008 tarihinde AÜTF (Ankara Üniversitesi Tıp.
TTB-UDEK Çalışma Grupları Dr. Raşit Tükel TTB-Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu 30 Kasım 2007 / İstanbul.
Uzmanlık Öğrencisi Eğitimi “Strateji” M. Erdal GÜZELDEMİR
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ ve YETERLİK KURULLARI
TAM GÜN YASASI VE ASİSTAN HEKİMLER DR.AYSUN ERBAHÇECİ.
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
TÜRK CEZA YARGILAMASINDA TIBBİ BİLİRKİŞİLİK VE ALTERNATİF MÜTALAALAR
SAĞLIK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ GRUBU ÇALIŞTAY RAPORU Prof. Dr
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) İnşaat Sektörü 24 Aralık 2014.
TTB UDEK ETİK ÇALIŞTAY SONUÇ BİLDİRGESİ- İZMİR Dr. Yaşar Bilge, Dr. Nüket Örnek Büken, Dr. Şahika Yüksel’in toplantı notlarından derlenmiştir.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ 9 Ocak 2013.
UYEK 5. Dönem Yönetim Kurulu Faaliyet Sunumu.
İTF Eğitiminde Mevcut Durum Tespiti WFME-UTEAK-TTB Tıp Fakültelerinin Misyon ve Hedefler Temel Alanı Ölçütleri ile İlgili Değerlendirmeleri Misyon.
TTB UDEK eSağlık Çalışma Grubu Sonuç Raporu 4 Aralık 2009, İzmir.
4 Aralık 2009, İzmir TTB XV.TUEK, İzmir 4-6 Aralık 2009.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
VI. ULUSAL TIP EĞİTİMİ KONGRESİ Gizem Tomaşan, UTEK 2010 VI. Ulusal Tıp Eğitimi Kongresi 2-5 Haziran 2010, Adnan Menderes Üniversitesi, AYDIN Akreditasyonda.
Yeterlik Kurullarında Uygulamada Karşılaşılan Sorunlar Doç. Dr. Yıldıray ÇETE Ulusal Yeterlik Kurulu.
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
TTB-UDEK ÇALIŞMALARI 9 Ekim 2010, Ankara
TTB-UDEK Sürekli Tıp Eğitimi Çalışma Grubu Raporu 1. Aralık
UZMANLIK EĞİTİMİ “TTB-UDEK DEĞERLENDİRMELERİ” Dr
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
ANTALYA KALİTE ÖDÜLÜ S Ü R E Ç Antalya Kalite Ödülü’nün duyurulması (21 Mart 2003) Antalya Kalite Ödülü’nün duyurulması (21 Mart 2003) Antalya.
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ KADIN HEKİMLİK ve KADIN SAĞLIĞI KOLU II. KADIN SAĞLIĞI KONGRESİ 2010.
5. Ulusal Meslek Yüksekokulları Müdürleri Toplantısı 1. Komisyon Raporu Meslek Yüksekokullarında İşyeri Eğitimi -İşyeri eğitiminin planlanması ve kredilendirilmesi.
YETKİN MÜHENDİSLİK PANELİ MUSTAFA ÇOBANOĞLU MÜDEK MAK ÜYESİ.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ UZMANLIK EĞİTİMİ 4 Ocak 2013 Tarihindeki Fakülte Kurulu’nda kabul edilen ilkeler ve çalışmalar.
ATUB TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI. TTB UDEK ÜYESİ DERNEKLER ATUB TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI ATUB temsilcileri 3. toplantılarını gerçekleştirdi. 24 meslektaşımız.
TTB-UDEK Müfredat Komisyonları Temsilciler Toplantısı Dr. İskender SAYEK Ankara
1) İşveren veya vekili (okul/kurum müdürü)
ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ KALİTE GÜVENCESİ
TTB-UDEK “İnsangücü Planlaması” Çalışma Grubu Raporu XII. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayı 1-3 Aralık 2006 / İzmir.
Uzmanlık derneklerinin amaçları ve uzmanlık alanının temsiliyeti Prof. Dr. Mustafa Ünlü TTB-UDEK Yürütme Kurulu.
KONU BAŞLIKLARI Özel eğitimin tanımı ve önemi
BİLİMSEL ARAŞTIRMA Ç.G. RAPORU-1 Ulusal yayıncılık özendirilmelidir - Uzmanlık derneklerinin bilimsel yayın organı olmalı –Akademik yükseltmelerde ulusal.
KONULARIMIZ BEP Tanımı Amacı BEP nedir? \ ne değildir?
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
CERRAHİ UZMANLIK DALLARINDA İŞBİRLİĞİ VE UZLAŞI Doç. Dr. Ethem Beşkonaklı Türk Nöroşirürji Derneği Başkanı UDEK Kurultayı.
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
TEMEL KAVRAMLAR VE SAĞLIK HUKUKU
Kamu Yönetiminde Yasal Sorunlar. Kamu Yönetiminin alt yapısını oluşturan yasal düzenlemelerin, aynı veya benzer konularda yapılmış olması, sistemde ileri.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR II
HAYVANSAL ÜRÜNLER SEKTÖRÜNDE GENÇ GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ
3. ÜNİTE TÜRKİYE’DE ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİ İLE İLGİLİ ÖRGÜTLENME VE MEVZUAT.
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI Fakülte, Yüksekokul, Enstitü, MYO Açılması Uygulama ve Araştırma Merkezi Açılması Bölüm, Anabilim Dalı, Bilim Dalı.
Sunum transkripti:

Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Taslağı Dr.İskender Sayek TTB Merkez Konseyi Üyesi TUEK 2008 Ankara

TTB ve TTB-UDEK t ıpta uzmanlık eğitiminin ortak kural ve koşullarını bütünsellik içinde belirleyen bir düzenlemeye ülkemiz tıp ortamı uzun süredir gereksinim duymaktadır. Toplum sağlığını önemli boyutta etkileyen “tıpta uzmanlık eğitimi” niteliğini ve standartlarını yükseltmeyi amaçlamaktadır Yasal boşluk

Türk Tabipleri Birliği bu sürecin öznesi olan hekimleri Anayasa’nın 135. maddesi uyarınca temsil eden meslek örgütüdür sayılı yasa ile de tıpta uzmanlık eğitiminde hekimlerin daha iyi mesleki gelişimini sağlamak, bu gelişimin toplum yararına sürdürülmesini sağlama sorumluluğu ile yükümlüdür.

Tıpta Uzmanlık Tüzüğü Çalışmaları TTB bu çalışmalarda aktif rol almıştır Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayları Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği

Yönetmelik mi olsun yoksa Yasa veyaTüzük mü? Yasa veya Tüzük olmalıydı.... ??????

Yönetmelik mi olsun yoksa Yasa veyaTüzük mü? Yasa veya Tüzük olmalıydı.... ?????? Yönetmelik Esas işlevi kural koymak değil üst normların uygulamasını göstermek Sık sık değiştirilebilmesi hukuki güvenlik ve istikrar sorunu Her konuya yanıt verememesi

Yönetmelik mi olsun yoksa Yasa veyaTüzük mü? Yasa veya Tüzük olmalıydı.... ?????? Yönetmelik Esas işlevi kural koymak değil üst normların uygulamasını göstermek Sık sık değiştirilebilmesi hukuki güvenlik ve istikrar sorunu Her konuya yanıt verememesi Tıpta uzmanlık eğitimi alanında temel ilkelerin tümüne yanıt verecek ayrıntılı bir biçimde bir yasa veya tüzük olarak düzenlenmesi Tıpta uzmanlık eğitiminin bir bütün olarak planlanması ve uygulanması

Süreç 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Yasa’nın 9. maddesinde 28 Mart 2007 günü kabul edilen 5614 sayılı Yasa ile yapılan değişiklik Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun oluşumu ve işleyişi

Süreç 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Yasa’nın 9. maddesinde 28 Mart 2007 günü kabul edilen 5614 sayılı Yasa ile yapılan değişiklik Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun oluşumu ve işleyişi Tıpta uzmanlık eğitimin bilimsel ve idari özerklik gerektiren özelliği göz ardı etmiştir.

Yönetmelikte tıpta uzmanlık eğitimi kavramının karşılığı olan kimi düzenlemeler yapılmamış ya da eksik bırakılmıştır. T ıpta uzmanlık eğitimi ile ilgili bütün konuların yönetmelik kapsamında düzenlenmesi gerekir.

Öneriler

Bazı önemli konular çalışma sırasında taslaktan çıkarılmıştır. Eğitim Kurumlarını Değerlendirme ile Eğitim ve Müfredat Komisyonlarının kurulmaları ve görevleri. Akademik kurullara ilişkin bölümler Asistan temsiliyeti önerilmiştir.

Tıpta uzmanlık eğitimi için önemli, bazı konular Taslakta yer almamaktadır. Eğitim sorumlularında aranacak koşullar ve görevlendirme yöntemleri Eğitim sorumlularının görevleri ve hakları Eğitim kurumları ve birimlerin nitelikleri ve asgari standartlarının oluşturulması Eğitim kurumlarına alınacak asistan sayılarının belirlenmesine ilişkin ölçütler Yan dalların belirlenmesi yöntemine ilişkin düzenleme Eğitilenlerin hak ve sorumlulukları

TTB ve TTB-UDEK Neler Önermiştir ? Tıpta Uzmanlık Kurulunun işleyişinin demokratikleştirilmesi, Eğitim kurumlarının değerlendirilme ölçütleri Eğitilenlerin hak ve sorumlulukları Eğitimin ve eğiticilerin eğitilenler tarafından değerlendirilmesi, Uzmanlık jürilerinin oluşturulması yöntemi, liyakata önem verilmesi Yan dal uzmanlık eğitimi gerektirmeyen alanlarda sertifikasyon eğitimlerine TUK’un karar vermesi

TTB ve TTB-UDEK Neler Önermiştir? Tıpta Uzmanlık Kurulunun işleyişinin demokratikleştirilmesi, Eğitim kurumlarının değerlendirilme ölçütleri Eğitilenlerin hak ve sorumlulukları Eğitimin ve eğiticilerin eğitilenler tarafından değerlendirilmesi, Uzmanlık jürilerinin oluşturulması yöntemi, liyakata önem verilmesi Yan dal uzmanlık eğitimi gerektirmeyen alanlarda sertifikasyon eğitimlerine TUK’un karar vermesi Kurul ve komisyonların mutlaka yönetmelikte tanımlanmaları Görev ve sorumluluklarının belirlenmesi Tıpta uzmanlık eğitiminin tarafları olan kurumların eşit oranda temsilci ile katılımları düzenlenmeli Eğitilen temsilcisi yer almalı

E ğitim kurumlarında bulunması gereken koşullar – Alt yapı Eğitici özellikleri – Şef, Şef yardımcısı olma, Başasistan olma kriterleri ve yabancı dil sınavı, merkezi sınav ve mülakat – Mülakat için jürilerin belirlenme kriterleri Eğitim alacakların sayıları TTB ve TTB-UDEK Neler Önermiştir?

Eğitim programı – ÇEP İki yönlü geribildirim sisteminin kullanılması – Eğiten ve eğitilen Merkezi sınav: – Yeterlik Sınavları – ÖSYM TTB ve TTB-UDEK Neler Önermiştir?

Yandalların ölçütler belirlenerek ihdas edilmesi YÖK, SB ve TTB temsilcilerinden oluşan bir komisyon oluşturması Ü lke gereksinimine katkıları, istihdam alanları, bu alanda özel bilgi, beceri ve eğitime özel bir ihtiyaç olup olmadığı dikkate alınmalı ve verilecek kararlar bu başlıklar yönünden gerekçelendirilmelidir

Sonuç TTB ve TTB-UDEK Tıpta Uzmanlık Eğitiminin düzenlenmesi ile ilgili toplumsal sorumluluk adına Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmelik çalışmalarını önemsemektedir Tıpta Uzmanlık Eğitiminin tüm taraflarının uzlaşısı ile bu yönetmeliğin çıkarılması – Tıpta uzmanlık eğitiminin tüm yönlerini kapsayacak yönetmelik – Eşit katılımlı kurul ve komisyonların kurulması ve bunun yönetmelikte yer alması

Türkiye’de uzmanlık eğitimin belgelendirilmesi konusunda meslek örgütü ve kuruluşlarının daha yetkin kılınması Yeterlik kavramının mutlaka yönetmelik çalışmasında yer alması

Teşekkür ederim….