DERS SEÇME VE KREDİ ÜST SINIRLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI DERS SEÇİM İŞLEMİ VE KAYIT YENİLEME HAKKINDA AÇIKLAYICI BİLGİLER ISPARTA-2011.
Advertisements

Avrupa Kredi Toplama ve Transfer Sistemi (AKTS) Bilgilendirme Toplantisi HOŞGELDİNİZ.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ DERS SEÇME (İNTERAKTİF KAYIT YENİLEME) DÖKÜMANI
BAĞIL DEĞERLENDİRME SİSTEMİ KAÜ İÇİN BELİRLENEN NOT ARALIKLARI
TVO Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
ŞEVKET RAŞİT HATİPOĞLU ANADOLU LİSESİ
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
DÜNDAR UÇAR LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
EDİRNE İLHAMİ ERTEM ANADOLU LİSESİ
Ders geçme sistemi bilgilendirme
NAMIK KEMAL LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
DERS YÜKÜ Ders Yükü: Bir dönemde alınabilecek derslerin sayısı,
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Arzu İKİNCİ – BIM Bölüm Bşk.Yrd.
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
BAĞIL VE YARI BAĞIL DEĞERLENDİRME
Lİsansüstü Yönetmelİğİne İntİbakta Boğazİçİ Ünİversİtesİ UygulamalarI
Bağıl Değerlendirme Sistemi
YGS NEDİR? LYS NEDİR?.
Nasıl Öğrenci Olun? ur : maz
Ardahan ÜNİVERSİTESİ Yaz Okulu YÖNETMELİĞİ
HOŞ GELDİNİZ Akademik Takvim Yönetmelik Müfredat Danışmanlık.
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
ALAN SEÇİMİ SEMİNERİ.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ DERS SEÇME (İNTERAKTİF KAYIT YENİLEME) DÖKÜMANI
Efor Dershanesi Rehberlik Birimi
2010-ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi. 1.AŞAMA: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 2.AŞAMA: Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)
MERSİN ÜNİVERSİTESİ. Yaz Dönemi Öğretiminin Tanımı ve Amacı MADDE 5-(1) Yaz Dönemi Öğretimi, bir eğitim öğretim yılının güz ve bahar yarıyıllarının dışında,
LİSE 1. SINIF (9. SINIF) ORTAK ALAN.
ERASMUS TANINMA TOPLANTISI Okt.Tuba A. AKMAN Okt.Ceyda POLATEL Okt.Fatma DEMİRCİ.
İŞLETME YÖNETİMİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMINA ÖĞRENCİ KABULÜ.
SINIF GEÇME.
Ders Kayıtları başarılan krediye göre sınıf bazında günlere ayrılmış olarak yapılacaktır. Buna göre akademik takvimde de belirtilen ekli yol izlenecektir.
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ
VEZİRKÖPRÜ ANADOLU LİSESİ
MERSİN ÜNİVERSİTESİ. Yaz Dönemi Öğretiminin Tanımı ve Amacı MADDE 5-(1) Yaz Dönemi Öğretimi, bir eğitim öğretim yılının güz ve bahar yarıyıllarının dışında,
ALAN DEĞİŞİKLİĞİ VE DERS SEÇİMİ
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA
Sınıf Geçme Yönetmeliği
YENİ SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
TES-İŞ ADAPAZARI ANADOLU LİSESİ
H.Ü. EDEBİYAT FAKÜLTESİ BOLOGNA TOPLANTISI 21 NİSAN 2015.
Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği
SINIF GEÇME BİR DERSİN DÖNEM PUANI; a) Sınavlardan alınan puanların,
MEB ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
DERS SEÇİMİ GALATASARAY LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ DERS SEÇME (İNTERAKTİF KAYIT YENİLEME) DÖKÜMANI
HAYRULLAH KEFOĞLU ANADOLU LİSESİ
GÜVERCİNLİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
ORTAÖĞRETİMDE SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
SINIF GEÇME SİSTEMİ Sevgili Gençler ; Öğretim Yılının sonuna yaklaştığımız ve Sınavlarınızın yoğunlaştığı bu günlerde sizlere Sınıf Geçme Sistemi konusunda.
Öğrenci İşleri Daire Başkanı
REHBERLİK SERVİSİ Haftalık ders çizelgelerinde ortak dersler, alan/dal dersleri (mesleki ve teknik ortaöğretim okulları) ve seçmeli dersler bölümleri.
Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği. Sınavlar: Bir dersin yarıyıl sonu veya yılsonu sınavına girebilmeniz için; a) O derse kaydınızı yaptırmış olmanız,
SINIF GEÇME VE SINAV YÖNETMELİĞİ. PUAN Ortaöğretimde Sınav, ödev, projeler ve uygulamalar, 100 tam puan üzerinden değerlendirilmektedir. Ortaöğretimde.
SINIF GEÇME VE DERS SEÇİMİ
ALAN SEÇİMİ ÇALIŞMALARI Öğretmen görüşlerinin alınması Öğrenci sınav notlarının değerlendirilmesi Öğrencinin ilgilerinin göz önünde bulundurulması 10.Sınıf.
ERASMUS DEĞİŞİM PROGRAMI İLE GİDEN ÖĞRENCİLER İÇİN TANINMA KURALLARI.
ÖĞRENCİ İŞLERİ SIKÇA SORULAN SORULAR
Öğrenim Hareketliliği -Giden Öğrenciler -Gelen Öğrenciler
ANKARA ÜNİVERSİTESİ DERS SEÇME (İNTERAKTİF KAYIT YENİLEME) DÖKÜMANI
Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
İÇERİK Giriş Parçalı Geçiş Sistemi
Oryantasyon Eğitimi Prof. Dr. Mete TAYANÇ
Prof. Dr. Peyami BATTAL Rektör
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı
Sunum transkripti:

DERS SEÇME VE KREDİ ÜST SINIRLARI http://mehmetakif.edu.tr/files/yonetmelik/onlisans-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi.pdf?uwa7gs

Mevcut Sıkıntılar Çapraz ilerleme Ders kayıt döneminde hangi derslerin seçileceğinin tespit edilememesi Öğrencinin sınıf bilgisinin sürekli değişmesi 1.80 engeline takılan öğrencilerde dönemde seçilecek ders bulunamaması Öğrenciler üzerindeki olumsuz psikolojik etki

Çapraz ilerleme Eski yönetmeliğimizde öğrencinin döneminde ders alabilmesi için AGNO’sunun 1.80’nin üzerinde olması gerekmektedir. AGNO’su 1.80’nin altındaki öğrenci alttaki derslerini almakla ve başarı notu düşük derslerinin notunu yükseltmekle yükümlüdür. Çapraz ilerleme ile ilgili bazı örnekler Şekil 1’de görülmektedir.

Şekil 1. Çapraz durumu örnekleri

Ders kayıt döneminde hangi derslerin seçileceğinin tespit edilememesi Çapraz ilerleme ve muaf derslerin birleşmesi sonucu oluşan karmaşık durumlarda, öğrencinin hangi sınıf ve hangi dönem derslerini seçeceğinin tespiti oldukça zorlaşmaktadır.

Öğrencinin sınıf bilgisinin sürekli değişmesi Çapraz ilerleme sonucunda öğrencinin bazı dönemleri boş kaldığı için şuan 2.sınıf güz dönemi derslerini alırken bir sonraki yarıyılda 1.sınıf bahar, daha sonra ise 3. sınıf güz dönemini alabilmektedir. Bu durum Şekil 2’de görülmektedir. Bu sebeple öğrencinin sınıf bilgisi şuan “2” iken gelecek dönem manuel bir şekilde “1”, daha sonrada manuel bir şekilde “3” yapılmalıdır.

Şekil 2. Çapraz ilerleme sonucunda sınıf bilgisinin değişimi

1.80 engeline takılan öğrencilerde dönemde seçilecek ders bulunamaması 1.80 barajına takılıp çapraza düşen öğrencilerde başarısız olunan dersler her zaman homojen dağılmayabilir. Bu gibi durumlarda ağırlıklı olarak öğrencinin güz dersleri başarılı iken bahar dersleri başarısız olabilir. Böyle durumlarda öğrenci tekrar güz dönemini okumaya zorlanıp, zaten geçmiş olduğu dersleri baştan almaktadır. Örnek durum Şekil 3’de görülmektedir.

Şekil 3. Çapraz sonucu başarılı derslerini almak zorunda olma durumu 1.Sınıf Güz Dönemi 1.Sınıf Bahar Dönemi Ders Adı Harf Notu Matematik 1 BB Matematik 2 FD Fizik 1 BA Fizik 2 Kimya 1 Kimya 2 FF Biyoloji 1 Biyoloji 2 Türk Dili 1 Türk Dili 2 İngilizce 1 İngilizce 2 GNO= 3.25 ANO=0.33 GNO= 1.79 Şekil 3. Çapraz sonucu başarılı derslerini almak zorunda olma durumu

Öğrenciler üzerindeki olumsuz psikolojik etki Çapraz sonucu öğrenciye yeni dönemden hiçbir dersin verilmemesi öğrencinin hem arkadaş-larından uzaklaşmasına hem de derslerini çalışıp kurtarma olasılığının yok olmasına sebep olmaktadır. Özellikle sınırda kalan öğrenciler zaten daha önce aldıkları dersleri yükseltmek için tekrar almak istememektedir. Kendilerini arkadaşları ile kıyaslayan ve hevesleri kırılan öğrencilerin bir çoğu yeni dönemde ders kaydı yapmamaktadır.

Son Yönetmeliğimizdeki Yeni Sistem Yeni sistemde her yarıyılın başlangıcında öğrencinin AGNO’suna bakılarak 2 farklı durum değerlendirilir.

1) AGNO değeri 1.80’nin altında olması durumunda öğrenci bir dönemde, öncelikli olarak alt sınıflardan başarısız derslerini alması ve aldığı her dersin AKTS yükünden sayılması koşulu ile en fazla 30 AKTS alabilir. 2) AGNO değeri 1.80 ve üzerinde olması durumunda öğrenci bir dönemde, öncelikli olarak alt sınıflardan başarısız derslerini alması ve aldığı her dersin AKTS yükünden sayılması koşulu ile en fazla 45 AKTS alabilir.

Üstten Ders Alma Kayıtlı olduğu programın, bulunduğu yarıyılına kadar alt ve üst yarıyıllardan almış olduğu derslerin tümünden başarılı olan ve o yarıyıla kadar ağırlıklı genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 3.00 olan öğrenciler, haftalık ders programının uygunluğuna göre akademik danışmanının onayı ile üçüncü yarıyıldan itibaren bulunduğu dönemde bir üst sınıftan en fazla 40 AKTS kredisi kadar ders alabilirler.

Yeni Sistemin Getirdiği Avantajlar Çapraz ilerleme sonucunda oluşan dönem boşluklarının kapanması. Ders kayıt döneminde hangi derslerin seçileceğinin kesin olarak tespiti. 1.80 engeline takılan öğrencilerde dönemde seçilecek ders bulunamaması sorununun ortadan kalkması. Öğrencilerin az veya çok yeni dersler seçebileceğinden psikolojik olarak tatmin olmaları. Başarılı öğrencilerin ödüllendirilerek son sınıflarında çok az derslerinin kalmasının sağlanması. Öğrencilerin dersi altta bırakıp daha sonra bir şekilde geçerim düşüncesinin ortadan kalkarak derslerdeki başarı oranının artması.

Yeni Sistemin Yapısı

SONUÇ Yapılan gerçek testlere göre normalde çapraza düşüp dönem kaybı olan öğrenciler yeni sistemde eğer çalışıp başarılı olurlarsa dönem kaybı yaşamamaktadırlar. Yeni sistem başarılı öğrenciyi ödüllendirirken başarısız öğrenciye ise durumunu kurtarma olasılığı tanımaktadır.