AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI EĞİTİM VE KURUMSAL YAPILANMA BAŞKANLIĞI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
 Önemli siyasi ve ticari bir partner olan AB’nin KOBİ ve esnaf-sanatkar mevzuatını ve ilgili diğer mevzuatını incelemek, gerekli olanlarını tercüme etmek,
TAIEX BÖLGESEL EĞİTİM PROGRAMI
AYDIN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ E ğ i t i m v e K ü l t ü r AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI  GENÇLİK PROGRAMI.
Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın
E Y L E M 3. 1 Avrupa Birliği Komşu Ülkeleri İle İş Birliği PROGRAMI.
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İç Denetim Başkanlığı TAŞINIR İŞLEMLERİNDE SİSTEM DENETİMİ UYGULAMASI Ahmet SANDAL, İç Denetçi (KİDES) Mehmet KURU,
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
TBB Eğitim Merkezi Seminerleri Ekim Haziran 2006 Dönemi Değerlendirmesi Eğitim ve Tanıtım Grubu Temmuz, 2006.
TBB Eğitim Merkezi Seminerleri Ekim Haziran 2005 Dönemi Değerlendirmesi Eğitim ve Tanıtım Grubu.
Kaynak Geliştirme ve STK’lara Yönelik Hibe Programları (AB ve KA Tecrübeleri) Tayyar Doğan Planlama Uzmanı Kalkınma Bakanlığı.
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
ERASMUS+ SPOR Muhammet DEMİR Ocak Erasmus+ Spor: Hedefler Doping, şike, şiddet, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele Sporda iyi yönetişimi ve.
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ
AB ÇEVRE FASLININ AÇILMASI VE Prof. Dr. Hasan Z. SARIKAYA
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
Bütçe Formunun Doldurulması
Elektrik Elektronik Teknoloji Platformu Oluşturma Çalıştayı Sinan Tandoğan TÜBİTAK-TEYDEB 23 Şubat 2007, TÜSSİDE.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
SEI T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
YERELDE AB SÜRECİ.
T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ VE DIŞ İLİŞKİLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI Proje Şube Müdürlüğü TÜRKİYE-AB MALİ İŞBİRLİĞİ KAPSAMINDA EŞLEŞTİRME (TWINNING)
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı 30.
2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu
5’nolu Kamu Alımları Faslı Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
TBB Eğitim Merkezi Seminerleri Eylül 2006-Haziran 2007 Dönemi Değerlendirmesi Eğitim ve Tanıtım Grubu Temmuz, 2007.
IPA II Dönemi Hazırlıkları
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
Comenius Hazırlık Ziyaretleri ve İrtibat Seminerleri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP)
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Bölgesel Yatırım Ortamı Değerlendirme Projesi 14 Temmuz, 2015 İstanbul.
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
Avrupa Birliği Komşu Ülkeleri İle İş Birliği
Sunum transkripti:

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI EĞİTİM VE KURUMSAL YAPILANMA BAŞKANLIĞI MEKANİZMASI 1

TAIEX Nedir? TAIEX, Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kurumsal Yapılanma Birimi tarafından yönetilen Teknik Destek ve Bilgi Değişimi (Technical Assistance and Information Exchange) anlamına gelen bir enstrümandır. TAIEX işbirliği içinde olduğu ülkelere, mevzuatlarını AB mevzuatı ile uyumlaştırma ve uygulama konularında teknik destek sağlar. ‘Mevzuat uyumlaştırma ve uygulama’ kamu sektörünün sorumluluğu olduğundan, TAIEX Mekanizmasından kamu çalışanları faydalanabilir. 2

Faydalanıcı Ülkeler TAIEX’ten AB’ye aday ülkeler, potansiyel aday ülkeler, Avrupa Komşuluk Politikası ülkeleri ile Rusya ve KKTC yararlanmaktadır. 3

TAIEX Nedir? TAIEX temel olarak: Faydalanıcı ülkelerin ulusal mevzuatlarının AB mevzuatına uyumlu hale getirilmesi ve uygulanması ve yürütülmesi aşamalarında kısa süreli teknik destek sağlar ve tavsiyeler sunar. Genişleme sürecinde kazandığı deneyimleri paylaşma, ekonomik entegrasyonu ve siyasi işbirliğini artırma yoluyla Avrupa Komşuluk Politikası kapsamındaki ülkeleri AB’ye yakınlaştırmayı amaçlar. Faydalanıcı ülkelerdeki paydaşlara ve ortaklara teknik eğitim ve örnek uygulamalar sunar. 4

TAIEX Nedir? TAIEX Bütçesi: TAIEX Ekibi: TAIEX Mekanizmasının yıllık bütçesi 20-25 milyon € civarındadır. Bütçede ülkelere ayrılmış kotalar bulunmayıp prensip olarak her ülke başvurduğu kadar faydalanmaktadır. TAIEX Ekibi: TAIEX organizasyonu; birim başkanı, birim başkan yardımcısı, yedi sektör sorumlusu ve bu sektör sorumluları altında çalışan uzmanlardan oluşmaktadır. TAIEX lojistik konularda ise 2 yıllığına anlaşma sağlanan bir firma ile çalışmaktadır. Halihazırda IBF adlı İngiliz firması ile çalışılmaktadır. 5

TAIEX Çalışmaları TAIEX’in sağladığı teknik destek standart olarak şu 3 şekilde olmaktadır: Uzman Talebi (Expert Mission) Çalıştay (Workshop) Çalışma Ziyareti (Study Visit) Bu faaliyetler dışında istisnaî faaliyet şekilleri de mevcuttur: Çok Ülkeli Çalıştaylar (Multicountry Workshop) Siyasi Kriterler Seminerleri Bu faaliyet türlerinin detayları sonraki slaytlarda açıklanmıştır. 6

TAIEX Çalışmaları Uzman Talebi (Expert Mission) Bir veya iki üye devlet uzmanı Çoğunlukla mevzuatın hazırlanması aşaması 3 – 10 arası katılımcı Kısıtlı tercüme hizmeti Üye ülke uzmanlarının yol, konaklama ve harcırahları TAIEX tarafından karşılanmakta 7

TAIEX Çalışmaları Seminer / Çalışma Toplantısı (Workshop) Tematik veya uygulamaya yönelik Üye ülke uzmanları ve yararlanıcı ülkede konunun tüm paydaşlarının katılımı ile düzenlenir. (30 – 100 katılımcı) TAIEX bütçesinden karşılananlar: Faydalanıcı ülkeye gelen yabancı uzmanların yol, konaklama ve harcırah giderleri Şehir dışından katılımın zaruri olduğu durumlarda, en az 100 km mesafeden gelen katılımcıların konaklama giderleri (oda-kahvaltı) ve 400 km’den uzaktan gelen katılımcıların uçuş ve konaklama masrafları Simültane tercüme, öğle yemeği ve kahve araları ve, çalıştayı talep eden kurum tarafından ayarlanmadığı durumlarda, salon masrafları da TAIEX bütçesinden karşılanmaktadır. 8

TAIEX Çalışmaları Çalışma Ziyareti (Study Visit) Ülke ve kurum seçimi olabiliyor. Çoğunlukla mevzuatın uygulanması aşaması Gidilmek istenen üye devlette görülecek somut unsurlar olması (teknik ekipman, laboratuar, spesifik ağ sistemi, karmaşık idari yapılar vb.) gerekli. Azami üç katılımcı Kısıtlı tercüme hizmeti Katılımcıların yol, konaklama ve harcırahları (gecelik 80 €) TAIEX tarafından karşılanmakta 9

TAIEX Çalışmaları Standart 3 faaliyetin dışında; Çok Ülkeli Çalıştaylar Komisyonun ilgili DG’si veya yararlanıcı bir ülkenin talebi üzerine Brüksel’de veya herhangi bir yararlanıcı ülkede, TAIEX Biriminin davet ettiği ülkelerin katılımı ile düzenlenir. Katılımcının yol, konaklama ve harcırahı (Gecelik 80 €) TAIEX tarafından karşılanır. Siyasi Kriterler Semineri 2006 yılı itibarıyla, Türkiye’ye özgü, 23-24. Fasıllara yönelik, tüm paydaşların katılımı ile düzenlenen seminerler 10

Diğer Mekanizmalar Mevzuat Uyumlaştırmaya Destek Veren Diğer Mekanizmalar: Eşleştirme: Aday ülkelerin uyum sağladıkları AB mevzuatının hayata geçirilmesi sürecinde gerekli kurumsal yapılanmanın gerçekleştirilebilmesi için, üye devletlerin kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan uzmanların danışman olarak aday ülkelerde görevlendirilmesi ve bizzat aday ülkedeki ilgili kamu kurum ve kuruluşunda müktesebatın uygulanmasına yönelik kurumsal yapılanmaya ilişkin  bir projede çalışması üzerine kuruludur. 1-2 Milyon € bütçeli, planlama-seçim aşaması yaklaşık 2 yıl, uygulama aşaması yaklaşık 1-2 yıl süren projelerdir. 11

Diğer Mekanizmalar Mevzuat Uyumlaştırmaya Destek Veren Diğer Mekanizmalar: SIGMA: SIGMA programı teknik olarak ‘reform programlarının oluşturulması ve uygulanması, düzenleyici yönetim dâhil olmak üzere, politika oluşturma ve eşgüdüm kapasitesi, yasal çerçeve, kamu hizmetleri ve adalet, dış denetim ve mali kontrol, kamu harcamaları yönetimi, kamu alımları’ gibi alanlarda faaliyet göstermekte ve ülkelerin özellikle genel (yatay) idari kapasitelerinin geliştirilmesine destek sağlamaktadır. Türkiye bu programa 2004 yılında dâhil olmuştur. 12

TAIEX Çalışmaları TAIEX’ten Yararlanma Şekli: Yararlanıcı Kurumlarda TAIEX Temas Kişileri var. Başvurular veritabanı üzerinden alınıyor. AB Bakanlığı’ndaki değerlendirme (5 İş günü) TAIEX’in değerlendirmesi (1-2 ay) Gerçekleştirilme süresi (3 ay-1 yıl) 13

Başvurularda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Mevzuat Bağlantısı: Yapılmak istenen Başvuru bir AB Mevzuatı ile bağlantılı olmalıdır (Celex No-Mevzuat Numarası). AB’de henüz uygulanmayan konularda teknik destek başvurusu yapılmamalıdır. Mükerrer Başvuru olmamalı: AB tarafından TAIEX ya da diğer mekanizmalarca destek sağlanmış bir konuda yeni bir başvuru yapılmamalı. Ancak bir TAIEX faaliyetini yada Eşleştirme projesini tamamlayacak konularda başvuru yapılabilir. Kurum Önceliklerine Dikkat Edilmeli: Başvuru yapan kurumun önceliklerine dikkat edilmelidir. Bu, başvurunun kabul edilme şansını artırır. Kurum öncelikleri için bkz.:Ulusal program, ilerleme raporları.. 14

Başvurularda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Sektörel Yaklaşım: IPA II süreci ile birlikte Komisyon, teknik yardımlarda sektörel ve bütüncül bir yaklaşım benimsenmesini istemektedir. Bu yaklaşım “Belirlenmiş bir alanda birbirini tamamlayan başvurular yapılması” şeklinde TAIEX’e uyarlanabilir. TAIEX’in üç başvuru türünde (Uzman Talebi, Çalıştay, Çalışma Ziyareti) birbirini tamamlayan başvurulardan bir paket hazırlanması sağlanacak faydayı artıracaktır. 15

TAIEX Veritabanı 16

Eğitim ve Kurumsal Yapılanma Başkanlığı SORULAR ?? AB Bakanlığı Eğitim ve Kurumsal Yapılanma Başkanlığı taiex@ab.gov.tr 17