Belgelendirme Usul ve Esasları Eğitimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEHLİKELİ ATIK BEYAN SİSTEMİ (TABS)
Advertisements

BAYINDIR BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
İlkim Yiğit Gen.Mdr.Yrd..
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
ODUNPAZARI GERİ KAZANIM PROJESİ
ATIK AMBALAJ BİLDİRİMİ
Ülkemizde Ambalaj Atığı Yönetimi
PROJE DEĞERLENDİRME VE İZLEME SİSTEMİ Bilimsel Programlar Uzm.Yrd.
HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
AMBALAJ VE GERİ DÖNÜŞÜM
ÇEVRE GÖREVLİSİ/ ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI
YIL SONU YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER ve HATIRLATMALAR
ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARI
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
AMBALAJ ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜ
MEVZUAT Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği Ambalaj Atıklarının.
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
2013 YILI BESİLİK ERKEK SIĞIR DESTEKLEMESİ Ali ŞAHİN Veteriner Teknikeri-Tarım Danışmanı.
AMBALAJ BEYAN SİSTEMİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER
Çevre ve Orman Bakanlığı Yıldız ANABAL
AMBALAJ ATIK YÖNETİMİ Kocaeli Sanayi Odası.
ÇEVKO ‘nun Sorumlulukları ve Belediyelerle Çalışma Sistemi
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Ülkemizde Ambalaj Atıklarının Yönetimi
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği (Üretici Sorumluluğu)
ATIK YÖNETİMİNDE ENVANTER VE ONLINE UYGULAMALAR ATIK YÖNETİMİ UYGULAMASI (TABS, MOTAT, KDS) Arzu NURAY Şube Md. V.
* Bağlı ve ilgili kuruluşlar hariç. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin inşa, güçlendirme, tadil ve esaslı onarımlarına ait, proje, yaklaşık.
ADRES BİLGİLERİNİN TUTULMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 18 AĞUSTOS 2006 Mustafa DÖNER Genel.
T.C. İZMİR VALİLİĞİ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
KATMA DEĞER VERGİSİ İADE İŞLEMLERİ
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
Burcu Di ş isa ğ lam S.M.M.M.. YEN İ ARACILIK SÖZLEŞMES İ DÜZENLENEN MÜKELLEFLERE İ L İ ŞK İ N B İ LG İ G İ R İ ŞLER İ BU TEBL İĞİ N YÜRÜRLÜ Ğ E G İ RD.
HAYVAN SAĞLIĞI VE KARANTİNA GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
Ambalaj Atıkları Bildirim, Belgelendirme Usul ve Esasları
ÇEVRE GÖREVLİSİ Halil İbrahim YÖRÜBULUT Çevre Denetimi Şube Müdürü
AMBALAJ ATIKLARI YÖNETİMİ EĞİTİMİ.
TEDAŞ TARAFINDAN YAPILAN KABUL İŞLEMLERİ
Örnek: EK-5 Piyasaya süren için doldurulmuştur.
TÜRKİYE KİMYA PETROL LASTİK VE PLASTİK SANAYİ İŞVERENLERİ SENDİKASI Cem KILINÇ Çevre Mühendisi Kasım 2008 Ankara.
SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE FAALİYETTE BULUNAN MÜKELLEFLERİN DİKKAT E T MES İ G EREKEN HUSUSLAR.
AMBALAJ ATIKLARI GERİ KAZANIMI Ve ÇEVRE EĞİTİMİ PROJESİ
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ATIK YÖNETİMİ. Elvan Bilge MENTEŞE. COMPONENTA Dökümcülük
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
Sanayide Ambalaj Atık Yönetimi Çevre ve Orman Bakanlığı
Sanayide Ambalaj Atık Yönetimi Zeki TERZİOĞLU Ziraat Mühendisi Çevre ve Orman Bakanlığı İSKENDERUN OSB 02 Aralık HATAY.
BAYRAMPAŞA BELEDİYESİ KATI ATIK YÖNETİMİ -ÇEVRE ve GERİ KAZANIM
İhtiyaçların Toplu Alım Yöntemleri ile Karşılanması
TAŞINIR GİRİŞ VE ÇIKIŞ İŞLEMLERİNİN
ATIK AMBALAJ BİLDİRİMİ DOLDURMA NİĞDE Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
ÇİĞLİ BELEDİYESİ AMBALAJ ATIKLARI VE GERİ KAZANIM
Gelir İdaresi Başkanlığı. ELEKTRONİK TEBLİGAT NEDİR? Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği.
STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği
BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. 2 ÜLKEMİZDE HER YIL YAKLAŞIK 1,5 MİLYON TON SIVI YAĞ TÜKETİLMEKTEDİR. BU YAĞIN HEM ÜRETİMİ HEM DE TÜKETİMİ.
Staj Bilgilendirme 2017 Makina Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu
STAJ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Kanun Değişiklikleri.
ATIK YÖNETİMİ Çevre kirliliğinin önlenmesi ve mevcut kirliliğin giderilmesi için gerekli olan sistemli çalışmaların tamamına; ATIK YÖNETİMİ denir.
Staj Bilgilendirme 2018 Makina Mühendisliği Bölümü Staj Komisyonu
Gülin ERDAL Musa ATASEVER Durdu BAĞCI
Sunum transkripti:

Belgelendirme Usul ve Esasları Eğitimi Hülya ÇAKIR Çevre Mühendisi Çevre ve Orman Bakanlığı 12-14 Ocak 2010

Sunumun İçeriği Neden Belgelendirme Belgeleme esasları Belgeleme dosyasında bulunması gereken bilgi ve belgeler Belgeleme Örnekleri Cezai müeyyide Veri Kayıt Sistemi

Kaynakta Ayrı Toplama Son kullanıcı Piyasaya süren Ambalaj atığı üreticileri (konutlar, satış noktaları, sanayi tesisleri, okullar) Maliyetli Kaynakta Ayrı Toplama Piyasaya süren Toplama ayırma ve eğitim maliyet karşılanır Sözleşme imzalanır Lisans/geçici çalışma izni almış TAT tesislerine getirilir

Belgelendirme Nedir? Ürünlerini ambalajlı olarak piyasaya süren işletmeler (marka sahipleri), piyasaya sürdükleri ambalajları yönetmelikte belirlenen hedefler doğrultusunda geri toplamak, geri kazanmak ve bu işlemleri Bakanlığa Belgelemekle yükümlüdürler.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Belge Gönderir Belge Gönderir Belge Gönderir Piyasaya Süren İşletme Piyasaya Süren İşletme Yetkilendirilmiş Kuruluş Sözleşme Gönderir Belge Sözleşme Ambalaj Üreticisi Belge Gönderir Sözleşme Belge Gönderir Belge Gönderir Lisanslı İşletmeler Sözleşme

Belgelendirme Esasları -1 Sadece lisanslı Toplama Ayırma Tesisleri belgelendirme yapabilmektedirler. Geri Dönüşüm Tesisleri belgelendirme yapamazlar. Toplama ayırma tesislerinin lisanslı oldukları dönemler geçerlidir. Belgelendirmelerde, toplama ayırma tesislerinin çıkış rakamları esas alınmaktadır. Ambalaj atıklarının geri kazanılması faaliyetlerine ilişkin belgeler, ait oldukları yıl için geçerlidir.2009 yılına ait belgelendirme yapılması durumunda; 01.01.2009-31.12.2009 tarihleri arasındaki belgeler geçerlidir.

Belgelendirme Esasları -2 Piyasaya süren işletmenin önceki yıllarda yapmadığı belgelendirmeler cezalı olarak toplanması gerektiğinden önceki yılların belgeleri gönderilmemelidir Toplama çalışmalarında A firmasının B markalı ambalajının toplanması söz konusu değil önemli olan aynı cins ambalajın toplanmasıdır. Lisanlı işletme başka illerdeki piyasaya sürenin belgelemesi yapabilir. İl sınırlaması olmamalıdır. Belgelendirme dosyasındaki evraklar okunaklı olmalıdır. Kg yerine adet yazılmamalıdır. Farklı firmalar için tek bir belgeleme dosyası hazırlanmamalıdır. Her firmanınki ayrı olmalı kendisiyle ilgili belgeler yer almalıdır. Belgelendirmeler takip eden yılın şubat ayının sonuna kadar PS tarafından gönderilmelidir.

Belgelendirme Dosyalarında Neler Bulunmalıdır. Özet tablo Sözleşme Örneği Giriş Belgesi Çıkış Belgesi NoT:Not: Analiz raporu, tesellüm fişi, lisans belgesi, kapasite raporu, vergi levhası, sanayi sicil belgesi vb. evraklar konulmamalıdır.

1-ÖZET TABLO GİRİŞ VE ÇIKIŞ İÇİN Piyasaya süren işletmenin adı : Piyasaya süren firma kodu : Belgelendirme Yılı : Belgelenen ambalaj cins ve miktarı : Belgelemeyi yapan lisanslı firma : TESİSE GİREN MALZEMELER Belge Tarihi Belge No Malzemenin Cinsi Kimden Alındığı Miktar (Kg) 10.04.2008 4524 PE ASA Ltd. Şti. 5.650 12.05.2008 4615 KAĞIT/KARTON OF Line Ltd. Şti. 2.600 30.05.2008 4678 CAM Forsa Ltd. Şti 48.000 TOPLAM (Her Malzeme türü için olacak) Kime Verildiği 16.07.2008 45214 HAYAL Ltd. Şti. 6.500 18.08.2008 45624 HAS Ltd. Şti. 3.800 24.08.2008 45648 KARA Ltd. Şti. 56.000

II-Sözleşme Örneği Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması konusunda, piyasaya sürenler ile yetkilendirilmiş kuruluşların, belediye ve lisanslı toplama ayırma tesisleri arasında imzalanmalıdır. Sözleşmenin idari, teknik, hukuki ve mali şartları ilgili taraflarca belirlenmelidir.

III-Giriş Belgeleri Faturalar Gider Pusulası Kaynakta Ayrı Toplama Alındı Makbuzları (Belediye tarafından onaylı) Kantar Fişleri

Kaynakta Ayrı Toplama Makbuzu Belgelemede kullanılabilmesi için kaynakta ayrı toplanan ambalajların Belediye tarafından onaylanması gerekmektedir. Lisanslı İşletmenin Adı, Tarih…/…/2010 Adresi ve İletişim Bilgileri No:000001 AMBALAJ ATIĞI ALINDI MAKBUZU Malzemenin Cinsi Toplama Miktarı(kg) TESLİM EDEN TESLİM ALAN (Belediye Yetkilisi)

Giriş Belgelerinde Kabul Edilen Malzeme Cinsleri Ambalaj atığı Karışık Ambalaj Plastik Ambalaj Kağıt Ambalaj PE Ambalaj PET şişe Cam Şişe Teneke kutu vb.

Giriş Belgelerinde Kabul Edilmeyen Malzeme Cinsleri Çöp *Takoz Tel, kablo,saç *Naylon Kırpıntı *Üretim Artığı Gazete,dergi *Hurda 1. Hamur *Çöplükten toplama Çapak, Granül *A4 kağıdı Cam Kırığı

IV-ÇIKIŞ BELGELERİ Fatura Sevk İrsaliyesi İhraç edildiyse gümrük çıkış beyannameleri

ÇIKIŞ BELGELERİ Ambalaj atığı geri dönüşümüyle ilgili döngünün tamamlanması gerekmektedir. 2009 yılı için geri dönüşüm faal,yetinde bulunan bir işletmeye verilmesi durumunda belgelendirmeler kabul edilmektedir. Lisansız GDT ler için faaliyetini belirten resmi belgeler dosyaya eklenmelidir. Belgelendirmelerin kabul edilebilmesi için 01.01.2010 tarihinden itibaren toplama ayırma tesislerinden çıkan ambalaj atıkları lisanslı geri dönüşüm tesisine verilmesi gerekmektedir.

TAT Tesislerinde Çıkış Belgelerinde Kabul Edilen Malzeme Cinsleri Çıkış belgelerinde mutlaka malzemenin cinsi yazılmalıdır. PE,PET, PVC, kağıt-karton, alüminyum, çelik, cam ambalaj atığı vb. gibi ifadeler yer almalıdır. Ambalaj cinsi olarak plastik naylon, metal, ambalaj gibi genel ifadeler olmamalıdır. Fatura ve irsaliyeler arasında ifade birliği olmalı, Faturada ambalaj cinsi olarak teneke, irsaliyede de alüminyum yazmamalı veya faturada kağıt ambalaj irsaliyede kırpıntı yazmamalıdır.

Belgelemede kullanılan evrakların üzerinde ıslak kaşe yer almalıdır. Bu Belgenin ……..… kg ı ……………………..firması adına Çevre ve Orman Bakanlığı Belgelendirmelerinde Kullanılmıştır

Belgelendirme Örnekleri I Alüminyum TAT Kompozit Ambalaj PE Kağıt Kompozit malzeme cinslerine göre de belgelendirilmemelidir.

Belgelendirme Örnekleri II PE Alüminyum Kağıt Belgelemede aynı tür kompozit ambalaj toplanılması gerekmektedir

Cezai Müeyyide Şubat ayından sonra gönderilen belgeler kabul edilmemektedir. Piyasaya süren işletmeye 6933 YTL para cezası uygulanmaktadır. Belgelerin doğru olmadığının tespit edilmesi halinde lisanslı işletmenin lisansı iptal edilmektedir. Ayrıca, lisanslı işletmeler hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunun 20 inci maddesine göre 6933 YTL para cezası ve 26 ıncı maddesine göre de altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Çevre Kanununun 12.maddesinde öngörülen bildirim ve belgeleme yükümlülüğüne aykırı olarak yanlış ve yanıltıcı bilgi verenlere altı aydan bir yıla kadar hapis cezası uygulanmaktadır.

Neden On-line Belgelendirme? Belgelendirme sisteminin düzenlenmesi, Mükerrer belgelendirmelerin önüne geçilmesi, Kaynak israfının önlenmesi , Belgelendirmelerin takibinin yapılması, amacıyla ;Veri kayıt sisteminde düzenlemelerde bulunulmuştur.

Veri Kayıt Sistemi 2009 yılı belgelendirme dosyaları PS tarafından il müdürlüğüne göndermektedir. Yetkilendirilmiş kuruluşta il müdürlüğüne göndermektedir. 2010 yılından itibaren belgelendirme sadece online olarak programdan gönderilecektir. PS işletme tarafından programda yer alan belgelendirme özet tablosunun bir çıktısını alarak il müdürlüğümüze gönderilecektir. PS işletme toplama ayırma ayırma tesisinden belgelendirme dosyasının bir örneğini isteyebilir.

Belgeleme Miktarı Yönetmelikte ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması esas olarak yer almaktadır. Piyasaya sürenler ile yetkilendirilmiş kuruluşların, belediye ve lisanslı toplama ayırma tesisleri arasında sözleşme imzalanmaktadır. Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama maliyetlerinin karşılanması gerekmektedir.

Telefon :0.312. 207 50 00 Faks :0.312. 207 64 46 www.atikyonetimi.cevreorman.gov.tr/