Orman ve Su İşleri Bakanlığı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADALE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

Havza Rehabilitasyon Projelerinde Sor-Sap-Çöz Çalışması
KALKINMA AJANSLARI ve KOORDİNATÖR İLLER
ORMAN BİYOÇEŞİTLİLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
HARİTA BİLGİSİ.
Eylem Planı Sonraki Adımlar
Biyolojik Çeşitliliğin Orman Amenajman Planlarına Entegrasyonu
ANTALYA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ II
Katılımcı Havza Planlama Teknikleri Erdoğan Özevren
-4- Mikrohavza (MH) seçimi ©cnokan slayt tercüme ile 45 dakika ©cnokan
Neden ve Nasıl Kullanılır?
NEDEN SEYHAN HAVZASI ? • Akdeniz Bölgesi ve dolayısı ile Seyhan havzası İklim Değişimine en hassas Bölgelerden biridir. • Ülkemiz ve Avrupanın önemli üretim.
Standart Normal Dağılım
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
İMAR İSKAN VE KOOPERATİF ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
Türkiye’de Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanları Entegre Yönetim Projesi Nuri Özbağdatlı Ulusal Danışman UNDP Türkiye 27 Nisan 2012 Antalya.
GENÇLİK PROGRAMI Eylem 1.3. Gençlik Demokrasi Projeleri
ZUHAL YILMAZ Başmühendis
GENÇ MEŞCERELER BAKIM SEFERBERLİĞİ EYLEM PLANININ İLK ALTI AYLIK DÖNEM RAPORU YAYINLANDI
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
1. PLANLAMA ÇALIŞMALARI PLANIN AMACI : Hazırlanacak kalkınma planları sınırlı doğal kaynaklardan en etkin ve optimal bir biçimde faydalanmayı temin etmek,
 Gelir düzeyleri arasında giderek artan farklılıklar, iş bulmak, daha iyi sosyal ve ekonomik altyapıya ulaşabilmek için tarımdan diğer sektorlere geçiş.
KATILIM (1) Halkın, kendisiyle ilgili kararlara katılmasına dönük bir süreçtir. Katılımın olmazsa olmaz koşulu, problemlerin birlikte tespit edilmesi,
ARAZİ TOPLULAŞTIRMADA PROJE MALİYET HESABI
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ÇELTİK – AKGÖL PROJESİ Feyzullah PARLAK ( Planlama Başmüh. ) Metin PEKTAŞ.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
DRENAJ ETÜTLERİ Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
İZMİR YEREL GÜNDEM 21 ORTAKLIĞINDA KIRSAL KALKINMA ÇALIŞMALARI Yrd.Doç.Dr.Arife Karadağ&Ahmet Tomar Mustafa Harputlu.
TEST HAZIRLAMA SÜRECİ.
PLANLAMA VE PROJE FAALİYETLERİ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
RİSKLERİN TESPİT EDİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
SEÇMELİ DERSLERİN UYGULANMASI
ARAZİ TOPLULAŞTIRMA PROJELERİ ÖN ETÜT RAPORLARININ HAZIRLANMASI VE ÖNEMİ YUSUF VAY
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ HARİTA MÜHENDİSLİĞİ
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AKARÇAY HAVZASI.
E-OKUL ÜZERİNDEN GÜNCELLENMESİ GEREKEN VERİ EKRANLARI
DRENAJ ETÜTLERİ Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
RİSK ANALİZİ VE YER SEÇİMİ
ALTIEYLÜL İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
EROZYONLA MÜCADELE EYLEM PLANI
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
Havza Paydaşlar Toplantısı Genel Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Tesisleri Adana 19 Kasım 2015.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
ORMANCILIK UYGULAMA PROJELERİNİN ÇEŞİTLERİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük.Müh.
Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Ulusal Hedeflerinin Oluşturulması 1.
HAVA HARP OKULUNA NASIL GİRİLİR?
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
REHBERLİK YÖNETMELİK 2014.
Havacılıkta İnsan Kaynakları Eğitimde 4. hafta, fiilen 3
OLAĞAN GENEL KURULDA YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER
Ön Büro Çalışması Arazi Çalışması.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
BİTKİ ÖRTÜSÜ VE UĞRADIĞI ZARARLAR
ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
YHGP: YEŞİLIRMAK HAVZASI GELİŞİM PROJESİ ÖDEVİ ŞÜHEDA NUR ARISOY 11TM/A 266 İYİ SEYİRLER…
Sunum transkripti:

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü MİKROHAVZA SEÇİMİ YÖNTEM VE KRİTERLERİ Mahmut Temiz Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Dairesi Başkanı

Mikrohavza bazlı projelendirme ve uygulama Mikrohavzalar ana su havzasının içerisinde bulunan hidrolojik ünitelerdir. Mikrohavzaya düşen yağış daha büyük ölçekli alt havzaya drene olur. Havza rehabilitasyonunda çalışmaların planlandığı ve uygulandığı ölçek “Mikrohavza” dır.

Havza-Mikrohavza Kavramları

Mikrohavza mantığı Yukarı Aşağı

Mikrohavza seçimindeki aşamalar Mevcut Mikrohavzaların Belirlenmesi Aday Mikrohavzalaların Belirlenmesi Çalışılacak Mikrohavzaların seçimi

Mevcut Mikrohavzaların Belirlenmesi 1.Adım: Uygun ölçekteki harita üzerinde yerleşim alanları, drenaj hatları,il, ilçe sınırları işaretlenir. 2.Adım: Hidrolojik Sınırlara bağlı olarak havza içerisindeki mikrohavzaların tamamı belirlenir.

Mevcut Mikrohavzaların Belirlenmesi Liste hazırlanır: Mikrohavza adı Hangi il’de ya da ilçe’de olduğu Mikrohavzadaki köyler Mikrohavzanın toplam nüfusu Mikrohavza alanı(Ha)

Mevcut Mikrohavzların Belirlenmesi Bazen mikrohavzalar: Köy sınırlarını ikiye bölebilir…..? Mikrohavza içerisinde farklı sayıda köy olabilir.Bunların sınırları tespit edilmeli Uygulamada kolaylık olması açısından mikrohavza sınırları ile idari sınırlar çakıştırılmaya çalışılır.  

Aday Mikrohavzaların tespiti Belirlenen mikrohavzaların tamamı ilk eleme kriterlerine göre ön elemeye tabi tutulur: Ulaşılabilirlik Havzadaki yerleşim yeri ve nüfusun durumu,

Aday Mikrohavzaların tespiti Ön elemeden sonra havza seçim kriterlerine tabi tutulacak aday mikrohavzalar ortaya konmuş olur. Katılımcı kurum, kuruluş değerlendirmelerinin Ardından detaylı mikrohavza seçim kriterlerine aday havzaların listesi hazırlanır.

Seçim Kriterleri Bozulmanın derecesi Bozulmanın geri kazanılabilme oranı Doğal afet riski oranı Kabul edilebilirlik Gelir getirici faaliyetler için potansiyelin olup olmadığı

Seçim Kriterleri Kırsal fakirliğin derecesi, Projeye katılma konusunda yörede yaşayan insanların ve sivil toplum kuruluşlarının istekliliği, Köyler arasında proje ile ilgili uyum.

Seçim Kriterleri Mikrohavzanın yeri Mevcut doğal kaynaklar hakkında kullanılabilir bir verinin olup olmadığı, Yapılacak faaliyetlerin karbon tutumuna etkisinin potansiyeli, Biyolojik çeşitlilik,

Seçim Kriterleri Belirlenen kriterler ile ilgili projede yer alacak kurum kuruluş temsilcileri tarafından toplanan verilerin sağlıklı ve doğru olması seçim için çok önemlidir.

Çalışılacak Mikrohavzaların seçimi Aday mikrohavzalarda yapılacak arazi gezileri ve bölgede yaşayan insanlarla yapılacak toplantılar sonucunda katılımın tam sağlanacağı mikrohavzalar seçilir.

Çalışılacak Mikrohavzaların seçimi Havza seçim kriterleri için puanlamanın yapıldığı bir tablo hazırlanır. Puanlama tablosu her bir kurum kuruluş temsilcisi tarafından aday mikrohavzaların herbiri için doldurulur.

Çalışılacak Mikrohavzaların seçimi Her bir mikrohavzanın puanı toplanarak mikrohavzaların öncelik sırası belirlenir.   Havza içerisinde kaç mikrohavzada çalışılması öngörülüyorsa bu sıralamaya göre mikrohavzalar belirlenir.

TEŞEKKÜRLER mahmuttemiz@ogm.gov.tr