ÇANAKKALE İLİNDE KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ TARIMA DAYALI SANAYİ İŞLETMELERİNDE PROJEYE DAYALI YATIRIM BİLİNCİNİN ÖLÇÜLMESİ (KÖY BAZLI KATILIMCI YATIRIM PROGRAMI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
Advertisements

T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı?
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
PROJE DEĞERLENDİRME VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
MALİYE BAKANLIĞI TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME SÜRECİ
UZUNKÖPRÜ - HASKOVA TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ PROJE BAŞ KOORDİNATÖRÜ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Et Üreten İşletmelere Yatırım/Kanatlı Eti
YAMAN ENERJİ TÜRKİYE ULUSAL ENERJİ FORUMU 2005 Elektrik Sektörü Altyapı Yatırımları Yaman AKAR Ekim 2005 İstanbul
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SİVAS TİCARET VE SANAYİ ODASI. SİVAS 1901 yılında kurulmuştur. Yaklaşık 4000 aktif üyesi bulunmaktadır. 24 meslek grubundan 62 meclis üyesi ve 20 personeli.
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU &
THE LINKING EASTERN ANATOLIA TO PROGRESS PROGRAMME(TUR/98/002) (DOĞU ANADOLU KALKINMA PROGRAMI) Erol Çakmak Programme Manager Ankara/ Eylül 2006 BİRLEŞMİŞ.
Prof.Dr. M.Kamil Mutluer Sayıştay Başkanı 2 Kamu Harcamalarının Tarihsel Gelişimi t 1929 ÖNCESİ t DÖNEMİ t 1980 SONRASI.
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
SEKTÖREL YATIRIM ALANLARINDA GENÇ İSTİHDAMININ DESTEKLENMESİ II HİBE PROGRAMI TAM BAŞVURU FORMU PAKETİ HAZIRLAMA EĞİTİMİ Kasım 2013 GİRİŞ.
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Ülkemizde Uygulanan Ekonomik Politikaların Temel Amacı -Doğal ve beşeri kaynakları en iyi şekilde değerlendirebilmek.
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
1 “TARIMDA FİNANSMAN, SİGORTA VE YENİ AÇILIMLAR “ DEVLET DESTEKLİ TARIM SİGORTALARI İstanbul,
1 Finans Konulu Tematik Çalışma Grubu Raporu Koordinatörler Toplantısı 5-6 Kasım 2007 T. Woudeneh & J. Labre.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
Soru; Türkiye’nin üyeliğinin muhtemel etkileri neler olabilir?
Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Süreci
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
YOZGAT İLİ 75X100 MODERN HAYVANCILIK PROJESİ
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
KKTC TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI TURİZM YATIRIM POLİTİKALARI Doç. Dr
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE’DE GİRİŞİMCİLİĞİN ÖZENDİRİLMESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

ÇANAKKALE İLİNDE KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ TARIMA DAYALI SANAYİ İŞLETMELERİNDE PROJEYE DAYALI YATIRIM BİLİNCİNİN ÖLÇÜLMESİ (KÖY BAZLI KATILIMCI YATIRIM PROGRAMI UYGULAMASININ İNCELENMESİ) Yrd. Doç. Dr. Sibel TAN

9/5/20142 Dünyadaki Değişim ve Gelişim Küreselleşen dünya ve ülkeler arası sınırların kalkması, Piyasa ekonomisi şartlarında hükümetlerin rollerinin daralması yalnızca düzenleyici ve denetleyici rol oynaması, Hükümetlerin tarıma müdahalesi yalnızca destekleyici mahiyette, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ticaret örgütü (DTÖ) ve Avrupa Birliği (AB) politikalarda belirleyici rol oynamaktadır.

9/5/20143 Türkiye’de Durum  Planlı dönemin başladığı 1960’lı yıllardan itibaren çeşitli politika arayışları, 1. Destekleme alımları, 2. Girdi sübvansiyonları, 3. Ürün bazında prim uygulamaları, 4. Kredi destekleri….vb.

9/5/20144 Türk Tarım Politikasında Reform Sinyalleri  Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planında ve Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planında Tarım Politikalında reformun ilk sinyalleri verilmiştir; 1. Rekabetçi tarım sektörü, 2. Çiftçi kayıt ve tarım bilgi sistemlerinin oluşturulması, 3. Tarım sigortası kanunun çıkarılması, 4. Kırsal kalkınma, 5. Tarım sanayi entegrasyonu, 6. Tarım Çerçeve Kanunun çıkarılması.

9/5/20145 Tarım Reformu Uygulama Projesi (ARIP)  2000’li yıllarda bu destekleme politikalarının hem istenen düzeyde tarım sektörünü başarıya götürememesi hem de bütçeye ağır yük getirmesi gerekçesiyle uluslar arası kuruluşların da desteği ile yeni destekleme politikalarına ve özellikle DGD’ye geçiş sağlanmıştır. Bu değişimde “Tarım Reformu Uygulama Projesi (ARIP)” temel rolü oynamıştır. ARIP kapsamında Dünya Bankası ile bir borçlanma anlaşması imzalamıştır.

ARIP TARIM REFORMU UYGULAMA PROJESİ İkraz No : TU ARIP A) Doğrudan Gelir Desteği ve Çiftçi Kayıt Sistemi B) Kırsal Kalkınma Programları B1) Alternatif Ürün Programı B2) Arazi Toplulaştırması B3) Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı B4) IRFO B5) ÇATAK C) Tarım Satış Kooperatif ve Birliklerinin Yeniden Yapılandırılması KK-MYB

9/5/20147 Tarım Kanunu ve Tarım Stratejisi ( )  ARIP projesinin yetersizlikleri, AB’ye uyum ve DTÖ kuralları ise yeni bir arayışı ortaya çıkarmış Tarım Çerçeve Kanunu ve Tarım Stratejisi hazırlanmıştır. 1. Kaynakların etkin kullanımı ilkesi çerçevesinde, 2. Ekonomik, sosyal, çevresel ve uluslar arası gelişmeler boyutunu bütün olarak ele alan, 3. Örgütlü, 4. Rekabet gücü yüksek, 5. Sürdürülebilir tarım stratejisinin oluşturulması temel amaçlanmıştır.

9/5/20148 AB Mali Yardım Çerçevesi  1999 Helsinki Zirvesinde Türkiye’nin aday ülke statüsü kazanması,  Aday ülke konumuna gelmeden önce Türkiye, Avrupa Birliği'nin MEDA (Yenileştirilmiş Akdeniz Politikaları) kapsamındaki fonlarından, Gümrük Birliği çerçevesinde verilen fonlardan ve Avrupa Yatırım Bankası kredilerinden yararlanmaktaydı.  2001 yılı sonunda tüm bu yardımlar tek bir bütçe kaleminde toplanmış olup bu yardım bütçesine “Katılım Öncesi Yardım Programı” adı verilmektedir

Tarım Stratejisi Çerçevesinde Kırsal Kalkınma  Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde, tarım üreticilerine kırsal alanda uygulanan projeler;  Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı  Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Projesi  Bireysel veya grup şeklinde,  %50 öz sermayeye dayalı projeli yatırımlar için, Tarım ürünlerinin depolanması, işlenmesi, değerlendirilmesi ve pazarlamasına yönelik ekonomik faaliyet yatırımları ile, Altyapı tesislerine yönelik yatırımları teşvik etmeyi ve desteklemeyi amaçlayan hibe destek programlarıdır.

Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı (KBKYP)  I. Etap: 23 Ağustos 2005 Tarihli ve Sayılı Resmi Gazete  II. Etap: 9 Mayıs 2006 Tarihli ve Sayılı Resmi Gazete  III. Etap: 18 Nisan 2007 Tarihli ve Sayılı Resmi Gazete

Uygulanan İller Çanakkale, Denizli, Bolu, Konya, Karaman, Burdur, Hatay, Niğde, Tokat, Artvin, Gümüşhane, Rize, Ardahan, Malatya, Adıyaman, Batman.

Programın (KBKYP) Amaçları  Gelir ve sosyal standartları geliştirmek,  Altyapıyı iyileştirmek,  Tarım-Sanayi entegrasyonu sağlamak,  Alternatif gelir kaynakları yaratmak,  Katma değer sağlayacak altyapı tesis etmek,  Girişimcilik kapasitesi yaratmak,  Uluslararası kaynakların (özellikle AB) kullanımı için kapasite oluşturmaktır.

 Programın en önemli amacı uluslararası fonların kullanımı için yerel kapasite yaratmaktır.  Ülkemizin bundan sonraki kırsal kalkınma vizyonu, yatırımcılar tarafından hazırlanacak öz sermaye katkılı proje başvurularının desteklemesidir.

Proje sayıları ve bütçeleri Proje Sayısı Bütçe (Bin YTL)Toplamdaki Pay (%) ETAPİLEko. Y.AltyapıToplam Eko. Y.Altayapı Toplam I. ETAP ÇANAKKALE TÜRKİYE II.ETAP ÇANAKKALE TÜRKİYE III.ETAP ÇANAKKALE TÜRKİYE TOPLAM ÇANAKKALE TÜRKİYE

Teklif edilen ve kabul edilen proje sayıları EtapTeklif edilenKabul edilen Kabul edilme oranı(%) 1. Etap Etap Etap TOPLAM

Proje konusu Yatırım KonusuTeklif edilenKabul edilen Bakliyat 22 Bal 11 Kanola 31 Karma yem 30 Meyve 163 Sebze 184 Çeltik Kurutma 31 Mısır Kururma 21 Zeytin ve Zeytinyağı 149 Süt ürünleri 167 Soğuk hava deposu 72 Su ürünleri 40 Un fabrikası 62 Alternatif kaynaklı sera 22 Kanalizasyon 42 Sulama 3 Köy Yolu 22 TOPLAM  HEDEF  Ülke Politikalarına uygun  Üretim desenine uygun  ve İl Mastır Planlarına uygun projelerin desteklenmesi

İlçelere göre dağılım İLÇEBAŞVURUKABULKABUL ORAN (%) Biga Merkez Ayvacık Gökçeada Bozcaada 9 00 Ezine Lapseki Bayramiç Gelibolu Çan Ecebat Yenice 6 00 TOPLAM

Yatırımcı niteliği HEDEF! Özellikle Örgütlü Üreticinin Desteklenmesi

Yatırımcı yaşı ve eğitim durumu YAŞEĞİTİM İlkokul Ortaokul Lise Universite48 TOPLAM106 TOPLAM106

Yatırım yerinin özelliği HEDEF KİTLE! Programın adından da anlaşılacağı gibi köy

Proje kabul edilmeme sebebi NEDENProje SayısıOran % Bütçe Kısıtı 3755 Uygun olmayan format 1725 İzin ve ruhsatlar 8 12 Uygun olmayan konu 58 TOPLAM 67100

Yapacağınız yatırımla ilgili önceden tecrübeniz var mı?  %73 Evet, % 27 Hayır  Ada ekonomisine katkı,  Bölgenin üretim potansiyelini değerlendirmek,  Ürün çeşitliliği yaratmak,  Bölgeye istihdam katkısı sağlamak,  Yeni bir yatırım yapma isteği.

Ürününüzü nerede pazarlayacaksınız ?

Projeden nasıl haberdar oldunuz ?

Projenizi kim hazırladı ?

Proje hazırlanırken karşılaşılan zorluklar?

Projenin uygulanması aşamasında karşılaşılan zorluklar nelerdir? 1. Ön proje etütleri ve piyasa araştırmaları yetersiz olduğu için proje bütçeleri ile piyasa fiyatlarının örtüşmemesi, 2. İzin ve ruhsatların alınmasındaki zorluklar, 3. Bürokratik işlemlerin fazlalığı, 4. İhale dosyalarının hazırlanması ve ihale şartlarında karşılaşılan zorluklar, 5. Yatırımların sürdürülebilirliğinin iyi planlanmamış olması, 6. Uygun teklif verecek firma sayısındaki yetersizlikler.

Hazırladığınız projenin çevrenize en önemli katkısı nedir ? (Önem sırasına göre) 1. Yerel üretim potansiyelinin kullanılması 2. Gelir etkisi, 3. İstihdam etkisi, Ürün kalitesinin artırılması, 4. Çarpan etki, 5. Doğal kaynak kullanımı.

Yrd. Doç. Dr. Sibel TAN Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü