Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KKTC TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI TURİZM YATIRIM POLİTİKALARI Doç. Dr

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KKTC TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI TURİZM YATIRIM POLİTİKALARI Doç. Dr"— Sunum transkripti:

1 KKTC TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI TURİZM YATIRIM POLİTİKALARI Doç. Dr
KKTC TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI TURİZM YATIRIM POLİTİKALARI Doç. Dr. İsmet ESENYEL Lefkoşa, 22 Mart 2017

2

3 KKTC TURİZM SEKTÖRÜ REKABETÇİLİĞİNİ ETKİLEYEN ANA FAKTÖRLER (ARALIK 2016-ANKET(280 KİŞİ))

4 DEVLET TURİZM BÜTÇESİNDEN TURİZME AYRILAN PAY (2013)

5 KKTC TURİZMİNİN 2026 HEDEFLERİ
Turizm Sektöründe, turizm potansiyelinin değerlendirildiği, ürün ve hizmetlerin çeşitlendirildiği, kalitenin yükseltildiği, yerel ürünlerin öne çıkarıldığı, uluslararası standartlarda kurumsallaşıldığı, uluslararası bir marka haline gelindiği, çevrenin korunması ve gelişmesinin sağlandığı, doğal kaynakların, tarihi mirasın ve kültürel dokunun duyarlılıkla ele alındığı, koruma kullanma dengesinin gözetildiği, sürdürülebilir büyüme ve istihdamın oluşturulduğu, bölgesel kalkınmaya katkının sağlandığı, bölgesel farklılıklara ve rekabet üstünlüğüne dayalı, sürdürülebilir bir turizm modelinin oluşturulması temel amaçtır.

6 KKTC TURİZMİNİN 2026 HEDEFLERİ
KKTC’de 5 yıl içerisinde özellikle Bafra Bölgesi yatırımlarının sonlandırılması kapsamında 30,000 yatak, 3 milyon turist, 3 milyar dolar gelir ve sonraki 5 yıllık stratejik gelişim planında, alternatif turizm modelleri geliştirilerek, 40,000 yatak hedefi ile en az 4 milyon turist ve 4 milyar dolar gelir sağlanma hedefi bulunmaktadır. Turizm amaçlı tahsis edilen kaynakların verimli ve etkin şekilde kullanımı sağlanacaktır. Turizmde mevcut kapasitenin değerlendirilmesi ve etkin kullanımının sağlanması yönünde gerekli tedbirler alınmaya başlanmıştır. Turizm bölgelerinde yarım kalmış veya inşaatına hiç başlanmamış yatırımların tamamlanması ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi için özellikle Bafra bölgesinde yoğun bir çalışmaya girişilmiştir.

7 KKTC TURİZMİNİN 2026 HEDEFLERİ
Küçük ve orta ölçekli turistik konaklama tesislerinin iyileştirilmesi ve kalitenin artırılması sağlanacaktır. Turizm yatırımları yoğun olan bölgelerden uygun olan diğer bölgelere planlı bir şekilde yönlendirilecek, turizm faaliyetleri çeşitlendirilecektir. Örneğin; Girne Bölgesinin sınırları içinde olan Sadrazamköy, Kayalar ve Akdenizde Helal Turizmi, Kite-Sorf ve Karavancılık Turizmi için girişimler başlatılmıştır. Turizm yatırımları, doğal, tarihi, kültürel ve sosyal yapıyı koruyucu ve geliştirici nitelikte gerçekleştirilecektir. Turizm politikalarının sürekliliğinin sağlanmasına olanak verecek, paydaş katılımcılığını içeren Kuzey Kıbrıs Turizm Örgütü’nün kurulmasına öncelikli olarak başlanmıştır.

8 KKTC TURİZMİNİN 2026 HEDEFLERİ
Turizm sektöründe daha fazla yerli girdi imkanı sağlama olanakları araştırılarak, turizmin diğer sektörlere olan katkısını artıracak tedbirler alınacaktır. Turizm sektörü hizmetlerinde ve turist profilinde niteliğin yükseltilmesini sağlayarak, turist sayısının ve turizm gelirinin artırılması, yüksek gelir gruplarının ülkemize çekilmesi, yıl boyunca talep yaratılması ve talebin bölgelere ve ürünlere dengeli dağıtılması sağlanacaktır. Turizm pazar talepleri dikkate alınarak, turizm ürünü bu talepler doğrultusunda çeşitlendirilecek ve turizm faaliyetlerinin tüm yıla yayılması sağlanacaktır. Cittaslow, eko turizm gibi doğal ve kültürel varlıklara duyarlı, yerel ürünleri öne çıkaran, yerel halka dayalı, alternatif turizm türlerinin gelişimi desteklenecektir.

9 KKTC TURİZMİNİN 2026 HEDEFLERİ
Dünyada yükselen pazar konumunda olan sağlık turizmi altyapısı oluşturularak sağlık turizmi geliştirilecek, bu alanda hedef pazarlarda etkin bir tanıtım ve pazarlama yapılacaktır. Turizme yönelik pazarlama faaliyetlerinin elektronik ortamda enformasyon teknolojilerine dayalı olarak gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. Halkın turizm konusunda bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi sağlanacak, doğal kaynakların kullanımında geriye dönüşün olmadığı bilincini topluma benimsetecek çalışmalarda bulunulacaktır. Turizm eğitimi ve hizmet kalitesinde standardizasyonu, verimlilik ve iş kalitesinin gelişmesini ve istihdam için gerekli beceri düzeylerinin belirlenmesini sağlayacak sertifikasyon sistemi getirilmek için üniversitelerle çalışmalar başlatılmıştır.

10 KKTC TURİZMİNİN 2026 HEDEFLERİ
Turizmde nitelikli eleman açığının giderilmesi amacıyla Otelcilik Turizm Eğitim Merkezi (OTEM) yeniden yapılandırılarak etkin hale getirilip, Mart 2017’de açılacaktır. Turizmde uygulanan teşvik yöntemleri yeniden ele alınarak küçük ve orta ölçekli işletmelere dayalı bir şekilde bütüncül olarak düzenlenecek, etkin ve kontrollü uygulanması sağlanacaktır. Yeni destinasyonların açılması yönündeki çalışmalar desteklenecektir. Turizm sektörünün planlı gelişmesi yönünde, Turizm Gelişim Yasası’na bağlı Turizm Gelişim Planı ve eylem planları günümüz koşullarına revize edilmiş ve Turizm Planlama Dairesi ve Şehir Planlama Dairesi ile istişare edilmiştir. Dünya Ekonomik Formu’nun “turizm rekabet kriterleri” uygulamaya konulacaktır

11 KKTC-TC YAPISAL DÖNÜŞÜM PROGRAMI ÜLKENİN TURİZM POTANSİYELİ DAHA ETKİN DEĞERLENDİRİLECEKTİR FAALİYETLER; Turizm amaçlı rezerv araziler belirlenerek, hazırlanacak mevzuat doğrultusunda rekabeti sağlayacak objektif bir ihale yöntemi ile ulusal ve uluslararası yatırımcılara duyurulması sağlanacaktır. Yatırım hariç turizm teşviklerinin tamamını kapsayan ve kaynakların verimli kullanımını amaçlayan yeni bir teşvik mevzuatı çıkarılacaktır. Turizmin diğer sektörlere olan katkısını artıracak tedbirler alınacaktır. Turizm faaliyetleri çeşitlendirilecektir. North Cyprus’un bir marka haline getirilebilmesi amacıyla hedef pazarlarda reklam ve tanıtım faaliyetleri yürütülecektir. Gerektiğinde Türkiye Cumhuriyeti ile ortak çalışma yapılacaktır. Serbest piyasa kuralları içerisinde turizm sektörüne daha fazla yerli girdi imkanı sağlama olanakları araştırılacaktır. Performans anket formu geliştirilerek yatırımcılar ile turistlere yönelik yılda ikişer defa memnuniyet anketleri yapılacak ve sonuçları Turizm Bakanlığı web sitesinde yayınlanacaktır. 

12

13 TEŞEKKÜRLER..


"KKTC TURİZM VE ÇEVRE BAKANLIĞI TURİZM YATIRIM POLİTİKALARI Doç. Dr" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları