Finlandiya’da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Toplumsal Cinsiyet Etki Değerlendirmesi
Advertisements

19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK AB POLİTİKALARI
GÜNÜMÜZ TÜRKİYE’SİNDE KADIN İSTİHDAMININ DURUMU VE BAZI ÖNERİLER
Yerel Yönetim Reform Programı’na Destek Projesi
Kurumlar toplumu önemser
AB Hakkında Genel Bilgiler
AB Eşleştirme Projesi, Ankara 6. Ders Haftası Carin Lindqvist-Virtanen
Sosyal Politika Reformu SATA – Finlandiya’da Politika Oluşturma Örneği
İzleme - göstergeler AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Ders Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü.
İşsizlik Sigortası Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
AB’de Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma AB Eşleştirme Projesi, Ankara Kursun 6. Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü.
Finlandiya’da Sosyal Koruma Politikası Oluşturma
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI Kamu Değeri ve Politika.
Finlandiya’da Sosyal Güvenlik
Esnek Çalışma ve Kadın İşgücü
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
Üniversite Sanayi İşbirliğinde İskandinav Modeli
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Stratejik Planlama Pilot Kuruluş Uygulamaları: Genel Bakış Nahit BİNGÖL DPT Müsteşarlığı 12 Ocak 2005.
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
AİLE SOSYAL DESTEK PROGRAMI (ASDEP) EĞİTİMİ
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
İzmir İktisat Kongresi 30 Ekim – 1 Kasım Ekonomik büyüme tek başına kadınları da kapsayıcı kalkınma için yeterli değil Örnek: Türkiye Ekonomik.
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORTAK POLİTİKALARI
Avrupa Birliği Sosyal Politikası Kadın-Erkek eşitliği
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
Fatma GÜLMEZ. Komisyon spor projeleri için kesenin ağzını açtı ; 4 milyon euro.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
İsveç Yerel Yönetiminden Stratejik Planlama ve Performans Bütçeleme Örnekleri Per Molander Ankara, 11 Ocak 2005.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-4 Prof. Dr. Doğan Nadi Leblebici Bu Slaytta Esen Çağlar’ın 2007 yılında tepav’da yaptığı.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-1
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5
Fatma GÜLMEZ AB Komisyonunun Spor Projeleri İçin Ayırdığı Bütçe.
İKS İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTI
Toplumsal Sorumluluk Tüm bireylerin, içinde yaşadıkları toplumun yaşam kalitesini iyileştirmek için bütün toplumla birlikte ekonomik, çevresel, kültürel.
Bayram AKBAŞ MYK Başkanı MÜSİAD Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı, Şubat 2011/İstanbul MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN ANAHTAR KAVRAMLAR 1.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ KANUNU.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
EVDE ÇOCUK BAKIMI PROJESİ YÖNLENDİRME KOMİTESİ TOPLANTISI ANKARA
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Dr. Hicran ATATANIR Sosyal Güvenlik Uzmanı.
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
SABUNCUOĞLU ŞEREFEDDİN SAĞLIK HİZMETLERİ
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
ALMANYA’DA SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ
T.C. Yükseköğretim Kurulu
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
Sunum transkripti:

Finlandiya’da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma AB Eşleştirme Projesi, Ankara Kursun 6. Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü

Sosyal refah ve sağlık bakım alanında idari seviyeler Cumhurbaşkanı Hükümet Parlemento Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı Kurum ve Kuruluşlar Bölgesel Resmi İdari Kurumlar Belediyeler 6.4.2017 A4 05/2005/tao/paht

Finlandiya’da sosyal koruma temel ilkeleri: 3 temel esas Belediyelere dayalı Hizmetler - Sağlık Hizmetleri Sosyal Hizmetler Uzun vadeli bakım dahil Gelir ilişkili sigorta modeli (primlerle finanse edilen) Genel asgari sigorta kapsam modeli (vergilerle finanse edilen)

İstihdama dayalı yardımlar İkamete dayalı yardımlar Meslek hastalıkları ve kazaları İstihdama dayalı yardımlar İkamete dayalı yardımlar Aile yardımları Hastalık ve Annelik izni (nakit yardımlar) Emekli maaşları • Yaşlılar • Engelliler • Yetim / Dul Çalışan maaşları İşsizlik Sağlık-Bakım Gönüllü işsizlik 4 6.4.2017 STM

Finlandiya’da sosyal koruma: temel unsurlar Üç unsur: koruyucu sosyal ve sağlık politikası, sosyal ve sağlık bakım hizmetleri, sosyal sigorta Sistem birkaç on yılda oluşturuldu Yardımların genel ve yaygın olma özelliği Kapsamlı temel güvenlik ve gelir alakalı yardımlar Ülkede ikamet ediyor olmak kişinin sosyal güvenlikten yararlanmasını sağlar. Ülkede ikamet edenler sosyal güvenlik kapsamına girer ve tüm çalışanlar istihdama dayalı yardımlardan faydalanma hakkına sahiptir ( devlet sosyal sigortası). Temel olarak merkezi hükümet, belediyeler ve işverenler tarafından finanse edilir. Gelir dağılımı oldukça eşit. Toplumsal cinsiyet eşitliği sisteme iyi şekilde yerleşmiş. 6.4.2017

Sonuçlar Sosyal güvenlik ağları sosyal içerme sağlar; fakirliği önler ve ekonomik büyümeyi tetikler. Sosyal güvenlik ağları aşamalı olarak yapılandırılabilir. Toplumdaki en savunmasız kişileri korumak devletin sorumluluğudur; evrensel yaklaşım iyi sonuçlar vermiştir.  İyi tasarlanmış sosyal güvenlik modeli yeterli yardım sağlarken finansal olarak da sürdürülebilir olabilir. İstihdam, sosyal güvenlik sağlamanın gerekli bir yoludur.

Bakanlığın Yönlendirme Sistemi Stratejik Yönlendirme Performans Yönlendirme Performans Yönetimi Strateji, 5-10 yıl Eylem ve ekonomik plan, Kaynaklar hakkında kararname Bakanlığın eylem planı Hükümet programı Hükümet strateji belgesi politika programları Harcama limitleri prosedür Bütçe / Tamamlayıcı bütçe Performans birimlerinin eylem planları Kurum tarafından performans sözleşmeleri 4/1 yılda Gruba özel ve kişisel görevler ve amaçlar 6.4.2017 A8 05/2005/tao/paht

Zorluklar Yaşlanan nüfus Artan küreselleşme ve mobilite Değişen işgücü piyasası daha çok kısa dönemli istihdam Yeni aile yapıları

Yeniden Yapılandırma ve Adaptasyon Önlemleri Daha uzun kariyerin önem kazanması 2005‘te emeklilik reformu Çalışma hayatı koşullarını iyileştirme programları: yaşlı çalışanların aktif kalmasını desteklemek kısmi engellilerin yeniden çalışmasını destekleyici yeni önlemler oyuncular arasında artan işbirliği Sağlıklı yaşlanmayı sağlamak için yeni önlemler

Yeniden Yapılandırma ve Adaptasyon Önlemleri Devlet yardımları için hak kazanma Okul Çocuk bakımı dönemi 2005’ten beri Emeklilik tahakkuku 18 yaşından ve “ilk avro”dan başlar. Hayat boyu kazanılan gelire dayalı emeklilik maaşı (son maaş değil)

Yeniden Yapılandırma ve Adaptasyon Önlemleri İşe geri dönmeyi desteklemek için yarı zamanlı günlük hastalık izni Tartışmaların sürdüğü konular: Kadın-erkek eşitliğini ve işle aileyi birleştirmeyi desteklemek için ebeveyn yardımlarında değişiklikler İşgücü piyasasında zorluklar yaşayan kısmi engellileri veya uzun süreli işsizleri destekleyecek yardımlarla maaşların birleştirilmesini sağlayacak iyileştirmeler

Başarı Hikayesi: 2005 Emeklilik Reformu 1990’larda: Demografik değişikliklerin işgücü piyasasına etkisini ve uzmanların, bakanlık seviyesinde üst düzey yetkililerin ve sosyal ortakların sosyal güvenlik planlarını inceleyecek komite İnsanları işgücü piyasasında daha uzun tutabilmenin gerekli olduğu konusunda uzlaşma Destek ve anlayış kazanmak için sektörler arası program; STK’ların dahil edilmesi 2005’te emeklilik reformunun kabul edilmesi 55 yaşından sonra çalışma konusunda kamu tutumunda değişiklik

AB Sosyal Politikası Sınırlı Yetkinlik Serbest dolaşım ile ilgili yetkinlik  Koordinasyon Yönetmeliği(883/2004) Asgari Sosyal Güvenlik konusunda yetkinlik (kullanılmıyor) İşbirliği, raporlar, sosyal fonlar => Sosyal Koruma Komitesi => Avrupa Sosyal Boyut Raporu => Fon Girişimleri (MISSOC, PROGRESS…) EU2020 ; Lizbon Antlaşması’na dayalı

AB Sosyal Politika Odağı 2020’ye kadar ulaşılacak hedefler: 20-64 yaş arası nüfusun istihdam oranını %75’e çıkarmak Okul bırakma oranını %10’un altına düşürmek ve üçüncü derece oranını %40’a çıkarmak Yoksulluk tehdidi altındaki insan sayısını 20 milyona düşürmek.