Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü"— Sunum transkripti:

1 Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Dersin Adı: Yoksulluk ve Sosyal Hizmet Öğretim Üyesi: Prof. Dr. Emine ÖZMETE Konu: Yoksulluk ve yoksunluk

2 Subjektif Yoksulluk Subjektif yoksulluk kişilerin veya hanehalkının kendileri için uygun görecekleri bir tatmin düzeyini sağlamaya yetecek gelire sahip olmamalarıdır. 1. Kaynak yoksunluğu 2. Fırsat yoksunluğu; 3. Ekonomik hareket yoksunluğu;

3 Birey aile ve toplum düzeyindeki yoksulluk nedenleri ve yoksunluk görünümleri
YOKSUNLUK TÜRLERİ YOKSUNLUĞUN GÖRÜNÜMLERİ BİREY İşgücü -İşsizlik -İstihdam yetersizliği -Geçici ve düşük gelirli işlerde çalışma -Engelli olma İnsan kapitali -Sosyal ve ekonomik koşulların kalitesinde azalma -Okula devamın azalması ve okuldan ayrılma oranında artma -Sağlık hizmetlerinden yararlanma olanağının azalması HANEHALKI Barınma -Konutsuz kalma tedirginliğindeki artış -Barınma koşullarının kötüleşmesi -Barınma yoğunluğunun artması Aile ilişkileri -Boşanmaların ve ailedeki parçalanmaların artması -Ailede gelir getiren bireylerin sayısının artması -Kadınların rolleri nedeniyle toplumsal katılımlarının az olması -Yaşlı bakımının yetersizliği -Aile içi şiddetin artması -Büyüme çağındaki kız çocukların daha küçük çocukların bakımını üstlenmeleri TOPLUM Sosyal kapital -Kamuya açık alanlarda emniyetin azalması -Hane halkları arasında karşılıklı ilişkilerin bozulması -Toplumsal organizasyonların yetersizliği

4 Development Index) üç esas kritere bağlı olarak geliştirmiştir
Development Index) üç esas kritere bağlı olarak geliştirmiştir. Bu kriterler; (i) ortalama yaşam beklentisi, (ii) eğitim (kadın ve erkek okuma yazma oranı, kadın ve erkek okullaşma oranı), (iii) ortalama gelir düzeyi (kazanılan gelir içerisinde kadın ve erkeğin payı) olarak belirlenmiştir.

5 Bu indeksin amacı yoksulluk başta olmak üzere insani gelişme yönünden kadın ve erkek arasındaki eşitsizlikleri ortaya koymaktır. Bu indekse göre toplam 143 ülke arasında kadın erkek eşitliği açısından ilk sırada Kadana, Norveç, Avustralya, ABD, İzlanda, İsviçre ve Belçika gibi ülkeler yer almaktadır.

6 Bu ülkelerde kadın ve erkek arasında insani gelişme yönünden eşitsizlik göreceli olarak diğer ülkelere oranla çok daha az durumdadır. Cinsiyet eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülkeler ise Nijer, Burkina Faso, Etiyopya olarak sıralanmaktadır. Türkiye 143 ülke arasında bu sıralamada 68. olarak yer almaktadır.


"Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları