AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ALKOL POLİTİKALARI VE EUROCARE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. H. Nezih Dağdeviren - Tr TAHYK YK Başkanı
Advertisements

Avrupa Birliği.
KADIN İSTİHDAMINA YÖNELİK AB POLİTİKALARI
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
AVRUPA BİRLİĞİ SEVGİ BİLDİRİCİ Doç. Dr. CENGİZ HAKAN AYDIN SPOR YÖNETİCİLİĞİ.
AB Hakkında Genel Bilgiler
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
T.L. Zone Güncel Ekonomik Sorunlar 26 Şubat 2014 Dr. Okyay UÇAN.
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Bakanlar Kurulu Eylem Planı Alkol ile ilişkili zararların azaltılması amacına yönelik kapsamlı bir Topluluk stratejisinin geliştirilmesi İlgili tüm politika.
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
Avrupa'da iş güvenliği ve sağlığı Lizbon Anlaşmasındaki sosyal güvenlik bölümü Çerçeve direktif Sair direktifler Sosyal diyalogun rolü İş güvenliği ve.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI : BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ 07 Aralık 2007, Uludağ Üniversitesi, BURSA BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE.
Bağlam Avrupa Komisyonu, AB’nin Ekim 2011’de çıkardığı “ Kurumsal Sosyal Sorumluluk Alanında Yeni bir AB stratejisi” isimli KSS stratejisinde,
ERASMUS+ SPOR Muhammet DEMİR Ocak Erasmus+ Spor: Hedefler Doping, şike, şiddet, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele Sporda iyi yönetişimi ve.
Türkiye’nin AB Üyeliği Süreci
Support to Local Administration Reform 1 Birlik için stratejik yönün tanımlanması.
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
‘’Bütün Gençler için Yaygın Eğitim’’
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
Türkiye’nin Avrupa Birliği Süreci
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI
EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI (OECD)
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ALKOLLÜ İÇECEKLER.
AVRUPA KENTSEL ŞARTI.
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
E Y L E M 1. 3 Gençlik Demokrasi Projeleri PROGRAMI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
TTB-UDEK Sürekli Tıp Eğitimi Çalışma Grubu Raporu 1. Aralık
GENÇLİK PROGRAMI EYLEM 1.3. GENÇLİK DEMOKRASİ PROJELERİ
7 Eylül 2005, Çarşamba Litvanya Cumhuriyeti Muhasebe Enstitüsü Avrupa Birliği’nde Ulusal Bir Muhasebe Standartları Belirleyicisinin Rolü.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ ÜZERİNE KAYGILAR Gözde ŞENER.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Toplumsal Sorumluluk Tüm bireylerin, içinde yaşadıkları toplumun yaşam kalitesini iyileştirmek için bütün toplumla birlikte ekonomik, çevresel, kültürel.
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
ERASMUS + GENCLİK. YENİLİKLER Sadece yaş arası gençler değil gençlik çalışanları da yaş sınırı göz etmeksizin katılabiliyor. Ayrıca bu programda.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
Avrupa Birliği Türkiye İlişkileri
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
1 CONSUMER ACADEMY ‘CONSUMER ACADEMY’ TÜKETİCİ AKADEMİSİ Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü.
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI. T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYUÖĞRENME.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
AB KURUMLARI VE KARAR ALMA YÖNTEMLERİ Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
İGMD. Dünyada YYS Uygulamaları ve Diğer Gelişmeler.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
AB Birliği Kurumları Avrupa Parlamentosu (Yasamaya Yardım, Komisyon ve Konsey’in Denetimi, Bütçenin Görüşülmesi) Avrupa Komisyonu (Yürütme ve Yasamanın.
Gençlik Politikaları ve Hizmetler
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

AVRUPA BİRLİĞİ’NDE ALKOL POLİTİKALARI VE EUROCARE Ankara, Türkiye 9 - 10 Kasım 2005 DEREK RUTHERFORD

AB ALKOL POLİTİKASININ GELİŞİMİ 1977 DGV – Alkol Tüketiminin Mediko-Sosyal Riskleri, Lüksembourg’da düzenlenen 3 günlük konferans. 2001 Bakanlar Kurulu’nun alkol ile ilgili beyanı DG SANCO’nun 2006’da yayımlanan alkol stratejisi Neden çeyrek yüzyıldan uzun sürdü?

AB ALKOL POLİTİKASININ GELİŞİMİ Anlaşmalar - Maastricht ve Amsterdam “Sağlığın korunmasında yüksek bir düzeye ulaşılmasına katkıda bulunulması” “Sağlığın korunması ile ilgili şartlar, Topluluk’un diğer politikalarının ayrılmaz bir parçasıdır” “Tüketicilerin sağlığının, güvenliğinin ve ekonomik çıkarlarının korunması”

AB ALKOL POLİTİKASININ GELİŞİMİ Tüketim vergisi hakkında münazara: “Minimum vergi oranları… sağlık politikasını ve sosyal politikayı karşılayacak bir düzeyde belirlenmelidir” İsveç ve Finlandiya’nın girişi Fransız Hükümeti - Loi Evin “Avrupa Mahkemesi, birkaç olay münasebeti ile, anlaşmalara uygun olduğuna hükmetmiştir”

EUROCARE EUROCARE, çeşitli görüşleri ve kültürel duruşları temsil eden ve Avrupa Birliği’nin Üye Devletlerdeki alkol politikasına nasıl etki edeceği ile ilgilenen gönüllü ve sivil kuruluşların 1990 yılında bir araya gelmesi ile kurulmuştur

Eurocare’in Amaçları Müşterek sosyal çıkarların ve sağlık çıkarlarının ekonomik çıkarların önüne geçtiği bir Avrupa’yı inşa etmek Bireyleri, aileyi ve toplumu alkol kaynaklı zararların olumsuz sonuçlarından koruyacak alkol politikalarının teşvik edilmesi için sivil toplumun seferber edilmesi

Eurocare İş Başında WHO AVRUPA İLE ORTAKLIK 1992 yılında, 1. WHO Avrupa Alkol Eylem Planı Eş Toplantısına NGO gözlemcisi olarak davet edilmiştir. O zamandan bu yana Eurocare, düzenlenen 14 WHO Eş Toplantısının hepsine katılmıştır. 1995 WHO BAKANLAR KONFERANSI Eurocare’in Sağlık, Toplum ve Alkol ile ilgili olarak Paris’de düzenlenen l. WHO Bakanlar Konferansı’nda yaptığı STK Açıklaması, Avrupa’nın dört bir yanından gelen 80 STK tarafından imzalanmıştır.

Eurocare İş Başında 1995 WHO BAKANLAR KONFERANSI Alkol Politikası ve Kamu Yararı - Paris’te düzenlenen WHO Konferansı’na katkıda bulunmak amacıyla WHO ile işbirliği içerisinde yayımlanan Eylem El Kitabı

Eurocare İş Başında 2001– Alkol ve Gençler Hakkında 2. WHO Bakanlar Konferansı, Stokholm Avrupa Birliği’ne sunulan rapor Komisyon Üyesi Padraig Flynn raporu 17 Aralık 1998’de yayımlamıştır

Eurocare İş Başında 2001– Alkol ve Gençler Hakkında 2. WHO Bakanlar Konferansı, Stokholm Gençlere Alkol Satılması hakkındaki raporun yayımlanması

Eurocare İş Başında Avrupa Birliği İçecek Endüstrisinin Dengelenmesi Amsterdam Grubu Raporuna Cevap

Eurocare’in Etkinlikleri Lizbon Tüketim Vergisi Konferansı “Kirleten öder” politikası Alkol ile ilişkili harici maliyetlerin tespit edilmesi – AB Parlamentosu bu adımın atılmasını tavsiye etmiştir

Eurocare’in Etkinlikleri Avrupa Parlamentosu ile birlikte yürütülen çalışmalar Alkol içeren gazlı içecekler

Bakanlar Kurulu - 2001 AVRUPA TOPLULUĞU’NDA SAĞLIK ALANINDAKİ UYGULAMALARI TAYİN EDEN KİLİT KURUMLARDAN BİR TANESİ

Konsey, aşağıdaki hususlarda kaygısını dile getirmiştir: Yüksek düzeyde alkol tüketimi ile ilişkili yüksek ölüm ve hastalık oranı; Alkolün kazalarda önde gelen faktör olması; Düşük üretkenlik, işsizlik, sosyal yabancılaşma, aile içi şiddet, suça yatkınlık, evsizlik ve akıl sağlığındaki bozukluklar ile yakın bağ Eğlence bağlantılı içme alışkanlığı Alkol sorunlarının yeni Üye Devletlerde önemli düzeylerde olması