BAKIŞ AÇISI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam kalitesini korumak Alkol hakkında faydalı bilgiler
Advertisements

Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
TÜRK TORAKS DERNEĞİ 1.
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1.TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI ÖĞRENCİ ANKETİ.
AİLE HEKİMLİĞİ EĞİTİMİ: GÜNCEL DURUM VE YENİ AÇILIMLAR
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMINDAKİ TEMEL İLKELER
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe E.A.H
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İkeleri
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
HASTANE ETİK KURULLARI
 Nasıl hizmet alacağım?  Aile Hekimliği hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde ger ç ekleştirilmesi i ç in kayıt olmak esastır. Aile Hekiminize T.C. Kimlik.
ASİSTAN ANKETİ Dr. Ahmet Fazıl NOHUTÇU Oftalmolojide Eğitim Buluşması
AİLE HEKİMLİĞİNDE HASTALIKLAR
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
SB EGE DOĞUMEVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE PLANLAMASI EĞİTİM MERKEZİ Op.Dr. Kenan Ertopçu.
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
ÜNİVERSİTE HASTANE İŞLETMECİLİĞİ - MARMARA ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
Aile Hekimliğinin Tanımı ve İlkeleri
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TARİHÇESİ
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
Prof. Dr. Mustafa Dülger Hocamız.
Aile Hekimliğinin Tarihçesi
AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALLARININ AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI VE EĞİTİMLERİNİN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERİ, GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ.
.. HASTANEMİZE HOŞ GELDİNİZ. .. EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİNİN TARİHÇESİ 20 Mayıs 1955 günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen.
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
Kaynaklar 1- Aile Hekimliğinin Kilometre Taşları, Millis Ve Willard Raporları, Aktürk Z., Dağdeviren N. (Çeviri Editörleri). Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık.
ERGENLİK: FIRTINALI DÖNEM AMA KİMİN İÇİN? Dr. Gülden AYKANAT İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gençlik Danışmanlık ve Sağlık Hizmet Merkezi.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ASİSTAN AKADEMİK KURULU 18 Aralık 2013.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
Öğrencilerin Üniversite Sağlık Merkezleri Aracılığıyla Cinsel Sağlık/Üreme Sağlığı Konularında Bilgilendirilmesi Projesi Dokuz Eylül Üniversitesi Deneyimi.
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
Fakültenin Akademik Kadrosu 4. Uluslararası Eczacılık Bilimleri Kongresi, Eylül 2014.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
Sağlıkta İnsangücü Çalışma Grubu Raporu Dr. İ. Serdar ARDA.
BİRBİRİMİZİ FARKLI ANLADIĞIMIZ KİŞİYLE NASIL İLETİŞİM KURALIM Kocaeli Üniversitesi Toplum Ruh Sağlığı Birimi ve Psikiyatri Anabilim Dalı sunuyor Kocaeli.
DOKTOR DOKTOR NEDİR, NE İŞ YAPAR DOKTOR NASIL OLUNUR DOKTORUN MAAŞLARI
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
ADIYAMAN’DA ÇOCUĞUN PSİKOSOSYAL GELİŞİMİNİ DESTEKLEME PROGRAMI
KONULAR SEVK ZİNCİRİ NE ZAMAN VE İLK NERELERDE BAŞLADI? GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? GSS SAYILANLARDAN ALINAN PRİM ORANLARI ? KORUYUCU.
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ İAY 103 ACİL SAĞLIK HİZMETLERİ YÜK.HEM.DAĞHAN AYLANÇ.
Aile Hekimliği Zekeriya AKTÜRK Prof. Dr. 1.
Aİle Hekİmlİğİnİn TanImI ve Tarİhİ
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
ZORUNLU HIZMET CALISTAYI
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Abdullah Alper ERTEM Enver AYDOĞAN
Sunum transkripti:

BAKIŞ AÇISI

Danışman Hocamız: Prof. Dr Danışman Hocamız: Prof. Dr. Ali GÖKALP Grup Üyeleri: Eylül Kafesoğlu Tuğçe Kılınç Burçin Gümüşboğa Eda Ezirmik Nurşen Erçek Enes Genç Şahip Erdil Alican Güreşin

AİLE HEKİMLİĞİ NEDİR?  

Birey ve ailelere sürekli ve çok yönlü sağlık hizmeti veren, biyolojik, klinik ve davranış bilimleriyle iç içe olan, faaliyet alanı içinde, tüm yaş gruplarını, her iki cinsiyeti, tüm sistemleri ve bütün hastalıkları kapsayan bir uzmanlık alanıdır.         

Dünya Sağlık Örgütü “Aile Hekimini” şöyle tanımlamıştır: “Kendisine bağlı olan topluma, yaş, cinsiyet ve hastalık ayırımı yapmaksızın, birinci basamak sağlık hizmeti veren, temel tıp eğitiminden sonra, konusunda en az 2 yıl eğitim görmüş tıp doktorudur.”

AİLE HEKİMLİĞİNİN AMACI NEDİR?

Erken tanı ve tedaviyi sağlamak; Hastalık ve sağlık konularına fiziksel, ruhsal ve sosyal faktörleri de dikkate alarak yaklaşmak; Sağlık ile ilgili tüm konularda ilk değerlendirmeyi yapmak; Süregen ve tekrarlayıcı hastalıklarda sürekli bakım ve tedaviyi sağlamak; Hastalarla uzun süreli bağlantı kurarak, hastalıklarla ilgili bilgileri toplamak; Birinci basamak sağlık hizmetlerini topluma sunmak; Bireylerin yaşam kalitelerini ve sağlık düzeylerini yükseltmek

AİLE HEKİMLİĞİ ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ:

Sağlık hizmetini aile bireylerinin tümüne birden sunar. Sağlığın sadece hastalık ve sakatlıkların olmayışı değil, sosyal yönden de tam bir iyilik hali içinde olma durumu olduğunu dikkate alarak hizmeti sunar. Sağlık ile ilgili sorunlarda ailelere danışmanlık yapar ve yol gösterir. Birinci basamak sağlık hizmetinin yeterli olmadığı durumlarda kişilerin daha ileri sağlık bakımının sağlanması konusunda gerekli olan organizasyonu gerçekleştirir

TÜRKİYE’DE AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI

TÜRKİYE’DE AİLE HEKİMLİĞİNİN GELİŞİMİ Aile Hekimliği Uzmanlığı 5 Temmuz 1983 tarihinde tababet uzmanlık tüzüğünde yer almıştır. Ülkemizde ilk aile hekimliği ana bilim dalı 1984 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kurulmuştur. Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi ise; ilk olarak 1985 yılında Ankara, İstanbul ve İzmir’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim hastanelerinde başlamıştır.

Ülkemizin bugün en genç uzmanlık dallarından birisi olan aile hekimliği; bu özelliğinin ve toplum gereksinimlerinin kazandırdığı dinamizmi, birinci basamak sağlık hizmetlerinin daha kaliteli sunumuna inanmış ve bu yola geleceklerini koyarak uğraş veren 1100 ‘ü aşkın uzmanı ve yüzlerce asistanı/araştırma görevlisiyle bu alanda 20 yılı aşkın sürenin kazandırdığı deneyimi akademik alanda – ulusal ve uluslar arası kuruluşlarca da takdir edilen- gelişmesi ve uyumlu bir ekip çalışmasıyla sağlıklı geleceğimizin güvencelerinden biridir.

AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNE GEÇİŞ

BAZI ÜLKELERDE AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMALARI  

ALMANYA Birinci basamak sağlık hizmetleri aile hekimleri tarafından verilmektedir. 1980 yılından itibaren aile hekimliği için uzmanlık eğitimini seçmek isteyen doktorlar için zorunlu bitirme sınavı uygulanmaya başlanılmıştır. 1994 yılından itibaren de birinci basamakta çalışacak olan hekimler için aile hekimliği uzmanlık eğitimi zorunlu hale getirilmiştir. İlk aile hekimliği kürsüsü 1976 da Hannover Tıp Fakültesinde açılmıştır. Bugün 24 tıp fakültesinde aile hekimliği kürsüleri bulunmaktadır. Aile hekimlerinin diğer dal uzmanlarına oranı %45-50 dolayındadır. Hastalar dosyalarını teslim ettikleri aile hekimlerine en az 3 ay bağlı kalmakla yükümlüdürler. Aile hekimleri gerekli görürlerse, hastalarını diğer uzmanlara veya hastaneye sevk edebilir. Aile hekimleri acil olgulara mesai saatleri dışında da bakmakla yükümlüdürler.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ Sağlık hizmetlerinin çoğu özel sektörün elindedir ve toplumun % 14 ünün sağlık güvencesi yoktur. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan hekimler tüm hekimlerin % 40 ıdır. Bunlar arasında aile hekimleri de vardır. Aile hekimleri ya kendi muayenehanelerinde veya son yıllarda yaygınlaştığı üzere grup muayenehanelerinde hizmet verirler. Ödemeler kişi ve hizmet başına göre yapılır. Aile hekimliği uzmanlığı ülkedeki ikinci büyük uzmanlık dalıdır ve eğitimi üç yıldır. Amerikan aile hekimliği kurulu tarafından şekillendirilir ve denetlenir. Sınav zorunluluğu vardır.

ANKET SONUÇLARI Hastalara toplam 140 anket yapıldı.

1) Aile hekimliğini nerden duydunuz? Basın yayınları: 40 kişi %28,6 Arkadaş: 20 kişi %14,3 Hastane: 30 kişi %21,4 Akraba: 6 kişi %4,3 Televizyon: 26 kişi %18,6 İnternet: 6 kişi %4,3 Diğer : 12 kişi %8,6

2) Aile hekimliğine başvurdunuz mu? 138 kişi başvurmamış. 2 kişi başvurmuş.

3) Birinci basamak sağlık hizmeti nerede verilir? Devlet hastanesi: 20 kişi %14,3 Sağlık ocağı: 84 kişi %60 Üniv. Hastanesi: 12 kişi %8,6 Poliklinik: 4 kişi %2,8 Hastaların %40 ’ı birinci basamak sağlık hizmetinin nerede verildiğini BİLMİYOR!!

4) Hastanemizin Değirmendere ‘deki Aile Hekimliği Polikliniğini gördünüz mü? 134 kişi görmemiş. 6 kişi görmüş.

Öğrencilere toplam 60 anket yapıldı.

1) Aile Hekimliğini nerden duydunuz? Basın yayınları: 11 kişi %18,3 Arkadaş: 7 kişi %11,6 Hastane: 20 kişi %33,3 Akraba: 5 kişi %8,3 Televizyon: 9 kişi %15 Diğer : 8 kişi %13,3

2)Mezun olunca Aile Hekimi olmak ister misiniz? 47 kişi istemiyor. 13 kişi istiyor.

3) Aile Hekimliği Sistemi hastaneleri nasıl etkiler? 14 kişi olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. 46 kişi olumlu etkileyeceğini düşünüyor.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER