YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DALLAR IT - Information Technology BT - Bilişim Teknolojileri.
Advertisements

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM YİYECEK İÇECEK BÖLÜMÜ VE ORGANİZASYON YAPISI ZEYNEP ASLAN
TIBBİ TANITIM PAZARLAMA
BAFRA OTELCİLİK VE TURİZM MESLEK LİSESİ
SAÇ BAKIMI VE GÜZELLİK HİZMETLERİ PROGRAMI
GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Kız Teknik ve Meslek Lisesi Giyim Üretim Teknolojisi Alanı
Kız Teknik ve Meslek Lisesi Seramik ve Cam Teknolojisi Alanı
Eymen CEVENT NİSANİ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
HACI FAHRİ ZÜMBÜL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
ATATÜRK ÇOK PROGRAMLI LİSESİ
AYŞE ŞAHİN MESLEK LİSESİNDE EĞİTİM VERİLEN MESLEKİ EĞİTİM ALANLARI.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Hizmet sektörü içerisinde en önde gelen ve ülke ekonomisini kalkındıracak döviz girdisinde en büyük paya sahip olan Turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu yabancı.
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK –İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
YİYECEK VE İÇECEK HİZMETLERİ BÖLÜMÜ
Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ
KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
ALAN SEÇİMİ HAZIRLAYAN ŞERİFE HUŞ
FETHİ YILMAZ SEZER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ ALAN/DAL SEÇİMİ.
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI
WEB PROGRAMCILIĞI.
VAN HALİDE EDİP ADIVAR KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALAN TANITIMI
ALİ-HASAN COŞKUN meslekİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
2015 YAMANTÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ALAN VE BÖLÜMLER
Alanya Rıfat Azakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
T.C. ULUS KAYMAKAMLIĞI Abdipaşa Çok Programlı Lisesi Müdürlüğü
Sandıklı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
HOŞGELDİNİZ FUNDA KÖROĞLU REHBERLİK SERVİSİ.
Perşembe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hasta ve Yaşlı Bakımı Alanı
Pazarlama Ve Perakende Bölümü Alan Tanımı
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ
NİZAMÜLMÜLK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Kimya Teknolojisi Alanı
AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ ALANI
GÜLNAZ İBRAHİM GÜNGÖR TARA KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ.
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI ALANIN TANIMI: Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen.
T.C. BARTIN VALİLİĞİ BARTIN HAYME ANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Veterinerlik Bölümü Laborant ve Veteriner Sağlık Programı.
ALTINDAĞ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
TBS’de yönetİm.
ÇOCUK GELİŞİMİ BÖLÜMÜ Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, özellikle okul öncesi eğitim kurumlarını kapsar.
KAŞ KINIK ÇOK PROGRAMLI ANADOLU LİSESİ (TARIM ALANI)
MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI
DÜZİÇİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
HÜDAVEND HATUN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
KUVER AÇMA Standart Kuver Malzemeleri : Molton Masa örtüsü Kapak örtü
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
SERVİS ARABALARININ HAZIRLIĞI
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
GÜMÜŞHANE HAYME ANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘D’
YENİŞEHİR EVLİYA ÇELEBİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
Ali Osman Konakçı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİN TANITILMASI, YÖNLENDİRMESİ VE ALAN TANITIMI
Sunum transkripti:

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ Bu faaliyet sonunda Yiyecek İçecek Hizmetleri alanındaki meslekleri tanıyabileceksiniz.

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Yiyecek ve içecek hizmetleri otel, restoran, kafeterya, bar, pastane, toplu beslenme kurumları, ulaştırma araçlarının (gemi, uçak, tren gibi) mutfakları ve servis hizmetleri vb. yerlerde hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek ve içeceklerin servise hazır hâle getirilip konuklara sunulduğu hizmet alanıdır. Turizm sektöründeki gelişmelerin yanı sıra, toplumdaki sosyokültürel ve ekonomik değişimler, insanların birçoğunun ev dışında hazırlanmış yiyeceklerle beslenmelerine ve yiyecek içecek hizmetleri alanının hızla gelişmesine sebep olmuştur.

Yiyecek içecek hizmetlerinin sunulduğu yerlerde besinlerin hazırlanması ve servisinde görevli olan personelin mutfak hijyeni konusunda eğitimli ve bilgili olması hem hizmet verilen yerin kalitesi ve sürekliliği hem de tüketici sağlığının korunması açısından çok önemlidir. Küçük bir dikkatsizlik, yüzlerce insanın sağlığını bozarak besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir. Ülkemizde Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında faaliyet gösteren pek çok işletme vardır. Kamu ve özel sektörde çalışanlara yemek servisi yapan mutfakların yanı sıra çeşitli fabrikalar, iş yerleri, restoranlar, oteller, barlar, ayaküstü tüketim yapılan yerler bunlar arasında sayılabilir.

Yiyecek içecek hizmetleri, emek gerektiren ve mutlaka insana ihtiyaç duyulan sektördür. Sektördeki gelişmeler her zaman daha iyi hizmet vermeyi gerektirmiş, dolayısıyla dünyada ve ülkemizde önemli bir istihdam alanı hâline gelmiştir. Bu alanda, rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için sektörün istediği yeterlikleri kazanmış ve dünya standartlarında hizmet verecek kaliteli insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Ulaşım sektöründe yolcu hareketlerinin artması ve yolcu hizmetlerinin önem kazanması, hosteslik mesleğinin istihdam alanlarının çoğalmasına yol açmıştır. Hostesler seyahat sırasındaki yolcu hizmetlerinin yanı sıra yiyecek içecek hizmetlerini de vermektedirler. Bu ortak yeterlikleri sebebiyle hosteslik mesleğinin yiyecek içecek hizmetleri alanı içinde yer alması uygun görülmüştür.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER Aşçılık Pastacılık Servis Elemanlığı (Garson) Barmenlik/Barmaid Hosteslik

MUTFAK ELEMANI (AŞÇI) Aşçı; mutfak araç gereç ve donanımlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun bir şekilde yiyecek ve içecekleri servise hazır hâle getiren nitelikli kişidir.

Görevleri  İş organizasyonu yapmak,  Hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun çalışma ortamı hazırlamak,  Standart yemek tarifesine uygun menüleri planlamak,  Kahvaltılık yiyecekleri hazırlamak ve servise hazır hale getirmek,  Çorba ve sosları hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Et ve tavuk yemeklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Su ve deniz ürünleri yemeklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Kuru baklagil yemeklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Sebze yemeklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Salata ve salata soslarını hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Pilav ve makarnaları hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Hamur kullanılarak yapılan yemekleri hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Çeşitli tatlıları ve börekleri hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Açık büfe yiyeceklerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Hazırlanan ürünlerin duyusal değerlendirilmesini yapmak,  Alanındaki araç ve donanımları kullanmak ve bakımını yapmak,  Mesleki gelişime ilişkin faaliyetlere katılmak ve yürütmektir.

PASTACI Pastacı; pastane mutfağı araç gereç ve donanımlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini hazırlayan, süsleyen ve servise hazır hâle getiren nitelikli kişidir.

Görevleri  İş organizasyonu yapmak,  Hijyen ve sanitasyon kurallara uygun çalışma ortamı hazırlamak,  Tekniğine uygun çeşitli hamurlarla (kıyılarak, çırpılarak, özleştirilerek, mayalandırılarak vb.) ürünler hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Kremalar, şuruplar ve iç malzemeler hazırlamak,  Yaş pasta çeşitlerini ve özel gün pastalarını hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Sütlü ve şuruplu tatlı çeşitlerini hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Meyve salatası, meyveli tatlıları, kompostoları hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Türk mutfağına ait helva ve tatlıları hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Pastane ürünlerini süsleyerek hazırlamak ve servise hazır hâle getirmek,  Alanındaki araç ve donanımları kullanmak ve bakımını yapmak,  Gerektiğinde ürünlerin satışını yapmak,  Mesleki gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yer alan meslekleri seçecek kişilerin mesleklerin gerektirdiği niteliklere sahip olması, çalışma hayatındaki başarılarında önemli olacaktır. Aşçı olmak isteyenlerin; yiyecek içeceklerle ilgili konulara ilgi duyan, sağlıklı, mesleği yapmak için engeli olmayan, dikkatli, sorumluluk sahibi, gerektiğinde hızlı düşünüp hareket edebilen, organizasyon, planlama ve uygulama yeteneğine sahip, iş güvenliğine dikkat eden, mesleki eğitim almış olmaları gereklidir. Pastacı olmak isteyenlerin; sağlıklı, dikkatli, sorumluluk sahibi, gerektiğinde hızlı düşünüp hareket edebilen, organizasyon, planlama, uygulama ve el becerisine sahip, estetik ve yaratıcı olan ve yeni ürünler geliştirebilen, iş güvenliğine dikkat eden, mesleki eğitim almış olması gereklidir

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Aşçılar vepastacılar mutfaklarda görev yaparlar. Çalışma ortamı sıcak ve nemlidir. İş, genel olarak ayakta yapılır. İş başında mesleklerinin gerektirdiği özel kıyafetleri giyerler. Meslek elemanları işverenle, aşçıbaşı, aşçı yardımcıları, komi ve garsonlarla iletişimde bulunurlar. İş, genellikle gündüz yapılır. Ancak menünün hazırlanması, gerekli planlamanın yapılması ve ön hazırlıklar gece çalışmayı gerektirebilir. Turizm bölgeleri için mevsimlik çalışma söz konusu olabilir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI Yiyecek ve içecek hizmetleri alanından mezun olanlar, her türlü konaklama ve seyahat işletmelerinde dalları ile ilgili bölümlerde çalışabilirler. Fuar/kongre, otobüs/tren, hava yollarının ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile her türlü yiyecek ve içecek hizmetleri sektöründe görev alabilirler.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI Bu mesleklerin eğitimi; Anadolu otelcilik ve turizm meslek liselerinde, Anadolu meslek ve meslek liselerinde Yiyecek İçecek Hizmetleri alanındaki diploma programlarında verilmektedir. Bu okullarda uygulanan yeterliliğe dayalı modüler öğretim programları geniş tabanlı, yatay ve dikey geçişlere imkân veren bir yapıya sahiptir. Yiyecek İçecek Hizmetleri alanı aşçılık, servis elemanlığı, pastacılık, barmenlik, hosteslik dallarından mezun olanlar, ÖSS’de başarılı oldukları takdirde dört yıllık fakültelerin (lisans) ilgili bölümlerine girebilecekleri gibi sınavsız geçiş hakkından yararlanarak iki yıllık meslek yüksekokullarına (ön lisans) da devam edebilirler. Meslek yüksekokullarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olduklarında, alanları ile ilgili dört yıllık fakültelerde öğrenim görebilirler.