Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Kimya Teknolojisi Alanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Kimya Teknolojisi Alanı"— Sunum transkripti:

1 Kimya Teknolojisi Alanı

2 MEVCUT DURUM VE GELECEĞİ:
Yediğimiz ve içtiğimiz tüm gıda maddelerinde, kullandığımız temizlik malzemelerinde, giysilerimizde, hastalıkların tedavisinde, toprağın veriminin arttırılmasında, taşıtların yakıtlarında, patlayıcılarda ve aklımıza gelen her alanda kimya vardır. Çevremizde ve canlıların yaşamsal faaliyetlerinde kimyasal olaylar meydana gelmektedir.

3 MEVCUT DURUM VE GELECEĞİ:
Sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra rafineri, petrokimya, lastik, plastik, çimento, boya, seramik, cam, deterjan,kozmetik, tekstil, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde ve birçok işletmelerin kalite kontrol bölümlerinde kimya alanı çok geniş yer tutmaktadır.

4 Kimya endüstrisi, ülkelerin kalkınmasında çok önemli rol oynamaktadır.
Kimya endüstrisi gelişmemiş olan bir ülkenin başka alanlarda da gelişmesi pek olası değildir. Mesleğin gelecekteki çalışma alanı, sürekli gelişen teknolojiye paralel olarak daha da gelişmektedir.

5 ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
Kimya Teknisyenliği Proses Teknisyenliği Petrokimya Teknisyenliği Rafineri Teknisyenliği Boya Teknisyenliği Lastik Teknisyenliği Deri Teknisyenliği

6 Boya Teknisyeni, Görevleri :
Boya imalat atölyelerinde ve laboratuvarlarda iş sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak. İş organizasyonu yapmak. Boya imalatında kullanılan ham maddeleri depolamak. Boya imalat atölyelerinde tekniğine uygun olarak ham madde testini yapmak. Laboratuarlarda örnek alma yöntemlerine göre numune almak. Reçete hazırlamak ve reçeteye uygun model ürün üretimi gerçekleştirmek.

7 Boya Teknisyeni, Görevleri : Ara ve son kontrol yapmak.
Boyanın uygulama öncesi ve uygulama sonrası performans özelliklerini test etmek. Çözelti hazırlamak. Renk oluşturmak. Renk analizi yapmak. Ürünün ham halden mamul hale gelinceye kadar geçirdiği prosesleri dikkate alarak boya üretimini gerçekleştirmek.

8 Boya Teknisyeni, Görevleri : Üretimden sonra tekniğine göre boyaların depolanmasını, korunmasını ve sevkiyatını sağlamak. Dekoratif ve sanayi boyalarını uygulamak. Kimyasal atıkları depolamak. Üretim fabrikalarındaki gerekli olan teknolojik gelişmeleri takip etmek ve mesleki eğitim faaliyetlerine katılmak.

9 MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER :
Tüm duyu organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda olabilme, çok iyi gözlem ve dinleme yeteneğine sahip olabilme, el ve parmaklarını iyi kullanabilme, titiz ve dikkatli olabilme, sorumluluk sahibi olabilme, problem çözme ve hızlı karar verme yeteneğine sahip olabilme,

10 analitik ve pozitif düşünme yeteneğine sahip olabilme,
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER: analitik ve pozitif düşünme yeteneğine sahip olabilme, ekip içinde çalışabilme ve başkaları ile iyi iletişim kurabilme gibi özelliklerin yanı sıra, matematik, fizik, kimya, bilgisayar alanlarında başarılı olabilecek kişiler olmaları gerekmektedir. Boya teknisyeni olacakların renkleri iyi ayırt edebilen ve kokudan rahatsız olmayan kimseler olmaları da gerekmektedir.

11 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI:
Çalışma ortamı kimyevî maddelerden dolayı koku içerebilir. Bu nedenle ciltte, gözde ve solunum yollarında tahriş edici reaksiyonlar meydana gelebileceğinden, alerjik reaksiyonlara yatkınlığı olanlar olumsuz etkilenebilirler. Mikrop ve bakterilere karşı dikkat edilmelidir. Dikkat edilmediği durumlarda mikrobik hastalıkların bulaşması söz konusu olabilir. Kimyasal madde yanıkları oluşabilir. Bu meslekte ekip çalışması yapılabileceği gibi, teknisyen zaman zaman tek başına da çalışabilir.

12

13 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI:
Kimya teknisyenleri, çalışmalarını laboratuvar ortamında yürütürler. Kullanılan malzemelerin büyük bir çoğunluğu cam malzemedir. Çalışma ortamları temizdir. Boya teknisyenliği; laboratuvarın yanında, tozlu, dumanlı, kokulu, gürültülü ve kimyasal maddelerin bulunduğu imalat sahalarında da çalışmayı gerektirmektedir.

14 İŞ BULMA İMKÂNLARI Kimya teknisyenleri ve kimya proses teknisyenleri; gıda, şeker, tekstil, rafineri ve petrokimya, çimento, otomotiv, seramik, cam, metal, gübre, plastik, enerji, madencilik, lastik, boya, deterjan, kozmetik sanayinde çalışabilirler. Kimya teknisyenleri ayrıca hastanelerde ve özel klinik laboratuvarlarında da çalışabilmektedir. Boya teknisyenleri, boya üretimi ve uygulaması yapan her türlü işletmelerde görev alabilmektedirler.

15

16 EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Meslek eğitimi, meslek liselerinin Kimya Teknolojisi alanı adı altında yer alan bölümlerde yapılmaktadır. Meslek yüksek okullarının, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, Kozmetik Teknolojisi, Endüstriyel Seramik, Seramik, Yalıtım Teknolojisi, Maden, Deri İşleme Teknolojisi, Dericilik, Deri Teknolojisi, Kâğıt ve Kağıt İşleme Teknolojisi, Selüloz ve Kâğıt Teknolojisi, Kimya, Kimya Teknolojisi, Boya Teknolojisi, Lastik-Plastik, Lastik ve Plastik Teknolojisi, Plastik Teknolojisi, Petrol Sondajı ve Üretimi, Rafineri ve Petrokimya , Endüstri Bitkileri Yetiştirme ve Değerlendirme, Fermantasyon, Hasat Sonrası Teknolojisi, Fermantasyon Teknikerliği, Şeker Teknolojisi, Yağ Endüstrisi, Şarap Üretim Teknolojisi ve Bağcılık, Tarımsal Laboratuvar, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.

17 Ön lisans programlarını başarıyla bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, alanlarıyla ilişkili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinin kimya teknolojisi alanı adı altındaki bölümlerden mezun olanlar üniversitelerin, kimya öğretmenliği lisans programını tercih etmeleri hâlinde ek puan almaları nedeniyle, diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. İş yerlerinde teknisyen olarak belli bir süre çalışanlar, idari yönden bölüm sorumlusu olabilmektedirler.


"Kimya Teknolojisi Alanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları