GP/AH MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Program Geliştirme “uzmanlık eğitimi”
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
İyi Bir Eğiticinin Özellikleri
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi
MESLEKİ EĞİTİM.
/ 191 EğitimYöntemleri Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 27 – 31 Mayıs 2013.
PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği Taslağı Dr.İskender Sayek TTB Merkez Konseyi Üyesi TUEK 2008 Ankara.
TÜRK GÖĞÜS HASTALIKLARI YETERLİK KURULU RESERTİFİKASYON ESASLARI
BİRİNCİ BASAMAKTA MESLEKİ EĞİTİM VE MESLEKİ YETERLİK GP/AH ve diğer uzmanlık alanlarında mesleki yeterliklerin sınanması ile ilgili deneyimler.
Uzmanlık Öğrencisi Eğitimi “Strateji” M. Erdal GÜZELDEMİR
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel İkeleri
TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ ve YETERLİK KURULLARI
TAM GÜN YASASI VE ASİSTAN HEKİMLER DR.AYSUN ERBAHÇECİ.
Genel Pratisyenlik Uzmanlık Eğitiminde
YAŞAM BOYU ÖĞRENME Bilgi,beceri ve yeterliliklerin kişisel sosyal ve mesleki açıdan geliştirilmesi amacıyla,yaşam boyunca yapılan tüm faaliyetlerdir..
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Genel Pratisyenlik/Aile Hekimliği Mesleki Eğitimi -geçmişten geleceğe-
Güncel Tıpta Uzmanlık Eğitimi Dr.İskender Sayek Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi 9 Ocak 2013.
EĞİTİM, GİRİŞİMCİLİK Prof.Dr. Ünsal Özgen İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Müfredatı Yeniden Yapılandırma Çalışmaları Berna Musal, Cahit Taşkıran, Sevgi Tımbıl, Serpil Velipaşaoğlu, Yücel.
SAĞLIK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ GRUBU ÇALIŞTAY RAPORU Prof. Dr
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Etkinlikleri   Darendeliler.
Aile Hekimliğinin Tarihçesi
Rejyonal Anestezide Eğitim Problemleri Prof Dr Fuat GÜLDOĞUŞ Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji.
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Kaynaklar 1- Aile Hekimliğinin Kilometre Taşları, Millis Ve Willard Raporları, Aktürk Z., Dağdeviren N. (Çeviri Editörleri). Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
OKUL ÖNCESİ DÖNEM: İnsan hayatının her döneminde olduğu gibi
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
Programs of the Intel Education Initiative are funded by the Intel Foundation and Intel Corporation. Copyright © 2007 Intel Corporation. All rights reserved.
EĞİTİM SİSTEMİ VE ÖLÇMENİN SİSTEMDEKİ YERİ
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
Sürekli Mesleki Gelişim ve Yeniden Belgelendirme Süreci
UZMANLIK EĞİTİMİ “TTB-UDEK DEĞERLENDİRMELERİ” Dr
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Özdeğerlendirme Kurulu Raporu 30 Haziran 2010 Ankara.
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
AİLE HEKİMLİĞİ TANIMI VE İLKELERİ
Sağlıkta İnsangücü Çalışma Grubu Raporu Dr. İ. Serdar ARDA.
Genel Pratisyenlik/Aile Hekimliği Mesleki Eğitimi -geçmişten geleceğe-
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalları Stratejik Plan Formatı
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
16 - ÖĞRENCİ DEĞERLENDİRMELERİNİN ÖLÇME DEĞERLENDİRME SÜRECİNE KATILMASI
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
BİRİNCİ BÖLÜM Sağlıkta Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı
BAŞARI ÇALIŞMA ve KARİYERLER
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
SERCAN ERTÜRK GÜNÜMÜZDE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME. Ölçme ve Değerlendirmenin İlkeleri Amaçlar ilkesi Devamlılık ilkesi Genişlik – kapsamlılık ilkesi Kendi.
Simüle Hasta ile Eğitim
Sürekli Mesleki Gelişim (SMG) Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri (5. Seminer) / 211.
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
KÜÇÜK GRUP EĞİTİMİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 151.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Tıp Eğitimi ve Bilişimi Anabilim Dalı Ölçme-Değerlendirme Modul 1.
EKİP ÇALIŞMASI Ekip çalışmasının önemini gözeterek meslekler arası işbirliği yapabileceksiniz.
Özel Körfez Marmara Hastanesi
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Portfolyo çocuğun kişisel başarılarını, ilgi ve yeteneklerini, çaba ve ilerlemelerini çoklu ve çeşitli araçlar kullanarak oluşturduğumuz bir dokümantasyon.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

GP/AH MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMLARI MESLEKİ YETERLİKLERİN BELİRLENMESİ, ÖĞRETİLMESİ VE SINANMASI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR ÜZERİNDEN GP/AH MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMLARI

Bu oturum neden planlandı? Ben bu sunumda neler anlatacağım?

GPE Mesleki Eğitim Uzmanlık eğitimi? Sürekli mesleki gelişim?

“TRİLOJİ” TIP EĞİTİMİ SÜREKLİ TIP EĞİTİMİ/ SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞİM MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ “TRİLOJİ”

Trilojiye uygun hareket etme çabası Hızla yükselen uzmanlaşma Toplum beklentilerinin artması Yaşam boyu öğrenme kavramı Hekim yeterliklerinin kanıtlanma ihtiyacı

Geçmişte; Peabody, 1923 Genel Pratisyenlik Kraliyet Koleji , 1952 Birincil bakım konusunda çalışan uzmanlık dalı: GP/Aile Hekimliği “Aşırı branşlaşma var. Hastalar ortada kaldı. İnsanı bütün olarak ele alacak uzmanlık alanı lazım”. Amerika Tıp Birliği, Milis ve willard Raporları

Uzmanlık eğitimleri Süreçler Genel: 2 yıl hast., 1 yıl saha Amerika: Tümü hastanede Mesleki eğitim süreleri 1yıl (Yeni Zelanda) -6 yıl (İsveç) UEMO: 3 yıl hast., 2 yıl saha

Ülkemizde 1983 Tababet Uzmanlık Tüzüğü- Aile Hekimliği Gazi Üniversitesi-kürsü 1985 SB eğitim hastaneleri 43 tıp fakültesi- AH AD Eğitim süresi: 3 yıl

GPE; “Tıp fakültesini bitirdikten sonra Genel Pratisyen olarak birinci basamak sağlık hizmetinde çalışmak isteyen hekimlerin standart mesleki eğitiminden sorumlu”

Eğitim programının geliştirilmesi *Vatansever K.

Eğitim programının geliştirilmesi *Vatansever K.

Yetkinlik/yeterlik Kişinin işini yapabilmesi için gerekli iş standartları Olağanüstü performansı ayırt eden bireysel özellikleri

Yetkinlik/yeterlik neden önemli? Mezun hekimi tanımlaması, rol ve görevlerini belirlemesi , alanda ortak bir dil oluşturmak Sertifikasyon yada resertifikasyon için karar vermeyi kolaylaştıran standart ve kriterleri ortaya koymak

*Vatansever K.

Kanada Tıbbi Uzman Profesyonel Araştırmacı İşbirliği kuran Yönetici İletişimci İşbirliği kuran Yönetici Sağlığı savunan Araştırmacı Kanada

Danimarka Maagaard, 2004

TTB GPE

Eğitim programının geliştirilmesi

Eğitim programının geliştirilmesi SDP Kurum içi yaşantılar değişim Gizli müfredat

Sınama Amaç: bireylerin süreçlerini ve başarılarını, belirlenen standart ve kriterlere göre ölçmektir. Doğru sınama, hekimin uygulamalarını doğru ve bağımsız şekilde yönetip yönetemeyeceği hakkında bilgi verir eğitim programındaki eksikliklerin tanımlanmasına da fırsat tanır.

Sınama gerekli mi? “Sınama stres yaratır, öğrenmeyi olumsuz etkiler” Nitelikli bir eğitim programına katılım öğrenme için yeterlidir. Klinik etkililiğin , performansın, yeterliğin sürdürülmesi için garanti mi? ?? Gelişimsel-geçici- bağlamsaldır.

“Assesment drives learning” Van der Vleuten Sınamanın nasıl olduğu öğrenme içeriğini, öğrenme davranışını belirler. Öğrenmeyi geliştirir, güçlendirir, yönlendirir. “lökomotif”

GPE sınama yöntemleri Modül değerlendirme Öntest Sontest Performans değerlendirme Nisbi formatif değerlendirmeler Modül bittikten sonra izlem – Formatif değerlendirmeler: program içinde süregelen öğrenenlerin süreç içindeki gelişimleri hakkında bilgi veren, öğrenenlerin ve programın zayıf ve güçlü yanlarını ortaya koyan sınavlar.

Peki ya; Hekim belirlenen yetkinliklere ulaşabildi mi? Geçmeli mi kalmalı mı? Sertifika/diploma verelim mi? vermeyelim mi? Sumatif /karar verdirici değerlendirme -

Bir başkası; Uzmanlık/meslek eğitim programı nasıl bir süreç geçirdi? Başarılı oldu mu? Olmadıysa neden olmadı ? Eğitim programındaki olumlu özellikler nelerdi? Programı geliştirmek için neler yapılmalı? Tanılayıcı program değerlendirme -

Etkin Sınama=Eğitsel Tasarım =Sınama Sistemi Biçimlendirici/karar verici sınavların birlikteliği Yetkinlik/yeterliklerin ölçümü Profesyonalizm, ekip çalışması vs-bütüncül komplex performans Öğrenme hedefleri-yöntemlerine uyumlu değerlendirme yöntemleri

Etkin Sınama=Eğitsel Tasarım =Sınama Sistemi Yararlılık= Geçerli güvenilir uygun maliyet kabul edilebilir eğitsel etki Çokluklar Geribildirim sistemi

Değerlendirme yöntemleri Sözlü- yazılı sınavlar Gözlemsel yöntemler Mini Clinical Evaluation Exercise (MCEX) Vakaya dayalı tartışmalar (CbD) Akran değerlendirme (miniPAT) Öz değerlendirme Asistan karneleri

Sınama tüm piramidi kapsayacak yöntem çeşitliliği Yapar Gösterir Bilir Nasıl olduğunu bilir Gösterir CRE, KFE, Sözlü, Yazılı, ÇSS… OSCE, OSPE, Simüle Hasta Yapar Gizli Simüle Hasta, Video kayıtları… ÇSS, Sözlü, Yazılı… Bilişsel Alan Davranış alanı Mesleki Yeterlik Miller GE. The assessment of clinical skills/competence/performance. Ac Med 1990; 65: S63-S7.

TEZ!

GPE Uzmanlık Eğitimi

STE/SMG Sağlık çalışanlarının kendi mesleki gelişimleri, kendilerini güncelleştirme, yenileştirme, değiştirme süreci olarak tanımlanmaktadır.

STE/SMG PROGRAM GELİŞTİRME DÖNGÜSÜ Uygulama Hekim Sınama Öğrenme Yeterlik durumu Kişisel gelişim planı Gereksinimler Öğrenim hedefleri Eğitsel strateji ve yöntemler Süreçler Program değerlendirme

Öğrenenlerin gereksinimleri önceki deneyim ve eğitimleri var olan ustalıkları (bilgi, beceri ve tutumları) şimdiki performansları (öğrenme stilleri, öğrenme ihtiyaçları,) hangi kaynaklara ihtiyaç duydukları öğrenenlerin öğrenme davranış özellikleri öğrenmeye/davranış değiştirmeye teşvik eden faktörler

Hekimlerin öğrenmelerini /davranış değişimlerini teşvik eden /engelleyen Bireysel Gereksinimlerin farkında olması Motivasyonel faktörler Öğrenmeye, öğrenme görevine bakışı Kendisi ile ilgili yetkinlik/yeterlik düşüncesi Öğrenmeyi sevme, öğrenmeye açık olma, öğrenme sorumluluğunu alma Temel çalışma ve problem çözme becerilerini kullanma yetisi Temel ihtiyaçlarının karşılamış olması- kendini gerçekleştirme ihtiyacının belirmesi

Kurumsal Teşvikler Belçika: maaşa %4 zam Norveç: maaşı %20 kırpma İtalya, Lüksemburg, Portekiz: sigorta şirketleri/hastanelerle zorunlu kontrat İngiltere: başarılı hekimlerin listesinin yayınlanması İş yerinde- iş yeri ihtiyacına yönelik çalışmalar “Öğrenen örgüt” Kurumların işbirlikli çalışmaları

Eğitsel Kaliteli sistematik eğitim programları Teknolojinin yaygınlaşması

Etkin SMG yapılanması Öz yönelimli öğrenme programları Etkin danışmanlık sistemi Kaynaklar Etkin çoklu eğitsel yöntemler Ödev, proje, araştırma, deneyim paylaşımı, vaka tartışmaları,konferans, seminer, kongre vs., uygulamalar Etkin çoklu sınama yöntemleri Ödev, proje, araştırmaların değerlendirlmesi,beceri sınavları, konf vs katılımın belgelendirilmesi, öz-akran-360 portfolyo

Portfolyo belirlenen süreç içinde yapılan çalışmaların ya da verilen görevlerin toplandığı dosya /KOLEKSİYON Kanada ve İngiltere Ödev, proje, araştırmaları Hasta kayıtları, SH uygulama kayıtları Öz /akran/eğitici değerlendirme not ve raporları Konferans, seminer,toplantı kredi puanları Günlükler Amaç: gelişimi görmek, eksik noktaları saptamak

Diğer.. Simüle hasta uygulamaları 360 derece değerlendirme

Sumatif sınav olarak Board yeterlik sınavları TAHUD çalışmaları

SMG için Program Değerlendirme katılanların sayısı katılımcıların beklenti ve memnuniyet düzey bilgi, beceri ve/veya tutumlarındaki değişiklikler, yeterliğin gelişimi uygulama performasında değişikliklikler uygulama davranışındaki değişikliklere bağlı olarak hastaların ve hasta populasyonun sağlık durumundaki değişiklikler,

Uzmanlık eğitim programı henüz bitmedi Uzmanlık eğitim programı henüz bitmedi. Sınama ve program değerlendirme aşamaları yapılandırılmalı. SMG EP ‘ları yapılandırılmalı. Yeterlik kurulu . EP, Eğitici, Dernek, Enstitü var. Ne yok? Kaynak? Finansman? Destek? İşbirliği? Motivasyon? Gizli müfredata karşı cesaret?

Sabrınız için teşekkürler